Így nyugtasd meg az idegeidet, hogy megszabadulj a stressztől

A jóga segítségével és a televízió mellőzésével Úgy érzed, hogy összecsapnak a fejed fölött a hullámok? Az esti hírek kellemetlen érzéseket keltenek benned, és sem otthon, sem a munkában nem úgy teljesítesz, ahogyan azt elképzelted... Néha már mindez egyszerűen sok. Ne feszítsd túl a húrt, engedélyezz magadnak egy kis lazítást. Próbáld ki a mindfulness-t és az egyéb stresszkezelő módszereket, amelyek segítenek enyhíteni a feszültséget és fenntartani a mentális és testi jóllétet.

Ne hunyj szemet a stressz felett

Gyakran nem fogadjuk el a stressz létezését, és ha mégis, akkor meg tagadjuk, mert nincs időnk foglalkozni vele. És ez valószínűleg a legnagyobb hiba, amit a stressz kapcsán elkövethetünk: ha figyelmen kívül hagyjuk. 

Ehelyett nézz szembe vele, tudatosítsd, és próbáld megfejteni, hogy pontosan mi is okozza, és mennyi ideje halmozódik már benned. 
A pszichológusok ráadásul azt is javasolják, hogy éljük meg a stresszt. Mindennap szánj rá valamennyi időt, hogy leülj és csak a stresszes gondolatokra összpontosíts. Miután viszont ez az idő letelik, próbáld meg a nap hátralévő részében elkerülni ezeket a gondolatokat. 

Egyszerűen jelentsd ki, hogy a boncolgatásukra ma már nincs időd, és majd holnap foglalkozol velük ismét. Így viszonylag kontroll alatt lehet tartani a stresszes helyzeteket. Banálisan hangzik, de működik. 

 


Állíts fel szabályokat az életedben

Határidők a munkában, családi bevásárlás, fontos események, születésnapok... És a sor ezzel természetesen még nem ért véget. Gyakran csak most kezdődik. 
Eszünkbe jut ugyanis az egyik elvégzendő feladat, és a fejünk azonnal másik tízet is előhoz. 

A nap folyamán a gondolataink folyamatosan akörül forognak, mit kell megtennünk és mit nem szabad elfelejtenünk. Az összes fontos adatot és kötelességet egyszerűen lehetetlen megjegyezni

Kíváncsi vagy, hogyan tehermentesíthetnéd az elmédet? Alakítsd ki a szokást, hogy minden feladatot felírsz. Csak rajtad múlik, milyen formát választasz. To-do listák, határidőnaplós bejegyzések vagy online emlékeztetők formájában teszed-e mindezt.

 

Tippek online emlékeztetőkre: Todolist, Trello, To Do applikációk, online naptár


Korlátozd az információáradatot, hogy ne fájjon a fejed

Naponta átlagosan 149 percet töltünk a közösségi hálókon. Ez idő alatt szivacsként szívunk magunkba minden információt, amelyet az interneten találunk. Függetlenül attól, hogy pozitív vagy negatív. 

Előfordult már veled is, hogy rosszabb hangulatban találtad magadat az interneten vagy a TV-ben olvasott-hallott hírek után, mint korábban? 

Természetesen nem helyes szemet hunyni a negatív hírek felett, fontosak az aktuális eseményekkel kapcsolatos információk. Próbáld meg azonban korlátozni az aktuális negatív információk követését, például napi húsz percre. Hallgasd meg a fontosabb híreket, hogy képben legyél, de szükségtelen belemerülnöd a negatív hírek mocsarába.  

Próbáld betartani ezt a szabályt. Akkor is, ha gyakran nehéz elmenekülni a minden oldalról ömlő információk elől. Gondolj arra, hogy több időd lesz más tevékenységekre, és az információtenger sem fog elnyelni, amely csak fejfájást okozna. 

 


Írj elő magadnak rendszeres adagot a természetből

Belégzés, kilégzés. A friss levegő oxigénnel tölti fel az agyunkat, és gyakran szó szerint kitisztítja a fejünket. 

Nem kell fél napos kirándulásra menned, egy 20 perces séta is elég a természetben vagy a közeli parkban. És máris megemelkedik az endorfin szinted. Ha el akarod kerülni a tömeget, indulj kora reggel még a munka előtt, vagy ellenkezőleg, zárd a napot sétával. 

A jó hangulat mellett a séta a fizikai egészségre is nagy hatással van. A gyaloglásnak köszönhetően megőrizheted a kondidat. Sőt, egy portugál vizsgálat kimutatta, hogy a depresszióban szenvedő betegek közül azok, akik heti ötször 30 perces sétára indultak, 12 hét után jelentős javulás mutatkozott a szellemi állapotukban. 

Ha azonban nem szakadhatsz ki a civilizációból, vagy egyszerűen csak otthon akarsz maradni, gondolj a rendszeres szellőztetésre, és hagyd, hogy a tavasz legalább így átjárjon. Mellesleg, a friss levegő még az éppen végzett munka hatékonyságában is csodákra képes! 

 


Próbáld ki
a mindfulness-t

A tudatos jelenlét fogalma az elmúlt években bejárta a világot. Világhírű márkák alkalmazottai, magas szintű vezetők, de sportolók és még sokan mások is alkalmazzák. És nem csoda: ez a buddhista irányzat kiváló hatással van a pszichére

 

A mindfulness a jelen pillanat meditációkkal összekapcsolt tudatos észlelésén alapszik. A cél a stressz és a stresszhelyzetek jobb kezelésének megtanulása. Az Oxfordi Egyetem pszichológusai közzétették azon kutatásaik eredményeit, amelyek során a páciensek a tudatos jelenlét technikáját alkalmazták: 44%-kal javult a mentális állapotuk. 

Szánj időt csak magadra


Néha csak meg kell állni kicsit. Legalább pár pillanatra tegyél félre minden gondot. Szánj egy rövid időt csak magadra, és kényeztesd magad. Élvezd például az otthoni gyógyfürdőt, áztasd magadat gyógynövényekben, és dobj fel egy arcpakolást

 

#selfcare-nek számít azonban, ha újranézed kedvenc filmedet, a horgolás és minden olyan dolog, amit szívesen csinálsz, és akár szellemileg, akár fizikailag pihentet. A legideálisabb, ha rendszeresen énidőt iktatsz be. Ne feledkezz meg róla és ne is halogasd!

 


A jóga mint általános orvosság

Tudod, mi a legjobb a jógában? Hogy számtalan fajtája van, tehát mindenki pontosan kiválaszthatja a neki megfelelőt. Erő jóga, Vinyasa jóga, Acro jóga, mindenki megtalálhatja a magáét. De ami mindezeket összekapcsolja, az a testre és a lélekre is gyakorolt pozitív hatásuk. 

A jógát gyakran nem csak fizikailag, hanem szellemileg is gyakorolják. Önmagadra összpontosítasz és elengeded az összes negatív gondolatot. Egyes tanulmányok szerint a jóga képes csökkenteni a fő stresszhormon, a kortizol termelését. És növeli a szerotonin, a boldogság hormonjának a termelését. 

 

Túl sok ez már neked? Az az érzésed, hogy egyedül már nem boldogulsz? Ne félj segítséget kérni. Megkönnyebbülhetsz és szakszerű tanácsokat is kaphatsz.

Segélyvonalak: S.O.S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat

Lelkisegély Szolgálatok