nő alkalmazása arckrém

Mit tehetsz a ráncok ellen?

Miért keletkeznek ráncok és mit tehetsz a ráncok ellen? Fedezd fel, hogy mi okozza a finom vonalak és ráncok különböző típusait, és hogyan kezelheti őket a NIVEA-val.

szőke nő mosolyogva

Ráncok: miért keletkeznek ráncok és mit tehetsz a ráncok ellen?

Nem számít, mennyire vagy következetes a bőrápolási rutinoddal, bizonyos dolgok idővel bekövetkeznek a testünkön. A ráncok talán az egyik legnyilvánvalóbb jelei ennek. Vonalak az arc mentén, szarkalábak, nevetőráncok - ezek mind életünk egyfajta kifejeződései, amelyek idővel megjelennek az arcunkon. Akár a ráncok megelőzéséről, akár kezelésükről szeretnél tanulni, ez a cikk mindent elmond, amit a ráncos bőrről tudni kell, és tippeket is adunk a ráncok kezeléséhez.


Mik a ráncok pontosan?

 

A ráncok barázdák, amelyek a bőrön az idő múltával jelennek meg. Kicsit úgy néznek ki, mint a tenyerünkön lévő vonalak. Lehet, hogy nem ezt szeretnénk hallani, de a ráncok az öregedési folyamat teljesen természetes velejárói.

Vannak különböző típusú ráncok?

Igen. Míg néhányunknál finom vonalak, vagy markánsabb ráncok jelennek meg a kényes szemkörnyék körül, másoknál a szemöldök közötti függőleges vonalak jelennek meg. 

A ráncok leggyakrabban az arcunkon, a nyakunkon és a karunkon jelentkeznek, de bárhol megjelenhetnek a testünkön.


Vannak különböző típusú ráncok?

A RÁNCOK 7 FŐ TÍPUSA

Íme a 7 leggyakoribb ránctípus az arcon:
 

1. Homlokvonalak

A homloráncok vízszintes bemélyedések, amelyek a T-zónánk tetején futnak végig. Leginkább akkor tűnnek fel, amikor bizonyos arckifejezéseket veszünk fel, például felhúzzuk a szemöldökünket.
 

2. Homlokráncok

Ezeket a vonalakat néha gondvonalaknak is nevezik, és általában a szemöldök között alakulnak ki, és a tizenegyes számot utánzó formát hoznak létre. Az ismétlődő arckifejezések, mint például a homlokráncolás, idővel szembetűnőbbé tehetik ezeket a vonalakat.
 

3. Nyusziránc

A nyusziránc azokat finom vízszintes vonalakat és apró ráncokat jelenti, amelyek az orrnyeregünkön, annak mindkét oldalán megjelennek, például amikor nevetünk vagy mosolygunk. Ezek a mimikai ráncok egyik példája, amelyek az elsők között jelennek meg az ismétlődő mozdulatok hatására. 
 

4. Szarkalábak

Így nevezik azokat a finom vonalakat, amelyek a szem külső sarkaiból sugárzanak. A varjak lábaira hasonlítanak, innen a név, de mosolyráncoknak is nevezik őket, mivel gyakran akkor alakulnak ki, amikor mosolygunk. A szem körüli bőr rendkívül vékony, ezért az ilyen típusú ráncok viszonylag korán kialakulhatnak.
 

5. Nevetőráncok

Ahogy a neve is mutatja, ezek a vonalak az arc azon részein jelennek meg, amelyek nevetés közben ráncosodnak. A nasolabialis ráncok néven ismert ráncok az orrunk két oldalától a szánk sarkáig húzódnak. Az életkor előrehaladtával szembetűnőbbek és tartósabbak lehetnek, különösen, ha dohányzunk vagy nem védjük bőrünket a naptól.
 

6. Az ajak ráncai

Ezek a kis függőleges ráncok mindenkinél kissé másképp néznek ki, de jellemzően az ajkakon és a felső ajak feletti bőrön egyaránt kialakulhatnak. Az ajkakon gyakran a száj egyik oldalától a másikig húzódnak. 
 

7. Marionett-ráncok

Ahogy a bőrünk lefelé megereszkedik, úgy alakulhatnak ráncok az állkapocs mentén, ilyenek például a marionett-ráncok.  Más néven melomentalis ráncok, ezek hosszú függőleges vonalak, amelyek a száj sarkánál kezdődnek, és az áll és az állkapocs vonaláig tartanak. Ezek miatt a szájunk úgy nézhet ki, mint egy marionettbaba, innen ered a név. 

