Itt az ideje járni egyet

Hogyan segítsünk a gyermekünknek az első lépések megtételében. Már alig várod, hogy a gyermeked megtegye az első lépéseket? Hogy a járás biztonságos legyen a számára, meg kell erősítenie a hátizmait. Segíts neki kisebb gyakorlatokkal.

Ne veszítsd el a türelmedet, ha az első lépések nem jönnek azonnal

Ismerd fel a jeleket, hogy tudd, mikor következik be az első lépés

Vannak gyerekek, akik egyáltalán nem másznak – felállnak, és már járnak is. Fontos azonban, hogy a baba a kezét és a lábát is bekapcsolja a mozgásba. Figyeld meg a lépéseit, és válaszolj a következő kérdésekre: Többet mozog, mint egy hónappal korábban? Felemeli már a testének nagyobb részét a földről? 

Ha igen, akkor nincs ok az aggodalomra. Ha azonban a gyermeked egy éves kora után sem mutat semmilyen hajlandóságot, hogy megtegye az első lépéseket, keressétek fel a szakorvost. 

Az önálló járás legfontosabb feltétele az erős hátizom, amelyet a kisbaba már akkor elkezd edzeni, amikor hasalás közben felemeli a fejét. A mászással nagyobb erőre kap, így már egyedül is fel tudja húzni magát álló helyzetbe, és biztonságosan „visszacsüccsenhet“ a földre. 
...
Minden babánál megvan az ideje ennek a fontos pillanatnak. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy biztatod, és mindenekelőtt biztonságossá teszed az otthonotokat. Észre sem veszed, és máris hallani fogod a kis lábakat az egész házban! 
...
Akkor is legyél türelemes, ha már alig bírod kivárni, hogy gyermekednek sikerüljön megtennie az első lépéseket. A gyerekek többségének a mászástól az első önálló lépésekig kb. 1000 óra edzésre van szüksége! 

Biztasd a csemetédet újabb lépések megtételére

...
Ne csak az izmokat, hanem az elmét is erősítsétek! Hogyan? Hát játékkal. Próbáljátok ki a játékokat a legkisebbek számára: játékinspirációk, amelyek fejlesztik a gyermeked képességeit és készségeit. 

Próbáld ki a következő trükköket, amelyek megkönnyítik a baba első lépéseit:

  • Fektesd minél gyakrabban hasra a kisbabádat, hogy erősödjenek a hátizmai. 
  • Motiváld a mozgásban játékokkal, amiket nem érhet el. 
  • Hasaltasd a kicsit medicinlabdára, fogd a lábánál a popsija alatt, és guruljatok a labdával előre-hátra. 
  • Mozgasd a játékot előtte jobbra-balra, hogy utána kelljen fordulnia. 
  • Minden apró előrelépést jutalmazz dicsérettel. 
  • Ha a baba már képes felállni, mindkét kezénél megfogva engedd, hogy lépegessen előtted. Amint szerez egy kis önbizlamat, elengedheted az egyik kezét. Így kísérletezhet az egyensúlya megtartásával. 
  • Állj meg pár lépéssel előtte, és tapsold meg, hogy képes egyedül állni. Biztasd, és dicsérd meg minden kísérletét.
  • Állíts a kis vándor elé stabil bútordarabokat, hogy könnyebben átjusson a szobán. 
  • Lehet, hogy a gyermeked még nem képes biztosnágosan leülni. Legyél ezért mindig a közelben, hogy „tompíthasd“ a váratlan eséseket

 

Első lépések: Nem kell sietni sehova

Máris közelebb vagytok az első lépés megtételéhez. A legtöbb gyerek az első születésnapja környékén teszi meg az első lépést, a korhatár azonban nagyon különböző lehet – a 9. hónaptól akár a 18. hónapig. Ne aggódj, ha a babád még vár ezzel. 

A kicsi hamarosan gyorsabban fog mozogni, mint gondolnád! Készülj fel a kis gyalogosra, és tedd biztonságossá az otthonotokat. 

Mi mindenre kell odafigyelni, ha a gyermeked járni kezd? Olvasd el, hogyan tedd „gyerekbiztossá“ a házat: biztonsági kalauz szobáról szobára

...