Összetevők gyűjteménye

Tudj meg többet a kozmetikai termékek összetevőiről

A-E

1,2-Hexanediol

Általában hidratáló, bőrkondíciónáló, oldódást segítő összetevőként szolgál. Fontos tulajdonsága, hogy vízben is oldhatóvá teszi a lipofil, vagyis egyébként csak zsírban oldodó hatóanyagokat. Többek között bőr- és hajápoló szerekben, parfümökben, sminktermékekben és piperecikkekben található.

AKRILAMID/AMMÓNIUM-AKRILÁT-KOPOLIMER (ACRYLAMIDE/AMMONIUM ACRYLATE COPOLYMER)

A szintetikus polimerek közé tartozik, a leggyakrabban krémek és testápolók sűrűségét szabályozzák, stabilizálják vele, különösen az UV-szűrőt, ásványi anyagokat vagy sót tartalmazó termékek esetében. Ezenkívül használható a formulához szükséges emulgeálószerek mennyiségének csökkentésére vagy emulgeálószer nélküli könnyű emulziók előállítására. 

AKRILAMID/AMMÓNIUM-METAKRILÁT-KOPOLIMER (Acrylates/Ammonium Methacrylate Copolymer)

A szintetikus polimerek közé tartozik, a vízálló kozmetikai termékek egyik fontos összetevője. Vékony, rugalmas réteget képez a kezelt felületen, amely megakadályozza, hogy a víz lemossa a terméket. 

Akrilát kopolimerek (Acrylates Copolymer)

A szintetikus polimerek közé tartozik, a leggyakrabban víz alapú formulák (pl tusfürdők) sűrítésére használják, különösen azokban az esetekben, ha a szilárd részecskéket szuszpendálni és stabilizálni kell. Vizes közegben még akkor is képes gél textúrát létrehozni, ha magas a felületaktív anyagok aránya a termékben. Ugyanakkor az akrilát kopolimerek különleges tulajdonságainak köszönhetően filmképzőként is szolgálnak. Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek a hajformázó termékek, például hajlakkok esetében, hiszen ezek biztosítják tartó hatást nem kívánt maradékok nélkül.

ARGININ

A hajdinából nyerik ki, a kozmetikai iparban különböző savak közömbösítésére alkalmazzák, ezáltal javítják egyes formulák hatékonyságát. Hozzájárul a bőr hidratálásához.

BUTIL-HIDROXI-TOLUOL (BHT)

Erős, mesterséges antioxidáns, amelyet élelmiszerek és kozmetikai termékek tartósítására alkalmaznak. Az olyan összetevők, mint a természetes olajok vagy zsírsavak, oxigén hatására megavasodnának, a BHT ezt akadályozza meg.

AKRILÁTOK/C-10-30-ALKIL-AKRILÁTOK KERESZTKÖTÉSŰ POLIMER (Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer)

A szintetikus polimerek közé tartozik, vízalapú formulák (mint például tusfürdők) vagy emulziók (például krémek, testápolók) stabilizálására használják, különösen az UV-szűrőt, ásványi anyagokat vagy sót tartalmazó termékek esetében. Vízhez adva átlátszó, attól eltérő halmazállapotú, folyékonyságú zselét alkot. Ezenkívül használható a formulához szükséges emulgeálószerek mennyiségének csökkentésére vagy emulgeálószer nélküli könnyű emulziók előállítására.

AKRILÁTOK/ HIDROXISZTIROL-AKRILÁT-KOPOLIMER (Acrylates/Hydroxyesters Acrylates Copolymer)

A frizura rögzítésében játszik szerepet azáltal, hogy meggátolja a hajszálak elektrosztatikus töltődését és nedvességfelszívó képességét. Vékony réteget képez a hajon, a körmön vagy a bőrön. A kopolimer egy olyan polimer, amit viszonylag kis méretű kémiai összetevők, úgynevezett monomerek egyesítésével hoznak létre, így egyetlen nagy molekula lesz belőlük, az eredetitől eltérő tulajdonságokkal.

AKRILÁTOK/OKTIL-AKRILAMID KOPOLIMER (Acrylates/Octylacrylamide Copolymer)

A frizura rögzítésében játszik szerepet azáltal, hogy meggátolja a hajszálak elektrosztatikus töltődését és nedvességfelszívó képességét. Vékony réteget képez a hajon, a körmön vagy a bőrön. A kopolimer egy olyan polimer, amit viszonylag kis méretű kémiai összetevők, úgynevezett monomerek egyesítésével hoznak létre, így egyetlen nagy molekula lesz belőlük, az eredetitől eltérő tulajdonságokkal.

AKRILÁTOK/SZTEARÁT-20 METAKRILÁT KERESZTKÖTÉSŰ POLIMER (Acrylates/Steareth-20 Methacrylate Crosspolymer)

Egy olyan szintetikus polimer, amelyet vizes formulák előállításához alkalmaznak. Hidrofób anyag, vagyis nem köti meg a vizet, ezért renkívül hatékonyan alkalmazható a kozmetikai termékek állagának dúsítására, stabilizálására. Vizes közegben még akkor is képes gél textúrát létrehozni, ha magas a felületaktív anyagok aránya a termékben.

AKRILSAV/VP KERESZTKÖTÉSŰ POLIMER (Acrylic Acid/VP Crosspolymer)

A szintetikus polimerek közé tartozik, általában vízbázisú formulák dúsítására vagy krémek, testápolók stabilizálására használják. Könnyű, nem ragadós érzetet hagy a bőrön. Ezenkívül smink- és napvédő termékek pigmentjeinek szuszpendálására is alkalmazható.

ALKOHOL

Elsősorban más összetevők oldásához alkalmazzák. Növeli a termékek frissesség érzetét, többek között bőrápoló krémekben, borotválkozó termékekben és napvédőkben.

DENATURÁLT ALKOHOL (ALCOHOL DENAT.)

A formuláinkban használt etanol – vagyis etil-alkohol – növényi alapú. Évtizedek óta széles körben elterjedt összetevője a legkülönfélébb kozmetikai és szépségipari termékeknek. Krémekben és testápolókban oldószerként funkciónál, biztosítja, hogy azok homogének maradjanak. Legtöbbször Alkohol denat. rövidítéssel tüntetik fel, a denat a denaturált kifejezés rövidítése. Ezt azt jelenti, hogy az etanolhoz olyan adalékokat kevernek, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanná váljon, de eredeti céljára felhasználható maradjon. Hogy miért? Sok országban az alkoholtartalmú italokon magas az adó, ezért, hogy az alkoholtartalmú kozmetikai termékek esetében ezt ne kelljen megfizetni, denaturálják a hozzájuk használt alkoholt.

ALOE BARBADENSIS POR / ALOE VERA

A sima vagy orvosi Aloe vera, amelyet Barbados aloének is neveznek az Aloék nemzetségébe tartozó növény. Évezredek óta alkalmazzák a bőr gyógyítására, nyugtatására, védelmére. Az Aloe levelek nedvességtartalma átlagosan 95%. Tanulmányok sora bizonyította, hogy az Aloe vera növényből nyert zselé egyszerre képes hidratálni a bőrt és meggátolni a kiszáradását is. Ha letörjük a levelét, előtűnik az átlátszó zselé, amelyet közvetlenül fel lehet kenni a sérült vagy leégett bőrfelületre.

ALFA-IZOMETIL-IONON - FÁS-VIRÁGOS IBOLYA (ALPHA-ISOMETHYL IONONE - FLORAL VIOLET WOODY)

Egy ikonikus parfümösszetevő az ibolya és nőszirom púderes, virágos illatjegyeivel. Egy gyönyörű virágcsokorra emlékeztet. Olyan érzés beleszagolni, mintha lágy puhaság simogatná az orrunkat. 

ALUMÍNIUM-SZTEARÁT (ALUMINIUM STEARATES)

Alumíniumsóból származó sztearinsav. Sok kozmetikumhoz adják hozzá annak céljából, hogy stabilizálja az emulziót és a krémek, testápolók formulájának textúráját. Vízmegkötő, sűrűségszabályozó és csomósodásgátló segédanyag. Az olajtartalmú formulákban oleogélt alkot.

AMINOETIL-AMINOPROPIL DIMETIKON (Aminoethylaminopropyl Dimethicone)

A szintetikus szilikonok közé tartozik, egy természetben megtalálható anyag, a szilikát (a homok egyik fő összetevője) szintetizálásával állítják elő. A szilikonok olaj vagy zselé állagúak, meglehetősen gazdag textúrával rendelkeznek. A kozmetikumoknak selymes, jól kenhető hatást kölcsönöznek, emellett samponokban és hajápolókban gondoskodnak a frizura ragyogásáról és puhaságáról.* Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik szilikon. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „dimethicone” (dimetikon), „dimethiconol” (dimetikonol), „cyclomethicone” (ciklometikon), „amodimethicone” (amodimetikon).

AMMÓNIUM AKRILOIL-DIMETIL-TAURÁT/VP KOPOLIMER (Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer)

Szintetikus polimer, amelyet vízbázisú, különösen emulgeálószer-mentes formulák sűrítésére vagy krémek, testápolók emulziójának stabilizálására használnak. Vízhez adva átlátszó, attól eltérő halmazállapotú, folyékonyságú zselét alkot.

AMODIMETIKON (Amodimethicone)

A szintetikus szilikonok közé tartozik, egy természetben megtalálható anyag, a szilikát (a homok egyik fő összetevője) szintetizálásával állítják elő. A szilikonok olaj vagy zselé állagúak, meglehetősen gazdag textúrával rendelkeznek. A kozmetikumoknak selymes, jól kenhető, luxus érzetet kölcsönöznek, emellett samponokban és hajápolókban gondoskodnak a frizura ragyogásáról és puhaságáról.* Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik szilikon. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „dimethicone” (dimetikon), „dimethiconol” (dimetikonol), „cyclomethicone” (ciklometikon), „amodimethicone” (amodimetikon).

VÍZ (AQUA / WATER)

A víz átlátszó, íztelen, szagtalan, szinte színtelen folyadék, a Föld folyóinak, tavainak és óceánjainak fő alkotója. A legtöbb élő organizmus alapja. Nem tartalmaz kalóriát és tápanyagokat, mégis nélkülözhetetlen az élethez. Szinte minden krém, testápoló és tisztító hatású termékben megtalálható alapanyag.

ARACHIDSAV (Arachidic Acid)

Hosszú láncú, telítetlen zsírsav, amely a mogyoróvajban és az anaerob (a levegő oxigénjét nem hasznosító) gombákban található meg. Szappanok és más kozmetikai szerek felületaktív szereihez használják. 

ARGÁNOLAJ (ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL / ARGAN OIL)

Hidegen préselt olaj, amelyet az argánfa magjából nyernek ki. Fontos omega-zsírsavakat – mint például az olajsav, linolsav – tartalmaz, ezenkívül fenolok, E-vitamin és alfa-tokoferol található benne.

ARGININ-HIDROKLORID (Arginine HCL)

A kozmetikai iparban különböző savak közömbösítésére alkalmazzák, ezáltal javítják egyes formulák hatékonyságát. Hozzájárul a bőr hidratálásához.

ASZKORBINSAV (Ascorbic Acid)

Más néven C-vitamin. Számos biológiai folyamatban játszik fontos szerepet, ezáltal nélkülözhetetlen az emberi test számára. A legnagyobb mennyiségben gyümölcsökben és zöldségekben található meg, különösen a citrusfélékben, az acerola bogyóban, a petrezselyemben, a kiwiben, a csipkebogyóban, a brokkoliban és a zsázsában.

ZABLISZT (Avena Sativa Kernel Flour)

A zab vagy Avena egy egy méter magasra megnövő növényféle, a trópusokon kívül világszerte termesztik. Tápanyagban gazdag, a szénhidrátokon kívül fehérjéket, zsírsavakat és flavonoidokat tartalmaz. Szemterméséből lisztet őrölnek, ezt hasznosítják a kozmetikai iparban.

BAMBUSA VULGARIS KIVONAT (Bambusa Vulgaris Shoot Extract)

A bambusz növény hajtásából nyert kivonat, amelyet legfőképpen bőrkondicionáló hatása miatt alkalmaznak a kozmetikai termékekben.

BEHENIL ALKOHOL

Egyfajta zsíralkohol, amit növényi zsírból vagy olajból vonnak ki. Előállításának másik módja a viaszok hidrolízise. Sokféle kozmetikai vegyülethez használják, mivel növeli az emulziók stabilitását és javítja a krémek, testápolók textúráját. Tömör, fehér masszát alkot, ezért vízmegkötő és sűrítőanyagként is szolgál.

BENZETÓNIUM-KLORID (Benzethonium Chloride)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

BENZOFENON-3 (Benzophenone-3)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

BENZOFENON-4 (Benzophenone-4)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

BENZIL-ALKOHOL (BENZYL ALCOHOL)

Színtelen, vízben jól oldódó alkohol féle, amit tartósítószerként használnak. Önmagában nem parfüm, de sok termékben az illatanyagok oldószereként is megtalálható. Előfordulhat, hogy egy adott termék illatanyagmentes, mégis tartalmaz benzil-alkoholt.

