MONTESSORI MÓDSZER: SEGÍTS, HOGY EGYEDÜL IS KÉPES LEGYEK RÁ

Kezdd a nevelést Montessori pedagógiája szerint. Lehet, hogy már hallottál valamit a Maria Montessori szerinti nevelésről és oktatásról, de nem vagy biztos benne, hogy igazából miről is van szó és miért kellene, hogy érdekeljen. Ennek a nevelési-oktatási stílusnak köszönhetően gyermekedet már kicsi korától kezdve szabadságra, ugyanakkor a szabályok betartására nevelheted.

Óvoda helyett képzés, pár szabály és csodálatraméltó tisztelet

Montessori pedagógiájával kapcsolatban általában az alsó tagozatos oktatást szokták emlegetni, de már sokkal korábban – akár 1,5 éves korban – is elkezdheted érvényesíteni ezt a nevelési stílust! Hogyan is működik ez ilyen korán?
...

Óvoda helyett képzés, pár szabály és csodálatraméltó tisztelet

Montessori tanfolyamra a legkisebbekkel is elmehetünk, hiszen a foglalkozáson a szülők is végig ott maradnak. A gyermek általában a munkaterületét jelentő kis szőnyegén játszik. Ide más kisgyermek csak akkor léphet be, ha ezt a csemetéd engedélyezi, és fordítva. A gyermekek így csodálatraméltó tiszteletet tanulnak, amely a mai társadalomban talán kicsit hiányzik. 

További szabály, hogy játszani, foglalkozni kell valamivel, de amint az adott játékra már nincs szükség vagy meguntuk, vissza kell tenni a helyére. A többiek csak így férhetnek hozzá, és a játék mindenkié. Azt kérdezed, létezik-e, hogy ezeket az alapelveket a legkisebbek is megértik? A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy igen, és a gyakorlat is a Montessori nevelést igazolja. 

Tökéletesen átgondolt a gyermekek „összetétele“ is a foglalkozásokon. Általában az ún. hármas korcsoport beosztás a jellemző, ami azt jelenti, hogy a kétéves gyermekekhez három- vagy négyéves gyermekek kerülnek. A fiatalabbak tanulnak az idősebbektől, az idősebbek pedig kipróbálhatják, milyen felelősebbnek és tapasztaltabbnak lenni egy közösségben. 

Megkülönböztetni a jót a rossztól vagy ugyanúgy viselkedni otthon és a nyilvánosság előtt. Hogyan neveljünk a gyermekből tisztességes embert? Erről is írtunk már. 

Segíts, hogy egyedül is képes legyek rá, avagy ki volt Maria Montessori

Olasz pedagógus és kutató a 19-20. század fordulójáról, aki saját eljárásával – hogyan tanítsuk a gyermeket szabálykövetésre és rendes viselkedésre, ugyanakkor hogyan hagyjunk számára rengeteg szabadságot – beírta magát az oktatás és a nevelés történetébe. Nagy hangsúlyt fektetett a gyermek önállóságra nevelésére, amelyet az ismert mottó is kifejez: „segíts, hogy egyedül is képes legyek rá“. 

Ennek a nevelési irányzatnak a további sarokköve például a szellemi és a fizikai tevékenységek összekapcsolása, mint a kézimunka és a tárgyak mozgatása, a zavartalan munkahely, vagy annak önálló kiválasztása, amivel a gyermek foglalkozni szeretne. A való világ dolgait kellene megismerni és felfedezni, nem az elvont vagy az élet összefüggéseiből kiragadott részleteket magolni. És mindenekelőtt azzal kellene a gyermeknek foglalkoznia, ami éppen a legjobban érdekli

...