NEM KELL FÉLNI

Türelemmel és egy kis gyakorlással segíthetsz a gyermekednek legyőzni az „ágy alatti szörnyeket“. Mindegyikünk átélte a félelmet, amikor kialszik a kislámpa, vagy az ismeretlen hangok rémét. Pontosan így érzi most magát a gyermeked. Hogyan tudsz neki segíteni a félelem legyőzésében?

Mi a legjobb orvosság a félelem ellen? Anya segítsége!

Bizonyos helyzetek, hangok vagy tárgyak teljesen irracionális félelmet válthatnak ki még belőlünk, felnőttekből is. Nem kell tehát csodálkozni, hogy gyermeked időnként megijed valamitől. Rengeteg új dologgal kell megismerkednie, és némelyik egyszerűen nem tetszik neki – pókok, ismeretlen gépek, ugató kutyák vagy félelmetesnek látszó plüssök a polcon... Hogyan segíthetsz neki legyőzni a félelmét?

A félelem teljesen normális – bizonyos mértékig

A gyerekek általában félnek attól, amit nem ismernek, vagy amivel rossz tapasztalatuk volt. A félelem végülis nem más, mint természetes védekező mechanizmus. Amikor azonban a gyermek felfedezi, hogy nincs mitől félnie, a rémület elmúlik. És pontosan ezt kell elérned. 

Amint ugyanis a gyerekek elkezdenek irracionális félelmeket kreálni, megeshet, hogy ez a tartózkodó hozzáállás gyorsan átterjed más helyzetekre, személyekre vagy tárgyakra is. A félelem így a mindennapi életét is befolyásolja – ha fél megtenni, amit kellene – és ez akár felnőtt koráig is elkísérheti. 

Gyermeked nagyon jól érzékeli, ha valami nincs veled rendben. Erre eltúlzott félelemmel is reagálhat. Hogy mindketten nyugodtak tudjatok maradni, egy valamire van szükségetek: megszabadulni a stressztől!

 


Segítsd legyőzni a félelmet

Te vagy az, akiben a gyermeked a leginkább megbízik, ezért tudsz neki segíteni a félelem legyőzésében. Sokkal jobb megtanítani a gyermeket, hogyan nézzen szembe a félelmével, mint csak beszélni és győzködni, hogy nincs mitől félnie. Milyen módszerekkel érheted ezt el?

  • Mindenekelőtt tudatosítani kell, hogy a gyermeki félelem valódi. A kisgyermek még nem igazán képes különbséget tenni a valóság és a képzelete között, és a legrosszabb, amit tehetsz, ha kineveted. Mindig vedd komolyan a gyermeked félelmét

  • Gondosan hallgasd végig gyermeked félelmeit. Akármennyire is értelmetlennek tűnik számodra a rettegése, engedd, hogy részletesen leírja, pontosan hogyan is néz ki, hogyan is viselkedik, amitől fél. A félelem részletes leírása ugyanis az első lépés annak legyőzésében. 

  • A kicsivel együtt találjátok ki, hogyan űzitek el sikerrel a félelem forrását. A különböző szörnyek esetében gyakran segítenek olyan rituálék, mint az éneklés, egy mondóka vagy apró fények a szobában. A félelmet nevetéssel is le lehet győzni. Csináljatok a rémisztő szörnyetegből apró ügyetlen lényt, aki azért bujkál, mert szégyellős. Meglátod, hogy a gyermeki fantázia nagy segítségedre lesz. 

  • Amennyiben a gyermek félelmének okozója létező tárgy, személy vagy helyzet, próbáld azt lépésről lépésre legyőzni. Például, ha gyermeked a kutyától fél, kezdjétek kutyás könyvek nézegetésével. Ha a kicsi megbékél a képekkel, mutasd meg neki, ahogy te vagy a testvére kutyát simogattok. A következő lépés lehet megérinteni a kutyust a hátán, és így tovább. Más helyzetben is hasonlóan járhatsz el. 

  • Tartsd szem előtt, hogy a gyerekek utánzással tanulnak. Ha tehát magad is félsz a kutyáktól vagy a pókoktól, nem valószínű, hogy ebben az esetben hiteles tanár lehetsz. Igyekezz a kicsi előtt maximálisan uralni a félelmedet, és kérj meg valakit a családból, mutassa meg neki, hogy nincs oka félni. 

  • Szembenézni a félelmünkkel felnőtt korban is nagyon nehéz lehet, hát még ilyen pirinyóként. Gyermekedet ezért minden apró sikerért dicsérd meg és jutalmazd akár kisebb játékkal vagy édességgel.   

Mindig vedd komolyan gyermeked félelmeit, és együtt küzdjétek le azokat. Ne felejsd el, hogy annak idején talán téged is megijesztettek az idegen hangok vagy árnyak.