BUTIL-HIDROXI-TOLUOL (BHT)

Erős, mesterséges antioxidáns, amelyet élelmiszerek és kozmetikai termékek tartósítására alkalmaznak. Az olyan összetevők, mint a természetes olajok vagy zsírsavak, oxigén hatására megavasodnának, a BHT ezt akadályozza meg.

BIS-ETILHEXILOXIFENOL-METOXIFENIL-TRIAZIN VAGY BEMOTRIZINOL (Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

BISZ (IZOSZTEAROIL / OLEOIL-IZOPROPIL) DIMONIUM-METOSZULFÁT (Bis-(Isostearoyl/Oleoyl Isopropyl) Dimonium Methosulfate)

Kondicionáló tulajdonságokkal bíró hatóanyag, hatására könnyebben fésülhetővé válik a frizura, simábbá és fényesebbé varázsolja a hajszálakat.

BUTIL-AKRILÁT/ETIL-TRIMONIUMKLORID-METAKLIRÁT/SZTIROL KOPOLIMER (Butyl Acrylate/Ethyltrimonium Chloride Methacrylate/Styrene Copolymer)

Kondicionáló tulajdonságokkal bíró hatóanyag, hatására könnyebben fésülhetővé válik a frizura, simábbá és fényesebbé varázsolja a hajszálakat.

BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE VAGY AVOBENZON (Butyl Methoxydibenzoylmethane)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

BUTILÉN-GLIKOL (Butylene Glycol)

A butilén-glikol egyfajta alkohol, amely két hidroxilcsoportot tartalmaz. Az egyik legszélesebb körben használt összetevő a kozmetikai iparban, amely a bőr hidratáltságért felel. Garantálja, hogy a termék könnyen és egyenletesen oszlik el a bőrön, zsíros érzet nélkül. Nedvképző anyag, ami lágyítja a bőrt és a hajat, miközben vonzza és megtartja a nedvességet. Természetes formában zöldségekből nyerhető ki, mesterségesen pedig petróleumból állítható elő. 

BUTILÉN-GLIKOL DIKAPRILÁT/DIKAPRÁT (Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate)

A butilén-glikol oktánsavval és dekánsavval alkotott diésztere. Fő alkotóeleme a kókuszolaj, a molekula kisebb része petrolkémiai nyersanyag. Hozzáadásával a termék a bőrre kenve könnyű, nem hagy zsíros érzetet. Napvédő krémekben gyakori összetevő, mert az UV-szűrő anyagoknak jó oldószere.

BUTYROSPERMUM PARKII VAJ/SHEA VAJ (BUTYROSPERMUM PARKI BUTTER / SHEABUTTER)

A Butyrospermum Parkii az Afrikában honos karité fa latin megnevezése, hétköznapi nevén shea fa. A rajta termő shea dió krémes kivonata a shea vaj. Afrikában hosszú idők óta alkalmazzák a bőr és a haj erősítésére, ápolására, mivel nagy mennyiségben tartalmaz természetes A- és E-vitamint. Ahogyan a sima étkezési vaj, ez is elolvad a bőr melegétől, felszívódva bársonyosan puhává varázsolja azt. A vitaminokon kívül különböző lipidek, esszenciális zsírsavak és a kollagéntermeléshez szükséges tápanyagok forrása, táplálja a bőrt és erősíti annak védekező képességét.

C12-15 ALKIL-BENZOÁT (C12-15 Alkyl Benzoate)

Szintetikus bőrpuhító és sűrítő anyag. Olajos komponens, remekül eloszlatható a bőrön. Selymes érzetet hagy maga után. 

C12-15 PARETH-3

Felületaktív anyagként és emulgeálószerént használatos. Segít a víz és olaj keveredését, így az ilyen kombinációjú formulák egyik fontos összetevője. 

C-15-19 ALKÁN (C15-19 Alkane)

Petrolkémiai bőrpuhító anyag. Normál szénláncú alkánok keveréke, amelyek az alkil-láncban 15-19 szénatomot tartalmaznak. Friss és sima tapintást hagy maga után a bőrön. 

CAMELLIA SINENSIS LEVÉL KIVONATA / FEKETE TEA KIVONAT (Camellia Sinensis Leaf Extract / Black Tea Extract)

A fekete teát kiszáradt és feltekert tealevelekből készítik, amelyeket erjesztenek, majd az oxidációs folyamatot leállítják. A teakivonatot kímélő, extrakciós eljárással állítják elő, amely lehetővé teszi a természetes hatóanyagok megőrzését. Mivel a fekete tea kivonata koffeint tartalmaz, élénkítő hatással van a bőrre és friss érzetet kölcsönöz annak.

CAMELLIA SINENSIS LEVÉL KIVONATA / ZÖLD TEA KIVONAT (CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT / GREEN TEA EXTRACT)

A zöld tea kivonatot a zöld tea növények leveléből állítják elő. A zöld tea természetesen gazdag antioxidánsokban, amelyek sejtvédő funkcióval rendelkeznek, így védi a bőrt a szabadgyökök káros hatásától.

KANDELILLA VIASZ (Candelilla Cera)

A kandelilla viasz egy természetes, tisztított növényi viasz, melyet a Mexikóban őshonos, kutyatejfélék közé tartozó két növény, az Euphorbia antisyphilitica és az Euphorbia cerifera leveleiből állítanak elő. 

KAPRILIK/KAPRIL-TRIGLICERID (CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE)

A glicerin és kókuszolaj keverékéből, természetes úton előállított triészter. Előnye, hogy remekül ellenáll az oxidációnak. Kiváló bőrkondicionáló hatóanyag, puhítja és kisimítja a bőrt, emellett a termék állagát is javítja. Kellemes bőrérzetet hagy maga után, emiatt gyakran használják például krémek, testápolók, ajakápolók és napvédő termékek gyártásához.

KAPRILIK/KAPRIL-GLÜKOZID (Caprylyl/Capryl Glucoside)

Glükóz és alkohol reakciója által jön létre. Az eredmény egy enyhe felületaktív anyag, amelyet széles körben alkalmaznak a baba-, az arc- és a testápoló termékek előállításában. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil elkeveredését.

KAPRIL-GLIKOL (Caprylyl Glycol)

Multifunkcionális összetevő, amely viszkozitást szabályozó és nedvesítő szerként működik. Kellemes, puha érzést ad a bőrnek. Antimikrobiális tulajdonsággal bír, emulziók és lemosást igénylő termékek előállításához is használják.

KARBOMER (Carbomer)

Akrilsav alapú szintetikus polimer. Általában víztartalmú készítmények sűrítésére és emulziók stabilizálására használják, például krémek vagy testápolók esetében, különböző textúrák létrehozására alkalmas. 

CELLULÓZGUMI (Cellulose Gum)

Vízben oldódó polimer, amelyet a természetes cellulóz módosításával állítanak elő. Semlegesítése után a cellulózgumi sűrítőként funkcionál a különféle vízbázisú termékekben. Átlátszó gélt képezhet vagy növelheti az emulziók konzisztenciáját. Széles körben használják kozmetikai, gyógyszerészeti vagy élelmiszeripari termékekben.

MIKROKRISTÁLY VIASZ (Cera Microcristallina)

Az ásványi olaj alapú összetevők* fosszilis eredetű zsírok. Ezek a magas tisztaságú alapanyagok különböző formájúak lehetnek (olajok, gélek stb.), színtelenek, szagtalanok és íztelenek. A kozmetikai termékekben a legismertebb ásványi olaj a paraffinolaj. Az ásványi olajoknak kétféle típusa létezik: a szintetikus ásványi olajok, amelyek előállításuknak köszönhetően teljesen tiszták, valamint a petrolkémiai anyagokból nyert ásványi olajok. Utóbbiak finomított ásványi olajok, amelyeket fosszilis anyagok, például szén, nyersolaj vagy földgáz tisztítása során nyernek. A kozmetikai termékeinkhez használt ásványi olajok gyógyszerészeti minőségűek, és ebből következően nagyon tiszták. Ennek az összetevőcsoportnak fő tulajdonsága, hogy megvédi a bőrt a kiszáradástól, ezenkívül az ásványi olajok javítják a termék textúráját, illetve hatékonyan tisztítják a bőrt és eltávolítják a sminket.

*Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik ásványi olaj. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „paraffinum liquidum” (paraffinolaj), „cera microcristallina” (mikrokristály viasz), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” és „szintetikus viasz”.

 


CETEARETH-20

A Ceteareth-20 egy szintetikus vegyület, amelyet etoxilálásnak nevezett eljárással szintetizálnak. Ez egy kémiai reakció, amelynek során etilén-oxidot adnak egy szubsztráthoz, amely cetil-alkoholból és sztearil-alkoholból áll. A Ceteareth-20 felületaktív anyagként és emulgeálószerként szolgál számos különféle kozmetikumban és testápolási termékekben, beleértve az archidratálókat, öregedésgátló készítményeket, kondicionálószereket, tisztítókat, fényvédőket, hámlasztókat és pattanásos bőrre való termékeket. Emulgeálószerként csökkenti a formula felületi feszültségét azáltal, hogy az olaj/víz vagy a levegő/víz határán helyezkedik el, ezáltal stabilizáló hatása van az emulzióra.

CETOSZTEARIL-ALKOHOL (CETEARYL ALCOHOL)

A cetosztearil-alkohol a cetil-alkohol és a sztearil-alkohol keveréke. Ezt a két vegyületet gyakran növényi olajokból, zsírokból nyerik ki, emiatt zsíralkoholnak nevezik őket. Előállításuk a viaszok hidrolízisével is történhet. Sokféle kozmetikai vegyülethez használják, mivel növeli az emulziók stabilitását és javítja a textúrát. Tömör, fehér masszát alkot, ezért vízmegkötő és sűrítőanyagként is szolgál.

CETRIMÓNIUM-KLORID (Cetrimonium Chloride)

A cetrimónium-klorid egy úgynevezett kvaterner ammóniumsó. Hatására könnyen fésülhetővé válik a haj, és megakadályozza vagy meggátolja a hajszálak statikus feltöltődését, ezért hajkondicionálók, hajfestékek és hajszínezők előállításához használják.

CETIL-ALKOHOL (Cetyl Alcohol)

Egyfajta zsíralkohol, amit növényi zsírból vagy olajból vonnak ki. Előállításának másik módja a viaszok hidrolízise. Sokféle kozmetikai vegyülethez használják, mivel növeli az emulziók stabilitását és javítja a krémek, testápolók textúráját. Tömör, fehér masszát alkot, ezért vízmegkötő és sűrítőanyagként is szolgál.

CETIL-PALMITÁT (CETYL PALMITATE)

A cetil-palmitát a cetil-alkohol és a palmitinsav észtere. Fehér, kristályos, viaszszerű anyag, amely puha és sima megjelenést kölcsönöz a bőrnek. Főleg sűrítőként vagy bőrpuhítóként használják a kozmetikumokban.

CHAMOMILLA RECUTITA VIRÁG KIVONATA / KAMILLA (CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT / CHAMOMILE)

A kamilla virágának gyógyító tulajdonságai régóta ismertek, már az ókori Egyiptomban is alkalmazták gyógynövényként. A kamillavirág-kivonatot a lehető leggyengédebb módon nyerik ki a növényből, hogy megőrizzék a természetes összetevőket. Gyulladásgátló tulajdonsága miatt remek bőrápoló. A kamillavirág emellett alfa-biszabololt is tartalmaz, amely különösen hatékonyan segíti a sebgyógyulást.

CI 10316

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 11680

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 12490

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CI 14720

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 15985

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 15850

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 60725

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 16035

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 61570

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 17200

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 73360

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 19140

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 74160

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CI 28440

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 75470

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CI 40800

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 77007

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CI 42053

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 77268:1

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CI 42090

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 77288

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CI 45100

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 77289

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CI 47005

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák.

CI 77491

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CI 77492

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CI 77499

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CI 77891

A CI rövidítés a Color Indexet takarja, amely a különböző színek referencia adatbázisa, míg az utána következő szám egy konkrét színárnyalatot jelöl. Például a CI 42090 a kék szín. A színezőanyagokat a dekorkozmetikai termékekben és bőrápoló formulákban is alkalmazzák. 

CITROMSAV (CITRIC ACID)

Az alfa-hidroxi-savak alatt (rövidítve: AHA-savak) összetevők olyan csoportját értjük, amelybe például a tejsav és citromsav is tartozik. Az AHA-savak megtalálhatóak a gyümölcsökben, így a szőlőben és a citromban, valamint a cukornádban és a tejben. Gyakran gyümölcssavaknak is nevezik őket. Alacsony koncentrációban használják őket a bőr normál hámlási folyamatának felgyorsítására. Hatásukra a felületéről eltűnnek a száraz hámsejtek, ezáltal javul az összképe és bőrérzet.

