Szem alatti sötét karikàk eltüntetése

Szem alatti sötét karikàk eltüntetése

Ismerd meg a NIVEA szakértők tanácsát a szem alatti sötét karikák eltüntetéséről, valamint az okukról és kezelésükről.

Sötét karikák a szem alatt eltüntetése

Mindannyiunkkal előfordul időről időre: sötét karikák a szem alatt. A szem alatti sötét karikák szem alatt oka lehet bármi - az álmatlan éjszakáktól a genetikai okokig. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy mi okozza a sötét karikákat a szem alatt, de természetesen arról is, hogyan távolíthatod el őket.

Mik a sötét karikák a szem alatt?

woman avoiding dark circles under eyes
A szem alatti sötét karikákat valójában a láthatóvá vált erek okozzák, amelyek besötétednek, amikor a szervezet nem kap elég oxigént vagy nedvességet. Nem meglepő, hogy a szem az első, ahol meglátszik: a szem alatti bőr nagyon vékony, mivel nincs benne zsírszövet. Ehelyett sok kis véredényt és nyirokmirigyet találsz ott. Amikor a szervezetünk nem kap elég oxigént vagy folyadékot, a vér lassabban áramlik és sötétebb a színe. Ezek az erek láthatóvá válnak a finom, szinte átlátszó szem alatti bőrön keresztül. A bőrtípusodtól függően, a szem alatti árnyék barnás vagy kékes színű. Néhány családban a sötét karikák genetikailag meghatározottak - ez azt jelenti, hogy a nagyon vékony szem körüli bőr, örökletes.
 
Olvass tovább, hogy megtudj mindent arról, hogyan szabadulhatsz meg a sötét karikáktól a szem alatt és a kezelésükről.

Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

A szem alatti sötét karikák szem alatt oka egyénenként változik. Gyakran a túl kevés alvás okozza, de a sötét karikák a szem körül megjelenhetnek számos más okból is.

A sötét karikák a szem alatt különösen gyakoriak az alábbi csoportba tartozó személyek esetében:

- A sötétebb bőrtónussal rendelkezők hajlamosabbak a hiperpigmentációra
- Az idősebbeknek vékonyabb a bőrük, amely hajlamosabb a szem alatti sötét karikákra
- Egészségügyi problémákkal küszködő személyek, például a pajzsmirigy problémával küszködők

Bár vannak, akik hajlamosabbak rá, mint mások, a szem alatti sötét karikáknak számos oka van, és a legtöbbünknél elő fog fordulni valamikor. 

Most nézzük meg, mi okozza őket:
woman ready to go out
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

1. Életmód

Az életvitelünk gyakran a legfőbb oka a sötét karikáknak a szemünk alatt. Az átbulizott hosszú éjszakák, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás oxigénhiányhoz vezet a vérben, ami sötét karikákat eredményez a szem alatt. 
healthy diet to combat dark circles under eyes
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

2. Étkezés

Az étkezés szintén egyik oka lehet a szem alatti sötét karikáknak. Az egészségtelen étkezés gyakran vitamin- és ásványanyag-hiányt okoz  - a C-vitamin és a cink hiányának első jelei lehetnek a sötét karikák a szem alatt. A vashiányos vérszegénység, amikor a vérből hiányoznak a vörösvértestek, szintén okozhat sötét karikákat a szem alatt.

Az étrend megváltoztatása csökkentheti a sötét karikákat a szem alatt. A  K-vitaminban gazdag élelmiszerek (áfonya, karfiol, gránátalma és paradicsom) segíthetnek a szem alatti sötét karikák eltüntetésében. Az E-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint a mandula, mogyoró és napraforgómag szintén segítenek a szem alatti sötét karikák csökkentésében, míg a vastartalmú élelmiszerek, például a vörös húsok, a hüvelyesek, a spenót és a kagylók fogyasztása megelőzheti a vérszegénységet. 
woman avoiding dark circles under eyes
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

3. Egészségügyi ok

A szem alatti sötét karikák gyakran ártalmatlanok, de egészségügyi okai is lehetnek, amely esetben konzultálni kell az orvossal.

