fiatal nők csoportja

A striák eltüntetés: okok, típusok, megelőzés

Mik a striák és mi okozza őket? Tudj meg többet róluk, és arról, hogy milyen módszerekkel csökkentheted a megjelenésüket.

MIK A STRIÁK

A striák akkor jelennek meg, amikor a bőr gyors egymásutánban megnyúlik vagy összemegy. Teljesen normális és ártalmatlan jelenség. A bőrnek ez a gyors tágulása vagy összehúzódása a bőr integritását fenntartó kollagén- és elasztinrostok megszakadásához vezet. A striák akkor kezdenek kialakulni, amikor a bőr e hirtelen változások után gyógyulni kezd. 
Az olykor terhességi csíkoknak nevezett striák olyan területeken jelenhetnek meg, mint a has, a mellek, a csípő, a fenék és a combok. Mint minden más heg, a striák is maradandóak, de különféle kezelések, krémek és testápolók segítségével minimalizálható a megjelenésük.

MI OKOZZA A STRIÁKAT?

A striák kiváltó oka a bőr gyors kitágulása vagy összehúzódása. Kialakulásuk a gyors testnövekedés időszakában gyakoribb lehet, amikor a bőr nem tud lépést tartani. Íme a leggyakoribb tényezők, amelyek vagy okozhatják, vagy hozzájárulhatnak a striák kialakulásához:
nő, aki Nivea Luminous Body Oil szérumot használ
 1.  Alacsony kollagénszint vagy szerkezeti problémák a bőrben
  A kollagén segít fenntartani a bőr rugalmasságát és elősegíti a gyógyulást - hiánya vagy szerkezeti rendellenessége a bőr megnyúlása során észrevehető striák kialakulásához vezethet.
 2. Gyors növekedés a serdülőkorban 
  A striák a pubertáskorban is előfordulhatnak, mivel ez a test gyors növekedési periódusa, és a bőr nem feltétlenül tud lépést tartani vele. Ez egy normális folyamat, és ezek a nyomok az életkor előrehaladtával elhalványulhatnak.
 3. A terhesség alatt
  A testedben bekövetkező változások és a hormonok hatására a bőröd megnyúlik, és gyengülnek a rostjai. Bár ezek a foltok a szülés után a fogyás során elhalványulhatnak, mégis észrevehetőek maradhatnak.
 4. Gyors izomnövekedés
  A lelkes edzőterembe járók, sportolók vagy testépítők striákat észlelhetnek, ha túl gyorsan gyarapodik az izomtömegük, mivel a bőr nem képes lépést tartani az izomnövekedéssel.
 5. Genetika
  Bár nincs olyan specifikus gén, amely striákat okozna, a gének kombinációja szabályozza a kollagént, a bőr rugalmasságát és a bőr egészségének egyéb aspektusait, amelyek rendellenesség esetén striák kialakulásához vezethetnek.
 6. Gyors súlyváltozások
  A gyors súlyváltozások nyomást gyakorolnak a bőr rostjaira, ami striák megjelenését okozhatja.
 7. Sport és életmód
  A sportolás során végzett intenzív mozgások néha hozzájárulhatnak a striák kialakulásához. Ennek oka a tevékenység során a bőrre ható stressz, amely gyorsan megnyújtja és összehúzza a bőrrostokat

 

A STRIÁK 2 FŐ TÍPUSA

A striák kialakulási stádiumuk és színük szerint osztályozhatók.

1. Éretlen striák

Ezeket a striákat azért nevezik éretleneknek, mert a striák kialakulásának kezdetén jelennek meg. Világos bőrűeknél általában rózsaszínűek, vörösek vagy lilás színűek (Striae Rubrae), de sötét bőrűeknél sötétebb vagy akár fekete színt is ölthetnek (Striae Nigra). 

Vörös vagy sötét színük a bőr tágulása során a rugalmas rostok károsodása által okozott gyulladás következménye. A striáknak általában ez a szakasza a legjobb időpont a kezelésükre, mivel a hegesedési folyamat elején járnak.

A fekete vagy sötét striák (Striae Nigra) színe a melanin magasabb koncentrációjának jelenlétéhez kapcsolódik. Bár a színük idővel halványulhat, a célzott kozmetikai kezelések alkalmazása is csökkentheti megjelenésüket.

2. Érett striák

A fehér, vagy a bőrnél világosabb striák (Striae Albae) egyszerűen a piros vagy sötét striák idősebb, kifakult változatai, és nagyon gyakoriak. 

A fehér vagy világos striákat nehezebb lehet enyhíteni, mint a vörös vagy sötét striákat, mivel a hegesedési folyamat már előrehaladott állapotban van. Bár maradandóak lehetnek, idővel és megfelelő, következetes bőrápolással halványítani lehet a megjelenésüket.

