Fedezd fel a NIVEÁ-t!

Információt vagy termékeket a következő kategóriában:

cas pro sebe

Hogyan szakítsunk időt a valódi pihenésre

Alakíts ki „én-időt“ magadnak, és legyél elégedett anyuka.

Még ha minden a gyermek körül forog is, néha muszáj időt szakítanod magadra. Sokkal elégedettebb leszel! Van pár tippünk, hogyan sikerülhet.

Alakíts ki „én-időt“ magadnak, és legyél elégedett anyuka

pece o miminko


Sorold csak fel, mi mindent teszel a gyermekedért minden nap: eteted, fürdeted, dajkálod és hordozod, játszol és beszélgetsz vele, tanítod és – nem utolsó sorban – nagyon-nagyon szereted. És magadért mit teszel? Valószínűleg semmit, de a legjobb esetben is csak igen keveset. 

Ismerd be, hogy időről időre szükséged lenne rá, hogy „eltűnhess“ a kis gézengúz látóköréből, hogy kicsit kifújhasd magad. Mindenekelőtt tudatosítsd, hogy nincs ebben semmi rossz. Tanulmányok igazolják, hogy azok az anyukák, akik néha szakítanak egy kis időt magukra, általában sokkal nyugodtabbak, mentálisan és érzelmileg kiegyensúlyozottabbak és képesek higgadtabban megoldani a problémákat. 

relax

Megérdemled a pihenést

Hogyan találjunk azonban időt magunkra az odaadó gondoskodás közepette? Próbáld így:

.

Mozgásra lenne szükséged, de egyelőre nem akarsz elmozdulni a pici mellől? Próbáld ki az egyszerű és otthon is elvégezhető szülés utáni gyakorlatokat.  

  • Hozasd házhoz a vacsorát, a kulináris hajlamaidat pedig éld ki a hétvégén – az estéd így biztosan sokkal nyugodtabb lesz. És a világnak sem lesz vége, ha még egy napig a kosárban hagyod a szennyest. Ha időt akarsz szakítani magadra is, meg kell egy kicsit „nyirbálnod“ a feladataid listáját. Emiatt azonban ne legyen bűntudatod – ugyanolyan fontos vagy, mint minden más feladat, amit el kell végezned. 

 

  • Keress valakit, aki vigyáz a gyerekre. Egy anyuka sem bízza szívesen a kis angyalkáját idegenekre, ezért először olyannál próbálkozz, akiben teljesen megbízol. Valószínűleg rájössz, hogy feleslegesen vitted túlzásba az aggódást.  

 

  • Légy aktív, és lépj ki a házból. Jelentkezz be jógára vagy kezdj el angolul tanulni. Bármilyen tevékenység megfelel, ami rendszeres és házon kívül van. Nincs más hátra, mint valóban eljárni a tanfolyamra!  

 

...

  • Ha nincs erőd a testmozgáshoz, próbáld megtornáztatni legalább az ujjaidat és az agyadat. Szeretsz rajzolni, szórakoztat a kézimunka, a dekorálás vagy esetleg a saját blog írása? Minden tevékenység, amely során nem kell kizárólag az anyai kötelességeidre gondolnod, jótékony pihentető hatással van az elmédre. Emellett az önmegvalósítás érzése is megmarad. 

 

  • Ne feledd, hogy nem csak anya, hanem társ is vagy. Az alkotó tevékenység vagy a testedzés mellett szakíts időt a párodra is. Igyekezzetek naponta legalább egy órát, hetente egy estét és havonta egy egész napot csak kettesben tölteni. Ha tudjátok, kérjétek meg a nagyszülőket és élvezzétek a közös szabadidőt a gyerekek nélkül. 

 

...