A szőrtelenítés módjai

A szőrtelenítés módjai: Mikor megfelelőbb a borotva, és mikor a gyanta?

A testszőrzetet az egyiptomi és a római nők már több ezer évvel ezelőtt is eltávolították. Ez a "trend" azonban csak a huszadik század elején érte el Európát, amikor az első borotvapenge megjelent a piacon. Csehországban a nők körülbelül 70% -a borotválkozik. A módszerek különbözőek: borotvapengék, szőrtelenítők, krémek és IPL-lámpák. Mely szőrtelenítési módszer a test mely részére alkalmas? És hogyan kellene ápolni a frissen borotvált bőrt?

A jól bevált klasszikus: Borotvapenge

A borotvák már hosszú évek óta vannak a piacon, és bár időközben számos alternatíva is megjelent, továbbra is ez a klasszikus szőrtelenítési módszer a leggyakoribb. A borotva esetében érvényes, hogy minél több pengéje van, annál hatékonyabb a borotválkozás. A pengék számánál fontosabb azonban az élességük és méginkább a borotválkozás módja. Azonnal felejtsd el a száraz borotválkozást, ha nem akarsz irritált bőrt és kellemetlen viszketést. Mielőtt nekifognál, olvasd el az alapszabályokat, amelyek garantálják a puha és sima bőrt:

  • Használj borotválkozó gélt: A NIVEA Borotválkozó gél védőréteget von a bőr köré, az E-vitaminnak köszönhetően védi és bársonyosan puhává varázsolja a bőrt 
  • A szőr növekedésével azonos irányba húzzuk a borotvát: Ha a szőr növekedésével ellentétes irányba húzzuk a borotvát, szőrbenövést okozhatunk 
  • Használj mindig új borotvát: A tompa borotvapenge nem borotvál alaposan, és még irritációt is okoz
  • Hetente maximum kétszer: A bőrnek időre van szüksége a regenerálódáshoz. Ha túl gyakran borotválod, állandóan vörös és irritált lesz. 
  • Borotvákozás után kend be a bőrödet: A NIVEA Smooth Sensation Krémes testápoló sheavajat tartalmaz, és borotválkozás után kellően hidratálja és táplálja a bőrt. 
Borotvapenge
IPL szőrtelenítő

Sima bőr fél éven át: IPL szőrtelenítő

Ha még nem próbáltad ki az intenzív pulzáló fényt, fogalmad sincs, mit veszítesz. A szőrtelenítésnek ez a módszere az utóbbi években trenddé vált. Nem csoda, hiszen ez fájdalommentes módja annak, hogy megőrizzük bőrünk simaságát. Ezenkívül rendszeres, egy éven át tartó használat után elegendő csak néhány havonta eltávolítani a szőrt. És hogyan működik ez az innovatív szőrtelenítési módszer?

Az intenzív pulzáló fény felmelegíti a szőr gyökerét a bőr alatt, ezáltal megzavarja, és csökkenti a regenerálódási képességét. A szőrszál 1-2 hét után kihullik, és egy ideig nem jelenik meg új a helyén. Az IPL szőrtelentőt az első és a második hónapban hetente egyszer, a harmadik hónapban 15 nap után, majd havonta egyszer, egy év után pedig csak évente kétszer kell használni. 

Az IPL szőrtelenítő alkalmazható a testen, az arcon és az intim területeken is, de megfelelő rögzítéssel kell rendelkeznie. A kezdő összeg valamivel nagyobb befektetés, de megéri, mert a borotvákkal ellentétben hosszú évekig fogod használni, a bőröd pedig sokáig sima és puha marad!  

Szőrtelenítő krémek és gyanták

A gyantás szőrtelenítés után a bőröd ugyan akár 6 hétig is sima marad, de amellett, hogy valószínűleg a sírás környékez majd, a bőröd is irritálódik. A gyantázás ugyanis nem tartozik a legkíméletesebb szőrtelenítési módszerek közé. Az érzékeny bőrű nőknek kerülniük kell. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a szőrszálakkal együtt eltávolítja a bőrről az úgynevezett epidermisz réteget is. A bőr így sokkal hajlamosabb lesz az UV-sugarak okozta sérülésekre, és pigmentfoltok is megjelenhetnek rajta.

A szőrtelenítő krém ideális megoldásnak tűnik, hogy gyorsan és fájdalommentesen megszabadulhassunk a szőrszálaktól, de megvan a sötét oldala is. Sok vegyi anyagot tartalmaz ugyanis, és irritálja a bőrt, amely a krém felvitele után kivörösödhet, sőt, allergiás reakciót is okozhat. Különösen, ha érzékeny bőröd van. Ha mégis a szőrtelenítő krém mellett döntesz, először teszteld az alkaron, és várd meg a bőröd reakcióját.

Szőrtelenítő krémek és gyanták

Intim területek szőrtelenítése

Intim területek szőrtelenítése

Az intim területen lévő bőr különösen érzékeny és vékony. Elég egy rossz borotvahúzás, és máris megjelennek a pattanások és a bőröd kivörösödik. Mielőtt nekifognál a borotválkozásnak, fontos meleg vízzel lezuhanyozni, hogy kitáguljanak a pórusok, és a szőrtelenítés könnyebben menjen. Akár borotvapengével, akár cukorpasztával, akár gyantával szőrtelenítesz, figyelj oda a helyes folyamatra és az azt követő bőrápolásra, amiről a cikk elején már szóltunk.

Szeretnéd meglepni a szerelmedet? Próbáld ki a szőrtelenítés rendhagyó módját, és formázz szívecskét „ott lent“. Olvasd el, hogyan, és fedezz fel további intim szőrtelenítési trendeket.  
 

Hogyan ápoljuk a szőrtelenített bőrt?

Viszkető, égő, csípő érzés és bőrpír. Au! A borotválkozás igazán pokolivá változhat, ha nem ápolod megfelelően a bőrödet. Ennek alapja a kellő mértékű hidratálás közvetlenül a borotválkozás után. 

A NIVEA Aloe & Hydration testápoló természetes eredetű összetevőket tartalmaz, melyek között megtalálható az antibakteriális hatású 100%-ban természetes aloe vera is. A szőrtelenítés után így a bőröd bársonyosan sima és hidratált lesz, és a kipirosodástól is védve marad. Ne felejtsd el rendszeresen alkalmazni a testápolót, hogy a bőröd megőrizze a hidratáltságát és a puhaságát. 

Ha a szőrtelenítés után a bőrödön megjelentek a kiütések, fertőtleníts. Ez megakadályozza az esetleges gyulladást és a pattanások sem fognak viszketni. 

 

Tippünk: Nemcsak a szőrtelenítés, hanem az elhalt bőrsejtek rendszeres eltávolítása is segíti a sima bőr elérését. A test peeling hatékonyan eltávolítja a régi bőrt, és az újat puhává és selymessé teszi. Ráadásul így néhány kényeztető pillanattal is megajádékozhatod magad, és kialakíthatod a saját bőrápolási rutinodat.