Nő ül keresztbe tett kézzel

Pattanások az állon: hogyan szabadulj meg tőlük

Pattanások az állon: mi okozza őket és, hogyan ellenük

PATTANÁSOK AZ ÁLLON

Az arc bizonyos részein, például az állon, a száj körül és az állkapocsvonal mentén megjelenő foltoknak különböző okai lehetnek. Fedezd fel útmutatónkat az állon visszatérő foltok legfontosabb okairól.

MIK A PATTANÁSOK AZ ÁLLON?

Ezek a pattanások kifejezetten az állon és gyakran a száj és az állkapocs körül jelennek meg. Ezek a hormonok ingadozásának következményei, különösen a nőknél.

PATTANÁSOK AZ ÁLLON: AZ OKOK FÉRFIAKNÁL ÉS NŐKNÉL

Az állon megjelenő pattanások kialakulásának néhány lehetséges oka van, amelyek férfiakat és nőket egyaránt érinthet - ezek közé tartozik a stressz, az alváshiány és a kiegyensúlyozatlan étrend.

Az áll az arc olyan része, amelyhez gyakran hozzáérünk, ami elősegíti az olajok, a faggyú és a szennyeződések terjedését, amelyek fokozzák a pattanásos baktériumok szaporodását.

Vannak konkrétabb okai is annak az állon megjelenő pattanások kialakulásának:
Göndör hajú lány

A nők hormonális egyensúlyhiánya gyakori oka az ebben a zónában visszatérő foltoknak. Ezeket az androgénhormon feleslege okozza, amely túlságosan stimulálja az olajmirigyeket.

NŐKNÉL:

Azoknál a nőknél, akiknél a húszas éveik közepén vagy végén is előfordulnak pattanások, megjlenhetnek pattanások az állukon, a száj körül és az állkapocs vonalán - ezt nevezik ún. U-zónának.

A nők hormonális egyensúlyhiánya gyakori oka az ebben a zónában visszatérő foltoknak. Ezeket az androgénhormon feleslege okozza, amely túlságosan stimulálja az olajmirigyeket.

Egy másik hormonális ok a menstruációs időszak. A ciklus különböző szakaszaiban a szervezet a szokásosnál több hormont termel bizonyos fajtából. A ciklus végére több tesztoszteron termelődik, ami szintén fokozza az olajmirigyek aktivitását.

A faggyú segít a bőr bevonatának, hidratáltságának és védelmének megőrzésében, azonban a bőrön lévő felesleges olajok eltömíthetik a pórusokat és foltokat okozhatnak az állon. Ezek általában nagy, piros, fájdalmas dudorok vagy a bőr alatt megmaradó fehér foltok, úgynevezett komedók formájában jelennek meg.

FÉRFIAKNÁL:

A férfiaknál is előfordulnak a hormonális ingadozások, amelyek hatással lehetnek a bőrükre, azonban az állon jelentkező pattanások leggyakoribb oka a férfiaknál a benőtt szőrszálak. Ez akkor történik, amikor a szőrszálak hegye visszanő a bőrbe, ami bőrpírt és gyulladást okoz. A benőtt szőrszálakból olyan irritáció alakulhat ki, amely foltnak pattanásnak.


A PATTANÁSOK AZ ÁLLON ÉS AZ ÁLLON LÉVŐ AKNE UGYANAZ A BŐRPROBLÉMA?

Amikor pattanásokról beszélünk, általában véletlenszerű, alkalmi pattanásokra gondolunk, amelyek gyorsan kezelhetők, és általában nem jelennek meg újra.

Az akne ezzel szemben a pattanások egy előrehaladottabb és fájdalmasabb formája, amely gyakran fordul elő, és kezeléséhez időre és segítségre van szükség. Többféle súlyossági fokozata van, és különböző típusai és okai vannak.

Az állon lévő pattanásokat hasonló kiváltó okok idézik elő, mint az állon lévő aknét (hormonális ingadozások), de tartós fennmaradása esetén összetettebb kezelést igényelhet.

Szőke nő mosolyogva

Számos különböző módszer létezik, hogy megszabadulj az pattanásoktól az álladon, amely nem igényelnek túl sok erőfeszítést.