CITRONELLOL - VIRÁGOS RÓZSA CITRUS (CITRONELLOL - FLORAL ROSE CITRUS)

Ez az illatanyag megtalálható a rózsában, a gerániumban és a legtöbb virágban. A nőies rózsás illatoktól kezdve a férfiasan fás aromák komponálásához is előszeretettel használják, rózsás és pikáns frissességet kölcsönöz a finom, virágos szívjegynek.

KOKAMID DEA (Cocamide DEA)

A kokamid DEA egy viszkózus folyadék, amelyet habképző szerként használnak samponokban és fürdőkészítményekben. A kókuszdióolajokból származó zsírsav-keverék, valamint a dietanol-amid (DEA) között fellépő reakció során állítják elő. Fontos, hogy ne keverjük össze egy nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkező, teljesen más, ám hasonló nevű anyaggal, az úgynevezett dietanol-aminnal, amelyet néha szintén DEA-nak rövidítenek. A kozmetikumokról szóló jogszabályok értelmében a dietanol-amin felhasználása tilos. A kokamid DEA ezzel szemben biztonságosan használható kozmetikai termékekben. A szigorú európai kozmetikaipari törvények értelmében kozmetikai termékek előállításához csak olyan alapanyagok használata engedélyezett, amelyeket biztonságosnak nyilvánítanak. Az Európai Bizottság, illetve annak független szakértői tanácsadó bizottsága, a Fogyasztóvédelem Tudományos Bizottsága (SCCS) nem kérdőjelezte meg a kokamid DEA biztonságosságát.

KOKAMIDOPROPIL-BETAIN (Cocamidopropyl Betaine)

Enyhe amfoter, mind savas, mind bázikus tulajdonságokkal bíró, felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil elkeveredését.

KOKA-BETAIN (Coco-Betaine)

Enyhe amfoter, mind savas, mind bázikus tulajdonságokkal bíró, felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil elkeveredését.

KÓKUSZ KAPRILÁT/KAPRÁT (COCO-CAPRYLATE/CAPRATE)

Az érett kókuszdió magjából vagy húsából kivont zsíralkohol és növényi eredetű frakcionált zsírsavak keveréke. Bőrpuhító és zsírozó hatóanyag. Mivel nagyon könnyen eloszlatható és finom állagú, elegáns textúrát ad a kozmetikai termékeknek. Nem oxidálódik, szagmentes. A babaápoló szerektől kezdve a masszázstermékekig sokféle kozmetikai szerben megtalálható. 

KÓKUSZ GLÜKOZID (Coco-Glucoside)

A glükóz és kókuszolaj zsírsavainak reakciója által jön létre. Az eredmény egy enyhe, felületaktív anyag, amelyet széles körben alkalmaznak a baba-, az arc- és a testápoló termékek előállításában. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az olaj és a víz keveredését.

KOKOGLICERIDEK (Cocoglycerides)

A kokogliceridek 100%-ban megújuló nyersanyagokból származnak. Növényi triglicerid-olajból állítják elő, amelyet a kókuszdió olajából nyernek ki. Lágyítószerként széles körben alkalmazzák a kozmetikumokban, a bőr rugalmasságának fokozására, állapotának javítására.

KÓKUSZSAV (Coconut Acid)

A kókuszsav a Cocos Nucifera (kókusz) növény olajából származó, közepes láncú zsírsavakat tartalmazó keverék. A lassan felszívódó kókuszsav felületaktív anyagként, tisztítóként, bőrpuhítóként és emulgeálószerként is alkalmazható a kozmetikai termékekben. Ráadásul hidratálja, feszesíti a bőrt. 

KOLLOID ZABPEHELY (Colloidal Oatmeal)

Igen apróra darált zabpehely. A kozmetikumok összetevőjeként „Avena Sativa Kernel Meal” megnevezéssel is találkozhatsz vele.

KARNAUBAPÁLMA VIASZ (Copernicia Cerifera Cera)

A Copernicia Cerifera nevű brazíliai pálmafa fiatal leveleiből kinyert, tisztított növényi viasz.  

KREATIN (Creatine)

A test saját aminosav-származéka. A kreatin kulcsszerepet játszik testünk energiaellátásában, mivel olyan akkumulátorként viselkedik, amely egyszerre pufferel, szállítja és felszabadítja az energiát, ezáltal segít megbirkózni a folyton változó energiaigénnyel. A sejtek fiziológiai kreatinszintjüket az arginin, glicin és metionin aminosavak bioszintézisével érik el, és/vagy alternatív módon hús és hal emésztésével.

CIKLOMETIKON (Cyclomethicone)

A szintetikus szilikonok közé tartozik, egy természetben megtalálható anyag, a szilikát (a homok egyik fő összetevője) szintetizálásával állítják elő. A szilikonok olaj vagy zselé állagúak, meglehetősen gazdag textúrával rendelkeznek. A kozmetikumoknak selymes, jól kenhető, luxus érzetet kölcsönöznek, emellett samponokban és hajápolókban gondoskodnak a frizura ragyogásáról és puhaságáról.* Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik szilikon. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „dimethicone” (dimetikon), „dimethiconol” (dimetikonol), „cyclomethicone” (ciklometikon), „amodimethicone” (amodimetikon).

DECIL-GLÜKOZID (DECYL GLUCOSIDE)

Glükóz és alkohol reakciójából előállított, enyhe, felületaktív anyag, amelyet széles körben alkalmaznak a baba-, az arc- és a testápoló termékek előállítása során. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil (idővel sem fognak szétválni) elkeveredését.

DECILÉN-GLIKOL (DECYLENE GLYCOL)

Antibakteriális tulajdonságokkal bíró, hidratáló összetevő. Simává és puhává varázsolja a bőrt. 

KARMABID (Diazolidinyl Urea)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

DIKAPRILIL-KARBONÁT (Dicaprylyl Carbonate)

A pálmaolajból vagy pálmaolajból származó kaprilil-alkohol és petrolkémiai nyersanyagból nyert karbonsav diésztere. Gyorsan eloszlatható, száraz, nem zsírós bőrlágyító szer. Gyakran használják a test-, bőr- és babaápolók, valamint napvédők és izzadásgátlók előállításához.

DIKAPRILIL-ÉTER (DICAPRYLYL ETHER)

Természetes módon, pálmaolajból vagy pálmamagolajból állítják elő, mesterségesen pedig petrolkémiai nyersanyagból nyerik ki. Többek között hidratáló krémekben, testápolókban, napvédőkben, öregedésgátló termékekben, szemkörnyékápolókban és dezodorokban találkozhatunk vele.

DIKLOROBENZIL-ALKOHOL (Dichlorobenzyl Alcohol)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

DIETILAMINO-HIDROXIBENZOIL-HEXIL-BENZOÁT (Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

DIETIL-HEXYL BUTAMIDO TRIAZONE VAGY ISCOTRIZINOL (Diethylhexyl Butamido Triazone)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

DIETHYLHEXYL SYRINGYLIDENEMALONATE (Diethylhexyl Syringylidenemalonate)

Antioxidánsként funkcionáló észter, amely segít megvédeni a kozmetikai termékeket a fény hatására bekövetkező kémiai vagy fizikai állagromlástól.

DIMETIKON (Dimethicone)

A szintetikus szilikonok közé tartozik, egy természetben megtalálható anyag, a szilikát (a homok egyik fő összetevője) szintetizálásával állítják elő. A szilikonok olaj vagy zselé állagúak, meglehetősen gazdag textúrával rendelkeznek. A kozmetikumoknak selymes, jól kenhető, luxus érzetet kölcsönöznek, emellett samponokban és hajápolókban gondoskodnak a frizura ragyogásáról és puhaságáról.* Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik szilikon. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „dimethicone” (dimetikon), „dimethiconol” (dimetikonol), „cyclomethicone” (ciklometikon), „amodimethicone” (amodimetikon).

DIMETIKON KERESZTKÖTÉSŰ POLIMER (Dimethicone Crosspolymer)

A szintetikus szilikonok közé tartozik. A szilikonok olaj vagy zselé állagúak, meglehetősen gazdag textúrával. Egy természetben megtalálható anyag, a szilikát (a homok egyik fő összetevője) szintetizálásával állítják elő őke. A szilikonolajat főként azért adják hozzá a kozmetikai termékekhez, mert selymes, jól kenhető, luxus érzetű hatást kölcsönöz nekik. Emellett samponokban és hajápolókban gondoskodik a frizura ragyogásáról és puhaságáról. *  Ahhoz, hogy azonosítsd az ilyen alapanyagokat a termékeinkben, vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára. A szilikon összetevőket könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: "dimethicone" (dimetikon), "dimethiconol" (dimetikonol), "cyclomethicone" (ciklometikon), "amodimethicone" (amodimetikon). 

DIMETIKONOL

A szintetikus szilikonok közé tartozik, egy természetben megtalálható anyag, a szilikát (a homok egyik fő összetevője) szintetizálásával állítják elő. A szilikonok olaj vagy zselé állagúak, meglehetősen gazdag textúrával rendelkeznek. A kozmetikumoknak selymes, jól kenhető, luxus érzetet kölcsönöznek, emellett samponokban és hajápolókban gondoskodnak a frizura ragyogásáról és puhaságáról.* Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik szilikon. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „dimethicone” (dimetikon), „dimethiconol” (dimetikonol), „cyclomethicone” (ciklometikon), „amodimethicone” (amodimetikon).

DISODIUM COCOYL GLUTAMATE

Enyhe, anionos aminosav alapú, felületaktív anyag. Finom habot és alapos tisztítást biztosít a haj- és bőrápoló termékekben.

DISODIUM EDTA

Az EDTA az ethylenediaminetetraacetic (etilén-diamin-tetraecetsav) rövidítése, ezt a szert és különböző sóit (például a trisodium EDTA-t) mesterségesen állítják elő. Képes reakcióba lépni a vízben található fémionokkal és megkötni azokat, ami elősegíti, hogy az adott kozmetikum megőrizze az állagát, illatát. Nélküle a többi összetevő lépne reakcióba a víz ásványi anyagaival, nem kívánt változásokat okozva ezzel a termékben.

DINÁTRIUM-LAURIL-ÉTER-SZULFOSZUKCINÁT (Disodium Laureth Sulfosuccinate)

Anionos felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil elkeveredését.

DINÁTRIUM-LAURIL-SZULFOSZUKCINÁT (Disodium Lauryl Sulfosuccinate)

Anionos felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil elkeveredését.

DINÁTRIUM PEG-5 LAURILCITRÁT SZULFOSZUKCINÁT (Disodium PEG-5 Laurylcitrate Sulfosuccinate)

Anionos felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil elkeveredését.

DIKEMÉNYÍTŐ-FOSZFÁT (Distarch Phosphate)

Módosított természetes kukoricakeményítő, amelynek µm-méretű részecskéi nagy mennyiségű lipidet (olajat) képesek magukba szívni. Ennek köszönhetően a dikeményítő-foszfáttal dúsított krémek, testápolók kevésbé zsíros érzetet biztosítanak, kozmetikai termékek mattításához is előszeretettel alkalmazzák.

DISTEARDIMONIUM HECTORITE

Módosított lipofil agyag, organo-agyagnak is nevezik. Sűríti az olajokat, ezáltal stabilizálja az azt tartalmazó emulziókat. Aeroszol dezodorokban, szappanokban és sminktermékekben megtalálható.

DMDM Hydantoin

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

EDTA (ETILÉN-DIAMIN-TETRAECETSAV) (EDTA)

Az EDTA az ethylenediaminetetraacetic (etilén-diamin-tetraecetsav) rövidítése, ezt a szert és különböző sóit (például a triszódium EDTA-t) mesterségesen állítják elő. Képes reakcióba lépni a vízben található fémionokkal és megkötni azokat, ami elősegíti, hogy az adott kozmetikum megőrizze az állagát, illatát. Nélküle a többi összetevő lépne reakcióba a víz ásványi anyagaival, nem kívánt változásokat okozva ezzel a termékben.

ETIL-HEXIL-METOXI-CINNAMÁT (Ethylhexyl Methoxycinnamate)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

ETILHEXIL-SZALICILÁT (Ethylhexyl Salicylate)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

ETIL-HEXIL-GLICERIN

Bőrpuhító és enyhe hidratáló tulajdonságokkal bír, emellett javíthatja a hagyományos tartósítószerek hatékonyságát, és más kozmetikai összetevőkkel kombinálva antimikrobiális stabilizálószerként is alkalmazható. Szagtalanító hatással rendelkezik, gátolja ugyanis a testszagot okozó baktériumok növekedését és szaporodását anélkül, hogy megváltoztatná a bőr flóráját. Az etil-hexil-glicerint világszerte sokoldalú adalékanyagként hagyták jóvá.

ETILHEXIL-TRIAZONE

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

ETILPARABÉN (Ethylparaben)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.


F-J

HÓLYAGMOSZAT KIVONAT (Fucus Vesiculosus Extract)

A hólyagmoszat alga szárított hajtásának kivonata. A hólyagmoszat a barna algák családjába tartozó, ehető növény. Kivonata kivételesen magas koncentrációban tartalmaz különféle ásványi anyagokat, például nátriumot és káliumot.

