Nő megérintette a vállát

Mi a titok a striák eltüntetése mögött?

Tudja meg a NIVEA szakértőitől, mi okozza őket, és mi a legjobb megelőzés és kezelés a striák ellen.

Mi a titok a striák eltüntetése mögött?

Tippek striák megelőzésére, mi az a stria, melyek a striák okai - megelőzés és kezelés

A terhességi csíkok, vagy striák - a bőrön húzódó vonalak vagy csíkok - nagyon gyakoriak, és a lakosság 90%-át érintik, a férfiakat és a nőket egyaránt.
Eltekintve attól, hogy néha kissé viszketnek, a striák ártalmatlanok és teljesen természetesek. Ezek a vonalak teste térképét képviselik, annak az utazásnak a jelei, amelyet együtt tettetek meg, legyen szó akár egy baba kihordásáról, tinédzserként való növekedésről és fejlődésről vagy sportolásról. A striák mindenféle formában és méretben, árnyalatban és mélységben előfordulnak. 
Elmúlhatnak-e a striák? A hegekhez hasonlóan ezek is lehetnek maradandóak vagy idővel elhalványulhatnak. 
Bár semmi baj nincs azzal, ha vannak terhességi csíkok, de ha zavarnak, léteznek olyan kezelések, amelyek segíthetnek minimalizálni őket és megnyugtatni az érintett területeket.

Mi az a stria és melyek a striák okai?

A striák olyan típusú hegek, amelyek akkor maradnak, ha a bőr gyorsan megnyúlik vagy gyorsan zsugorodik. Ezek a hirtelen változások a bőr rugalmasságát adó két fehérje, a kollagén és az elasztin megrepedését okozzák. Amikor a bőr hirtelen megnyúlik, a bőr középső rétege (az úgynevezett dermisz) helyenként megreped. Mivel a bőr elveszíti rugalmasságát, nem tud olyan könnyen visszapattanni, így a bőr mélyebb rétege szabadon marad.


Hogy néz ki a stria?

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan lehet megszabadulni a striáktól, ismernünk kell a striák formáit. 
A striák ugyanolyan változatosak, mint az egyének, amelyeken megjelennek. Megjelenhetnek a bőrön átívelő keskeny sávokként, lyukacsos, hullámos foltokként, vagy lila csíkokként, illetve ezüstös szálakként. Lehetnek rózsaszínűek, vörösek, barnák, feketék, ezüstösek vagy lilák, és általában sötétebbnek indulnak, mielőtt elhalványulnak. 
Az, hogy hogyan néznek ki, nagyban függ attól, hogy mi okozta a striákat, mióta vannak meg, milyen a bőröd színe, a bőrtípusod és hol jelennek meg a testeden.
Nő alkalmazása testolaj

HOL KELETKEZNEK A STRIÁK?

A striák leggyakrabban ott jelentkeznek, ahol a test zsírt tárol, vagyis a hason, a mellkason, a fenéken vagy a csípőn, de tulajdonképpen bárhol megjelenhetnek a testen. A combokon, a hát alsó részén vagy a karok hátoldalán is gyakoriak a striák.

MELYEK A STRIÁK OKAI?

A striák leggyakoribb oka - de korántsem az egyetlen - a hirtelen növekedés vagy a gyors súlygyarapodás. Bár bárkinél kialakulhatnak striák, vannak olyan tényezők, amelyek nagyobb valószínűséggel okoznak ilyeneket, többek között:

1. A várandosság

A striák általában a hason jelennek meg, ahogy az növekszik, hogy befogadja a babát, akit hordasz. A terhesség során bekövetkező hormonális változások szintén hatással lehetnek a bőrre, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki striák. A combokon a terhesség alatt gyakoriak a terhességi striák, és gyakran megjelennek a melleken is. 
Mikor jelennek meg jellemzően a striák?
Az, hogy hogyan néznek ki és mikor jelennek meg, minden nőnél más és más. Gyakran a terhességi striák első jele a viszketés érzése ott, ahol a bőr elvékonyodott. A foltok fokozatosan elhalványulhatnak és kevésbé lesznek láthatóak a baba megszületése után. 
A striák eltüntetése a terhesség után? Mennyi idő alatt halványulnak el ezek a striák, az ún. terhességi csíkok? 
Bőrtípustól függ, de általában 6 és 12 hónap között, de a terhességi csíkok valószínűleg nem tűnnek el teljesen - gyönyörű emlékeztetője annak, hogy milyen csodálatos a tested és az az új élet, amelyet tested táplált.