A striáknak más osztályozásai is vannak, amelyeket ez a cikk nem részletez.

KINEK LESZNEK STRIÁI?

fiatal nő Nivea Luminous Stretch Marks-ot használó

Bár a terhességgel gyakran összefüggésbe hozzák, a striák bárkit érinthetnek a gyors növekedés vagy súlyváltozás időszakában. Ide tartoznak a következők:

 • Tizenévesek: A pubertáskor a gyors növekedés és fejlődés miatt.

 • Férfiak: A pubertáskor, a súlygyarapodás vagy a testépítésből eredő intenzív izomnövekedés során.

 • Nők: A pubertáskor, súlygyarapodás, testépítés és leggyakrabban terhesség (a nők 50-90%-át érinti).

 

TERHESSÉGI CSÍKOK MINT STRIÁK

A terhességi csíkok nagyon gyakoriak a terhesség alatt, általában a hason, a mellkason, a combokon és a csípőn alakulnak ki. Ennek két fő oka van:

 • Gyors nyúlás: A bőr jelentősen megnyúlik, hogy alkalmazkodjon a növekedő hashoz, mellkashoz és más, súlygyarapodással járó területekhez.

 • Az olyan hormonok mint az ösztrogén és a relaxin gyengíthetik a bőr kollagén- és elasztinrostjait, így azok hajlamosabbak a szakadásra, ami striák kialakulásához vezet.

Bár a terhességi csíkok teljes megelőzésére nincs mód, számos olyan módszer létezik, amely segíthet a terhesség alatt és utána is.


HOGYAN LEHET SEGÍTENI A STRIÁK MEGELŐZÉSÉN?

Nehéz teljesen megelőzni a striák megjelenését. Bár a legtöbb megelőzési módszer tudományosan nem bizonyított, segíthetnek abban, hogy a bőröd jó állapotban maradjon. 
 1. Elegendő víz fogyasztása
  Aki nem rendelkezik elegendő folyadékbevitellel, az hajlamosabb a striákra, mint a kiegyensúlyozott vízbevitellel rendelkezők. A megfelelő vízfogyasztás segíthet fenntartani a bőr rugalmasságát, csökkentve a striák kialakulásának valószínűségét.
 2. Egészséges táplálkozás
  Tápláld testedet egészséges étrenddel a bőr rugalmasságának megőrzése érdekében. Ez különösen fontos a terhesség alatti fokozatos, egészséges súlygyarapodás eléréséhez. Ügyelj arra, hogy cinkben, valamint D-, A-, C- és E-vitaminban gazdag ételeket fogyassz - ezek mindegyike fontos szerepet játszik a bőr egészségében.
 3. Rendszeresen hidratáld bőröd
  Bár a hidratáló termékek, például a krémek, testápolók és olajok hatékonysága a striák kockázatának csökkentésében vitatott, segíthetnek abban, hogy bőröd rugalmas és hidratált maradjon. 

  Keresd a hidratáló összetevőket, amelyek általában biztonságosan használhatók a terhesség alatt, mint például a sheavaj, az E-vitamin és a hialuronsav. Terhesség alatt ajánlott kerülni a retinolt. Ha bármilyen aggályod van, használat előtt mindig ellenőrizd a csomagolást, vagy kérj tanácsot orvosodtól vagy gyógyszerészedtől.
 4. A túlzott és gyors súlyingadozás elkerülése
  Bár ez nem minden körülmény között lehetséges, például a pubertáskor és a terhesség idején, ám ha életmódbeli döntéseid miatt gyors súlyváltozásokat tapasztalsz, akkor ezt jobban tudod befolyásolni. Ha hízni vagy fogyni szeretnél, akkor ezt lehetőleg fokozatosan tedd.
üveg víz

A STRIÁK ÉS A SPORT

Az olyan sportokban, mint a testépítésben és a tornázásban előforduló intenzív mozgások néha striákat okozhatnak. Ezek a tevékenységek stressznek teszik ki a bőrt, gyorsan megnyújtva és összehúzva a bőrrostokat.

Az olyan nagy terheléssel járó tevékenységek, mint a futás és az ugrálás szintén hozzájárulhatnak a striák kialakulásához. Bár az olyan tevékenységeknél, mint a súlyemelés, ritkábban fordul elő, az intenzív izomösszehúzódások és az ismétlődő mozgások mégis megterhelhetik a bőrt, ami egyeseknél striák kialakulásához vezethet.

Ha súlyemeléssel, tesépítéssel foglalkozol, és aggódsz a striák miatt, csökkentheted azok valószínűségét, ha nem sieted el az izomépítést. A fokozatos fejlődés arra is vonatkozik, hogy milyen keményen hajtod magad az edzések során, ezért fokozatosan növeld az intenzitást, hogy elkerüld a tested túlterhelését.

