HELYES KÉZMOSÁS

HELYES KÉZMOSÁS: ÚTMUTATÓ ÉS TIPPEK

ÁPOLÁSI RUTIN A TISZTA ÉS PUHA KEZEKÉRT.

Mikor és milyen gyakran szükséges egyáltalán kezet mosni? Olvasd el útmutatónkat, melyből lépésről lépésre megismerheted a helyes kézmosás technikáját, és tudd meg, hogy miért olyan fontos, hogy kezeid igazán tiszták legyenek.

ÚTMUTATÓ LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE: ILYEN A HELYES KÉZMOSÁS, AMELLYEL MEGELŐZHETED A FERTŐZÉSEKET

A kézmosás a világ legegyszerűbb dolga? Ez egy általános tévhit, mivel a kórokozók csak akkor távolíthatók el, ha alaposan megmosod a kezed.

1. Vizezd be a kezeidet:

Tartsd a kezed a folyó víz alá és alaposan nedvesítsd be. A víz ideális hőmérséklete olyan meleg, ami még számodra komfortos, mivel a túl forró víz károsítja és kiszárítja az érzékeny bőrt.

2. Használj szappant:

Habosítsd fel a szilárd vagy folyékony szappant a kezeid között. Jó tudni, hogy a folyékony szappanból egy pumpálásnyi is elegendő. Bár a túl sok szappan nem károsítja a bőrt, de nem is lesz tőle tisztább a kezed.

3. Alaposan szappanozd be kezeidet:

Finoman szorítsd össze a kezeidet, és körkörös mozdulatokkal szappanozd be azokat: az ujjak között, az ujjhegyeken, a körmöket és a tenyereket is. Legalább 20-30 másodpercig tartson ez lépés, így a kórokozóktól és baktériumoktól alaposan megtisztítod kezeidet.

4. Az ujjaid között is szappanozz

Fordíts külön figyelmet arra, hogy az ujjaid között lévő területeket is alaposan megmosd. Dörzsöld az egyik kezed a másik tenyereddel, miközben előre és hátra mozgatod őket, így az ujjaiddal a másik kezed ujjközeit is megtisztítod.

5. Alaposan öblítsd le:

Öblítsd le teljesen a habot kezeidről. Nem mellesleg: az, hogy a kézmosás szappan nélkül semmit nem ér, csak mítosz. Fontos viszont megjegyezni, hogy a kézmosás szappan nélkül közel sem olyan hatékony. Ha csak szappan nélkül van lehetőséged kezet mosni, tartsd kezeidet legalább 30 másodpercig meleg folyóvíz alá.

6. Gondosan szárítsd meg kezeidet

Kezeidet és az ujjközeidet egy puha törölközővel töröld szárazra. Ne dörzsöld nagyon, csak finoman, hogy ne irritáld az érzékeny bőrödet. Ügyelj rá, hogy a törölközőt gyakran cseréld tisztára. (Egy egyfős háztartásban legalább hetente egyszer szükséges cserélni.)

7. Végül krémezd be alaposan

Ideális esetben minden kézmosás után be kellene kenni a kezeidet, mivel a tisztítás során a bőr fontos faggyúrétege kerül eltávolításra. A zsíros kézkrémek elősegítik bőröd saját regenerálódási folyamatainak beindítását.

A HELYES KÉZTISZTÍTÁS ÉS -ÁPOLÁS: TIPPEK SZAPPANOKHOZ ÉS KRÉMEKHEZ

Annak érdekében, hogy a bőröd kézmosás után ne száradjon ki, elengedhetetlen a megfelelő szappan kiválasztása és a végén egy alapos bőrápolás.

Hogyan találd meg a számodra legmegfelelőbb kézkrémet és szappant?

Vásárlásakor ügyelj rá, hogy a lehető legkímélőbb szappant válaszd. Ezek a termékek kevésbé károsítják bőröd természetes védőrétegét. Legjobb, ha olyan szappan mellett döntesz, ami természetes olajokat tartalmaz, és így megakadályozza, hogy kezeid kiszáradjanak. Ha különösen érzékeny a bőröd, akkor feltétlenül  pH-semleges termék mellett dönts.

Inkább szilárd vagy folyékony szappan?

A bőröd szempontjából mindegy, hogy folyékony vagy szilárd szappant használsz. De! A nyilvános helyiségekben, ahol sokan mosnak kezet, tanácsos a folyékony szappant előnyben részesíteni, mivel egy szilárd szappanon több baktérium halmozódik fel.

Melyik kézkrém való neked?