Az első dolog, amit a bőrgyógyászok tanácsolnak, hogy ne piszkáljuk ezeket a pattanásokat - minél kevesebbet nyúlunk hozzájuk, annál gyorsabban gyógyulnak. A piszkálás gyulladáshoz és esetleges hegesedéshez vezet.

Minden nap tisztítsd meg a bőrödet - használj arclemosót, hogy eltávolítsd a sminket, a szennyeződéseket, a piszkot, az izzadságot és a baktériumokat a bőrről. 

Jó ötlet kémiai hámlasztót használni, a kezdetben csal heti egyszer-kétszer, majd napi rendszerességgel, hogy növeld a sejtforgalmat és fokozd a kollagéntermelést. 

A tisztítás és hámlasztás után használj arctonikot, hogy bőrödet még jobban hidratáld, majd ezt követően használj hidratáló krémet - ez segít a bőr védőgátjának kialakításában és kiegyensúlyozza az olajtermelést.

Kerüld az olyan durva összetevőket a bőrápoló termékekben, amelyek megfosztják a bőröd a nedvességtől - ha a bőr túlságosan kiszárad, a faggyúmirigyek túltermelik az olajat, hogy kompenzálják a nedvességveszteséget, ami eltömődött pórusokhoz és kiütésekhez vezet.

Keress olyan arcápolási termékeket, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a szalicilsav és a glikolsav, ezek lebontják a pórusokban lévő olajat, és segítenek csökkenteni a pattanásokat.

Férfiaknál, ha az állfoltok benőtt szőrszálak következményei, a legjobb módja a csökkentésüknek, ha olyan krémeket és borotválkozókrémeket használnak, amelyek megakadályozzák a viszketést és a bőr irritációját.

Az arc hámlasztása szintén jó módszer a benőtt szőrszálak megelőzésére, és az, hogy ne borotválkozzunk túl közel a bőrhöz, mivel egy kis borosta megakadályozhatja a baktériumok bejutását.

Abban az esetben, ha ezek a módszerek nem használnak a bőrödnekk, és a pattanások az állon folyamatosan újból megjelennek, vagy úgy gondolod, hogy a pattanások egy súlyosabb formájával küzdesz, fordulj szakorvoshoz a fejlettebb kezelés érdekében.


PATTANÁSOK AZ ÁLLON: HOGYAN LEHET ŐKET MEGELŐZNI?

Egyszerű lépésekkel megelőzheted az állon keletkező pattanások újbóli megjelenését:

- Naponta kétszer mosd meg az arcodat, különösen izzadás után.
- Tartsd a kezed távol az álladtól és az állkapocsvonaladtól.
- Használj nem komedogén bőrápolási termékeket (olyan összetevőket tartalmazó termékeket, amelyek nem tömítik el és nem tömítik el a bőr pórusait).
- Minimalizáljd a stresszt és aludj rendesen - ezek segítenek a hormonális egyensúly helyreállításában.
- Igyekezz mindig egészségesen táplálkozni, és minimalizáljd a cukorbevitelt.
- Tartsd tisztán az ágyneműdet és a párnahuzatodat.
- Tartsd a hajad tisztán, és lehetőleg távol az állkapocsvonaladtól.
- Férfiak - borotválkozáskor használj kíméletes szőrtelenítési technikákat, hogy elkerüld a benőtt szőrszálakat.

Nő a kezében egy Nivea szappant

CSÖKKENTD AZ ÁLLADON LÉVŐ PATTANÁSOKAT A NIVEA DERMA SKIN CLEAR TERMÉKCSALÁDDAL:

A NIVEA Derma Skin Clear termékek olyan termékekkel segítenek a bőrápolásban, amelyek eltávolítják a felesleges faggyút, hidratálják a bőrt anélkül, hogy eltömítenék a pórusokat, és megakadályozzák az új foltok megjelenését. A termékcsalád három erőteljes összetevőt - niacinamidot, szalicilsavat és glikolsavat - egyesít, amelyek segítenek eltávolítani és megújítani a régi és sérült bőrsejteket, kitisztítani a pórusokat és helyreállítani a bőr egyensúlyát, látható eredményekkel mindössze 7 nap alatt.