MIT LEHET TENNI A STRIÁK ELLEN?

Lehetsége a striák eltüntetése?

Sajnos teljesen megszabadulni a striáktól szinte lehetetlen. Vannak azonban bizonyos gyakorlatok vagy kezelések, amelyeket alkalmazva idővel csökkenthetjük a megjelenésüket.
Itt van néhány módszer a striák csökkentéséhez:
Nivea Luminous Body Oil-t használó nő
 1. Fény- vagy lézeres kezelések
  Ezek a kezelések célja a kollagén és az elasztin növekedésének ösztönzése, ami minimalizálhatja a striák megjelenésének romlását. Ezek a módszerek általában az újabb striák kialakulására irányulnak.

 2. Mikrodermabrázió
  Ez az eljárás során a bőrt apró kristályokkal súrolják, eltávolítják a felső réteget, és a striák alatt új bőrrétegeket tárnak fel. Ez a módszer képes lehet javítani a régebbi striák kinézetén.

 3. Bőrápolási rutinból származó megoldások
  A helyileg alkalmazható krémek segíthetnek elhalványítani a striák megjelenését, ha rendszeresen használod őket. A bőrápolási rutinok is segíthetnek fenntartani a bőr kollagén- és elasztánszintjét, megőrizve annak rugalmasságát.

 4. Önbarnító krémek
  Bár ezek nem sokat segítenek abban, hogy csökkentsék magukat a tényleges striákat, az önbarnító krémek alkalmazása segíthet átmenetileg minimalizálni a striák és a bőrszín közötti színkülönbséget. Ez segíthet abban, hogy kevésbé legyenek észrevehetőek.
Tények összefoglalása

STRIÁK

Okok: A striák akkor alakulnak ki, amikor a bőr gyorsan megnyúlik vagy összezsugorodik, megszakítva a kollagén- és elasztinrostokat, valamint a bőr épségét.

Gyakori területek: A striák általában a hason, a mellen, a csípőn, a fenéken, a combokon, a karokon, a vállakon és a háton jelennek meg.

Hozzájáruló tényezők: A gyors súlygyarapodás, a pubertáskori növekedési hullámok, a terhesség, a testépítés, a genetika és bizonyos orvosi beavatkozások hozzájárulhatnak a striák kialakulásához.

Megelőzés és kezelés: Maradj hidratált, táplálkozz kiegyensúlyozottan, mozogj rendszeresen, és használj hidratáló termékeket, hogy csökkentsd a striák megjelenését. 

NIVEA RUTIN A STRIÁK CSÖKKENTÉSÉRE

Mint fentebb említettük, a terhességi csíkokat nem lehet teljesen eltüntetni - azonban vannak olyan módszerek, amelyek segíthetnek a megjelenésük elhalványításában. Az egyik legkönnyebben elérhető lépés az, ha egy speciális bőrápolási rutinra összpontosítasz:
fiatal ázsiai nő Nivea Luminous testolajat használ

1. Tisztítás

Kezdetnek tisztítsd meg a tested egy gyengéd és tápláló tusfürdővel vagy krémmel. Lehetőleg használj pH-semleges terméket, hogy megóvd a bőrt a kiszáradástól.

A NIVEA Creme Care krémtusfürdő ideális választás, mivel C- és E-vitaminnal, valamint ápoló olajokkal dúsított formulája gazdag habot képez, amely táplálja a bőrt, miközben fenntartja a normál pH-egyensúlyt.

 

2. Ápolás

Használj olyan bőrápoló terméket vagy szérumot, amely segíthet javítani a bőr rugalmasságát, vagy idővel csökkenti a striák megjelenését. A striák megjelenésének látható csökkentéséhez próbáld ki a NIVEA Luminous630 testápoló olaj-szérumot. A szérum 48 órás hidratálást biztosít a bőrnek, így már 2 héten belül látható eredményeket érhetsz el - rendszeres csipetnyi masszírozással pedig segíthet megelőzni az újabb striák megjelenését.

Ha a krémesebb állagot kedveled, a NIVEA Luminous630 testápoló krém minden bőrtípusra alkalmas. Formulája segít csökkenteni a striákat, a napfoltokat és a pigmentfoltokat, miközben 48 órás hidratálást biztosít*.

Akár az olajos szérumot, akár a krémet választod, elegendő naponta egyszer alkalmazni a célzott területen, és naponta csak egy LUMINOUS630® tartalmú terméket használj a testeden.**

* Műszeres vizsgálat, 33 alany, 48 órával az egyszeri alkalmazás után.
** Fogyasztói teszt, 89 résztvevő

3. Hidratálás

A célzott bőrápolás mellett használj olyan termékeket, mint a tápláló testápoló krémek, hogy hidratáld a tested és a striákat, ami különösen akkor hasznos, ha azok nemrég keletkeztek, gyulladásosak vagy viszketnek.

