Dolgozó anya: minden döntésnek vannak előnyei és hátrányai is

Gondold át a tényeket és dönts úgy, ahogy neked a legjobb. A döntés, hogy a baba születése után otthon maradjunk, vagy térjünk vissza a munkába, nagyon bonyolult. Fontold meg a lehetőségeket és dönts úgy, ahogy neked megfelel.

Dolgozó anya: minden döntésnek vannak előnyei és hátrányai is

A döntés, hogy a baba születése után otthon maradjunk vagy térjünk vissza a munkába, valóban nagyon bonyolult. Nem csak szakmai vagy anyagi kérdésről van szó, hanem a gyermekkel együtt töltött időről is, amelyet elszalasztasz, ha visszamész dolgozni, és senki sem fogja tudni visszahozni azt. Bármerre is húz a szíved, válaszd azt a megoldást, ami minden résztvevőnek a lehető legjobban megfelel.
...

Gondoskodás a gyermekről, a háztartás vezetése és még a munkahely is. Néha pihenned is kell. Fedezd fel, hogyan szakíts időt a valódi pihenésre az anyasági „szabadság“ alatt.

Ne kényszerítsd magad mindenáron anyasági szabadságra

A hosszú kimaradás a munkából alapvetően visszavetheti a karrieredet. A pozíciódat kemény munkával harcoltad ki, és a gyerekszülés utáni visszatéréskor bizonyára nem szeretnél lejjebb csúszni a ranglétrán, és helyet cserélni a korábbi beosztottaiddal. Ha azért maradsz otthon a gyermekkel, mert így „helyes“, de közben szenvedni fogsz, azt a kicsi megérzi. És veled fog szenvedni ő is. Gyakran ideális megoldás lehet a rövidített munkaidő, vagy a részleges, otthonról végzett munka. A világ ebbe az irányba halad, és sok munkáltató ma már figyelembe veszi az anyák szükségleteit. 


Számold össze a munkahellyel kapcsolatos kiadásokat


Ha a gondjaid inkább anyagi jellegűek, a munkába való visszatérés előtt mérlegelned kellene minden kiadást, amit csökkenthetsz vagy megspórolhatsz, ha mégis otthon maradnál. A munkád ugyan további bevételt jelent a családnak, de bizonyos kiadásokat is. Gondolj csak a munkábajárási költségekre, a házon kívüli étkezésre és a kinézeteddel kapcsolatos kiadásokra. Ha formális környezetben dolgozol, az elegáns ruhadarabokra fordított kiadásokat nem kerülheted el. 


Tudod, kire bíznád a kisbabád?

A legfontosabb kérdés a gyermekfelügyelet. Ha a kicsi gondozását nem bízhatod a partneredre, a nagyszülőkre vagy a rokonokra, és a csemetéd még nem járhat óvodába, babysittert kell fogadnod. Az egész napos felügyelet díja lakhely szerint változhat ugyan, de az erre fordított összeg nem lesz elhanyagolható. Ráadásul biztosan nem bíznád a gyermekedet akárkire. A legnagyobb probléma sokszor nem a finanszírozás, hanem a megfelelő jelentkező kiválasztása. 


Ne engedd, hogy a környezeted felizgasson


Ha döntened kell, koncentrálj a saját prioritásaidra. Lehet, nem szeretnéd feladni a munkahelyedet, ugyanakkor tudod, hogy a kis angyalkáddal töltött idő a legértékesebb, amid csak van. Másrészt talán tudatosítod, hogy az egész családnak az lesz a legjobb, ha a babával az apuka marad otthon.

...

Hogy mi a helyes, egyedül csak te tudhatod. Bármit is mondjon a barátnőd vagy a család, ne feledd, hogy a helyzeted egyedi, ezért magadnak kell döntened. 

...

Lehet, hogy a hosszantartó fáradság és a nehéz döntéshelyzetek az őrületbe kergetnek. Olvasd el, hogyan kezeld a stresszt és maradj nyugodt és türelmes szülő.