Mitől szárad ki a bőrünk?

Mitől szárad ki a bőrünk?

Miért lesz száraz a bőrünk? A száraz bőr kialakulásának számos oka lehet. A genetikai hajlamtól kezdve az éppen aktuális állapotunkig sok minden okozhatja. Elsődlegesen azonban a külső tényezők azok, amelyek felborítják a bőr természetes vízháztartásának egyensúlyát és kiszárítják azt.

Miért lesz száraz a bőrünk?

Száraz bőr

Stressz okozta bőrszárazság

A bőrünk velünk együtt megsínyli a stresszes időszakokat és a lelki problémákat. Az idegrendszer és a hormonok hatására ilyenkor felborul a test vízháztartásának, valamint zsírtermelésének egyensúlya. Ennek következtében száraz foltok jelennek meg rajta, kipirosodik és irritálttá válik.

Mitől szárad ki a bőrünk – a leggyakoribb kiváltó okok

A száraz bőr örökletes vagy veleszületett tulajdonság is lehet. Ennél a bőrtípusnál a faggyútermelést és a nedvességszabályozást tekintve zavar keletkezik, ami pikkelyes bőrhöz, viszketéshez, valamint gyulladásokhoz vezethet, a tüneteket pedig további külső tényezők is befolyásolhatják. 

A hideg, a meleg, a szél és a fűtött, száraz levegő különösen irritáló hatással bírnak. Hatásukra a bőr elveszti hidratáltságát és természetes védőrétegét. A különböző jeleket elsősorban a hűvösebb évszakokban figyelhetjük meg magunkon. 

A forró víz szintén kiszárítja a bőrt, ezért kerüld a hosszas fürdőzéseket, és ne állj sokáig a zuhany alatt sem.

Gyakran a nem megfelelő bőrápolás is okozhatja a bőr nedvességtartalmának csökkenését. Számos olyan piperecikk, mint a szappan alapú tusfürdők, nagyobb mértékben károsíthatják a bőrt, mint amennyire használnak. Próbáld meg minimálisra csökkenteni az ilyen jellegű termékek használatát, és inkább olyan ápolókat használj, amelyek tisztítás közben hidratálják is a bőrödet, mint pl. a NIVEA Natural Oil Olajtusfürdő.

Száraz bőr – mi történik a felszín alatt?

A bőr nedvességtartalmának egyensúlyban tartásáért az ún. természetes hidratáló faktorok (NMF) felelősek. Az anyagcsere során termelődő izzadság és faggyú keveréke elnyeli a nedvességet, így megvédi a bőrt a kiszáradástól. Ha a természetes NMF szint túl alacsony, az dehidratált állapotot idéz elő.

Másrészről a lipidek is fontos szerepet játszanak a bőr nedvességtartalmának szabályozásában, amelyek természetes védőréteget képezve segítik megőrizni a bőr hidratáltságát. Amennyiben a bőrben lipidhiány lép fel, feszülő érzést tapasztalhatunk, és bőrünk gyorsan ki is pirosodhat. Sajnos van olyan bőrtípus, amelynél mindkét probléma fennáll. A pirosság, az irritáció, valamint a pikkelyek kialakulásának mértéke az egyéni bőrstruktúrától függ. 

Tudj meg még többet a száraz bőr ápolásáról, és arról, hogyan gondoskodhatsz róla.
Száraz bőrű gyermek

Még a kisgyermekek is szenvedhetnek a száraz bőr tüneteitől

Az anyatejjel táplált csecsemőknek szintén lehet száraz és érzékeny a bőrük, mivel védőfunkciója még nem elég erős.

HIDRATÁLT BŐR - A SZÉPSÉGÉRT ÉS A JÓ KÖZÉRZETÉRT

Cukormentes tea

Elegendő folyadék – a legjobb, amit a bőrödért tehetsz

Ahhoz, hogy bőröd megfelelően hidratált legyen, naponta legalább 1,3-1,5 liter vizet vagy cukor- és édesítőszermentes teát kell fogyasztanod.

Dexpanthenol: a száraz bőr szépségvitaminja

  • A száraz bőr különleges ápolást kíván. A NIVEA Repair & Care hidratáló termékei kifejezetten a száraz és a nagyon száraz bőr igényeinek megfelelően lettek kifejlesztve értékes dexpanthenol tartalommal.
  • A Dexpanthenol egy biológiailag aktív alkohol, amely B5-vitaminná, az egyik legfontosabb szépségvitaminná alakul. Erősíti a száraz bőr természetes védőrétegét és helyreállítja az egyensúlyi állapotot. Elősegíti a sejtmegújulást, valamint a meglévő sejtek regenerálódását.
  • A Dexpanthenol a vörös foltok ellen is hatékony.
  • Néhány használat után a száraz részek hatékonyabban regenerálódnak, csökken az irritáció, a bőr pedig újra simává válik.

 

Miért olyan fontos bőrünk hidratálása?

A szép, selymes és egészséges bőr alapfeltétele a hidratáltság, hiszen védelmező szerepét akkor tudja megfelelően ellátni, ha nedvességtartalma optimális. Külső részét, az epidermiszt egy vízből és lipidekből álló finom filmréteg borítja, amely megakadályozza a gombák és baktériumok elszaporodását, emellett elősegíti, hogy a bőr selymes tapintású maradjon. 

A bőr hidratálás nélkül nem képes arra, hogy regenerálódjon, mivel az új bőrsejtek kiépítéséhez szükséges anyagok a nedvesség hiányában nem jutnak el azokra a területekre, ahol szükségesek lennének. A víz a bőr rugalmasságának megőrzése miatt is különösen fontos, nélküle minden apró mozdulat megtöri a felszínét. Kattints ide még több tippért és útmutatóért a gyönyörű bőr érdekében!

 


product-stage-bg