Hogyan értelmezzük az ultrahangfelvételt

Milyen, mikor először látod a kisbabádat? Ezt már 9 hónapnál hamarabb is megtapasztalod! Minden jövendőbeli anyuka várja az ultrahangot. Először látja ugyanis az apró kezeket és lábakat. Megbizonyosodik afelől, hogy a kis szíve úgy ver, ahogy kell, és ha szerencséje van, a kisbaba arcát is megláthatja.

Terhességi ultrahang: Mikor lesz az első?

első ultrahang

Aggódsz az ultrahang miatt? Határozottan nincs mitől félned. Az ultrahang biztonságos és fájdalommentes módszer, amely segít az orvosnak megállapítani a magzat korát és nagyságát, és azt is elárulja, hogy a kisbaba szervei megfelelően fejlődnek-e.

A legeslegelsőre nagyjából az utolsó menstruációt követő 6. héten kerül sor. Ezt a vizsgálatot hüvelyi úton végzik el. Az eredmények alapján az orvos megállapítja, nem méhen kívüli terhességről van-e szó, te pedig végre megtudhatod, hogy egy vagy esetleg két babát vársz-e.

A második ultrahangot a 11–14. héten végzik. Megvizsgálják a magzatot, és kiszűrik a legfeltűnőbb eltéréseket a normál fejlődéstől. Már ekkor megállapítható a fejlődési rendellenességek 80%-a. A korábban csak a 20. héten látható részleteket így már az I. trimeszterben meg tudják vizsgálni. A magzat méretéből pár napos pontossággal megállapítható a magzat kora, ami nagyon fontos a terhesség valós idejének megállapításában és a szülés időpontjának meghatározásában.


A harmadik ultrahang pontosabban megmutatja a kisbabát

A várandósság 18–23. hete során végzett harmadik ultrahang ugyanis teljes szépségében megmutatja a picit. A klasszikus fekete-fehér felvétel azonban nem az egyetlen, amit erről a vizsgálatról magaddal vihetsz.

3D ultrahang vagy DVD: Ha már alig bírod kivárni a kisbabád érkezését

A 3D ultrahang évről évre népszerűbb a kismamák között. Miért is ne lenne! Felejthetetlen élmény lesz számodra, amelyről magaddal viheted a kisbabád 3D fotóját vagy akár egy DVD-t a mozgását megörökítő felvétellel. Az árak változóak ugyanis függ attól, hol kérsz időpontot. A legolcsóbb felvételek és DVD pár ezer forintba kerülnek. A vizsgálat elvégzésének időpontja a 22. és a 30. hét között ideális.

TIPP: 3D ultrahangot nem végeznek minden klinikán, és ott, ahol képesek ilyen felvételeket készíteni, általában teltház van. Ezért előre kell időpontot kérni.

 

Az utolsó általános ultrahang a szülés előtt 

A legutolsó ultrahangvizsgálat a terhesség 30. és 32. hete között vár rád. Ez lényegében a szülés előtti utolsó ellenőrző vizsgálat. A placenta állapotán és a magzatvíz mennyiségén kívül ismét ellenőrzik a kisbaba fejlődését és a fekvését. Ez a babánál tett utolsó hasfalon keresztüli látogatás. Amikor legközelebb látod őt, már a kezedben fogod tartani.


MIT JELENTENEK AZ ULTRAHANG RÖVIDÍTÉSEI?

AC haskörfogat
AFI magzatvíz index
BPD biparietális átmérő. két halánték közti távolság (segítségével megállapítható a baba súlya)
CRL fejtető-far hosszúság (ez alapján határozzák meg a várandósság hosszát)
Doppler AH véráramlás sebességének mérése a köldökzsinórban (megmutatja, hogy elegendő tápanyaghoz és oxigénhez jut-e a baba)
Doppler ACM a véráramlás sebességének mérése a magzat agyában
FHR szívhang
FL combcsont hossza (segítségével megállapítható a baba súlya)
HC fejkörfogat
HR magzati szívfrekvencia
KPF fejfekvés
MVF farfekvés
I. állás hosszfekvésben, ha a magzat háta az anya bal oldala felé tekint
II. állás hosszfekvésben, ha a magzat háta az anya jobb oldala felé tekint
Situs trasnversus keresztirányú magzati pozíció
Situs obliquus ferde magzati pozíció

az utolsó ultrahang