DEZODOR VAGY IZZADÁSGÁTLÓ?

MI A KÜLÖNBSÉG A KETTŐ KÖZÖTT?

A dezodor kifejezést ma két különböző testápolási termékre használják gyűjtőfogalomként. Ezeknél a termékeknél valójában különbséget kell tennünk dezodorok és izzadásgátlók között. De vajon miben rejlik a különbség?

ILLATOS DEZODOROK VAGY IZZADÁSGÁTLÓ TERMÉKEK?

Ezek a termékek, spray, golyós deo, stift, krém vagy pumpás változatban kaphatók. A dezodorok és az izzadásgátlók közös tulajdonsága, hogy lehetőleg hosszan tartó védelmet nyújtanak a kellemetlen testszagok ellen, és javítják a használók közérzetét. De valóban mi a különbség a két termékfajta között? A NIVEA és Dr. Heiner Max, a Beiersdorf Kutatási és Fejlesztési Központ szakértője közösen elmagyarázzák, hogy az „izzadásgátló” és a „dezodor” kifejezések pontosan mit takarnak, mit érdemes tudni az izzadásról, és hogyan működnek az egyes hatóanyagok.

HOGYAN JÖN LÉTRE AZ IZZADÁS?

A verejtékmirigyek a bőrfüggelékek közé tartoznak, és az emberi test szinte minden részén megtalálhatók. Az izzadás elsődleges szerepe szervezetünk hőszabályzó folyamatainak a támogatása. Ezenkívül a verejtékmirigyek részt vesznek a bőrfelület antibakteriális védőrétegének – az úgynevezett hidrolipid filmréteg – kialakításában, ezáltal támogatják a bőr természetes savköpenyét. A verejtékmirigyek további lényeges funkciója hogy segítik a vesék kiválasztó tevékenységét, elősegítve a salakanyagok gyorsabb távozását. 
article_image_deo-anti_01

A DEZODOR

A bosszantó izzadás és a kellemetlen testszagok ellen dezodorokkal és izzadásgátló termékekkel védekezhetünk. Ám a két megoldás működése és hatása eltérő.  A dezodorok gondoskodnak róla, hogy a verejték szagtalan maradjon, ugyanakkor magát az izzadást nem csökkentik. A dezodor szó latin eredetű, és az elnevezés utal a termék működésére: körülbelül azt jelenti, hogy „szagtalanító” (de = fosztóképző, odor = szag).

A dezodorok nem tartalmaznak izzadásgátló alumíniumsókat, hanem illatanyagokkal fedik el a nemkívánatos testszagokat. Nem a verejtékmirigyek, a víz vagy a só felelős az izzadságszag kialakulásáért. Igazából, az apokrin verejtékmirigyek által termelt verítéket lebontó, természetes módon előforduló baktériumok okozzák ezt a folyamatot. Az olyan antibakteriális hatóanyagok, mint az ezüst-citrát vagy az oktenidin-dihidroklorid megakadályozzák a testszagot okozó baktériumok elszaporodását és ezáltal csökkentik az erős testszagot. Mindazonáltal az illatos antibakteriális termékek az alumíniumsók hiánya miatt nem rendelkeznek izzadásgátló hatással – vagyis magát a verejtékezést nem csillapítják. 

AZ IZZADÁSGÁTLÓ

A dezodorokkal ellentétben az izzadásgátló termékek egy lépéssel előbb hatnak: a hónalj környéki verejtékezést szabályozzák. A termékekben található alumíniumsók, mint például az alumínium-klorohidrát (ACH) szűkítik a verejtékmirigyek kivezetésének felső részét, ezáltal csökkentik a hónalj környéki izzadást. Így a baktériumok nem juthatnak olyan tápanyagokhoz, melyeket lebonthatnak. Ennek következtében a kellemetlen szagok és a ruhán a foltok jóval kisebb mértékben alakulnak ki. Ezenkívül az izzadásgátlók közvetlenül is akadályozzák a baktériumok kifejlődését, és a kellemetlen szagok elfedésére legtöbbször illatanyagokat is tartalmaznak.
article_image_deo-anti_02

A HELYES VÁLASZTÁS

A dezodorok vagy az izzadásgátló termékek közötti választás elsősorban személyes ízlés kérdése. „Átfogó tanulmányaink szerint sok ember egyszerűen jobban érzi magát, ha nem csak a kellemetlen testszagok, hanem a hónalj környéki izzadás ellen is védelmet kap. Vagyis a hagyományos dezodorok ebben az esetben nem jelentenek az izzadásgátló termékekkel egyenértékű alternatívát” – állítja Dr. Heiner Max, a NIVEA Testápolás Kutatási Részleg vezetője. „A verejtékezés aktív csökkentése érdekében a Beiersdorf összes izzadásgátló termékében használunk alumíniumsókat. Az alumíniumsókon kívül nem létezik olyan hatóanyag-csoport, mely egyszerre nyújt megbízható és bőrbarát védelmet izzadás ellen.” Bőrünk mellett a ruháink megfelelő védelméről is gondoskodhatunk, ha a NIVEA Black & White izzadásgátló termékeket használjuk, melyek csökkentik az izzadásgátlók által okozott foltok kialakulását a ruhákon. 
 
A helyes választás

Azok számára, aki jobban kedvelik a hagyományos dezodorokat, a NIVEA termékkínálata alumíniumsóktól mentes dezodorokat is tartalmaz. Különösen olyan esetekre, amikor a bőr szőrtelenítés után érzékeny és irritált. Ilyenkor megfelelő megoldást kínálnak például a NIVEA Fresh dezodor termékek. 

A dezodorok elsősorban azok számára jelentenek megfelelő választást, akik kevésbé izzadnak, ugyanakkor gondot okoz számukra a kellemetlen testszag. 

A NIVEA termékek esetében egyébként nem szükséges az összetevők áttekinthetetlen felsorolását bogarászni: a dezodorként forgalmazott valamennyi NIVEA termék garantáltan mentes az alumíniumsóktól. Az izzadásgátlóként forgalmazott termékek pedig tartalmaznak alumíniumsókat.