Kérdéseid vannak a dezodorokkal kapcsolatban?

Itt megtalálhatod a választ a gyakori kérdésekre.

1. Mi a különbség a dezodorok és az izzadásgátlók között?
A dezodorok felveszik a harcot a testszagot okozó baktériumok ellen. Dezodoráló hatóanyagaikkal megakadályozzák a baktériumok szaporodását, sőt akár csökkentik is a baktériumok számát a hónalj területén.
Az izzadásgátlók olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek megakadályozzák az izzadást – ezek általában alumíniumsók, melyek géldugó helyett gátat ideiglenes képeznek az izzadságot kibocsátó pórusok legfelső részében, és ezáltal csökkentik a verejtékmirigyekből kijutó izzadság mennyiségét. Ezek a géldugó helyett gátat idővel a mechanikai hatások és a bőr természetes megújulási folyamata következtében kikerülnek a pórusokból. Az izzadásgátlóknak dezodoráló hatásuk is van, mivel megakadályozzák a baktériumok szaporodását az alacsonyabb pH-érték kialakításával és azzal, hogy csökkentik a hónaljban levő nedvesség mennyiségét.

2. Miért tartalmaznak a NIVEA izzadásgátló termékei alumíniumsókat (ACH-t)?
Sok ember szeretné, hogy a dezodoroknak ne csak szagtalanító hatásuk legyen, hanem az izzadság mennyiségét is csökkentsék, mert így megelőzhető, hogy a ruhákon foltok keletkezzenek. Minden hatékony izzadásgátló tartalmaz alumíniumsókat (alumínium-klorohidrátot). Ezek a sók ideiglenes géldugó helyett gátat képeznek az izzadságot kibocsátó pórusok legfelső részében. Ezáltal kevesebb izzadság kerül a bőrfelszínre. A dörzsölődés és a bőr természetes megújulási folyamatának következtében ezek a dugók idővel kikerülnek a pórusokból.
Az alumíniumsók biztonságosak, több mint egy évszázada használják őket izzadásgátlókban. Általánosan érvényes, hogy a kozmetikumokban levő összetevők használatát az Európai Kozmetikai Irányelv szigorúan szabályozza, az alkotóelemek pontosan meghatározott biztonsági ellenőrzésen és tudományos vizsgálatokon mennek keresztül mind európai, mind nemzeti szinten.

3. Miért izzadunk?
Többféle tényező okozhat izzadást. Ha a testhőmérséklet fizikai erőkifejtés és/vagy a magas külső hőmérséklet következtében megemelkedik, akkor ez az egész test izzadását idézheti elő. Ez a fajta izzadás a testhőmérséklet szabályozását szolgálja, mivel a verejték elpárolgása hőt von el a szervezettől. Az izzadságot, mely nagyrészt vízből és sókból áll, az úgynevezett ekkrin verejtékmirigyek bocsátják ki. 

Az izzadást érzelmi vagy pszichológiai stressz is előidézheti. Ebben az esetben az embernek főként a hónalja, a talpa, a tenyere és a homloka izzad. Ezt a fajta izzadságot az ekkrin és az apokrin mirigyek együttesen termelik. Az apokrin izzadság zsírokat és fehérjéket tartalmaz, melyeket a bőrön levő baktériumok lebontanak, és ez a folyamat eredményezi a jellegzetes testszag kialakulását. A stressz által kiváltott izzadás egy ősi, evolúciós reakció része, mellyel a fenyegető helyzetekre válaszolunk (ez az úgynevezett „harcolj vagy menekülj” reakció), és amely fontos szerepet játszik a nonverbális kommunikációban. A stressz okozta izzadás ellen fejlesztettük ki a NIVEA Stress Protect Izzadásgátlókat férfiak és nők számára, spray, stift és golyós kiszerelésben.

