nő, aki megtanulja, hogyan lehet megszabadulni a sötét foltoktól

Hogyan szabaduljunk meg a sötét foltoktól a bőrön

Szeretnéd tudni hogyan távolítsd el a sötét foltokat a bőrön? Olvasd el az útmutatónkat és tudj meg mindent az arcon és a testen jelentkező sötét foltokról.

Hogyan szabaduljunk meg a sötét foltoktól?

A sötét vagy barna foltok a bőrön kialakuló pigmentációk. Az arcon jelentkező sötét foltok különösen gyakoriak, de számos embert érintenek a testen lévő sötét foltok is. Kialakulásukat a melanin - ami a bőr színéért felelős pigment - túltermelődése okozza. Ennek eredményeként a környező bőrnél sötétebb folt jelentkezik.

 

 

 

A sötét foltok az alábbi területeken gyakoriak:

- kézfej
- arc
- hát
- váll

Habár nem veszélyesek, a sötét foltok - különösen az arcon lévő sötét foltok - kellemetlenek lehetnek. Akinél jelentkeznek, minden bizonnyal szeretné eltüntetni azokat. A jó hír az, hogy célzott kezeléssel és összetevőkkel lehetséges a sötét foltok csökkentése. 
Olvass tovább, hogy megtudd, mi okozza a sötét foltokat, hogyan szabadulj meg az arcon lévő barna foltoktól és hogyan szabadulj meg a testen lévő sötét foltoktól.


A sötét foltok fő okai

Ha ismerjük a bőrön megjelenő barna foltok fő okait, hatékonyabban elkerülhetjük azok kialakulását. Habár néhány kiváltó ok elkerülhetetlen, mégis fontos tudni, miért alakulnak ki a sötét foltok a bőrön. A bőrön lévő barna foltoknak számos oka lehet:
woman-smiling-product-display-1

woman-smiling-product-display-2

Napkárosodás - a bőrön jelentkező sötét foltokat elsősorban a napfénynek való hosszas kitettség okozza. Ezért gyakoriak az arcon, illetve  aza napfénynek gyakran kitett területeken jelentkező barna foltok. A napkárosodás hatására a bőr a káros UV-sugarak elleni védekezésként melanin-többletet termel. Ez eredményezi az arcon és a test más részein megjelenő sötét foltokat.

Melasma, azaz májfolt - A májfolt a test olyan területeit is érinti, amelyek gyakran vannak kitéve a napfénynek - ennek következtében alakulnak ki az arcon, nyakon, kézen és más területeken a barna foltok. Nőknél sokkal gyakoribb, mivel a terhesség, a menopauza vagy a fogamzásgátlók használata során fellépő hormonális egyensúlyhiány is kiválthatja. De nem kell aggódni. A májfolt nem káros és nem okoz egészségügyi gondokat.

Gyulladás utáni hiperpigmentáció - Ezt a bőr valamilyen károsodása, pl. pattanásos hegek, égési sérülések vagy pikkelysömör (pszoriázis) - okozza, ami barna foltokat hagy maga után. Különösen gyakoriak idősebb korban, mivel bőrsejtjeink nem szaporodnak olyan gyorsan, ezért néha öregségi foltoknak is nevezik.

 


Arcon lévő barna foltok

Az arcon lévő barna foltok nagyon gyakoriak, mivel az arc gyakran van kitéve a napnak. Az UV-fény az egyik fő oka a sötét foltoknak.

Az arcon lévő barna foltok az alábbi esetekben jelenhetnek meg:

 • Egy pattanás vagy pikkelysömör gyógyulása után
 • Terhesség vagy menopauza alatt
 • Rovarcsípés, vágási, égési vagy egyéb sérülés gyógyulása után

 • Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként
 • Ha a bőr- vagy hajápoló termék irritálja a bőrt
 • Hormonális változások esetén, például terhesség alatt

A sötét foltok különböznek a szeplőktől; a sötét foltok általában nagyobbak és az élet későbbi szakaszában jelentkeznek. 


Arcon lévő barna foltok eltüntetése

woman_face_cream_close_up

 

 

Az októl függően az arcon lévő barna foltok néha maguktól elmúlnak, például ha abbahagyod a bőrt irritáló termék használatát, vagy begyógyul a seb A sötét foltok elhalványulhatnak, és új sötét foltok jelenhetnek meg, ezért  az arcon lévő barna foltok eltüntetéséhez néha segítségre van szükség. 

 

Az arcon jelentkező sötét foltokat a környezetszennyezés fokozza, és a fakó bőrön sokkal nyilvánvalóbbak.

 

Vannak sötét foltok elleni krémek és korrektorok, amelyeket kifejezetten  sötét foltokat ellen állítottak össze. Ezek a termékek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek célzott területen kezelik a nem kívánt pigmentet, és segítenek csökkenteni a bőr jövőbeli elszíneződését.

 Keress C- és E-vitamint tartalmazó termékeket, amelyek a szabad gyököket támadják, segítve ezáltal a sötét foltok elhalványulását, és fokozva a ragyogást.

 

 

 • Használj sötétfolt-javító krémet, amely kifejezetten a sötét foltok ellen lett kialakítva
 • Használj napvédőt: a napvédő a legjobb védekezés az arcon lévő barna foltok ellen. Kezdj el rendszeresen használni magas fényvédő faktorú nappali arckrémet a rendszeres hidratáló mellett, még a felhős, hűvös napokon is.  Legalább 30-as SPF faktorút krémet használj. 
 • Add hozzá a bőrápoló rutinodhoz azokat a termékeket, amelyek kifejezetten sötét foltok elleni összetevőket tartalmaznak


Bőrápolási rutin tippek az arcon lévő barna foltok eltüntetésére

woman_cleaning_face_close_up

Használj gyengéd tisztítószert vagy balzsamot az arcmosáshoz, naponta kétszer. A sötét foltokat súlyosbíthatják a bőrt irritáló összetevők. Azután használj a sötét foltok ellen kidolgozott szérumot és nappali krémet.