GERANIOL - VIRÁGOS RÓZSÁS GERANIUM (GERANIOL - FLORAL ROSE GERANIUM)

Jellegzetes illatanyag, amely megtalálható többek között a rózsafélékben, gerániumban és levendulában is. Ha rózsakertben sétálsz, ez lengi be a levegőt. A parfümökhöz adva természetes, könnyed virágos összhatást eredményez.

GINKGO BILOBA LEVÉL KIVONAT (Ginkgo Biloba Leaf Extract)

A csodafa néven is ismert ginkgot Japánból hozták be Európába 200 évvel ezelőtt. A Ginkgo biloba levélkivonatot kímélő eljárással nyerik ki, amely lehetővé teszi a természetes hatóanyagok megőrzését. Legfontosabb hatóanyagai: a flavonoidok, a bilobalidek és a ginkgolidek, amelyek mind remek bőrápoló tulajdonságokkal rendelkeznek.

GLICERIN (GLYCERIN)

A glicerin gyakori nedvesítőszer a kozmetikumokban és a testápolási termékekben. Színtelen, szagtalan folyadék, amelyet széles körben alkalmaznak a termékek nedvességének megőrzésére. A glicerin három hidrofil hidroxil-csoportot tartalmaz, ennek köszönhetően korlátlanul oldható a vízben. Erősen higroszkópos jellegű, vagyis magába szívja a vizet a levegőből.

GLICERIL-KAPRÁT (Glyceryl Caprate)

Növényi alapú nedvesítőszer, amely szembeszáll a baktériumokkal és élesztőgombákkal. Ezenkívül organikus savak és különféle tartósítószerek boostereként is szolgál. Amfifil szerkezetének köszönhetően csökkenti a felületi feszültséget, ezáltal stabilabb emulziót eredményez, a termék pedig kisebb cseppekben is adagolhatóvá válik. Magasabb koncentrációban alkalmazva csökkentheti az emulziók viszkozitását.

GLICEROL-KAPRILÁT (GLYCERYL CAPRYLATE)

Növényi alapú nedvesítőszer, amely szembeszáll a baktériumokkal és élesztőgombákkal. Ezenkívül organikus savak és különféle tartósítószerek boostereként is szolgál. Amfifil szerkezetének köszönhetően csökkenti a felületi feszültséget, ezáltal stabilabb emulziót eredményez, a termék pedig kisebb cseppekben is adagolhatóvá válik. Magasabb koncentrációban alkalmazva csökkentheti az emulziók viszkozitását.

GLICERIL MONOOLEÁT (Glyceryl Oleate)

A növényi eredetű gliceril monooleát jó emulgeáló képességekkel rendelkezik, gyakran használják a víz és olaj keverésére és stabilizálására, sima és rugalmas érzetet kölcsönöz a bőrnek.

GLICEROL-MONOSZTEARÁT (GLYCERYL STEARATE)

Növényi eredetű sűrűségfokozó és emulgeálószer, amelyet stabilizátorként használják az olaj-a-vízben típusú formulákban. A kozmetikai iparban széleskörben alkalmazzák, többek között testápolókban, púderekben, arctisztítókban, sminkalapokban, alapozókban, szempillaspirálokban, szemhéjpúderekben, szemceruzákban, hajápolókban, samponokban és napvédő termékekben.

GLICEROL-SZTEARÁT-CITRÁT (Glyceryl Stearate Citrate)

Egyfajta glicerol-diészter, amelyet glicerinből és növényi olaj zsírsavjaiból állítanak elő. Bőrlágyító, hidrofil, anionos olaj-víz emulgeáló tulajdonságai miatt alkalmazzák, további pozitívuma, hogy polietilén-glikoltól mentes. Krémekben, babaápolókban, napvédő és napozás utáni termékekben találkozhatunk vele.

GLICEROL-MONOSZTEARÁT SE (Glyceryl Stearate SE)

Természetes bőrlágyító és emulgeálószer. Az SE rövidítés az angol "Self-Emulsifying", vagyis ön-emulgeáló tulajdonságára utal, ami azt jelenti, hogy egy olajos jellegű összetevő a vízzel szinte magától, emulgeálószer hozzáadása nélkül elegyedik és emulziót formál. Egyfajta síkosítóként működik a bőr felületén, használata sima és puha érzetet eredményez, ráadásul mivel védőréteget képez a felszínén, meggátolja annak kiszáradását.

SZÓJABABOLAJ (Glycine Soja Oil)

A szójababból sajtolással vagy extrahálással nyerik ki, majd általában finomítják. A szójabab Kínában őshonos, magas zsír- és fehérjetartalma miatt az ókor óta Kelet-Ázsia egyik kedvenc élelmiszere. Csak a 19. század végén került be Amerikába, ám gyorsan elterjedt a termesztése. A tiszta, halványsárga, félig szárító folyadék, jellegzetes illatával sokoldalúan felhasználható olaj. 55-65 %-ban többszörösen telítetlen zsírsavból áll, emiatt kozmetikai termékekben bőrlágyítóként használják.

GLIKOL-DISZTEARÁT (Glycol Distearate)

A glikol-sztearát fehér vagy krémszínű viaszos anyag. Az etilénglikol és sztearinsav mono- és diésztereinek keveréke. Növeli a termékek opacitását (átlátszatlanságát), emiatt habfürdők, haj- és bőrápoló termékek formulájának előállításához használják.

GLYCYRRHETINIC SAV VAGY ENOXOLON (Glycyrrhetinic Acid)

Az édesgyökér kivonat egyik vegyülete, mely kiváló gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással bír. Antioxidánsként is működik, javítja a bőr egyenetlenségeit.

ÉDESGYÖKÉR KIVONAT (Glycyrrhiza Glabra Root Extract)

A Dél-Európában és Ázsiai bizonyos területein (például Indiában) termesztett édesgyökér nevű növény kivonata. Rokonságban áll az ánizzsal, a csillagánizzsal és az édesköménnyel, mivel hasonló vegyületek adják eme növények édeskés ízét.

KÍNAI ÉDESGYÖKÉR KIVONAT (Glycyrrhiza Inflata Root Extract)

A kínai édesgyökérből készülő kivonat; gyakran hivatkoznak a hatóanyagra Licochalcone A-ként. Antibakteriális, gyulladásgátló, antioxidáns és bőrnyugtató tulajdonságokkal rendelkezik. Jó hatással van az érzékeny, irritált bőrre, valamint véd az UV-sugárzás következtében kialakuló szabadgyököktől.

GUAR HIDROXIPROPIL-TRIMONIUM-KLORID (Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride)

A guárbabból származó, sűrűséget szabályozó anyag, amely gyakori összetevője a samponoknak és más hajápolási termékeknek, valamint tusfürdőknek.

NAPRAFORGÓMAG-OLAJ (HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL / SUNFLOWER SEED OIL)

A Helianthus annuus (napraforgó) magjából kinyert természetes összetevő. A közönséges napraforgót Amerikában kezdték el termeszteni, ehető olaja és magja miatt. A kozmetikai iparban E-vitamin tartalma miatt alkalmazzák, leginkább bőrpuhítóként szolgál.

HOMOSZALÁT (Homosalate)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

HIDROGÉNEZETT RICINUSOLAJ (Hydrogenated Castor Oil)

A természetes ricinusolaj ellenőrzött hidrogénézésével előállított olaj, ricinusviaszként is szokták nevezni. Az olajokat évtizedek óta hidrogénezik, hogy stabilizálják szerkezetüket, valamint meghosszabbítsák eltarthatósági idejüket. A hidrogénezett ricinusolaj ezáltal sokkal stabilabb és nem avasodik meg olyan gyorsan, mint a kezeletlen társa. A hidrogénezett ricinusolaj morzsolható, magas olvadáspontú viaszos anyag, amely bőrpuhítóként és sűrítőként szolgál. Növeli a krémek, kenőcsök és testápolók viszkozitását, ezenkívül homogénebb emulziók megalkotásához használatos.

HIDROGÉNEZETT KOKO-GLICERIDEK (Hydrogenated Coco-Glycerides)

A kókuszolaj egyik lipidjének hidrogénezett változata. A kozmetikai iparban bőrápoló és állagjavító tulajdonsága miatt használják.

HIDROGÉNEZETT POLIIZOBUTILÉN (Hydrogenated Polyisobutene)

Mesterségesen előállított polimer, amely a formula sűrűségét növeli. A bőrre kenve síkosító hatású, ezért puha, sima érzetet hagy maga után.

HIDROGÉNEZETT RÉPCEOLAJ (HYDROGENATED RAPESEED OIL)

A természetes repceolaj ellenőrzött hidrogénezésével előállított olaj. Az olajokat évtizedek óta hidrogénezik, hogy stabilizálják szerkezetüket, valamint meghosszabbítsák eltarthatósági idejüket. Ilyen pl. a margarin is. A hidrogénezett repceolaj az eljárásnak köszönhetően sokkal stabilabb, és nem avasodik meg olyan gyorsan, mint kezeletlen társa. A kozmetikai termékekben bőrkondicionálóként alkalmazzák.

HIDROXI-ETILCELLULÓZ (Hydroxyethylcellulose)

A természetes cellulóz módosított alakjából származó, nem ionos, vízben oldódó polimer. Sűrűséget szabályozó anyagként használják a különféle vizes termékekben, különösen nagyobb mennyiségű alkoholt tartalmazó formulák esetében. Átlátszó gélt képez, továbbá növeli a bőrápoló emulziók vagy tisztítószerek konzisztenciáját.

HIDROXI-PROPIL KEMÉNYÍTŐ FOSZFÁT (Hydroxypropyl Starch Phosphate)

Módosított kukoricakeményítőből előállított polimer, amelyet sűrítőanyagként, valamint emulziók stabilizálására alkalmaznak, különösen akkor, ha a formula ásványi anyagokat, sókat tartalmaz. Könnyű, sima érzetűvé varázsolja a bőrt.

IMIDAZOLIDINIL-KARBAMID (Imidazolidinyl Urea)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

JODO-PROPINIL-BUTIL-KARBAMÁT (Iodopropynyl Butylcarbamate)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

ISOCETETH-20

Az izocetil-alkohol szintetikusan előállított polietilénglikol-étere, amely emulgeálószerként vagy szolubilizálószerként használatos. Hozzáadásával megoldható, hogy az olajban oldódó alapanyagok beépüljenek a vízbázisú termékekbe.

IZOHEXADEKÁN (Isohexadecane)

Nagy tisztaságú szénhidrogén, petrolkémiai alapú bőrpuhító anyag. Könnyű és sima érzetet nyújt, valamint védi a bőrt a kiszáradástól.

IZOPROPIL-MIRISZTÁT (Isopropyl Myristate)

Színtelen és szagtalan bőrpuhító vegyület. Részben természetes zsírsavakon alapul, a molekula kisebb részét petrolkémiai alapanyagból nyerik. Hatására a bőr sima és rugalmas lesz.

IZOPROPIL-PALMITÁT (Isopropyl Palmitate)

A palmitinsav és az izopropil-alkohol észtere. Nagyobb részben megújuló, növényi (pálma- vagy pálmamagolaj) forráson alapul. A molekula kisebb részét petrolkémiai alapanyagból nyerik ki. Bőrbarát lágyító anyag, amely revitalizálja és rugalmassá varázsolja a bőrt.

IZOPROPIL-SZTEARÁT (Isopropyl Stearate)

Az izopropil-alkohol és a sztearinsav észtere. Nagyobb részben megújuló, növényi (pálma- vagy pálmamagolaj) forráson alapul. A molekula kisebb részét petrolkémiai nyersanyagból nyerik ki. A sztearát-észterek elsősorban kenőanyagként használatosak, ennek köszönhetően általuk a kozmetikum puha, sima érzetet kelt a bőrön.


K-O

TEJSAV (LACTIC ACID)

A tejsav egy olyan alfa-hidroxi-sav, amely természetes hidratáló és keratolitikus hatással bír. Csökkenti a bőr hámlását, kiegyensúlyozza a pH-értékét, ezenkívül felveszi a harcot a szárazság tüneteivel is. Komedolitikus tulajdonsága révén megnyitja az eltömődött pórusokat, megakadályozza a szőrtüszők eltömődését, ezáltal a pattanások, mitesszerek kialakulását. Az AHA-savak alatt összetevők olyan csoportját értjük, amelybe például a tejsav és citromsav is tartozik. Az AHA-savak megtalálhatóak a gyümölcsökben, így a szőlőben és a citromban, valamint a cukornádban és a tejben. Gyakran gyümölcssavaknak is nevezik őket. Alacsony koncentrációban használják őket a bőr normál hámlási folyamatának felgyorsítására. Hatásukra a felületéről eltűnnek a száraz hámsejtek, ezáltal javul az összképe és bőrérzet.

LANOLIN

Természetes anyag, amely a juhok faggyúmirigyében termelődik, a gyapjúgyártás egyik értékes mellékterméke. A lanolint széles körben, évek óta használják a gyógyszeriparban és a kozmetikumokban. Hatékonyan hidratálja, lágyítja és gyógyítja a berepedezett, száraz, hámló bőrt.