MI OKOZZA A RÁNCOKAT?

Ha foglalkoztat a ráncok kialakulásának oka, és hogyan alakulnak ki, akkor olvass tovább.  
 
 

A ráncok, barázdák és vonalak akkor kezdenek kialakulni, amikor a bőr idővel vékonyabbá, szárazabbá válik és veszít rugalmasságából.

Ahogy öregszünk, testünk kollagén- és elasztinszintje csökken. Ez a két fehérje a bőrben természetesen megtalálható, s ezek a fehérjék felelnek a bőr feszességéért és rugalmasságáért. 

Az arckifejezésünk is egy meghatározó tényező. A mosolygás, nevetés, ráncolás, hunyorgás és más ismételt arckifejezések apró izomösszehúzódásokat okoznak, amelyek fiatalabb korunkban finom, tovatűnő vonalak csupán ám az idő előrehaladtával ráncok kialakulásához vezethetnek. Majd ezek a ráncok aztán az életkor előrehaladtával még jobban elmélyülhetnek, és néha állandó jellegzetességgé válhatnak az arcunkon. Ez nagyrészt azért van, mert bőrünk fiatalabb korunkban feszesebb, s könnyebben visszahúzódik, de mivel az idősebb bőr kevésbé rugalmas, elveszíti fiatalos rugalmasságát.

nő mosolyog a napon

DINAMIKUS ÉS STATIKUS RÁNCOK

A megjelenő redők, barázdák vagy ráncok két kategóriába sorolhatók:
 
  • A dinamikus ráncok - ezeket az érzelmek kifejezése vagy az ismételt arcmozgások okozzák. Így például az ajakráncok, amelyek akkor jelenhetnek meg, ha gyakran használunk szívószálat.
  • Statikus ráncok - ezek a rugalmasság elvesztéséből erednek, és a korral általában mélyülnek. Ilyenek például a szájszöglet és a nyak vonalai.

Idővel a dinamikus ráncok statikus ráncokká válhatnak. Egy példa erre, amikor az arcunk veszít a tömörségéből, a finom mosolyráncok markánsabb ráncokká válhatnak.


A RÁNCOK MEGELŐZÉSE

Sajnos nem tudjuk megállítani az öregedési folyamatot, és nem tudunk megváltoztatni bizonyos tényezőket, például a genetikát, amely elkerülhetetlenül szerepet játszik a ráncok kialakulásában. Van azonban néhány olyan életmódbeli változtatás, amellyel megelőzhetjük a ráncok kialakulását és hosszabb ideig fiatalosnak láthatjuk és érezhetjük a bőrünket.

1. Változtass a bőrápolásodon

A NIVEA ránctalanító krémeit kifejezetten úgy állítottuk össze, hogy segítsenek megelőzni és minimalizálni a ráncok megjelenését, és, hogy táplálják a bőrt. A termékcsalád tartalmaz feltöltő szérumokat, amelyeket bőrünk saját ránctalanító védelmének kiépítésére terveztek, innovatív hidratáló krémeket kollagén-erősítő formulákkal, valamint feszesítő szemkrémeket, amelyek ezt a kényes területet célozzák meg. 

A szemünk különösen hajlamos lehet az öregedés jeleire, olvasd el útmutatónkat a szemráncok megelőzésére vonatkozó 5 legjobb tippünkről

2. Védd a bőrt a naptól

A napsugárzás károsítja a bőr kollagénjét, ami miatt az veszít rugalmasságából és kiszárad, szem előtt tartva, hogy az érett bőr természeténél fogva szárazabb. A túl sok napozás idő előtt öregítheti bőrünket. Ezt nevezzük fotoöregedésnek, és eltér a természetes öregedéstől, mély ráncokat okoz a bőrön, szeplőkkel és bőrelszíneződéssel együtt.

Ha tudod, hogyan védheted bőrödet a napsugárzás okozta károsodástól, az egy egyszerű lépés, amellyel megelőzheted ezt, beleértve a helyes fényvédő szokások elsajátítását. Az egyik egyszerű módja az érzékeny arcbőr védelmének az arcon használt fényvédő krém használata. Mi a NIVEA SUN Q10 Anti-Age Napvédő Arckrémet FF50 ajánljuk, mivel Q10-zel gazdagítva véd a ráncok ellen, miközben hidratál és védelmet nyújt az UVA/UVB sugárzás ellen.

