Melyik fényvédő faktor a legjobb számodra?

Találd meg a bőrödnek legmegfelelőbb napozókrémet. A fényvédő faktor határozza meg, hogy a napozókrém milyen hosszan és mennyire hatékonyan védi a bőrödet. Tudd meg, hogyan kell kiszámolni a bőrtípusodnak megfelelő ideális értéket.

Mit jelent a szám a napozókrémen?

Mit mutat a fényvédő faktor, és melyik illik hozzád a legjobban?

Fényvédő faktor (FF)

Fényvédő faktor. A szám a napozókrémen. Kedvelt szókapcsolat, amelyet a reklámokból és a bőrgyógyász szájából is hallunk anélkül, hogy egyáltalán elgondolkodnák a jelentésén. Hozzuk ezt rendbe közösen! A fényvédő faktor száma megmutatja, hogy a termék használatával mennyi idővel tovább maradhatunk a napon leégés nélkül, összehasonlítva azzal, mintha napozókrém nélkül napoznánk.

 

Milyen védelmi fokozatokat (faktorszámot) különböztetünk meg tehát? 

 

 • alacsony (FF 6,10)
 • közepes (FF 15, 20, 25)
 • magas (FF 30, 50)
 • nagyon magas (FF 50+)
 


Mi szerint válasszunk?

Ne dőlj be a városi mendemondának, mint pl. „magas fényvédő faktorral nem égek le“ vagy „ha biztonságosan akarok napozni, elég a legmagasabb számot választani a kínálatból“. A helyes fényvédő faktor kiválasztásakor tartsd szem előtt a következő feltételeket: 

 

 • az aktuális napszakot és évszakot 
 • a napozóhely földrajzi koordinátáit és a tengerszint feletti magasságot 
 • a napon tartózkodás tervezett időtartamát 
 • a saját bőrtípusodat és a pillanatnyi barnultságot

 

Ne becsüld le a környezetet, amiben napozni készülsz. A hó és a homok visszaverik az UV-sugarakat, így becsapós lehet a látszólag felhős időjárás is. A víz a felfrissüléssel együtt a biztonság illúzióját is kelti, az UVA sugarak 80 %-a azonban két méter mélységbe is eljut a víz alatt. 

 

Milyen hatással van bőrünkre a napsugárzás?

UVB sugarak

A bőr felső rétegeibe hatolva elősek a napégésért és az esetleges DNS-lánc károsodásokért. Az UVB sugarak szerepet játszanak a bőrrák kialakulásában.

 

UVA sugarak

A bőr mélyebb rétegeibe hatolva úgynevezett „fényöregedést” és allergiát okozhatnak.

 

5 tipp az UV-védelemhez


Nem vagy biztos a magadéban?

A genetikai adottságokat és a bőr kinézetét illetően hat féle fototípust különböztetünk meg. Nem vagy biztos a magadéban? Keresd meg a következő ábrán:

Megoldottuk a matematikai találóskérdést

Most, hogy már ismered a fototípusodat, képes vagy belőle levezetni a napozókrém nélküli természetes védelmi idődet.

Szorozd be a használatos terméken található fényvédő faktorral, így megkapod azt az időtartamot, amíg a napozókrém megvéd. 

 

A helyzetet egy példa segítségével is elmagyarázzuk:

 • Szőke hajad van és világos bőröd. (a 3. ábra szerint) Védelem nélkül 15 percig bírod a napon. 

  Ha 30-as fényvédő faktorú napozókrémmel kened be magad, a bőröd 30x hosszabb ideig védve lesz, tehát maximum 450 percig = 7,5h

 

 • Ne feledkezz meg a gyermekeidről sem. Védelem nélkül 5 percig bírják a napon. 

  Ha 50-as fényvédő faktorú napozókrémmel kened be gyermeked, a bőrük 50x hosszabb ideig védve lesz, tehát maximum 250 percig = 4h

Biztonságos napozási tanácsok gyermekeknek

Ne feledd azt sem, hogy az úszás, az izzadás vagy a törölközés károsítja a termék védőrétegét és csökkenti a hatékonyságát. Ismételten vidd fel a fényvédő terméket.