4. Jelent-e veszélyt, ha izzadásgátlókkal megakadályozzuk az izzadság képződését?
Testünk hőszabályozását az izzadásgátlók használata nem befolyásolja. A hónaljak területe összesen 200 cm2, ami a teljes testfelületnek csupán 1%-át teszi ki. Így ez a terület túl kicsi ahhoz, hogy hatással legyen a szervezet hőháztartására. Az izzadásgátlók biztonságos voltát sok tanulmány igazolta, és ezeknek az anyagoknak a használata a kozmetikai termékekben elfogadott.

5. Miért van szagunk? 
A friss izzadság szagtalan folyadék. A kellemetlen szag csak akkor alakul ki, amikor a hónaljban jelen levő baktériumok elkezdik elfogyasztani (voltaképpen lebontani) a verejték bizonyos összetevőit, például a zsírokat és fehérjéket. A hónalj ideális feltételeket kínál a bőrbaktériumok számára a növekedéshez: nedves környezetet, magasabb pH-értéket és optimális tápanyagellátást az e területen levő verejték- és faggyúmirigyek révén.
6. Miért kell felrázni a NIVEA izzadásgátló vagy dezodor sprayt?

Az izzadásgátló sprayket (amilyen pl. a NIVEA Protect & Care Spray) azért kell alaposan felrázni, hogy az izzadásgátló hatóanyagot (alumíniumsót) tartalmazó port egyenletesen eloszlassuk a flakonban. Máskülönben a terméket csak nagyon koncentrált formában lehetne csak kifújni, és ez eltömítené a hengert vagy fehér nyomot hagyna a ruhán.
Az nem izzadásgátló NIVEA dezodor sprayket (ilyen pl. a NIVEA Fresh termékcsalád –  a Fresh Natural, a Fresh Flower és a Fresh Comfort) nem kell felrázni.

 
7. A dezodorok használata okozhat-e sárga elszíneződést a textílián?

A sárga elszíneződés oka egy összetett kölcsönhatás, ami a bőr zsírjai, a faggyú, a ruhához használt mosószer és az izzadásgátló hatóanyaga között megy végbe. Tapasztalatunk szerint több tényező is szerepet játszik, pl. a termék alkalmazásának gyakorisága, a felhasznált izzadásgátló mennyisége, a ruhaváltás gyakorisága, a ruhák mosásának intenzitása, az izzadság egyéni összetétele, a csapvíz ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint a textília anyaga. A sárga elszíneződés megelőzősére a legjobb mód az, ha hagyod, hogy az izzadásgátló teljesen megszáradjon a bőrödön, és csak ezután veszel rá ruhát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy sárga foltok mindenféle izzadásgátló használata nélkül is kialakulhatnak, ahogyan megsárgulásnak a gallérok is, ahol a bőr lipidjei a levegőből származó szennyező részecskékkel együtt olyan maradandó elszíneződést okoznak, melyet azután már nemigen lehet eltávolítani. Néhány esetben a foltok azért alakulnak ki, mert a textilfesték ereszti a színét.
Azoknak, akik szeretnék csökkenteni a sárga foltok megjelenését a ruhákon, a NIVEA Black & White Invisible termékeket ajánljuk.

8. Hogyan távolíthatom el a sárga foltokat?

A már kialakult sárga foltokat nem lehet eltüntetni vagy halványabbá tenni a ruhák gyakori vagy ismételt mosásával; előfordul, hogy a mosás még jobban rögzíti is a foltot. Ha folt jelent meg az anyagon, a ruhát előbb öblítsd ki hideg vízben, és csak utána mosd ki mosószerrel. Nekünk a legtöbb esetben sikerült eltávolítani a foltot úgy, hogy a ruhát nagyjából 24 órára 5%-os citromsavba áztattuk. Nagyon fontos: a ruhát alaposan öblítsd ki tiszta vízben, majd folyékony mosószerrel, 30 °C-on normál programmal mosd ki. Azonban még így sem tudjuk garantálni, hogy ez a módszer minden folt és minden anyag esetében sikerre vezet. Bánj óvatosan a finom és színes textíliákkal, valamint az olyan ruhákkal, amelyeken gyöngyházgomb van, mert ezeket a savas oldat károsíthatja. Azt javasoljuk, a módszert először teszteld le a ruha egy rejtett kis részén.
Figyelem: fedd figyelembe, hogy a citromsav használata csekély mértékű kockázattal is jár, ha a bőrrel érintkezik (irritáció, allergiás reakció), ha a szembe kerül (irritáció), vagy ha megisszák, illetve belélegzik (irritáció). A bőrrel való érintkezés gyulladást vagy hólyagosodást is okozhat. A szöveti károsodás az érintkezés hosszától függ. Ezért hangsúlyozottan azt javasoljuk, hogy a citromsavval való munka során viselj védőkesztyűt és ne lélegezd be a citromsavport.