3. Hagyd abba a dohányzást

A dohányzás egy másik vétkes okozója a gyors öregedésnek. Az egészséges bőr folyamatosan regenerálódik. A dohányzás azonban erősen csökkenti a kollagéntermelést, és a kevesebb kollagén több ráncot jelent. A száj körüli megnövekedett arcvonalak a dohányzás árulkodó jelei.
 

4. Diéta és testmozgás

Az egészségtelen szokások befolyásolják bőrünk textúráját, és felgyorsíthatják az öregedési folyamatot. Az egészséges, kiegyensúlyozott, A- és C-vitaminban, valamint fehérjében (baromfi, hal, tojás és sovány húsok) gazdag étrenddel érdemes kezdeni. A rendszeres napi testmozgás mellett fokozd a vérkeringést és csökkentsd a stressz-szinted. A túl sok cukor és alkohol károsíthatja a kollagént és az elasztint, ezért csak mértékkel fogyaszd ezeket.
 

5. Maradjon hidratált

Bőrünk hidratált állapotban tartása mindig fontos. Ügyelj arra, hogy elegendő vizet iszol, és próbáld ki a gyógyteákat is, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak, s más módon is javíthatják bőrödet. Kerüld a túl sok koffeint, mivel ez lelassíthatja a szervezeted kollagéntermelésének ütemét.
 

6. Aludd ki magad

Bőrünk mindig megköszöni, ha az ajánlott 8 órát lealusszuk éjszakánként - vagy amennyire csak lehet, közelítsük meg ezt az óraszámot. De tudtad, hogy az alvási pozíció is hatással van a ráncok kialakulására? Bőrünk ráncosodhat, ha minden éjjel ugyanabban a pozícióban alszunk. Ezen segíthet, ha a hátunkon alszunk, vagy ha olyan selyempárnahuzatokba fektetünk be, amelyek kevesebb súrlódást okoznak az arcunkon.

MIT LEHET TENNI A RÁNCOK ELLEN?

Bár nincs gyógymód a ráncok végleges eltüntetésére, az anti-aging, azaz öregedésgátló bőrápolási rutin követése segít csökkenteni a ráncokat és a finom vonalakat, és idővel fiatalosabb ragyogást kölcsönöz a bőrünknek. Íme néhány ránctalanító bőrápolási tipp, amit érdemes kipróbálni:

 

1. tipp: Tisztítsd arcod megfelelően
A bőr dörzsölése irritációt okozhat és felgyorsíthatja a bőr öregedését, míg a túlzott tisztítás kiszáríthatja a bőrt. Naponta kétszer mossuk meg az arcunkat gyengéd tisztítószerrel. A NIVEA micellás vizei nagyszerű lehetőséget nyújtanak a bőr kíméletes tisztítására, miközben keményen leszedik a sminket és a szennyeződéseket. Ne feledd, hogy lefekvés előtt mindig távolítsd el a sminket. 

2. tipp: Hidratáld bőröd rendszeresen
Az öregedő bőr kevésbé képes megvédeni magát a külső károsodásoktól, ezért még fontosabb egy igazán célzott hidratáló krém kiválasztása. Az egyik legjobb ránctalanító krémünk a Q10 POWER Ránctalanító Nappali Arckrém. Ezt a krémet kifejezetten a ráncok 3 típusának csökkentésére fejlesztettük ki: homlokráncok, szarkalábak, valamint az arc és a száj körüli ráncok, hogy a bőr simább és tápláltabb legyen. Van egy plusz bónusz is, SPF-fel véd az UVA/UVB sugarak ellen, amelyek a bőr idő előtti öregedését okozzák.

Tipp 3: Használj minőségi termékeket
A minőségi termékekbe való befektetés és a jó bőrápolási rendszer bevezetése segít megőrizni bőrödet a szennyeződésektől, de néha nehéz lehet ezt betartani. A NIVEA hatalmas bőrápolási kínálatával és a könnyen követhető bőrápolási tippekkel a bőrödnek megfelelő tökéletes bőrápolási rutin megtalálását könnyebbé teszi.

A TELJES ÉLET JELEI

A ráncok persze valójában nem igényelnek kezelést. Az idősödő, érett bőr fájdalommentes, természetes és szép jele a ráncok megjelenése. De ha nem tetszik, ahogyan a bőröd változik, akkor dönthetsz a ráncok kezelése mellett. Ugyanígy elfogadhatod a nevetőráncokat és a szemráncokat annak, amik - a teljes életet tükröző képnek.