Nő gyömbérrel és göndör hajjal

Mi az SPF jelentése, meddig hat és melyiket válaszd?

Az SPF elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédd bőröd az UV-sugaraktól a mindennapi életben. Fedezzd fel, hogyan működik az SPF, mit jelentenek a faktorszámok, melyiket használd és hogyan alkalmazd.

MI AZ SPF JELENTÉSE ÉS MI AZ?

Az SPF a Sun Protection Factor rövidítése, ami azt jelenti, hogy a fényvédő krém mennyi ideig védi a bőröd az UV-sugaraktól. Minél magasabb az SPF, annál hosszabb ideig tart a védelem. Tudj meg mindent, amit az SPF-ről tudnod kell, beleértve azt is, hogy az 50-es faktor mennyi ideig tart, hogyan működik, és melyik szám a legmegfelelőbb a bőrödnek.

Mit jelent az SPF-szám?

Hogy mi is az SPF jelentése? Az SPF-szám megmondja, hogy mennyi idő alatt éghetsz le a nappon, miután felvitted a krémet, szemben azzal, ha egyáltalán nem viselsz krémet. Egy példa: ha 10 percet tudsz a napfényben tölteni anélkül, hogy leégnél, akkor egy SPF10-es fényvédő faktorú krém ezt az ""önvédelmi időt"""" 10-zel megszorozza, ami 100 percnek felel meg.

De ne feledd, hogy ez csak egy közelítő adat, mivel az évszaktól, az időjárástól vagy akár a földrajzi elhelyezkedésedtől függően előfordulhat, hogy nem tart ennyi ideig, amíg leégsz.

Hogyan hat az SPF?

A fényvédő krémek hatóanyagai úgy védik a bőrt, hogy vagy visszaverik, vagy elnyelik az UV-sugarakat, és megakadályozzák a nap okozta károsodást. A fizikai (azaz ásványi) fényvédők visszaverik az UV-fényt, míg a kémiai fényvédők elnyelik azt. A kiszűrt UV-sugarak mennyisége az alkalmazott SPF szintjétől függ: 

SPF15 93%-ban blokkolja az UVB sugarakat.
SPF30 96,7%-ban blokkolja az UVB-sugarakat.
SPF50 98%-ban blokkolja az UVB-sugarakat.
SPF100 99%-ban blokkolja az UVB-sugarakat

Az UVB-sugarakat soha nem lehet teljesen kiszűrni, ezért fontos, hogy legalább 2 óránként újra alkalmazzunk SPF-védelmet.Afro hajú nő Nivea SPF krémet alkalmazva

MELYIK SPF-T HASZNÁLD?

A krémedben lévő SPF erősségének legalább 30-nak kell lennie, és a bőrtípustól, az alkalmazás folyamatától és a napodra vonatkozó tervektől függően kell megválasztani. 
 
Nivea SPF spray-t alkalmazó nő

A bőrtípusodnak megfelelő SPF kiválasztása

Ellentétben azzal, amit gondolnánk, a bőrünkben jelen lévő melanin százalékos aránya, amely sötétebbé teszi bőrszínünket, nem befolyásolja a szükséges SPF szintjét. A sötétebb bőrtípusúaknak még mindig legalább 30-as SPF-sel kell védekezniük a káros sugarak ellen. Ha azonban világosabb a bőrtónusod, gyakrabban kell fényvédő krémet használnod, mivel a bőrödben lévő melanin nem biztos, hogy olyan sokáig ellenáll a napnak.

Az egyes bőrtípusok számára ajánlott SPF minimális szintje egy átlagos napon a következő:
Száraz bőr: használj SPF 30-at 
Érzékeny bőr: SPF 50 a javasolt, mivel a bőr érzékenyebb a károsodásra, az 50-es faktor erősebb védelmet nyújt. 
Idősebb bőr: az érzékeny bőrhöz hasonló okokból szintén SPF 50-et használj, a bőr a kor előrehaladtával sérülékenyebbé válik. 

Amit az SPF-számmal kapcsolatban érdemes megjegyezni: minél magasabb ez a szám, annál tovább  és jobban védi a krém a bőröd az UV-sugaraktól. Ha valamilyen bőrbetegséged van, és nem vagy biztos abban, hogy milyen SPF-et kellene használnod, azt tanácsoljuk, hogy beszélj orvosoddal.

 

Az 50-es vagy a 30-as SPF-et válasszam? Mi a különbség?

Az UV faktor áll minden mögött. Az SPF 50 körülbelül 98%-os védelmet nyújt az UVB sugarakkal szemben, szemben az SPF 30 által nyújtott körülbelül 96,7%-os védelemmel. Az SPF 50 feletti védelmi szintek csak kis mértékben nyújtanak további védelmet, és egyetlen SPF védelmi szint sem nyújt 100%-os védelmet. A legtöbb helyzetben az SPF 30 megfelelő védelmet nyújt, feltéve, hogy helyesen alkalmazzák - az SPF 50 továbbra is a biztonságosabb megoldás a nap okozta károsodások megelőzésére.


HOGYAN KELL AZ SPF-ET ALKALMAZNI?