9. A DEZODOROK HASZNÁLATA HAGYHAT-E FEHÉR NYOMOT A TEXTÍLIÁN?

Néhány dezodor, pontosabban izzadásgátló, mely alumíniumsókat, alumínium-klorohidrátot (ACH-t) tartalmaz, bizonyos körülmények között, helytelen alkalmazás esetén hagyhat fehér nyomot a ruhán. Amikor izzadásgátló sprayt (pl. NIVEA Pearl & Beauty deo spray-t) használsz, fontos, hogy jól rázd fel a terméket, mert így biztosíthatod, hogy az alumínium-klorohidrát por egyenletesen oszlik el a tartályban, majd a bőrödön is. A fehér nyomok kialakulásának megelőzése érdekében minden izzadásgátló esetében meg kell várni, amíg a termék teljesen beszívódik vagy megszárad a bőrön, és csak ezután szabad ruhát venni rá. A ruhán megjelenő nyomok általában eltávolíthatók keféléssel. Mindenkinek, aki szeretné elkerülni, hogy foltok jelenjenek meg a ruháin, figyelmébe ajánljuk a NIVEA Black & White Invisible termékeket.

10. ALKOHOLMENTES A TERMÉK, AMIT HASZNÁLOK?

A kémiában az „alkohol” kifejezés vegyületek széles körére vonatkozik. Ami közös bennük, az az, hogy mindegyik molekulában megtalálható egy bizonyos atomcsoport. Az általános használatban vagy köznyelvi értelemben az „alkohol” kifejezés csak az etanolra (kémiai nevén: etil-alkoholra) vonatkozik, ami az alkohol iható fajtája. Minden alkoholmentesnek nyilvánított termék mentes az etanoltól, de ettől még az alkohol szó megjelenhet az összetevők listáján, például ha a termék sztearil-alkoholt tartalmaz.
 

11. BOROTVÁLÁS UTÁN MENNYI IDEIG KELL VÁRNOM, MIELŐTT ALUMÍNIUMTARTALMÚ IZZADÁSGÁTLÓT HASZNÁLNÉK?

A borotválással a bőr legkülső rétegének egy kis részét is eltávolítod, de ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a bőr vagy annak védelmi funkciója sérül. Azonban apró sérülések is keletkezhetnek. Ebben az esetben semmiféle alumíniumtartalmú izzadásgátlót nem szabad használni egészen addig, amíg a bőr irritált állapotban van vagy sebes. Akkor sem szabad izzadásgátlót használni, ha a hónalj bőre más okból irritált vagy sérült.

12. OKOZHATJA-E A DEZODOROK HASZNÁLATA SZÍNES (PÉLDÁUL ZÖLD, BARNA, PIROS, KÉK) FOLTOK MEGJELENÉSÉT A TEXTÍLIÁKON?

A színes foltok kialakulása hasonló a sárga elszíneződés megjelenéséhez. A foltok színét befolyásolhatják a csapvízben nyomelemként megtalálható fémek (pl. réz, mangán, vas). Néhány esetben a színhatásokat a fluoreszkáló fehérítő anyagok (optikai fehérítők) is alakíthatják.

A világos anyagokon a színes folt megjelenését okozhatja az is, ha egy, az anyag fölött vagy alatt viselt másik ruhadarab engedi a színét és fog. Ez a folyamat gyakran olyan esetben észlelhető, ha a festett anyag nem izzadásbiztos.
További kérdésed van?

Kérjük, használd a kapcsolatfelvételi űrlapot.
Contact us
Termékek háttérkép