2. A kamaszkor

A tinédzserkorban bekövetkező növekedési ugrások miatt a bőr megnyúlhat és elszakadhat, és olyan striákat hagyhat maga után, amelyek valószínűleg jóval a serdülőkor után is veled maradnak. A tizenéves lányoknál a melleken, a combokon, a csípőn vagy a fenéken, míg a serdülő fiúknál nagyobb valószínűséggel a háton vagy a csípőn alakulnak ki.

3. A gyors fogyás vagy hízás

A striák a hirtelen súlygyarapodással vagy fogyással is összefüggnek, mivel a test bármilyen gyors változása nyomot hagy - és ez teljesen rendben van!

4. Genetikai rendellenesség

Ritka genetikai rendellenességek, például a Cushing-szindróma okozhat striákat. A Cushing-szindróma egy olyan állapot, amelyet az okoz, hogy túl sok kortizol nevű hormon van a szervezetben. Súlyos lehet, ha nem kezelik. Mindenképpen beszélj orvosoddal, ha felmerül ennek a betegségnek a gyanúja.

5. Más tényezők

A nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki striák, mint a férfiaknál. Becslések szerint a nők 50-90%-ának van striája. De a férfiaknál is kialakulhatnak, különösen a súlygyarapodás vagy -csökkenés következtében, akár izom-, akár zsírnövekedés következtében. 
Nagyobb valószínűséggel lesznek striáid, ha a családodon belül valaki már tapasztalt ilyet. Tehát ha édesanyádon striák alakultak ki várandóssága alatt, akkor nagy valószínűséggel neked is lesznek.


Eltűnhetnek a striák?

Mit tehetsz a striák ellen? Eltüntethetőek a striák?

Most, hogy már tudjuk, mik a striák és mi okozza őket, a következő kérdés az, hogyan előzhetjük meg a striák megjelenését és lehetséges-e a striák eltüntetése?
Nő alkalmazása testápoló a karján

Jobb, ha rögtön letisztázzuk, sajnos a striáktól nem lehet teljesen megszabadulni, azonban ha szeretnénk, a striák jelentősen csökkenthetők.

A kiegyensúlyozott táplálkozás, a hidratáltság megőrzése, a rendszeres testmozgás és a rendszeres testápolás hidratálttá és rugalmassá teszi a bőrt, felkészítve azt a gyors súlygyarapodás vagy -vesztés okozta esetleges változásokra, akár a terhesség alatt is.

 

Striák eltüntetése:

A bőrgyógyászok által végzett kezelésekkel hatékonyabban lehet csökkenteni a striákat, említsünk meg néhányat:

  • fény- vagy lézeres kezelések
  • mikrodermabrázió, amely egy vékony bőrréteget távolít el
  • előírt retinolos oldat vagy krém használata (terhesség esetén ne használja)


Striák megelőzése és a striák eltüntetése:

A tápláló testápoló krémek hidratálják a striákat, ami különösen akkor segíthet, ha azok újak, gyulladtak és viszketnek. 

Különösen a természetes olajok segíthetnek csökkenteni a combon és más területeken való megjelenését a striáknak, míg a krémek és gélek kiváló, nappali használatra ideális gyorsan felszívódó s egyben hidratáló és feszesítő erőt biztosítanak.
 
Ha száraz a bőröd, próbáld ki a NIVEA Bőrfeszesítő testápolót Q10 + C-vitamin. 10 nap alatt érezhetően feszesíti a bőrt és javítja a bőr rugalmasságát, s akár 48 órán át tápláltan tartja a bőrödet.     
                              

Piros ruhás nő