Itt az idő, hogy a csemetéd valamivel önállóbb legyen

Kis útmutató, hogyan tanítsuk önállóságra a gyermekünket. Gyermeked minden aprósággal hozzád fordul? Van pár tippünk, hogyan nevelheted nagyobb önállóságra. Kis türelemmel egy idő után maga is megoldja.

Kis útmutató, hogyan tanítsuk önállóságra a gyermekünket

Nagy valószínűséggel a babád jelenleg az általad nyújtott elsőosztályú kiszolgáláshoz van hozzászokva. Még az is lehet, hogy egyenesen követeli. Jusson azonban eszedbe, hogy a tehetetlen pici babával ellentétben, a tipegők már több esetben is képesek gondoskodni magukról. 

A csemetéd már valószínűleg egyedül is fel tud venni néhány ruhadarabot, esetleg a cipőjét is. Képes megtalálni és felkapni a legkülönbözőbb tárgyakat. Van számodra pár tippünk, hogyan alakíts ki a gyermekedben olyan szokásokat, amelyeknek köszönhetően egyre gyakrabban fogod hallani, hogy „egyedül“. 

...

Ne reagálj mindenre

Minden alkalommal, amikor a gyermeked valamit akar, ösztönösen először hozzád fordul. Ha legközelebb a játékait követeli, azonnali ugrás helyett próbáld neki jelezni, hogy keresse meg a dolgait egyedül.

..

A türelem rózsát terem

Lehet, hogy pillanatnyilag egy kis türelmedbe fog kerülni, hogy elnézd, ahogy a gyermeked harcol a cipővel, amit nem sikerül felvennie. Az idő azonban, amit most feláldozol, a kicsi önállósodását szolgálja, és a jövőben majd megtérül, ha öltözködni kell. 
...

Ideje átadni a kanalat a csemetédnek

A gyerekeknek ebéd közben van a legnagyobb esélyük, hogy érvényesítsék az akaratukat. Rengeteg időt és energiát fordítottál az étel elkészítésére, a kis gézengúzod meg éppen összekeni az orrát vele. A legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, ha fogod a kanalat és megeteted. Erre azonban már ő is gond nélkül képes. Koncentrálj csak szépen a saját tányérodra, és meglátod, hogy a babád is hamarosan boldogul az ebédjével. 
...

Vond be a kis segítőt

Hagyd a kis ügyest, hogy ott segítsen, ahol csak tud. Töltse meg a mosógépet, rakodjon össze, törölje le a port. A kisgyerekek nagyon lelkesek, ha segíthetnek. Azzal, hogy az apróságot bevonod a házimunkába, a pszichomotoros képességeit és a felelősségérzetét is fejleszted.
...

Csak semmi kifogás

Jegyezd meg, hogy ha a gyermekednek egyszer már valami sikerült, az másodszor is menni fog. Ne engedd eltántorítani magadat a hosszas jelenetekkel és a tiltakozással. Te tudod, hogy képes rá. 
...

A legkisebb sikert is dicsérd meg

Hagyd a kis ügyest, hogy ott segítsen, ahol csak tud. Töltse meg a mosógépet, rakodjon össze, törölje le a port. A kisgyerekek nagyon lelkesek, ha segíthetnek. Azzal, hogy az apróságot bevonod a házimunkába, a pszichomotoros képességeit és a felelősségérzetét is fejleszted.

Igyekszel a gyermekedet önállóságra nevelni, de ő folyton csak hisztizik, mert nem kapta meg, amit akart? Tanuld meg, hogyan boldogulj a gyermek dühével: szelídítsd meg a kis vadállatot.

...
Szeretnéd, ha a gyermeked jól bánna az apró tárgyakkal is? Koncentrálj a gyermek pszichomotoros fejlődésére: segítünk, hogyan támogasd

A legkisebb sikert is dicsérd meg

Számodra gyerekjáték lehet elzárni a csapot, a csemetédnek viszont nagy munka. Ne feledd el minden „első sikerét“ alaposan értékelni, ezzel motiválhatod a továbbiakra. 

Ne add fel

Gyeremeked számára sokkoló lehet, ha rájön, hogy már nem állsz mindenben a rendelkezésére. Ne add fel a harcot. Hiszen azt szeretnéd, ha a csemetéd a lehető legönállóbb lenne, és nem szorulna mindenben a segítségedre. 

Örülsz, hogy a kisbabádból ügyes nagy gyerek lesz? 

 
bg