Adjunk nevet a babának: Honnan tudjuk, hogy jól választottunk?

A tökéletes keresztnév kiválasztásakor alaposan meg lehet izzadni. Más országokban, de akár a sztárok között is rendhagyó névválasztásokkal találkozhatunk. Előfordul, hogy a gyermeket a fogantatás helyéről, színekről, érzésekről vagy épp gyümölcsnevek alapján nevezik el. Derítsd ki, honnan tudhatod, hogy jó nevet választottál-e a babádnak.

Nem hagyományos nevet szeretnél a gyermekednek? Csakis az utónévjegyzékből választhatsz

Ha nem hagyományos nevet szeretnél, először ellenőrizd, hogy a választott keresztnevet valóban használhatjátok-e. Idehaza ugyanis csak olyan keresztnevet (vagy neveket) lehet adni az újszülöttnek, amely be van jegyezve. De még így is hatalmas mennyiségű magyar és idegen nyelvterületről eredő névből választhatsz.

HOGYAN VÁLASSZUNK NEVET A BABÁNAK

Természetes, hogy a név kiválasztásakor az első szempont az lesz, hogy tetszik-e egyáltalán. Vegyél figyelembe azonban három szempontot, melyeknek köszönhetően a gyermeked vezeték- és keresztneve ideális párost alkot majd. 

 1. A vezetéknév és a keresztnév ne rímeljen és ne is hasonlítsanak: Bokor Rózsa
 2. A vezetéknév utolsó betűje ne legyen azonos a keresztnév első betűjével: Cifra Rafael 
 3. Kerüljétek a hosszú vezetéknév-hosszú keresztnév kombinációját: Frankenberger Eleonóra 
 

A népszerűségi listán legnagyobbat ugrók, avagy milyen nem hagyományos keresztneveket adunk a gyerekeinknek?

Különleges és szokatlan nevek, amelyek az utóbbi években megsokszorozódtak. Tudod, melyek azok? A lánynevek közül leginkább az Abigél, az Amy, a Maya vagy a Lola. Közvetlenül utánuk következik a kicsit hagyományosabb Rozália. A fiúnevek közül a Barnabás és a Maximilian lépett jócskán előre. Mely nevek azonban a leggyakoribbak? 

Már tudod, mikor fogod a babád nevét bediktálni a szülészeten? Nem? Tanuld meg, hogyan kell kiszámolni a szülés dátumát?


Fiúnevek a babának: Egyértelműen a Bence vezet

A Bencén kívül a legnépszerűbb öt név között szerepel még a Máté, a Levente, a Dominik és a Marcell is. Inkább valami más nevet szeretnél? Próbáld ki az utóbbi időben elfeledett taktikát. Nevezd el a picit olyasvalakiről, aki közel áll hozzátok. A választott név nem lesz agyonhasznált, gyermekednek pedig elmesélheted annak az inspiráló történetét, akiről a nevét kapta. 

 

FIÚNEVEK A BABÁNAK: EGYÉRTELMŰEN A BENCE VEZET

A fiúnevek vezető ötösébe a Bencén kívül befért még Máté, Dominik, Levente és Noel. Szereted az eredetit? Válaszd az utóbbi időben elfeledett taktikát. Valaki hozzád közelálló után nevezd el a kisbabádat. A neve így nem lesz elcsépelt, és még egy inspiráló történeted is lesz az illetőről, akitől a gyermeked a nevét örökölte. 

LÁNYNEVEK A BABÁNAK: HOGYAN VÁLASSZUNK KÜLÖNLEGESET?

Hanna, Anna, Zoé. A három legnépszerűbb név, melyekkel al legtöbb magyar kislány büszkélkedhet. Ha nem szeretnéd, hogy a lányodnak pár év múlva még 3 ugyanolyan nevű osztálytársa legyen, a Léna, Luca és Emma neveket is kerüld el. Ötleteket keresel? 


MELYEK VOLTAK A 2020-AS ÉV KEDVENC KERESZTNEVEI?

Fiúnevek

 1. Bence
 2. Máté
 3. Dominik
 4. Levente
 5. Noel

Lánynevek

 1. Hanna
 2. Anna
 3. Zoé
 4. Léna
 5. Luca

Kutass a könyvekben vagy az interneten, ahol a keresztnevek jelentését és eredetét is megtalálod. Az interneten az elmúlt évek statisztikái is fellelhetők.


A névválasztás utolsó fázisa. Írj levelet a babádnak!

Ha már van pár név a listán, de még mindig nem tudtok dönteni, írd le egy papírra, és add hozzá a vezetéknevet is. Esetleg címezz meg egy képeslapot vagy egy üres borítékot a pici nevére. A név így valósággá válik, és megítélheted, hogyan fest a hétköznapi használatban. 

Vagy írj rögtön levelet a babának. Szólítsd meg, meséld el neki, mennyire várod már és hogyan érzed magad. Ha az általad választott név az igazi, mindez könnyen fog menni! A levelet tedd el, és olvasd fel a gyermekednek, ha már nagyobb lesz.

Kíváncsi vagy, vajon fiút vagy kislányt vársz-e? Nézd meg, hogyan jósolható meg a babád neme!