HOGYAN SEGÍT A NIVEA LUMINOUS630 A STRIÁK KEZELÉSÉBEN?

A NIVEA szabadalmaztatott Luminous630 összetevője, amelyet több mint egy évtizedes kiterjedt kutatás és 50 000 molekula tesztelése során fejlesztettek ki, a melanintermelés kiegyensúlyozásával sejtszinten veszi célba a striákat. 

A melaninra gyakorolt hatása és a bőr egyenletes tónusát elősegítő képessége révén a Luminous630 nemcsak a striák megjelenését csökkenti, hanem hozzájárul a ragyogóbb, egyenletesebb arcszínhez is.
Összefoglaló

A STRIÁKRÓL - ÚTRAVALÓ

A striák a bőr gyors változásainak természetes következményei, amelyeket gyakran olyan tényezők okoznak, mint a súlyingadozás, a növekedési hullámok vagy a terhesség. Ezek a változások károsíthatják a bőr rugalmasságát biztosító kollagén- és elasztinrostokat.

Bár a striák maradandóak, vannak módszerek, amelyekkel minimalizálhatók vagy csökkenthetők. Ezek közé tartozik a szándékosan fokozatos súlygyarapodás, a bőséges vízfogyasztás, az alapvető vitaminokban gazdag étrend, valamint a bőr tónusának és rugalmasságának javítását vagy az arcszín kiegyenlítését segítő, célzott bőrápolás.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK:

HOL JELENNEK MEG A STRIÁK?

A striák a test különböző részein jelenhetnek meg, beleértve a feneket, a combokat, a csípőt, a melleket, a hasat, a vállakat, a karokat és a hátat.

ELŐFORDULHATNAK STRIÁK IDŐSEBB FELNŐTTEKNÉL?

Igen, bár a striák általában a fiatalabbaknál a gyors növekedés vagy súlygyarapodás időszakához kapcsolódnak, idősebb felnőtteknél is kialakulhatnak olyan tényezők miatt, mint a testsúly ingadozása, hormonális változások vagy bizonyos egészségügyi állapotok.

A STRIÁK EGY MÖGÖTTES EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMA JELEI?

A legtöbb esetben a striák ártalmatlanok, és elsősorban kozmetikai problémát jelentenek. Bizonyos esetekben azonban a mögöttes egészségügyi állapotokhoz is kapcsolódhatnak. Ha aggódsz a striáid miatt, vagy hirtelen és megmagyarázhatatlan változásokat észlelsz, tanácsos egészségügyi szakemberrel konzultálnod.

ELTŰNHETNEK A STRIÁK KEZELÉS NÉLKÜL?

Nem, a striák nem tűnnek el teljesen, de sok esetben idővel elhalványulhatnak és kevésbé lesznek észrevehetőek, különösen, ha viszonylag keletkezésükkor kezelik őket. A halványulás mértéke azonban személyenként változó, és egyes striák továbbra is kiemelkedőek maradhatnak....

VANNAK TERMÉSZETES GYÓGYMÓDOK A STRIÁK MEGJELENÉSÉNEK CSÖKKENTÉSÉRE?

Bár a striák elleni természetes gyógymódok hatékonyságát csak korlátozott tudományos bizonyítékok támasztják alá, néhány összetevőt, például az Aloe Verát, a kókuszolajat vagy a shea vajat gyakran használják a bőr hidratálására és a bőr megjelenésének javítására. Lényeges megjegyezni, hogy az eredmények eltérőek lehetnek.

OKOZHATNAK-E VISZKETÉST VAGY KELLEMETLEN ÉRZÉST A STRIÁK?

Igen, egyesek viszketést, érzékenységet vagy kellemetlen érzést tapasztalhatnak a striák által érintett területen, különösen, ha azok újak vagy változásokon mennek keresztül. A hidratáló krémek vagy testápolók használata segíthet enyhíteni a tüneteket és hidratáltan tartani a bőrt.

VANNAK OLYAN ÉLETMÓDBELI VÁLTOZTATÁSOK, AMELYEK SEGÍTHETNEK A STRIÁK MEGELŐZÉSÉBEN?

Az egészséges táplálkozás fenntartása, a folyadékpótlás fenntartása, a testmozgás fokozatos fejlesztése és a gyors súlyingadozások elkerülése. Emellett a fizikai tevékenységek során a támogató ruházat viselése is segíthet csökkenteni a striák kialakulásának kockázatát.