LAURAMIDOPROPYL BETAINE

Enyhe amfoter, mind savas, mind bázikus tulajdonságokkal bíró, felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil elkeveredését.

LAURIL-GLÜKOZID (Lauryl Glucoside)

Glükóz és alkohol reakciója által jön létre. Az eredmény egy enyhe felületaktív anyag, amelyet széles körben alkalmaznak a baba-, az arc- és a testápoló termékek előállításában. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil elkeveredését.

LAURIL-HIDROXISZULTAIN (Lauryl Hydroxysultaine)

Enyhe hatású felületaktív anyag. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil elkeveredését.

LEVULINSAV (LEVULINIC ACID)

A szacharózból előállítható levulinsav, valamint a vele egyenértékű nátrium-levulinát (a levulinsav nátriumsója) mind általános testápolási termékekben, mind tanúsított kozmetikumokban megtalálható, bőrkondicionáló szerként.

LIMONÉN - CITRUSOS FRISS GYÓGYNÖVÉNY (LIMONENE - CITRUS FRESH HERBAL)

Illóolajok gyakori alkotóeleme, nagy mennyiségben megtalálható például a narancsban, a lime-ban és a citromban, kisebb mennyiségben pedig a kaporban, a kakukkfűben, valamint a köményben. Számos termékben fellelhető a kozmetikai iparon túl is (például a narancslében, a kólában stb.). Pezsdítő, citrusos tulajdonságának köszönhető friss, zamatos, tiszta érzetet kelt.

LINALOOL - VIRÁGOS, FRISS, LEVENDULA (LINALOOL - FLORAL FRESH LAVENDAR)

Különböző arányban, többféle természetes illóolajban megtalálható nyersanyag. Nagy mennyiségben előfordul a levendulában, a bazsalikomban, a bergamottban; kisebb mennyiségben például a rózsában, a gerániumban, a narancsvirágban, de különböző sajtokban és zöldségekben is. Ha egy provence-i levendulamezőn sétálunk, ez lengi be a levegőt. Sokoldalú, virágos-friss karakterének köszönhetően a virágos szívjeggyel rendelkező parfümök kulcs alapanyaga. 

MAKADÁMIAOLAJ (Macadamia Integrifolia Seed Oil)

A próteafélék családjába tartozó Macadamia fafajnak két típusát különböztetjük meg: Macadamia Integrifolia és a Macadamia Tetraphylla, amelyeket csakis Ausztrália szubtrópusi területein és Queenslandben, valamint Új-Dél-Wales-ben termesztenek gyümölcse, a makadámdió miatt. A kozmetikai iparban a gyümölcs húsát és magját is felhasználják magas zsírtartalma (főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak alkotják) és B-vitamin tartalma miatt. Általában zsíros bázisolajként alkalmazzák.

MAGNÓLIA KÉREG KIVONAT (Magnolia Officinalis Bark Extract)

A Magnolia officinalis, vagyis liliomfa kérgének kivonata, amely agnololt és honokiolt tartalmaz, serkenti a bőrsejtek anyagcseréjét, valamint a bőr térfogatnövelő sejtjeinek termelését. Hatékony öregedésgátló összetevő, ezenkívül antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

ACEROLALÉ (Malpighia Glabra Fruit Juice)

Az Acerola cserje vagy kis fa Közép-Amerikában, Észak-Dél-Amerikában, Mexikóban és a Karib-térségben őshonos, Barbadoszi cseresznyének is nevezik. Érett gyümölcse a cseresznyéhez hasonlóan mélyvörös színű. Kozmetikai termékekben alkalmazzák magas C-vitamin tartalma miatt.

MALTODEXTRIN

A maltodextrin egy poliszacharid, amely élelmiszer-adalékanyagként is ismert. A maltodextrin könnyen emészthető, ugyanolyan gyorsan felszívódik, mint a glükóz, mérsékelten édes. Növényi keményítőből, részleges hidrolízissel állítják elő, és általában fehér, porlasztva szárított, higroszkópos por formájában használják fel. A kozmetikumokban elsősorban stabilizáló tulajdonsága miatt alkalmazzák.

VÍZI MENTA KIVONAT (Mentha Aquatica Extract)

A vízi menta növényből nyerik ki kíméletes eljárással, hogy megőrizzék annak természetes hatóanyagait. A mentakivonatot tartalmazó termékek enyhe élénkítő, frissítő hatással bírnak.

METILKLOROIZOTIAZOLINON (Methylchloroisothiazolinone)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

METHYLISOTHIAZOLINONE

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

METILPARABÉN (Methylparaben)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

METIL-PROPÁNDIOL (Methylpropanediol)

Mesterségesen előállított szerves glikol, amely oldószerként funkcionál. Elősegíti a kozmetikai hatóanyagok felszívódását a bőrbe, ezenkívül bizonyítottan hidratáló, frissítő tulajdonsággal bír. 

MIPA-LAURÉT-SZULFÁT (MIPA-Laureth Sulfate)

Anionos felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben használnak. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil elkeveredését.

MIRISZTINSAV (Myristic Acid)

Olyan telítetlen zsírsav, amellyel bizonyos ételekben találkozhatunk, például a pálmaolajban, kókuszolajban, vajban és szerecsendióban. A tisztított mirisztinsav kemény, fehér vagy halványsárga, fényes és kristályos szerkezetű.

MIRISZTIL-ALKOHOL (Myristyl Alcohol)

Egyfajta zsíralkohol, amit növényi zsírból vagy olajból vonnak ki. Sokféle kozmetikai vegyülethez használják, mivel növeli az emulziók stabilitását és javítja a krémek, testápolók textúráját. Tömör, fehér masszát alkot, ezért vízmegkötő és sűrítőanyagként is szolgál.

N-BUTILPARABÉN (n-Butylparaben)

A parabének csoportjába tartozó vegyület, alkalmazásával a kozmetikai szerek sokáig megőrzik a minőségüket. A parabénekhez hasonló tartósítószerek hozzáadása nélkül a kozmetikumok – különösen azok, amelyek vizet tartalmaznak – felbontást követően hamar megromlanának. A parabének gondoskodnak róla, hogy a testápolódat, arckrémedet és hasonló termékeidet jóval az első használat után is biztonsággal alkalmazhasd.

LÓTUSZ VIRÁG KIVONAT (Nelumbium Speciosum Flower Extract)

A lótuszvirág már régóta kiemelkedő vallási jelentőséggel bír számos ázsiai kultúrában: a tisztaság, az érintetlen természet, a termékenység és a szeretet szimbólumának tekintik. A lótuszvirág kivonatot kímélő eljárással nyerik ki a növényből, megőrizve a természetes hatóanyagok erejét. A levelén és virágán nem tapad meg a nedvesség, öntisztuló képességének köszönhetően a folyadék cseppek gyöngyök formájában peregnek le róluk, így szabadítva meg a növényt a szennyeződésektől. Ez a lótuszhatás. A lótuszvirág kivonatot tartalmazó termékek nyugtató, érösszehúzó hatásukról is ismertek.

OCTOCRYLENE

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

OKTIL-AKRILAMID/AKRILÁTOK/BUTIL-AMINO-ETIL-METAKRILÁT KOPOLIMER (Octylacrylamide/Acrylates/Butylaminoethyl Methacrylate Copolymer)

A frizura rögzítésében játszik szerepet azáltal, hogy meggátolja a hajszálak elektrosztatikus töltődését és nedvességfelszívó képességét. Vékony réteget képez a hajon, a körmön vagy a bőrön. A kopolimer egy olyan polimer, amit viszonylag kis méretű kémiai összetevők, úgynevezett monomerek egyesítésével hoznak létre, így egyetlen nagy molekula lesz belőlük, különböző tulajdonságokkal.

OCTYLDODECANOL

Növényi alapú összetevő, amelyet petrolkémiai nyersanyagból is elő lehet állítani. Széles körben használt bőrpuhító vegyület, könnyen beszívódik. Emellett jól oldja a pigmenteket és UV-szűrőket is, feszesíti és kisimítja a bőrt. Krémekben, testápolókban, dezodorokban és sminktermékekben is találkozhatunk vele.

LIGETSZÉPE OLAJ (Oenothera Biennis Oil)

Omega-6 zsírsavakban gazdag olaj, amelyet az Oenothera biennis (ligetszépe) növényből nyernek ki. Esszenciális zsírsavakkal és lipidekkel tölti fel a bőrt, ezáltal erősíti annak védekezőképességét. Hidratálja és megnyugtatja a száraz bőrt, valamint a hajas fejbőrt.

OLAJSAV (Oleic Acid)

Egyszeresen telítetlen, növényi alapú zsírsav, az emberi bőr membránfoszfolipideinek egyik fő alkotóeleme. Kozmetikai termékekben bőrlágyítóként funkcionál, a leggyakrabban szappanokhoz, krémekhez és testápolókhoz használják.

FEKETERIZS-KIVONAT (Oryza Sativa Extract)

A fekete rizs Kínából származik. Tiltott rizsnek is nevezik, mivel korábban kizárólag a császár és családja számára termesztették. A feketerizs-kivonatot kímélő eljárással nyerik ki a növényből, ezzel biztosítva, hogy a természetes hatóanyagok megőrizzék erejüket. A feketerizs-kivonat számos nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, többek között vasat és fehérjéket.

OZOKERIT (Ozokerite)

Az ásványi olaj alapú összetevők* fosszilis eredetű zsírok. Ezek a magas tisztaságú alapanyagok különböző formájúak lehetnek (olajok, gélek stb.), színtelenek, szagtalanok és íztelenek. A kozmetikai termékekben a legismertebb ásványi olaj a paraffinolaj. Az ásványi olajoknak kétféle típusa létezik: a szintetikus ásványi olajok, amelyek előállításuknak köszönhetően teljesen tiszták, valamint a petrolkémiai anyagokból nyert ásványi olajok. Utóbbiak finomított ásványi olajok, amelyeket fosszilis anyagok, például szén, nyersolaj vagy földgáz tisztítása során nyernek. A kozmetikai termékeinkhez használt ásványi olajok gyógyszerészeti minőségűek, és ebből következően nagyon tiszták. Ennek az összetevőcsoportnak fő tulajdonsága, hogy megvédi a bőrt a kiszáradástól, ezenkívül az ásványi olajok javítják a termék textúráját, illetve hatékonyan tisztítják a bőrt és eltávolítják a sminket.

*Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik ásványi olaj. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „paraffinum liquidum” (paraffinolaj), „cera microcristallina” (mikrokristály viasz), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” és „szintetikus viasz”.

 

LANOLIN ALKOHOL (Lanolin Alcohol)

A vegyi anyagok szilikonnak nevezett osztályába tartozik. A szilikonok ellenállnak a fizikai, biológiai, mikrobiológiai és kémiai állagromlásnak az elkészítés, tárolás és felhasználás során egyaránt.


P-T

PALMITAMIDO-PROPIL-TRIMONIUM-KLORID (Palmitamidopropyltrimonium Chloride)

A palmitamido-propil-trimonium-klorid egy kvaterner ammóniumsó. Mivel hatására könnyen fésülhetővé válik a haj, és megakadályozza vagy meggátolja a hajszálak statikus feltöltődését, ezért hajkondicionálók, hajfestékek és hajszínezők előállításához használják.

P-ÁNIZSSAV (P-ANISIC ACID)

A p-ánizssav fehér kristályos, szilárd anyag, amely természetes formájában az ánizs növényben található meg. Az ánizs a petrezselyem-félék családjába tartozó mediterrán növény, amelyet magjai miatt termesztenek. A magokat főzéshez és gyógynövényként is használják, antiszeptikus hatással rendelkezik. 

Paraffin

Az ásványi olaj alapú összetevők* fosszilis eredetű zsírok. Ezek a magas tisztaságú alapanyagok különböző formájúak lehetnek (olajok, gélek stb.), színtelenek, szagtalanok és íztelenek. A kozmetikai termékekben a legismertebb ásványi olaj a paraffinolaj. Az ásványi olajoknak kétféle típusa létezik: a szintetikus ásványi olajok, amelyek előállításuknak köszönhetően teljesen tiszták, valamint a petrolkémiai anyagokból nyert ásványi olajok. Utóbbiak finomított ásványi olajok, amelyeket fosszilis anyagok, például szén, nyersolaj vagy földgáz tisztítása során nyernek. A kozmetikai termékeinkhez használt ásványi olajok gyógyszerészeti minőségűek, és ebből következően nagyon tiszták. Ennek az összetevőcsoportnak fő tulajdonsága, hogy megvédi a bőrt a kiszáradástól, ezenkívül az ásványi olajok javítják a termék textúráját, illetve hatékonyan tisztítják a bőrt és eltávolítják a sminket.

*Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik ásványi olaj. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „paraffinum liquidum” (paraffinolaj), „cera microcristallina” (mikrokristály viasz), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” és „szintetikus viasz”.