A szem alatti sötét karikák egészségügyi okai:

 • Vérszegénység (vashiány) - az alacsony vasszint következtében csökken a bőr ellátása oxigéndús vérrel, beleértve a szem alatti területet is
 • Pajzsmirigy probléma - a pajzsmirigybetegség folyadék-visszatartást okozhat, különösen a szem körül, és ez a puffadtság sötét karikákhoz vezethet a szem alatt
 • Az arcon kialakuló pszoriázis (pikkelysömör) vagy ekcéma - ez az állapot gyulladásba hozza és irritálja a bőrt, ami a bőr pirosságához vagy sötétté válásához vezethet. Ez viszketést okoz, és a megdörzsölésük tovább súlyosbítja a sötét karikákat a szem alatt.
lavender
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

4. Allergia

Szénanáthás vagy és gyakran dörzsölöd a szemed? A gyakori dörzsölés irritálja az érzékeny bőrt és súlyosbíthatja a sötét karikákat a szem alatt. 
woman looking at her phone
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

5. Képernyő

A számítógép előtt töltött hosszú órák megterhelik a szemet, aminek következtében a szem körüli erek megnagyobbodnak, néha sötét karikákat okozva a szem alatt. 
woman destressing
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

6. Stressz vagy szorongás

Lappangó pszichológiai okok? Munkahelyi vagy a magánéleti stressz, illetve az általános szorongás is lehet a szem alatti sötét karikák oka. 
woman sleeping
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

7. Fáradtság

Legtöbbünk számára ez a leggyakoribb oka a sötét karikáknak a szem alatt.

Az elégtelen alvás miatt a bőr fakóvá és sápadttá válik, a bőr alatt megjelennek a sötét szövetek és vérerek. Az alváshiány folyadék felgyülemlését okozhatja a szem alatt, ami miatt duzzadtnak tűnhet. Előfordulhat, hogy amiről úgy tűnik, hogy sötét karika a szem alatt, az a puffadt szemhéj által vetett árnyék. Ezzel szemben, a túlalvás is okozhat sötét karikákat a szem alatt.

woman treating dark circles under eyes
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

8. Életkor

Életkorunk előrehaladtával a sötét karikák is egyre gyakoribbak, mivel bőrünk elvékonyodik és veszít a zsírszövetekből, és ezzel együtt a ruganyosságából és rugalmasságából. A szem körülötti vékonyabb bőrön jobban átlátszanak az alatta lévő erek, ami sötétebbé teszi. 


A szemek duzzadtsága a korral jár, ezért előfordulhat, hogy amit sötét karikának látunk a szemünk alatt csupán  a duzzadt szemhéjunk árnyéka, vagy a szem alatti mélyedések, amelyek az öregedés normális részeként alakulnak ki.
 
woman laughing
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

9. Kiszáradás

Ha alacsony a bőr víztartalma, a szem körüli bőr elfakulhat és a szem táskásnak és beesettnek tűnhet, mivel közelebb kerül a szem körüli csontokhoz. 
family playing on sofa
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

10. Genetika

A szem alatti sötét karikák örökletesek is lehetnek. Tanulmányok kimutatták, hogy amennyiben valakinek sötét karikák vannak a szeme alatt, valószínű, hogy más családtagoknál is meg fog jelenni.
family at the beach
Mi okozza a sötét karikákat a szem alatt?

11. Napfény

A szemhéjat fedő bőr a legvékonyabb a testünkön, ezért különösen hajlamos a napfény okozta károsodásra és a hiperpigmentációra - amely sötét karikaként jelentkezhet a szem alatt. Ne feledj el naptejet használni a szem környéki érzékeny területeken a sötét karikák elkerülése érdekében. 
Most, hogy már tudjuk mi okozza a sötét karikákat a szem alatt - hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

A szem alatti sötét karikák eltüntetése

Szeretnéd tudni, hogyan szabadulj meg a szem alatti sötét karikáktól? Ne aggódj! Néhány egyszerű trükk segítségével megelőzheted a sötét karikákat. Először is, aludj eleget és igyál sok vizet. A házi gyógymódok és a speciális, a szem alatti sötét karikákat célzó krémek is segíthetnek eltüntetni vagy elfedni őket. A szem alatti sötét karikákra kifejlesztett összetevőket tartalmazó speciális termékek segítenek a szem körüli bőr újraélesztésében is.

