NYUGALOM CUMI NÉLKÜL IS: A LESZOKTATÁS

Hogyan szoktassuk le a cumiról felesleges sírás nélkül? A cumit nemcsak a babák, hanem az anyukák sem engedik bántani. Hiszen oly csodálatosan megnyugtatja a zaklatott apróságokat! A cumi a nyálképződést is serkenti, így segíti a szájhigiéniát. Mégis a mértéktelen cumizás fogászati problémákat okozhat a későbbiekben, ezért idővel korlátozni kell. Hogyan szoktassuk le a kicsit „fájdalommentesen“ a cumizásról?

A baba legjobban az ölelésedben nyugszik meg

...

Megfigyelted már, hogy legtöbbször milyen szituációkban kéri a gyermeked a cumit? Fogadjunk, hogy azokban a pillanatokban, amikor valami elszomorítja. Hogyan reagálsz? Teljesen természetes, hogy a mágikus, nyugtató hatással bíró tárgy után nyúlsz. Sajnos ezzel viszont csak még jobban erősíted a rászokást. 

Ahelyett, hogy gondolkodás nélkül a cumit hívod segítségül, próbáld megnyugtatni a gyermeked a figyelmeddel. Ha a kicsi több időt tölt az ölelésedben vagy a térdeden, nemcsak segíted leszokni a cumiról, hanem a kölcsönös kapcsolatotokat is elmélyíted. 

Cseréld le a cumit a kedvenc játékára

A cumizás bizonyos időre helyettesítheti a szeretetteljes ölelésed, ugyanakkor meg kellene mutatnod a kisbabádnak, hogy egyedül is képes megnyugodni. Ha látod, hogy szomorú vagy zaklatott, igyekezz elterelni a figyelmét valamilyen vidám játékkal vagy tárggyal. A gyermekek egyszerűen imádják a cuki plüssállatokat! Egyrészt elválaszthatatlan barátokká válnak, másrészt ezek elfogadhatóbb formái a megnyugtatásnak, mint a cumi. 

A változatosság kedvéért kipróbálhatsz egy apró trükköt is – vidd el a gyermeked a cumival együtt a játéküzletbe,és engedd meg, hogy válasszon helyette új játékot vagy plüsst. A pénztárnál aztán együtt cseréljétek le a cumit az új barátra. A bolt dolgozói biztosan örömmel segítenek! 

...
...

Szervezzetek a cuminak búcsúpartit

Dániában szép hagyománya van a cumibúcsúztatásnak – a cumifa. Általában a kedvenc játszótérhez közeli fáról van szó, amire, kisebb búcsúünnepség keretében, a gyermekek felakasztják a cumijukat. Bármilyen fát választhattok a kertben vagy a ház körül. Ha elhatároztátok, hogy végleg búcsút mondtok a cuminak, rendezhetsz ünnepélyes szertartást is, amely során a gyermeked átadja a cumiját a fiatalabb barátjának.

Csökkentsd a kényelmet, amit a cumi okoz

Drasztikusan hangozhat, de sok anyukának bevált ez a stratégia. A cumit egyszerűen „rontsd el“ úgy, hogy már ne okozzon a csemetédnek akkora örömöt. Lyukaszd ki vagy vágd félbe. Ha meglátja, hogy a cumi visszafordíthatatlanul tönkrement, lehetséges, hogy elveszíti az érdeklődését iránta.

...
Ha lefoglalod a gyermekedet, lehet, hogy el is felejti kérni a cumit. Próbáljátok ki a vidám játékokat a legkisebbeknek.

Ne erőltesd feleslegesen a leszokást

...

Ha semmi sem válik be, babád a cumi nélkül szomorú és gyakran sír, napold el a leszokást. Lehet, hogy egyszerűen még nem készült fel a „cumi nélküli életre“. Ha ez nem tart túl sokáig, nincs értelme felesleges gondot okozni magatoknak. Elég, ha betartotok pár szabályt:  

  • Mielőtt odaadod a cumit, próbáld a gyermeked másképpen megnyugtatni. 
  • Ne mártsd a cumit mézbe vagy más édes folyadékba, ami károsíthatná a fogakat. 
  • Mindig csak rövid időre engedd a cumizást, amíg meg nem nyugszik. 
  • Fokozatosan növeld az időt a cumizások között. 

És főleg maradj nyugodt. Előbb vagy utóbb a gyermeked végül biztosan „kinövi“ a cumizást.