 

PARAFFINOLAJ (Paraffinum Liquidum)

Az ásványi olaj alapú összetevők* fosszilis eredetű zsírok. Ezek a magas tisztaságú alapanyagok különböző formájúak lehetnek (olajok, gélek stb.), színtelenek, szagtalanok és íztelenek. A kozmetikai termékekben a legismertebb ásványi olaj a paraffinolaj. Az ásványi olajoknak kétféle típusa létezik: a szintetikus ásványi olajok, amelyek előállításuknak köszönhetően teljesen tiszták, valamint a petrolkémiai anyagokból nyert ásványi olajok. Utóbbiak finomított ásványi olajok, amelyeket fosszilis anyagok, például szén, nyersolaj vagy földgáz tisztítása során nyernek. A kozmetikai termékeinkhez használt ásványi olajok gyógyszerészeti minőségűek, és ebből következően nagyon tiszták. Ennek az összetevőcsoportnak fő tulajdonsága, hogy megvédi a bőrt a kiszáradástól, ezenkívül az ásványi olajok javítják a termék textúráját, illetve hatékonyan tisztítják a bőrt és eltávolítják a sminket.

*Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik ásványi olaj. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „paraffinum liquidum” (paraffinolaj), „cera microcristallina” (mikrokristály viasz), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” és „szintetikus viasz”.

PEG-12 DIMETIKON (PEG-12 Dimethicone)

A szintetikus szilikonok közé tartozik, egy természetben megtalálható anyag, a szilikát (a homok egyik fő összetevője) szintetizálásával állítják elő. A szilikonok olaj vagy zselé állagúak, meglehetősen gazdag textúrával rendelkeznek. A kozmetikumoknak selymes, jól kenhető, luxus érzetet kölcsönöznek, emellett samponokban és hajápolókban gondoskodnak a frizura ragyogásáról és puhaságáról.* Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik szilikon. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „dimethicone” (dimetikon), „dimethiconol” (dimetikonol), „cyclomethicone” (ciklometikon), „amodimethicone” (amodimetikon).

PEG-2 HIDROGÉNEZETT RICINUSOLAJ (PEG-2 Hydrogenated Castor Oil)

A szintetikus polietilén-glikol (PEG) és ricinusolaj keveréke, utóbbi egy növényi olaj, amelyet a ricinus növényből préselnek ki. Enyhén zsíros illatú. Emulgeálószerként, felületaktív anyagként és illatanyagként használatos. De PEG-40 hidrogénezett ricinusolajat adnak a kozmetikai készítményhez, hogy megkönnyítsék a cseppek szétválását is. Ezenkívül javítja a termék állagát, lehetővé teszi annak egyenletes eloszlatását a bőrön. 

PEG-200 HIDROGÉNEZETT GLICERIL-PALMÁT (PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate)

Részben növényi alapú (pálmaolaj), részben szintetikus anyag. Nagyon lágy emulgeálószer, amelyet általában állagjavítóként használnak a tusfürdők és samponok gyártásához.

PEG-3 DISZTEARÁT (PEG-3 Distearate)

Emulziók létrehozásában játszik fontos szerepet, mivel csökkenti az összekeverendő vegyületek felületi feszültségét, ezáltal az egyébként nem oldódó összetevők elegyedését. Tusfürdők és samponok állagának javítására is alkalmazzák, gazdag, gyöngyöző textúrát eredményez.

PEG-40 RICINUSOLAJ (PEG-40 Castor Oil)

A szintetikus polietilén-glikol (PEG) és a ricinus növényből préseléssel kinyert ricinusolaj keveréke. Enyhén zsíros illatú. Emulgeálószerként, felületaktív anyagként és illatanyagként használatos, de PEG-40 hidrogénezett ricinusolajat adnak a kozmetikai készítményekhez abból a célból is, hogy megkönnyítsék a formulában lévő cseppek finom eloszlását. Ezenkívül javítja a termék állagát, lehetővé teszi annak egyenletes eloszlatását a bőrön.

PEG-45/DODECIL-GLIKOL-KOPOLIMER (PEG-45/Dodecyl Glycol Copolymer)

Szintetikus polioximetilénből és polidodecil-glikolból előállított blokkpolimer, amely emulzióstabilizálóként, kondicionálóként és bőrlágyító szerként használatos a bőrápoló és tisztító termékekben. Megóvja a bőrt a kiszáradástól.

PEG-7 GLICERIL-COCOATE (PEG-7 Glyceryl Cocoate)

Egyfajta síkosítóként hat a bőr felületén, sima és bársonyosan puha érzetet kölcsönözve számára. Ezenkívül emulziók megalkotásában nyújt segítséget, mivel csökkenti a vegyületek felületi feszültségét.

PEG-7 HIDROGÉNEZETT RICINUSOLAJ (PEG-7 Hydrogenated Castor Oil)

A hidrogénezett ricinusolaj mesterségesen előállított származéka, amelyet illatanyagként, bőrkondicionálóként, bőrpuhítóként, felületaktív anyagként és emulgeálószerként is alkalmaznak. A termékeinkben használt ásványi olajok gyógyszerészeti minőségűek, ezáltal rendkívül tiszták.

PEG/PPG-17/18 DIMETIKON (PEG/PPG-17/18 Dimethicone)

A mesterségesen előállított szilikon polimerek közé tartozik. A szilikonok ellenállnak a kémiai, fizikai, biológiai és mikrobiológiai állagromlásnak, emiatt széles körben alkalmazzák őket a kozmetikai és testápolási termékek gyártásához. A PEG/PPG-17/18 DIMETIKON emulgeálószerként segíti az egymásban egyébként nem oldódó folyadékok (például a víz és olaj) elegyedését, mivel csökkenti a köztük lévő felületközi feszültséget.

PEG/PPPG-18/18 DIMETIKON (PEG/PPG-18/18 Dimethicone)

Szilikonok közé tartozó vegyület, amely ellenáll a kémiai, fizikai, biológiai és mikrobiológiai állagromlásnak, emiatt széles körben alkalmazzák őket a kozmetikai és testápolási termékek gyártásához.

PENTILÉN-GLIKOL (Pentylene Glycol)

A pentilén-glikol szintetikus nedvesítőszer, amelyet másodlagosan oldószerként és tartósítószerként használnak. Mind vízben, mind olajban megfelelően oldódik, nedvességmegkötő és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.

AVOKÁDÓOLAJ (Persea Gratissima Oil)

A Persea americana nevű növény (avokádó) terméséből préseléssel nyert olaj, amit nemcsak konyhai, de kozmetikai alapanyagként is alkalmaznak, mivel sejtmegújító és hidratáló tulajdonságokkal bír. Az azték idők óta alkalmazzák a szépségápolásban. Gyorsan beszívódik, feszessé és puhává varázsolja a bőrt. Az avokádó ezenkívül rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, fehérjékben, antioxidánsokban és egészséges zsírokban.

FENOXIETANOL (Phenoxyethanol)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

FENIL-BENZIMIDAZOL-SZULFONSAV VAGY ENSULIZOL (Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

POLIGLICERIL-2 KAPRÁT (POLYGLYCERYL-2 CAPRATE)

Gyengéd, növényi alapú emulgeálószer, amely puhává és rugalmassá varázsolja a bőrt. 

POLIGLICERIL-3-DIIZOSZTEARÁT (Polyglyceryl-3 Diisostearate)

Poliglicerinből épített diészter, amely három glicerincsoportot és két izosztearinsav-csoportot tartalmaz. Mind a poliglicerin, mind az izosztearinsav 100%-ban növényi eredetű, hatékony bőrpuhító és emulgeálószer a „víz az olajban” típusú készítmények esetében. Nagyon gyengéd és lágy a bőrön, ezért ideális hozzávalója az érzékeny bőrtípust célzó kozmetikumoknak. Bőrön és hajon egyaránt alkalmazható.

POLIGLICERIL-3-DISZTEARÁT (Polyglyceryl-3 Distearate)

Nemionos emuelgálószer a víz-olaj keverékek esetében. A napvédő, babaápoló, színező, arcápoló és testápoló termékek közül azoknál alkalmazzák, amelyek magas koncentrációban tartalmaznak természetes olajokat és UV-szűrőket.

POLIGLICERIL-4-DIIZOSZTEARÁT/POLIHIDROXI-SZTEARÁT/SZEBAKÁT (Polyglyceryl-4 Diisostearate/Polyhydroxystearate/Sebacate)

Mesterségesen előállított diészter, amely izosztearinsav, polihidroxisztearinsav és szebacinsav keverékét alkotja a poliglicerin-4 molekulájával. Emulgeálószerként, emulzióstabilizálóként, felületaktív anyagként használják víz-olaj formulájú krémek és testápolók, napvédők és dekorkozmetikumok esetében. Könnyű, kellemes a textúrája, nem hagy zsíros érzetet a bőrön.

POLIKVATERNIUM-10 (Polyquaternium-10)

Cellulóz alapú polimer, amely a hajápoló termékekhez adva csökkenti a hajszálak elektrosztatikus feltöltődését. Növeli a haj térfogatát, rugalmassá és fényessé varázsolja, valamint javítja a töredezett vagy kémiai anyagoktól sérült hajszálak textúráját.

POLIKVATERNIUM-4 (Polyquaternium-4)

Cellulóz alapú polimer, amely a hajápoló termékekhez adva csökkenti a hajszálak elektrosztatikus feltöltődését. Növeli a haj térfogatát, rugalmassá és fényessé varázsolja, valamint javítja a töredezett vagy kémiai anyagoktól sérült hajszálak textúráját.

POLIKVATERNIUM-47 (Polyquaternium-47)

Szintetikus polimer, amelyet hajformázó termékekhez használnak, segít rögzíteni a frizurát.

POLIKVATERNIUM-68 (Polyquaternium-68)

Szintetikus polimer, amelyet hajformázó termékekhez használnak, segít rögzíteni a frizurát.

POLIKVATERNIUM-7 (Polyquaternium-7)

Szintetikus polimer, amely gyakori alkotóeleme a tusfürdő géleknek, gazdagítja a termék textúráját. Samponokhoz adva növeli a hajszálak volumenét, és könnyebben fésülhetővé teszi a frizurát. 

POLISZILIKON-15 (Polysilicone-15)

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

PPG-14 BUTIL-ÉTER (PPG-14 Butyl Ether)

Mesterséges összetevő, amely javítja a bőr állapotát és sima érzetet biztosít számára. A PPG, vagyis poli-propilén-glikol alapú nyersanyagokat hosszú ideje használják a kozmetikai- és a gyógyszeriparban. A bőr jól tolerálja őket, de biológiailag nem lebonthatók.

PROPILÉN-GLIKOL (Propylene Glycol)

A propilén-glikolt általában ásványi olajból nyerik, de növényi alapanyagokból is származhat. A kozmetikumokban nedvesítőként és lágyítóként használják, samponokban, krémekben és testápolókban.

PROPILPARABÉN (Propylparaben)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

MANDULAOLAJ (PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL
/ ALMOND OIL)

A mandulaolajat hidegen sajtolják az érett mandulamagból - a mandulafa édes, hámozott gyümölcséből -, majd finomítják. A lágy, édeskés, diós aromájú aranyszínű olajat évszázadok óta használják az orvostudományban és a bőrápolásban. A mandula nemcsak ízletes, tápláló és nagyon egészséges snack - a belőle préselt olaj minden bőrtípusra, különösen a száraz és érzékeny bőrre kiválóan hat. Az mandulaolajban magas a telítetlen zsírsavak aránya (90%). Ezenkívül a mandulaolaj 20-30% linolsavat is tartalmaz, amely anyag az emberi bőrben természetesen is előfordul.

GUÁVAKIVONAT (Psidium Guajava Fruit Extract)

A Psidium guajava növény terméséből nyerik ki kíméletes eljárással, hogy megőrizzék a természetes hatóanyagok erejét. A guava egzotikus bogyós gyümölcs, amelyet trópusi és szubtrópusi országokban termesztenek, a szupergyümölcsök közé sorolják. Gazdag C-vitaminban, vasban és kalciumban. A C-vitamint gyakran nevezik aszkorbinsavnak is, amit antioxidánsként és pH-szabályozóként alkalmaznak számos kozmetikai termékben.

RICINUSOLAJ (Ricinus Communis Seed Oil)

A Ricinus Communis nevű növény magjából kinyert olaj nagy arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, ennek köszönhető folyékony állaga. Hatékony bőrlágyító, bőrápoló, nem-komedogén hidratáló, krémekben, testápolókban és színezett termékekben is használják, nem rendelkezik szárító hatással. 

SZILÍCIUM-DIOXID (Silica)

A szilícium-dioxid, amelyet helytelenül kovasavnak is neveznek, egy finom, ásványi eredetű por. Kozmetikai készítményekben sűrítőanyagként használják olajokhoz vagy emulziókhoz. Ezenkívül mattító hatása is ismert, mivel emulziókhoz adva képes felszívni az olajat. A szemcsék méretőtől függően bőrradírként is alkalmazható.