Attól függően, hogy milyen gyakran mosol kezet (például, ha munkádból kifolyólag nagyon gyakran), és mennyire száraz a bőröd, különböző krémek lehetnek számodra megfelelőek:

 • Egy különösen gazdag tápláló bőrápoló krém repedezett bőrre hidratáló hatással bír és felgyorsítja annak gyógyulását.
 • Egy kézkrém normál bőrre ideális választás a kezek és körmök egészséges állapotának fenntartásához. 
 • Azok számára, akik számítógépen dolgoznak vagy fontos dokumentumokat kezelnek, a gyorsan felszívódó krém különösen praktikus, ami nem hagy zsíros ujjlenyomatokat maga után.
 • Egy Q10-zel dúsított anti-aging kézkrém segíthet megakadályozni a kéz bőrének öregedését.
 

Miért olyan fontos a krém kézmosás után?

Mivel a kézmosások alkalmával a piszkon kívül a bőröd védelmét szolgáló faggyúréteget is eltávolítod, nagyon fontos, hogy bőrápoló szappant használj, és minden kézmosás után kend be kezeidet. Így támogatod bőröd regenerálódását, valamint azt, hogy puha és rugalmas maradjon.

MIÉRT OLYAN FONTOS AZ ALAPOS KÉZMOSÁS

Mindenki tudja, hogy a kézmosás kötelező. De valójában miért? És milyen gyakran kell kezet mosni?

A megfelelő kézhigiénia megóv minket

Kezeinket egész nap használjuk, hiszen más embereket és tárgyakat érintünk meg velük. Függetlenül attól, hogy metrón utazunk, az okostelefonunkon pötyögünk vagy zsebkendőbe fújjuk az orrunkat: a baktériumok és kórokozók különböző felületek érintésekor a kezünkre kerülnek.

Rendszeres és megfelelő kézmosással megszabadulhatunk a lehetséges kórokozóktól. Ez az egészségünk megőrzése szempontjából kiemelten fontos, mivel az összes betegség csaknem 80%-a kézen keresztül terjed, különösen a gyomor-bélrendszeri fertőzések, a kötőhártya-gyulladás és az influenza.

Ezzel egyidőben a baktériumok és különböző szennyeződések a kézről az arc bőrére is juthatnak és ott pattanásokat okozhatnak.

Minden esetben érvényes: A túl gyakori kézmosás jelentősen igénybe veszi a bőrt és kiszárítja azt. Ezért minden kézmosás után fontos, hogy bekrémezzük a kezünket.

Moss kezet, ha…

 • ... a WC-n voltál.
 • ... orrot fújtál vagy tüsszentettél.
 • ... betegekkel érintkeztél.
 • … állatokat simogattál.
 • … állateledelt érintettél.
 • ... kidobtad a szemetet.
 • ... sminkeltél.
 • ... ha valamilyen élelmiszert érintettél meg, például főzés előtt.
 • ... ha főztél, különösen, ha nyers húst vagy nyers halat fogtál meg.
 • ... a kertben dolgoztál.
 • ... hazaértél.
 

Dupla móka: kézmosás együtt

Minél korábban szokják meg a legfiatalabbak a rendszeres és megfelelő kézmosást, annál jobb. Számukra ez a rutin is csak egy játék. Ráadásul a gyerekeiddel közösen végzett kézmosás sokkal szórakoztatóbb.

Kézfertőtlenítés megfázásnál?

Mindegy, hogy megfázás vagy influenza: amikor beteg vagy, a kezeden keresztül is átadod a kórokozókat. De emiatt is feltétlenül fertőtleníteni kell a kezeidet? Nem! Jobb, ha alaposan kezet mosol, és ebben az időszakban nem fogsz kezet másokkal.

Mikor kell egyáltalán fertőtleníteni a kezeket?

Ha a kezedet minden nap rendszeresen és alaposan megmosod, máris eleget tettél az alapvető kézhigiénédnek. Ezzel pedig a kórokozók száma, így a fertőzés veszélye is jelentősen csökken. 

Tehát mikor és miért kell egyáltalán a kezeket fertőtleníteni?

Az orvosi intézményekben, például kórházakban a kézfertőtlenítés elengedhetetlen a kórokozók elterjedésének megakadályozása érdekében. Ez kiemelten vonatkozik az ápoló- és orvosi személyzetre.

Ha látogatóként érkezel, akkor pedig azokat a betegeket véded ezzel, akiknek általában legyengült az immunrendszerük és ezért hajlamosabbak fertőző megbetegedésekre.

Ha otthon gondozod hozzátartozódat, fontos, hogy egyeztess a háziorvossal, hogy van-e értelme a rendszeres kézfertőtlenítésnek.
 

EZEK A TÉMÁK IS ÉRDEKELHETNEK

Tippek a selymes kezekért

A SZÁRAZ BŐR ÁPOLÁSA A KEZEKEN

SZERESD A KEZEIDET – MINDENT A KÉZKRÉMEKRŐL