A NIVEA Cellular Luminous630® Pigmentfoltok Elleni Arckrém és a NIVEA Cellular Luminous 630 pigmentfolt elleni szérum olyan, az arcszínt világosító összetevőket tartalmaznak, amelyek a pigmenttermelő sejteket célozzák meg, egyenletes bőrtónust biztosítanak, ugyanakkor segítenek a foltok világosításban és méretük csökkentésében. Használd a reggeli rutin részeként a hidratáló hatás eléréséhez, erős fényvédelemmel kiegészítve. A magas faktorú SPF szintén megelőzi az arcon lévő barna foltokat.

woman-nightcream-face

Éjszakára használj sötét foltok eltüntetésére szolgáló krémet. A NIVEA Cellular LUMINOUS630 éjszakai arckrém a meglévő pigmentfoltokra hat, észrevehetően csökkenti a barna foltokat az arcon, továbbá az éjszaka folyamán kiegyensúlyozza az új melanin termelődését, megakadályozva ezáltal az új sötét foltok megjelenését.

woman-drinking-glass-of-water

A hidratáltság kulcsfontosságú az arcon lévő barna foltok eltávolításában. Segít kiegyenlíteni a bőr tónusát, feltölti a bőrt és helyreállítja a fáradt bőrt - ez pedig csökkenti a barna foltok megjelenését az arcon. 


Sötét foltok a testen

Csakúgy mint az arcon lévő sötét foltoknak, a testen lévő sötét foltokat is a melanin-túltermelés okozza. 

 

Az testen lévő sötét foltok az alábbi területeken jelenhetnek meg:

 • kar
 • kéz
 • láb


A testen lévő sötét foltokat számos tényező okozhatja. 
Ezek közé tartoznak az alábbiak:

 • Gyulladás utáni hiperpigmentáció olyan bőrtrauma esetén, például borotválkozás,  ami szintén hatással van a melanintermelésre. 
 • Napfénynek való kitettség
 • Bőrsérülés
 • Borotvaégés a borotválkozástól
 • Hormonális változások

red-hair-woman

 

Szeretnéd tudni, hogyan szabadulj meg a testen lévő sötét foltoktól? Olvass tovább a szükséges információkért.


Testen lévő sötét foltok eltüntetése

 

 

 

 

 

A sötét foltok a test különböző részein jelentkezhetnek, különösen a napfénynek rendszeresen kitett helyeken. Használj 30-as vagy annál erősebb faktorú fényvédő krémet, mielőtt kimész a napra és lehetőleg takard el a tested.


Bőrápolási tippek a testen lévő sötét foltok eltüntetésére:

woman-body-lotion

 

 

Az arcodhoz hasonlóan, a tested is jól reagál a helyes bőrápolási rutinra. A C-, B12- és E-vitamin segít a testen lévő sötét foltok kezelésében. Az E- és B12-vitamin a kollagén termelését segíti elő (ez biztosítja bőrünknek a rugalmasságot és ruganyosságot), míg a C-vitamin jól ismert az antioxidáns, feszesítő és világosító hatásairól. Az E-vitamin a hegesedést is enyhítheti, ami csökkentheti a sötét foltok megjelenését a testen. 

Javasoljuk a testápolók rendszeres használatát - naponta kétszer, amennyiben van rá lehetőséged. A maximális hatás elérése érdekében nedves bőrön használd. Használj természetes mandulaolajat és E-vitamint tartalmazó testápolót a mély hidratálás és ápolás érdekében. 


Hogyan előzzük meg a sötét foltokat a bőrön

Nem minden bőrön előforduló sötét foltot lehet megelőzni - némelyik természetes módon jelenik meg a kor és egyéb tényezők hatására. Ennek ellenére a napkárosodás okozta barna foltok megelőzhetők. Kiemeltünk néhány tippet, amelyek segítenek megelőzni a napkárosodás okozta barna foltokat a bőrön:


 

1) Használj fényvédő krémet: A fényvédő krém használata megvédi a bőrt a nap okozta károsodástól, ami a bőrön lévő barna foltokat okozza. Magas faktorú fényvédő krém használatával megakadályozhatod a bőr károsodását, és biztosíthatod egészségét, hogy a lehető leghatékonyabban legyőzhesse a barna foltokat.

2) Takard el a tested: Az arcon, nyakon és más, túlságosan kitett területeken megjelenő barna foltok megelőzhetők, ha eltakarjuk azokat a nap elől. Még fényvédő krémek használata esetén is, ezek a területek hajlamosabbak a sötét foltokra, mint más testrészek. Használj baseball sapkát vagy széles karimájú kalapot az arcod és a nyakad nap elleni védelmére.

3) Kerüld a déli napfényt: A nap 11:00 és 15:00 óra között a legmelegebb és legintenzívebb. Ebben az időszakban sokkal valószínűbb, hogy a bőröd olyan károsodást szenved, amely barna foltokat eredményez a bőrön. Ennek megelőzésére keress árnyékot ebben a napszakban, és a napot olyankor élvezd, amikor nem annyira káros a bőröd számára.