SILICA DIMETHYL SILYLATE (Silica Dimethyl Silylate)

Hidrofób, módosított, porított kovasav, amely egy mesterségesen előállított vegyület. Taszítja a vizet és csökkenti a csomósodást a gazdag emulziókban, olaj alapú készítményekhez remek sűrítő anyag. Kevésbé zsíros érzetet biztosít a termék számára

SZIMETIKON (Simethicone)

A szintetikus szilikonok közé tartozik, egy természetben megtalálható anyag, a szilikát (a homok egyik fő összetevője) szintetizálásával állítják elő. A szilikonok olaj vagy zselé állagúak, meglehetősen gazdag textúrával rendelkeznek. A kozmetikumoknak selymes, jól kenhető, luxus érzetet kölcsönöznek, emellett samponokban és hajápolókban gondoskodnak a frizura ragyogásáról és puhaságáról.* Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik szilikon. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „dimethicone” (dimetikon), „dimethiconol” (dimetikonol), „cyclomethicone” (ciklometikon), „amodimethicone” (amodimetikon).

JOJOBAOLAJ (SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL / JOJOBA SEED OIL)

A jojoba (Simmondsia Chinensis) magjából nyert természetes folyékony viasz. Az egyenes láncú viasz-észter kettős kötést tartalmaz, ez határozza meg a folyadék jellegét. Annak köszönhetően, hogy a jojobaolaj nem avasodik meg, illetve remekül táplálja a bőrt, széles körben alkalmazzák a kozmetikai termékekben, például arcápolóknál, testápolóknál, tápláló olajoknál és hajbalzsamok esetében. Könnyen eloszlatható a bőrön, gyorsan beszívódik és kellemes érzetet hagy maga után.

NÁTRIUM-HIALURONÁT (Sodium Hyaluronate)

A testünk által termelt poliszacharid hialuronsav nátriumsója. A hialuronsav a molekula méretétől függően többféle szerepet játszik a bőr biológiájában. A kis molekulatömegű hialuronsav aktiválja a bőr saját hialuronsav szintézisét a mélyebb epidermális rétegekben, ezzel elősegíti a meglévő ráncok feltöltődését, és lassítja az újak kialakulását. A nagy molekulájú hialuronsav pedig molekulatömegének akár tízszeresét képes megkötni, például vízből, így gondoskodik a hidratálásról.

KEMÉNYÍTŐ-NÁTRIUM-OKTENIL-SZUKCINÁT (Sodium Starch Octenylsuccinate)

Módosított, lipofil keményítő, amelyet általában kukoricakeményítőből állítanak elő. Jó a zsír- és faggyúfelszívó képessége. Fontos tulajdonsága továbbá, hogy hideg vízben is oldható, és képes stabilizálni az emulziókat.

NÁTRIUM-XILÉN-SZULFONÁT (Sodium Xylene Sulfonate)

Anionos felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil (idővel sem fognak szétválni) elkeveredését.

NÁTRIUM-BENZOÁT (SODIUM BENZOATE)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

NÁTRIUM-CETEARIL-SZULFÁT (SODIUM CETEARYL SULFATE)

Olyan felületaktív anyag, amely az alkil-szulfátok csoportjába tartozik. A cetil-szulfát és sztearil-szulfát keverékének nátriumsója. Fehér vagy halványsárga por. A kozmetikai iparban hajápolási termékek (például samponok), tisztítószerek és más bőrápolószerek formulájához használják.

NÁTRIUM-KLORID (SODIUM CHLORIDE)

A nátrium-klorid az egyik legfontosabb ásványi anyag mind az emberek, mind az állatok számára. Hétköznapi néven konyhasóként ismert, térfogatnövelő és sűrűsítő hatással rendelkezik. Színtelen, kristályos vegyület, ionrácsos anyag, szilárd halmazállapotban lapon középpontos kockarácsot alkot. A nátrium-klorid táplálkozásunk egyik fontos alkotóeleme is, egy felnőtt teste körülbelül 150–300 g nátrium-kloridot tartalmaz.

NÁTRIUM-KOKOAMFOACETÁT (Sodium Cocoamphoacetate)

Anionos felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak, mivel segít abban, hogy a víz el tudjon keveredni az olajjal és a szennyeződésekkel, vagyis képes legyen lemosni azokat. Ezenfelül habképző és stabilizáló tulajdonságokkal is bír.

NÁTIRUM-KOKOÁT (Sodium Cocoate)

A kókusz zsírsavjának sója. Többnyire szappanok előállításához használják. 

SODIUM COCOYL ISETHIONATE

Anionos felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak, mivel segít abban, hogy a víz el tudjon keveredni az olajjal és a szennyeződésekkel, vagyis képes legyen lemosni azokat. 

NÁTRIUM-LAKTÁT (SODIUM LACTATE)

Olyan alfa-hidroxi-sav, amely természetes hidratáló és keratolitikus hatással bír. Csökkenti a bőr hámlását, kiegyensúlyozza a pH-értékét, ezenkívül felveszi a harcot a szárazság tüneteivel is. Komedolitikus tulajdonsága révén megnyitja az eltömődött pórusokat, megakadályozza a szőrtüszők eltömődését, ezáltal a pattanások, mitesszerek kialakulását. 

NÁTRIUM-LAURÉT-SZULFÁT (Sodium Laureth Sulfate)

A nátrium-laurét-szulfát etoxilezett alkohol (az etoxilezés egy kémiai reakció, amelyben etilén-oxidot adnak egy szubsztrátumhoz). Anionos felületaktív anyag, amelyet hatékony tisztító, habosító és sűrítő tulajdonságainak köszönhetően elsősorban tisztító termékekben alkalmaznak, például hanfürdőkben, tusfürdőben és samponokban.

NÁTRIUM-METIL-KOKOIL-TAURÁT (Sodium Methyl Cocoyl Taurate)

Felületaktív, habképző anyag, amelyet főként szappanok gyártására használnak.

SODIUM PALM KERNELATE (Sodium Palm Kernelate)

Pálmamagolaj az alapanyaga, gyakran használják szappanok gyártásához. Jól habzik és kitűnő emulgeáló tulajdonságokkal rendelkezik.

NÁTRIUM-SZALICILÁT (Sodium Salicylate)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

NÁTRIUM-SZTEARÁT (Sodium Stearate)

A szterainsav nátriumsója, a kozmetikumoknál általában síkosító képessége alkalmazzák. Ezenkívül abban is fontos szerepet játszik, hogy az emulziókból ne váljanak ki az olaj- és egyéb folyadék komponensek. A sztearát sók növelik a testápolási termékek lipid (olaj) tartalmát, viszont hatásukra a kész termék kevésbé lesz átlátszó.

NÁTRIUM-SZTEAROIL-GLUTAMÁT (SODIUM STEAROYL GLUTAMATE)

Hipoallergén emulgeálószer, amelyet aminosavból állítanak elő. Tisztító és bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, gyengéd, a pH-értéke hasonló a bőréhez, környezetbarát vegyület.

NÁTIRUM TALLOWATE (Sodium Tallowate)

Juh vagy szarvasmarha szövetéből származó zsír sója. Szappanok készítéséhez használják. 

SZKVALÁN (Squalane)

Elágazó kémiai szerkezetű, átlátszó és szagtalan olaj, amelyet emulziók, stiftek és paszták bőrápoló alapanyagaként használnak. A molekula nagyobb része olívaolajból származik, bőrpuhító szerként az 1950-es években kezdték alkalmazni. Természetes formában a bőrünkben is megtalálható, a szőrtüszők által termelt faggyú jelentős alkotóeleme, annak nagyjából 15 százalékát adja, vagyis jól tolerálja a kozmetikumokban található megfelelőjét is. A faggyú megóvja a bőrt a kiszáradástól, mivel hidrolipid réteget képez a bőrön, így a szkvalán véd a nedvességvesztéstől, gondoskodik a bőr megfelelő hidratáltságáról, puhán és rugalmasan tartja. 

SZTEARAMIDOPROPIL-DIMETILAMIN (Stearamidopropyl Dimethylamine)

Hajkondicionálókban és hajformázókban használatos vegyület. Növeli a haj térfogatát, rugalmassá és fényessé varázsolja, valamint javítja a töredezett vagy kémiai anyagoktól sérült hajszálak textúráját.

STEARETH-2

A Steareth-2 a sztearinsav egyik polietilénglikol-étere. Viaszos vegyület, amelyet tisztító termékekben, dezodorokban és hajápoló kozmetikumokban használnak. Kozmetikumokhoz és testápolási termékekhez adva a steareth-2 csökkenti a különböző folyadékok molekulái közötti interakciót, ezáltal stabilizálja az emulziót. Enélkül a termék összetevőire esne szét.

Steareth-20

A Steareth-20 a sztearinsav egyik polietilénglikol-étere. Viaszos vegyület, amelyet barnító szerekben, bőr-, szemkörnyék- és hajápoló termékekben használnak. Kozmetikumokhoz és testápolási termékekhez adva a steareth-20 csökkenti a különböző folyadékok molekulái közötti interakciót, ezáltal stabilizálja az emulziót. Enélkül a termék összetevőire esne szét.

Steareth-21

A steareth-21 szintetikus, viaszos vegyület, amely a sztearinsav polietilénglikol-étere. A kozmetikai iparban számos termékben megtalálható, beleértve a smink-, testápoló-, illatszereket, dezodorokat, valamint a bőr-, szemkörnyék- és hajápoló termékeket.

SZTEARINSAV (Stearic Acid)

A sztearinsav viaszos, színtelen, hosszú láncú zsírsav. Ezt az értékes telített zsírsavat növényi forrásokból is ki lehet nyerni, emiatt gyakran használják természetes kozmetikumokban. Hatékonyan stabilizálja, sűríti és lágyítja az emulziókat, a termék ezáltal gazdag textúrájú lesz. Mivel segítségével bársonyos hab képezhető, borotvahaboknál is kedvelt alapanyag. A szappankészítményekben, tisztítószerekben és samponokban a sztearinsav-származékok sűrítőként szolgálnak, elősegítik, hogy a végtermék szilárddá váljon. A samponokban kondicionáló adalékként szolgál, puhítja a hajszálakat, könnyűvé és ragyogóvá varázsolja a frizurát.

Sztearil alkohol (Stearyl Alcohol)

Egyfajta zsíralkohol, amit növényi zsírból vagy olajból vonnak ki. Előállításának másik módja a viaszok hidrolízise. Sokféle kozmetikai vegyülethez használják, mivel növeli az emulziók stabilitását és javítja a krémek, testápolók textúráját. Tömör, fehér masszát alkot, ezért vízmegkötő és sűrítőanyagként is szolgál.

SZACHARÓZ-POLISZTEARÁT (Sucrose Polystearate)

A szacharóz-polisztearát szacharóz (más néven asztali cukor) és sztearinsav (egy zsírsav, amelyet növényi zsírokból és olajokból nyernek ki) kombinációja. A szacharóz-polisztearátot a kozmetikumokban bőrkondicionáló és emulgeálószerként használják. Stabilizálja az olaj/víz keverékeket, emellett hidratált, bársonyos bőrt eredményez.

TÁPIÓKAKEMÉNYÍTŐ (Tapioca Starch)

Szemcsés, természetes keményítő, amelyet a manióka nevű növény gyökeréből nyernek ki. A µm-méretű keményítő szemcsék képesek nagy mennyiségű lipidet (olajat) magukba szívni. Ennek köszönhetően a tápiókakeményítővel dúsított krémek, testápolók kevésbé zsíros érzetet biztosítanak, kozmetikai termékek mattításához is előszeretettel alkalmazzák.

TETRANÁTRIUM EDTA (Tetrasodium EDTA)

Az EDTA az ethylenediaminetetraacetic (etilén-diamin-tetraecetsav) rövidítése, ezt a szert és különböző sóit (például a triszódium EDTA-t) mesterségesen állítják elő. Képes reakcióba lépni a vízben található fémionokkal és megkötni azokat, ami elősegíti, hogy az adott kozmetikum megőrizze az állagát, illatát. Nélküle a többi összetevő lépne reakcióba a víz ásványi anyagaival, nem kívánt változásokat okozva ezzel a termékben.

KAKAÓVAJ (Theobroma Cacao Seed Butter)

Krémszínű zsír, amelyet főként Nyugat-Afrikából, Malajziából, Brazíliából, Közép-Amerikából, Indiából és Srí Lankaról származó kakaóbabból (a Theobroma cacao növény terméséből) nyernek ki. Széles körben használják íz- és illatfokozásra a csokoládégyártás során, de a kozmetikumokban is gyakori összetevő. A kakaóvaj az egyik legstabilabb természetes zsír. Testhőmérsékleten megolvad, a bőrt hidratálja, simává, puhává és rugalmassá teszi.

HÁRSFAVIRÁG-KIVONAT (Tilia Tomentosa Extract)

A Tilia tomentosa kivonatot, közismertebb nevén hársfavirág-kivonatot többlépcsős, kímélő eljárás során nyerik ki a növényből, így a természetes összetevők megőrizhetők. A hársfavirág-kivonatot tartalmazó termékek nyugtatják a száraz és érzékeny bőrt. 

