Ősz = Ideális idő az anyajegyek ellenőrzésére

Tudtad, hogy az anyajegyeket évente kétszer ellenőrizni kell? Az ősz erre tökéletes időszak. A nyár folyamán ugyanis alaposan meggyötörjük a bőrünket. Tudod, hogyan kell elvégezni az ellenőrzést, és kihez kell fordulni?

Mik azok az anyajegyek?

Míg a szeplőket a felhalmozódott pigmentáció okozza, addig az anyajegyek idegsejtekből állnak. És bár számtalan szeplőnk van az egész testünkön, de ha ezek nem változnak meg, nem kell különösebben figyelni rájuk, figyelnünk kell viszont az anyajegyekre.
Melanóma alakulhat ki belőlük.
Csehországban évente körülbelül 1 500 embernél fordul elő, és egyötödük később bőrrákban hal meg. 

 

Ne félj, nem akarunk megijeszteni, csak be kell látnod, hogy nem tanácsos elhanyagolni az anyajegyek ellenőrzését. A megelőzés megmentheti az életedet.

Mikor van itt az ideje az anyajegyek ellenőrzésének?

Évente egyszer rendszeresen el kellene végeztetni a bőrgyógyászati vizsgálatot. A megelőző ellenőrzéshez az ősz az ideális időszak, mert nyáron az anyajegyek nagyobb veszélynek vannak kitéve és megváltozhatnak. A vizsgálatot a biztosító fedezi, és csak néhány percig tart. Nem kell félned, ha még soha nem jártál bőrgyógyászaton. Az orvos nagyítóval vagy dermatoszkóppal vizsgálja meg az anyajegyeket.

Ha minden rendben van, a vizsgálatot csak egy év múlva kell megismételni. Ennek ellenére jó, ha odafigyelsz, és rendszeresen ellenőrzöd az anyajegyeidet. Legjobb például zuhanyozáskor vagy öltözködés közben. 

Mikor kell korábban bőrgyógyászhoz fordulni? Segít az ABCDE tesztelés. 

ABCDE teszt: Fedezd fel időben a melanómát

Ez az 5 ellenőrző lépés segít felderíteni a lehetséges melanómát. Az anyajegy változásai jelzik, ha ideje felkeresni a bőrgyógyászt. Az ABC kezdőbetűi segítségével könnyen megjegyezhetjük az ellenőrző lépéseket: 
  • A = (asymmetry) aszimmetria: Az anyajegynek szimmetrikusnak kell lennie. Ellenőrzéskor rajzolj egy képzeletbeli tengelyt az anyajegyre, és hasonlítsd össze az oldalakat egymással. Körülbelül egyformák? Akkor minden rendben van. Ha azonban nagyon különböznek egymástól, keresd fel a bőrgyógyászodat.
  • B = (border) szegélyek: Az anyajegynek szabályos és sima szegéllyel kell rendelkeznie. Az érdesség és az egyenetlen szélek problémát jelezhetnek.
  • C = (colour) szín: Az anyajegyednek teljes felületén egyszínűnek kell lennie. Ha az anyajegy színe megváltozott, inkább ellenőriztesd.
  • D = (diameter) átmérő: Ha habozol, hogy felkeresd-e a bőrgyógyászt, ez meghatározó faktor. Ha 5 mm-nél nagyobb az anyajegy átmérője, mindenképpen ellenőriztesd szakorvossal. 
  • E = (elevation) kitüremkedés: Az anyajegynek laposnak kellene lennie. Ha kitüremkedések vannak rajta, ez jelezhet daganatot, ezért fontos, hogy minél hamarabb ellenőriztessük. 

Gondolj a megelőzésre

Már elmondtuk, mennyire fontos az anyajegyek folyamatos figyelemmel kísérése. De hogyan lehet előzetesen megvédeni az anyajegyeket? Nem csak az anyajegyek, hanem a szeplők legnagyobb ellensége is az UV-sugárzás. A közvetlen napfényben eltöltött ideális idő napi 15–40 perc. Nyáron ez sokkal több szokott lenni. Ezért fontos, hogy fényvédő krémekkel óvjuk a bőrünket.

A fényvédő faktor nagysága attól függ, hogy éppen hol tartózkodunk. Ha a tenger mellett, ahol a nap erősebb, akkor érdemes magasabb fényvédőt használni, és két óránként megismételni a napozókrém felvitelét. Otthon a kertben is mindig használj fényvédő krémet, ha hosszabb ideig tartózkodsz a közvetlen napsütésben. Világos bőrű vagy? Ez is meghatározó tényező a fényvédőkator kiválasztásában

A tengerhez hasonlóan a hegyekben is erősebb a napfény. Ezért ne felejtsd el bepakolni a bőröndbe a naptejet, és csak bekent arccal menj a sípályára. Kíváncsi vagy rá, hogyan védheted meg a bőrödet a téli mókázások során? Tudj meg többet a téli napozásról

  • Az anyajegyekre mindig vastagabb fényvédő réteget vigyél fel, és ha lehet, használj FF 50+ fényvédőt. A legjobb, ha az anyajegyeket ruhával eltakarod, és nem teszed ki közvetlen napfénynek. 


Ne hanyagold el a napozás utáni bőrápolást sem, amikor a hidratáláson van a hangsúly.

Emlékszel, mikor voltál utoljára anyajegy-ellenőrzésen? Ha nem, vedd fel a telefont és kérj időpontot a bőrgyógyásznál, hogy biztos lehess benne, hogy minden rendben van.