Megfázás a babáknál

Megfázás a babáknál: Hogyan (ne) törődjünk vele?

Duzzadt nyirokcsomók, köhögés, állandóan bedugult orr. Nemcsak a felnőttek és a kigyermekek, hanem a csecsemők is bármikor megfázhatnak az év folyamán. És sajnos nem fogják megmondani, hogy pontosan mi bajuk van. Ezért a probléma gyakran nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában. Összeállítottunk számodra egy cikket, amely végigvezet a csecsemők megfázásának leggyakoribb tünetein, és adunk tippeket ahhoz is, hogy a lehető leggyorsabban elűzhesd ezeket.

Melyek a megfázás tünetei a csecsemőknél?

Több mint 200 vírus okoz megfázást. Annak ellenére, hogy az egyes vírusok konkrét tulajdonságaikban különböznek, mindegyik nagyon hasonló tüneteket okoz.

A megfázás azon betegségek közé tartozik, amelyek könnyen és nagyon gyorsan terjednek cseppfertőzéssel. Ezek nemcsak köhögéskor vagy tüsszentéskor kerülnek a környezetbe, hanem normális beszéd közben, vagy egyszerűen a légzés során is. A cseppek megragadnak például a játékokon. A gyermek pedig így gyakorlatilag bárhol megfázhat.

Ezért nem érdemes a baba megfázását felróni magunknak, és azon törni a fejünket, hogy hogyan történhetett. Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb esetben a megfázás otthon is kezelhető, csak tudni kell, hogyan.

Melyek a megfázás tünetei a csecsemőknél?


A megfázás tünetei a kisbabáknál

A megfázás nagyon hasonló a kisbabáknál, mint a gyermekeknél vagy a felnőtteknél. A megfázás idején a babák általában álmosabbak és nyugodtabbak, mint általában. Egyéb gyakori tünetek a következők:
A megfázás tünetei a kisbabáknál

 • Láz: A csecsemők normál hőmérséklete 36,5-37 °C körül van. A hőemelkedés 37-38 °C. Megfázáskor a csecsemők gyakran lázasak, ami 38 °C feletti értéket jelent. Ha a láz 3 nap múlva sem csökken, vagy meghaladja a 40 °C-ot, azonnal fordulj gyermekorvoshoz.
 • Köhögés: Ha a gyermek köhögés közben sípol vagy fulladozik, nem képes levegőt venni, akkor a legjobb, ha gyorsan gyermekorvoshoz mentek.
 • Étvágytalalnság
 • Eldugult orr
 • Vörös szemek
 • Ingerlékenység
 • Duzzadt nyirokcsomók a fül mögött, a nyakon vagy a tarkón 
 • Vizes vagy sűrű nátha


Az olyan tünetek azonban, mint a láz, az étvágytalanság és az ingerlékenység, más betegségekre is utalhatnak. Ez lehet például a háromnapos láz vagy a fogak növekedése. Ezért figyeld a gyermekedet, és jegyezd fel a tüneteit, hogy helyesen megbecsülhesd, tényleg megfázott-e.

Mit tegyünk, ha megfázott a kisbabánk?

Amikor a babánál megjelennek a megfázás első tünetei, hívd fel a gyermekorvost telefonon, és beszéld meg vele, hogy tudod-e egyedül kezelni a helyzetet. Ha úgy dönt, hogy személyes látogatásra nincs szükség, akkor a kis pacienst otthon kell ápolgatnod. Mindig tartsd be az orvos tanácsait, és konzultálj vele a gyógyszerek beadásáról. Ezután a következő módokon enyhítheted és felgyorsíthatod a megfázás lefolyását: 