TITÁN-DIOXID (NANO) (Titanium Dioxide (nano))

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.

TOKOFERIL-ACETÁT (Tocopherol Acetate)

Az E-vitamin szintetikus formája, tulajdonképpen az E-vitamin és ecetsav észtere. A kozmetikai iparban antioxidáns hatása miatt alkalmazzák, csökkenti az UV-sugárzás miatti bőrkárosodást, megelőzi az öregedési foltok és az idő előtti ráncok megjelenését. Az E-vitamin természetes formájában megtalálható bizonyos élelmiszerekben, emellett táplálékkiegészítőként is kapható. Az "E-vitamin" kollektív elnevezés zsírban oldódó vegyületek olyan csoportjára, amelyek kiemelkedő antioxidáns hatással bírnak. Az E-vitamin természetes formában nyolc kémiai formában fordul elő (alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol, valamint alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol), amelyek biológiai aktivitása változó. Az alfa-tokoferol az egyetlen forma, amelyet az emberi szervezet képes hasznosítani.

TOKOFEROL/E-VITAMIN (TOCOPHEROL / VITAMIN E)

Az E-vitamin szintetikus formája, tulajdonképpen az E-vitamin és ecetsav észtere. A kozmetikai iparban antioxidáns hatása miatt alkalmazzák, csökkenti az UV-sugárzás miatti bőrkárosodást, megelőzi az öregedési foltok és az idő előtti ráncok megjelenését. Az E-vitamin természetes formájában megtalálható bizonyos élelmiszerekben, emellett táplálékkiegészítőként is kapható. Az "E-vitamin" kollektív elnevezés zsírban oldódó vegyületek olyan csoportjára, amelyek kiemelkedő antioxidáns hatással bírnak. Az E-vitamin természetes formában nyolc kémiai formában fordul elő (alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol, valamint alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol), amelyek biológiai aktivitása változó. Az alfa-tokoferol az egyetlen forma, amelyet az emberi szervezet képes hasznosítani.

Trideceth-12

Emulgeálószerként használják, stabilizálja a víz és olaj keverékeket. 

Trideceth-15

Emulgeálószerként használják, stabilizálja a víz és olaj keverékeket.

Trideceth-3

Emulgeálószerként használják, stabilizálja a víz és olaj keverékeket. 

Trideceth-6

Emulgeálószerként használják, stabilizálja a víz és olaj keverékeket. 

TRINÁTRIUM EDTA (Trisodium EDTA)

Az EDTA az ethylenediaminetetraacetic (etilén-diamin-tetraecetsav) rövidítése, ezt a szert és különböző sóit (például a triszódium EDTA-t) mesterségesen állítják elő. Képes reakcióba lépni a vízben található fémionokkal és megkötni azokat, ami elősegíti, hogy az adott kozmetikum megőrizze az állagát, illatát. Nélküle a többi összetevő lépne reakcióba a víz ásványi anyagaival, nem kívánt változásokat okozva ezzel a termékben.

NÁTIRUM-LEVULINÁT (SODIUM LEVULINATE)

A levulinsavat, valamint a vele egyenértékű nátrium-levulinátot (a levulinsav nátriumsóját) mind általános testápolási termékekben, mind tanúsított kozmetikumokban alkalmazzák. Szacharózból állítható elő. Bőrkondicionáló szerként használják a kozmetikai iparban.

NÁTRIUM-METILPARABÉN (Sodium Methylparaben)

Az olyan tartósítószerek közé soroljuk, amelyek használata engedélyezett a kozmetikai termékekben. Megóvja azok állagát, minőségét a tárolás és használat során, ami a fogyasztó biztonsága szempontjából elengedhetetlen, ez az egyik legfontosabb kritérium a kozmetikai szerek előállításánál. Éppen ezért csakis olyan termékeket forgalmazunk, amelyek formulája védelmet biztosít a szennyeződések ellen. Bizonyos baktériumok, élesztőgombák és penészfajták természetes formában megtalálhatóak a bőrünkön vagy a levegőben, sőt akár az ivóvízben is, amik a használat során bejuthatnak a kozmetikai termékekbe. Az így szennyezett kozmetikumok pedig – különösen azok, amiket szemkörnyéken használunk – különféle problémákat okozhatnak. A tartósítószerek hozzáadásával ez elkerülhető, mivel meggátolják a mikroorganizmusok szaporodását. A termékeinkben leggyakrabban használt tartósítószerek a parabének és a fenoxietanol.

NÁTRIUM-MIRÉT-SZULFÁT (Sodium Myreth Sulfate)

Anionos felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil (idővel sem fognak szétválni) elkeveredését.

SZORBIT (Sorbitol)

A természetben is előforduló cukoralkohol, amely megőrzi a bőr nedvességtartalmát, vagyis védi a kiszáradástól. Ezenfelül sűrítőanyagként is működik, és javítja a termékek textúráját.

SZINTETIKUS MÉHVIASZ (Synthetic Beeswax)

A szintetikus méhviasz főként szintetikus észter- és paraffinolajok, valamint viaszok keveréke. A természetes méhviasz fizikai és kozmetikai tulajdonságait hivatott helyettesíteni „vegán” formában. Bőrkondicionáló összetevőként különböző kozmetikai termékekben használják, beleértve a krémeket, testápolókat, napvédőket, sminkszereket, hajformázókat és hajápolókat.

SZINTETIKUS VIASZ (Synthetic Wax)

Az ásványi olaj alapú összetevők* fosszilis eredetű zsírok. Ezek a magas tisztaságú alapanyagok különböző formájúak lehetnek (olajok, gélek stb.), színtelenek, szagtalanok és íztelenek. A kozmetikai termékekben a legismertebb ásványi olaj a paraffinolaj. Az ásványi olajoknak kétféle típusa létezik: a szintetikus ásványi olajok, amelyek előállításuknak köszönhetően teljesen tiszták, valamint a petrolkémiai anyagokból nyert ásványi olajok. Utóbbiak finomított ásványi olajok, amelyeket fosszilis anyagok, például szén, nyersolaj vagy földgáz tisztítása során nyernek. A kozmetikai termékeinkhez használt ásványi olajok gyógyszerészeti minőségűek, és ebből következően nagyon tiszták. Ennek az összetevőcsoportnak fő tulajdonsága, hogy megvédi a bőrt a kiszáradástól, ezenkívül az ásványi olajok javítják a termék textúráját, illetve hatékonyan tisztítják a bőrt és eltávolítják a sminket.

*Vess egy pillantást a csomagoláson szereplő összetevők listájára, ha kíváncsi vagy rá, mely termékekben rejlik ásványi olaj. Könnyen felismerheted olyan elnevezésekről, mint például: „paraffinum liquidum” (paraffinolaj), „cera microcristallina” (mikrokristály viasz), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” és „szintetikus viasz”.

ZSÍRKŐ (Talc)

Természetben is előforduló ásványi anyag. Finom, fehér pora bársonyosan száraz bőrt eredményez. Felszívja az olajokat és taszítja a vizet, ezért a babahintőporok egyik fő alapanyaga.  


U-Z

UBIKINON (Ubiquinone)

Az ubikinon, más néven a Q10 koenzim egy olyan molekula, amelyet testünk minden sejtje termel. Segít a tápanyagok és az oxigén energiává alakításában, amelyet a sejtek aztán felhasználhatnak, emellett antioxidánsként is funkcionál. Q10 nélkül egyetlen sejt sem lenne életképes. Elnevezése a speciális molekuláris szerkezetéből származik: a Q a kinon kémiai csoportra utal, a 10 pedig a lánc részben található izoprenil alegységek számára. Egy gyűrű alakú biomolekula, amely szerkezetileg rokon a K- és E-vitaminnal. Az élesztőerjesztési folyamatok révén ugyanolyan Q10 molekulát lehet előállítani (bőrazonos Q10), mint amely a testünkben is megtalálható, ezt alkalmazzuk a NIVEA Q10 arcápoló termékek gyártása során. 

UNDECYLENAMIDOPROPYL BETAINE (Undecylenamidopropyl Betaine)

Enyhe amfoter, mind savas, mind bázikus tulajdonságokkal bíró, felületaktív anyag, amelyet samponokban és bőrtisztító szerekben alkalmaznak. A felületaktív anyagoknak számos funkciója van: feloldják a szennyeződéseket, megakadályozzák a szilárd részecskék kiválását a folyékony termékekből, habosítanak, emulgeálószerként pedig lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes, stabil (idővel sem fognak szétválni) elkeveredését. Ezeken felül az Undecylenamidopropyl betaine antimikrobiális tulajdonsággal is rendelkezik, amelynek köszönhetően hatásos szer a korpásodás ellen.

NÖVÉNYI OLAJ (Vegetable Oi)

Európában Olus oil néven is fel szokták tüntetni. Tiszta, nagyon stabil, 100%-ban természetes alapú, bőrpuhító anyag, amely növényi alternatíva az ásványi olajok számára. A repceolajból kinyert, természetes trigliceridek kiváló minőségű keveréke. Gazdag, intenzív és hosszan tartó hatása van. 

VITIS VINIFERA MAG OLAJA/SZŐLŐMAGOLAJ (Vitis Vinifera Seed Oil)

A szőlőmagolaj egy olyan növényi olaj, amely kiváló forrása az E-vitaminnak és az omega-6 zsírsavnak. A szőlő magjából kinyert alapanyag, így az élelmiszeripar melléktermékének is tekinthető. Hidratál, puhít, továbbá mivel lipidekkel és esszenciális zsírsavakkal tölti fel a bőrt, visszaállítja annak természetes védekező képességét.

VP/EICOSENE KOPOLIMER (VP/Eicosene Copolymer)

Segít a frizura rögzítésében azáltal, hogy gátolja a hajszálak nedvességfelszívó képességét. Megszáradva vékony réteget képez a hajon, a körmön vagy a bőrön. Összetartja a préselt tabletták vagy sütemények különböző összetevőit, mivel az oldhatatlan szilárd anyagokat is képes eloszlatni a folyadékokban. A kopolimer egy olyan polimer, amit viszonylag kis méretű kémiai összetevők, úgynevezett monomerek egyesítésével hoznak létre, egyetlen nagy molekula lesz belőlük, különböző tulajdonságokkal.

VP/HEXADEKÁN KOPOLIMER (VP/Hexadecene Copolymer)

Segít a frizura rögzítésében azáltal, hogy gátolja a hajszálak nedvességfelszívó képességét. Megszáradva vékony réteget képez a hajon, a körmön vagy a bőrön. Összetartja a préselt tabletták vagy sütemények különböző összetevőit, mivel az oldhatatlan szilárd anyagokat is képes eloszlatni a folyadékokban. A kopolimer egy olyan polimer, amit viszonylag kis méretű kémiai összetevők, úgynevezett monomerek egyesítésével hoznak létre, egyetlen nagy molekula lesz belőlük, különböző tulajdonságokkal.

VP/VA KOPOLIMER (VP/VA Copolymer)

Segít a frizura rögzítésében azáltal, hogy gátolja a hajszálak nedvességfelszívó képességét. Megszáradva vékony réteget képez a hajon, a körmön vagy a bőrön. Összetartja a préselt tabletták vagy sütemények különböző összetevőit, mivel az oldhatatlan szilárd anyagokat is képes eloszlatni a folyadékokban. A kopolimer egy olyan polimer, amit viszonylag kis méretű kémiai összetevők, úgynevezett monomerek egyesítésével hoznak létre, egyetlen nagy molekula lesz belőlük, különböző tulajdonságokkal.

XANTÁNGUMI (XANTHAN GUM)

A xantángumi egy biopolimer vagy poliszacharid anyag. A xantángumi természetes eredetű nyersanyag, amelyet a Xanthomonas campestris nevű baktérium glükóz (kukorica) és fehérje (szója) erjesztése során állít elő. Vizes oldatban megduzzad, és nő a viszkozitása is. Áttetsző zselét alkot, és emulziókban, például krémekben vagy testápolókban stabilizálóként használják.

CINK-OXID (NANO) (Zinc Oxide (nano))

Azon UV-szűrő hatóanyagok egyike, amelyek kozmetikai használata engedélyezett az EU-ban. A fényvédők megóvják a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a leégéstől, a bőrráktól, a foltok kialakulásától, valamint az idő előtti öregedéstől. Általánosságban elmondható, hogy a fényvédő termékeknek két csoportját különböztetjük meg. A kémiai szűrők elnyelik az UVA- és UVB-sugarakat, energiájukat hővé alakítják, míg az ásványi szűrős termékek mikro pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrön védőréteget képezve visszaverik a napsugarakat (főként az UVB-sugarakat). Mindegyik UV-szűrős hatóanyag különbözőképpen óvja a bőrt a napsugarak ellen, ezért a napozó termékek, valamint az SPF jelzéssel ellátott nappali krémek általában több fajtát tartalmaznak belőlük, hogy szélesebb spektrumú védelmet biztosítsanak.