Szem alatti sötét karikák eltüntetése: 

 • Aludj többet és jobban - néhány szakértő szerint, ha a hátadon fekszel alvás közben és a fejed kissé magasabban van, segít csökkenteni a sötét karikákat a szem alatt
 • Igyál sok vizet - a száraz bőr a fő oka a szem alatti sötét karikáknak
 • Csökkentsd a koffeinfogyasztást - a kávé különösen dehidratáló hatású lehet, és a szem körüli bőrből a legfényesebbet vonja ki
 • Tornázz - a testmozgás stimulálja a vérkeringést, ami segíti a bőr egészséges kinézetét
 • Viselj napszemüveget a napfényes napokon - így csökken a hiperpigmentáció és elkerülhető a szem alatti sötét karikák megjelenése
 • Hagyd abba a dohányzást - a dohányzás és a passzív dohányzás súlyosbítja a sötét karikákat
 • Próbáld csökkenteni a stressz-szinted - az egészséges életmód segít a sötét karikák ellen - ide tartozik az alkoholfogyasztás csökkentése, valamint a zöldség- és gyümölcsbevitel növelése
woman smiling without dark circles under eyes

Szem alatti sötét karikák kezelése - szemkörnyékápoló

woman using eye cream to avoid dark circles under eyes

A szem alatti sötét karikák kezeléséhez tartozik a szemkörnyékápolók használata, amelyek segíthetnek megelőzni a megjelenésüket. Fontos összetevőkkel látják el a bőrt, amelyek pozitív hatással vannak a szem alatti vékony szövetekre. Fiatalabbnak szeretnél tűnni? Használd a NIVEA Q10 Power ránctalanító szemkörnyékápolót. Ez a formula a bőrben is megtalálható hatóanyagokat tartalmazza, így segít csökkenteni a ráncokat és a sötét karikákat a szem alatt, vagy körülötte. 
 
A Cellular Luminous630 szérum a sötét karikák három fő okát kezeli- a pigmentációt, a kiszáradt bőrt, valamint a puffadt és fakó bőrt -, hogy láthatóan csökkentse a sötét karikákat a szem alatt.

Hogyan használd a szemkörnyékápolót? Lágyan paskold a szemkörnyékápolót a bőrbe, de ne dörzsöld: használd az ujjbegyed és a szem belső sarkától haladj a külső felé.


A szem alatti sötét karikák kezelése - a legjobb házi gyógymódok

 • A fekete tea segít csökkenteni az izzadást és antioxidánsokat juttat a bőrbe. Helyezz 10 percre két hideg teászacskót a becsukott szemedre. Ez segít felfrissíteni a bőrt, enyhítve a sötét karikákat a szem alatt.
 • Masszázs mandulaolajjal a vérkeringés javításához. Lágyan masszírozd a szemed körüli bőrt néhány csepp olajjal, mindig belülről kifele haladva. 
 • Az uborka bizonyítottan segít megszabadulni a szem alatti sötét karikáktól. Rengeteg vitamint tartalmaz és magas a hidratáló hatása. Helyezz uborkaszeleteket a becsukott szemedre a szem alatti sötét karikák leküzdésére.
 • Elsősegély a hűtőből: A speciális zselés szemmaszkok, amelyeket a hűtőben tartasz, valamivel drágább - de hatékony - megoldást jelentenek. Segítenek a szem körüli nyirokerek és erek szűkítésében, ami segít csökkenteni a szem alatti sötét karikák megjelenését.


Szem alatti sötét karikák kezelése - színezett nappali krém

Akár genetikai eredetűek a sötét karikák, akár nem aludtál eleget, a szem alatti sötét karikák vagy táskák álcázására csodaszer a korrektor. A korrektor kapható rúzs formájában vagy préselt krémként. Lehetőleg egy árnyalattal világosabbat válassz természetes bőrtónusodnál vagy a használt sminknél. A szabály a következő: a sötét karikák elfedésére elegendő egy kis mennyiség is. A korrektort puha ecsettel vagy az ujjbegyeddel vidd fel a szemed alá, és egyenletesen oszlasd el.

Óvatosan hozd össze a korrektort a bőröd tónusával, hogy ne látszódjanak a kontrasztos karikák. 


A bőrfeltöltő kollagén és a hidratáló hialuronsav kulcsfontosságú a szem alatti sötét karikák csökkentésében. A szem alatti sötét karikák gyakori kísérői a ritkuló bőr és a matt, dehidratált szem alatti bőr.