 • Megfelelő folyadékfogyasztás: A csecsemő folyadékfogyasztása általában az anyatejre terjed ki. Tehát növelheted, ha gyakrabban szoptatsz. Ha azonban a baba két hónaposnál idősebb, fontold meg a szobahőmérsékletű teát is. A csecsemőknek édeskömény, kamilla, csipkebogyó, hibiszkusz, ánizs vagy rooibos teát is lehet adni. A gyógyszertárakban kaphatók csecsemőknek való teakeverékek is.
 • Párásítás: A párásabb levegőnek köszönhetően a baba könnyebben lélegzik. Használhatsz párásítót, vagy egyszerűen dobj nedves ruhát vagy pelenkát a fűtőtestre.
 • Orrtisztítás: A bedugult orr nagyon kellemetlen a baba számára. Emlékezz csak, mennyire kényelmetlen nekünk is. Az orrunk kifújásával könnyedén segíthetünk magunkon, a babák viszont ránk vannak utalva. Számos módon segíthetünk rajtuk. Ezek közül az első az orrszívó. Akkor használd, ha a nyálka tényleg akadályozza a pici lélegzését. Ha nincs ennyire tele az orra, elég lehet a tengervíz is. A sóoldat tisztítja és hidratálja az orrnyálkahártyát, ugyanakkor hígítja a nyálkát. A tengervíz a kívánt koncentrációban beszerezhető spray formájában a gyógyszertárakban. Ne akarjuk otthon előállítani. A baba tüneteit enyhíti a kisgyermekeknek szánt orrspray vagy a bio eukaliptusz kenőcs is, amelyet nagyon vékony rétegben kell felvinni az orr alá.
 • Emeld meg a kiságyat: Segít a babának jobban lélegezni, ha kissé megemeled a fejét a kiságyban. Léteznek speciális babapárnák, amelyek felemelik a baba fejét, de figyelembe veszik az apró test igényeit, és segítik az egészséges növekedést. Ennek köszönhetően a légutak nem tömődnek el annyira, és a baba könnyebben lélegzik.

Mit tegyünk, ha megfázott a kisbabánk?

Mikor kell felkeresni a gyermekorvost?

Mikor kell felkeresni a gyermekorvost?

A csecsemők megfázásának átlagos hossza körülbelül 8 nap. Ez idő alatt a megfázás tüneteinek lassan javulniuk kell, és tíz nap múlva teljesen el kell tűnniük. Természetesen a betegség lefolyása minden baba esetében kissé más. De az eltérés mindig csak pár napos.

Ha a megfázás tünetei 10 nap után is fennállnak, és ahelyett, hogy javulnának, rosszabbodnak, vagy még több tünet jelenik meg, mindenképpen ideje személyesen felkeresni a gyermekorvost. Az orvos megállapítja, hogy csak megfázásról vagy például influenzáról van szó, és ennek megfelelően választja ki a kezelést.


Hogyan előzzük meg a megfázást a csecsemőknél

Bár a cikk elején említettük, hogy a gyermek bármikor és bárhol megfázhat, mégis van rá mód, hogy csökkentsük annak kockázatát, hogy házi kórházat kelljen üzemeltetnünk. 
Erősítsd a baba immunrendszerét szoptatással

Erősítsd a baba immunrendszerét szoptatással

Tudtad, hogy az anyatej prebiotikus oligoszacharidokat tartalmaz? Ezekről kimutatták, hogy erősítik a gyermek immunrendszerét. Ugyanakkor sok ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, amelyek általánosságban jó hatással vannak a gyermek egészségére. A szoptatás ugyanakkor növeli a csecsemő komfortérzetét és nyugtató hatással is van rá. 

Ügyelj a higiéniára

Ügyelj a higiéniára

És ez alatt nem a babahigiéniát értjük, hanem mindenekelőtt a tiédet. A gondozás során folyamatosan hozzáérsz, és a kezeden lévő cseppek könnyen átvihetők a kicsire. Nem kell 5 percenként súrolni a kezedet, elég betartani a kézmosás szabályait

Ne menj a tömegbe

Ne menj a tömegbe

Különösen az influenzajárvány idején, amely általában decembertől márciusig tart, érdemes elkerülni azokat a helyeket, ahol sok ember van. Fertőzésveszélyt jelent nem csak a babára, hanem rád is. Természetesen egy kávé a barátokkal nem jelent nagy veszélyt, de egy zsúfolt bevásárlóközpont már igen.

Válassz az időjárásnak megfelelő öltözéket

Válassz az időjárásnak megfelelő öltözéket

A baba öltöztetése néha igazi kihívás lehet, különösen, ha kint minden percben változik az időjárás. De pont a megfelelő öltözék – amelyben a babának nincs melege, és nem is fázik – lehet a kulcsa a megfázás elkerülésének. Regényeket írtak a csecsemők megfelelő öltözködéséről, az alapvető tanács azonban egyszerű: Öltöztesd a gyermeket mindig egy réteggel többe annál, mint amit te magad viselsz.