Fészekrakó ösztön: már a baba szobáját rendezed?

Itt van pár tipp!

Derítsd ki, miért támadja meg a várandós kismamákat a „fészekrakó ösztön“

Próbáld ki a gyerekszoba berendezésével és díszítésével kapcsolatos tippjeinket.
Büszke tyúkanyó módjára már elkezdted előkészíteni a „fészket“ az újonnan érkező családtag számára? Egyesek szerint ez tényleg az ösztönök munkája. Mások úgy gondolják, hogy ez annak a jele, hogy már készen állsz az anyaságra. A rendszeres orvoslátogatás, a baba ellátásához szükséges dolgok beszerzése és a dagadt bokák hónapjai után már eléggé fáraszt a terhesség. Készen állsz a jutalomra – a várva várt kisbabára. 

A gyerekszoba berendezése: válaszd ki a megfelelő stílust

A gyerekszoba vagy babasarok stílusának kiválasztása kemény dió lehet. A baba nemének megfelelő szoba lesz? A falon geometriai formák vagy virágos tündérek lesznek? Ha az ultrahang még nem mutatta meg rendesen a megbízható választ, hogy kisfiú lesz vagy kislány, elég kockázatos lehet a választás. 

A következő kérdés, hogy az újszülött az idősebb, ellenkező nemű testvérével fog-e a szobán osztozni. Ebben az esetben legalább színek segítségével válaszd el a baba területét. 

tündér
medve

Válassz olyan motívumot, ami majd együtt nő a picivel

Fontos tényező a választott stílus „tartóssága“. Tetszeni fog a kicsinek a dizájn három vagy öt éves korában is? Kész vagy 2-3 évente átrendezni a szobát, vagy szeretnéd, ha a gyerekkel együtt nőne? 

Ha olyan motívumot választasz, ami hosszabb ideig elkíséri a gyermekedet, kerüld a bébi-stílust, és keress inkább valami semlegeset, mint amilyen az állatok vagy a színes ábécé is. A fiúk még iskolás korban is szeretik a rajzfilmfigurákat, vagy a dzsungeles, erdős motívumokat is. A lányos stílusjegyek közé tartoznak a kert, a virágok vagy a pillangók képei.  

A szoba berendezésekor biztosan foglalkoztat majd, hogy kislány vagy kisfiú lesz-e az újszülött.

 
semleges színeket a gyerekszobába

Semleges színeket a gyerekszobába

Az a legegyszerűbb, ha a szoba alapszíneként egy semleges árnyalatot választunk. Utána egyszerűbb lesz jól kombinálható, változtatható és mozgatható bútorokat és dekorációt beszerezni. Csakis így változtathatod meg könnyedén a szoba stílusát a növekvő gyermek érdeklődése, kívánságai és igényei szerint.  

Mindig először a szoba színképét gondold át, és ehhez válaszd a bútorokat és a kiegészítőket. A stílus meghatározásakor főleg ezekre figyelj:

  • ágy (a szépségnél fontosabb a biztonság és a használhatóság) 
  • a fal vagy a tapéta színe
  • bordűr vagy fali festmények
  • bútor (színes/semleges, alkalmazkodik a gyermek életkorához) 
  • dekoráció és kiegészítők 
  • képek vagy fotók 
 

Tippek a gyerekszoba berendezéséhez: két stílus

Színek és képek

A sárga és a fehér sávok kellemes hátteret biztosítanak a levehető autós, repülős, babás vagy virágos matricáknak. A színes kisfotelek vagy létrák is bájos külsőt kölcsönöznek a gyerekszobának. A falra felfüggeszthető, tépőzárral rétegelhető varrott virágok, geometriai alakzatok az idősebb apróságoknak is nagyon tetszeni fognak. A kicsi könnyen leveheti, majd tetszés szerint visszarendezheti az egyes darabokat. Gyermeked így olyan környezetben fog felnőni, amely fejleszti a fantáziáját és a játékosságát. 

Már kicsi korától kezdve fejleszteni szeretnéd a gyermeked kreativitását? Nézd meg ezt: játékok a legkisebbeknek.

színek és képek
Tiszta vonalak

Tiszta vonalak

Kicsit sok neked a gyerekes díszítés? Nem gond. A fal, a függöny és a legfontosabb bútorok számára válaszd a tiszta fehér vagy a krém színt. A többi apró dekoráció (képek, keretek, takarók, párnácskák és szőnyegek) lehet más, de egyfajta színű. Bármilyen árnyalatot választhatsz, de csak egyet.

Akármennyire is élvezed majd a gyerekszoba berendezését, nem ez a legfontosabb. Még ha a pici fehér falak és játékokkal teli dobozok közé születik is, ne csinálj belőle problémát – a művészi érzékét ez biztosan nem teszi tönkre!