Először is, az egész testedet be kell kenni naptejjel. Még a legjobb naptej helytelen alkalmazása esetén is bőröd egyes részei ki vannak téve a nap veszélyes UV-sugarainak. A SPF megfelelő alkalmazásakor a fedetlen területeket teljesen be kell fednie, és a biztonságos UV-védelem fenntartása érdekében olyan gyakran kell újra bekenni, amilyen gyakran szükséges. 
A teljes testfedéshez alkalmazandó SPF mennyisége életkortól függően változik:

3 éves kor alatt: Használj legalább 5-10 ml fényvédő krémet, de a csecsemőket mindig tartsd a közvetlen napfénytől távol és árnyékban.
Gyermekeknek (3-5 éves korig) legalább 10-15 ml-t kell használniuk - a kicsik biztonságban tartásával kapcsolatos további részletekért olvassd el a NIVEA gyermekeknek szóló naptej-tanácsát.
Gyermekeknek (5-10 éves korig) legalább 15-20 ml szükséges.
A teljes testre történő alkalmazáshoz a felnőtteknek legalább 30ml szükséges.

Az SPF megfelelő alkalmazásához az arcra a bőrápolási rutin legvégső lépéseként alkalmazd, és fedd le a mellkasi területet és a nyakat. A NIVEA azt ajánlja, hogy a fényvédő krémet 20-30 perccel azelőtt vidd fel, mielőtt kimennél a napra, mert a bőrödnek időre van szüksége, hogy felszívja az SPF-et.

nő Nivea fényvédő krémet alkalmaz a fián

MENNYI IDEIG TART AZ SPF 50 ÉS MILYEN GYAKRAN KELL ÚJRAALKALZNI?

Nivea Sun Protect 30 SPF

Az SPF50-nek 50-szer annyi ideig kell védenie, mint ameddig a bőr természetes módon képes lenne megvédeni magát. Ne feledd, ha minél alacsonyabb az SPF és minél hosszabb az alkalmazás óta eltelt idő, annál kevesebb UVB-sugárzás szűrődik ki, ezért a kétóránkénti újbóli alkalmazás erősen ajánlott. 


Úszás vagy sportolás esetén gyakrabban kell újrakenni az SPF-et - mivel az izzadság és a víz gyorsabban gyengítheti a védelmet. A 30-as vagy 50-es fényvédő faktorú utázásra szánt naptej praktikus módja lehet annak, hogy a nap folyamán mindig kéznél legyen a védelem. MELYIK SPF ALKALMAS AZ ARCRA?

Az SPF 50 nyújtja a legjobb védelmet, de az alacsonyabb SPF-ek is megfelelőek, feltéve, hogy helyesen alkalmazzák, és egész nap folyamatosan frissítik a bőrön. 

A nap okozta károsodás a korai öregedés egyik fő oka, a bőr védelme a sugarak ellen segíthet megőrizni a fiatalos arcszínt. Bár az öregedés egy szép folyamat, a nap által okozott bőrkárosodást el kell kerülni.

Az arc az egyik legjobban kitett testrész, ezért a napi SPF alkalmazása erősen ajánlott a védelem érdekében. Az SPF-et tartalmazó arckrém használata az egyik legjobb módja ennek, mivel a mindennapokban, különösen felhős időben, könnyű megfeledkezni bőrápolási rutinunk ezen utolsó lépéséről.

Az SPF-t tartalmazó NIVEA hidratáló krémek könnyen beilleszthetők a bőrápolási rutinba. Mindegyik gondosan, tápláló összetevőkkel készült, hogy megfeleljen a bőr napi szükségleteinek, miközben további SPF-védelmet nyújt: a frissítő nappali krémektől kezdve a színezett krémeken át a ránctalanító krémekig, amelyek mindegyike védelmet nyújt az UV-sugarakkal szemben.

Nő a kezében egy Nivea Cellular arckrémmel

VÉDD A BŐRÖD A NAPTÓL, MIKÖZBEN HIDRATÁLTAN TARTOD AZT

Göndör hajú nő, aki Nivea Protect and Moisture SPF krémet tart

Ha a lehető legnagyobb védelmet szeretnéd biztosítani bőrödnek az UV-sugarakkal szemben, akkor keresd fel a NIVEA Protect & Moisture hidratáló naptej SPF 50+ terméket. Az E-vitaminnal átitatott antioxidáns védi és erősíti a bőrgátat, miközben 48 órás nedvességet biztosít. A fenntartható formulát úgy tervezték, hogy izzadásálló és nem ragad, így élvezheted a szabadban töltött időt anélkül, hogy aggódnod kellene a napkárosodás miatt.

Összetevőit gondosan állítottuk össze, hogy azonnali és megbízható védelmet nyújtson az arcodnak, a NIVEA UV Face Specialist Triple Protect Sun Fluid SPF 50+ gyorsabban felszívódik a bőrödbe a gyorsabb hatás érdekében, zsíros érzet nélkül, s smink alá is alkalmas. Ez az arcodra kifejlesztett fényvédő védelmet nyújt bőrödnek az alábbiak ellen: UV-sugarak, a környezetszennyezés és a kék fény ellen.

A NIVEA napvédő krémek teljes választékát szakértők fejlesztették ki és tesztelték a megbízhatóan hatékony védelem érdekében, miközben további tápláló, a bőrt ápoló összetevőket tartalmaznak.