Az első szavak: mikor változik a gagyogás szavakká?

Eláruljuk, mikor hallod meg először, hogy „anya“ és „apa“, és azt is, hogyan segítheted a kicsi beszédfejlődését. Tudod, mikor kezd a gyermek beszélni, és melyek a leggyakoribb első szavak? Eláruljuk, mikor hallod meg először, hogy „anya“ és „apa“, és azt is, hogyan segítheted a kicsi beszédét.

Mikor kezd a gyermek beszélni? Általában 1 éves kora körül

Az ismétlés nemcsak a tudás anyja, hanem a szókincset is fejleszti. Éppen a saját beszéded utánzásának köszönheted, hogy gyermeked egyszer majd önállóan is megszólal. Eleinte csak egy- vagy kétszótagú szavakról van szó, de fokozatosan egyre többet hallod majd. És segíthetsz is neki ebben. 


A gyermekek általában a 11. és a 14. hónap között szokták kiejteni az első szavakat, amikor az ajkak és a nyelv rugalmasabbak és az agy már képes összekapcsolni a tárgyakat a nevükkel. Érthető, hogy minden kisgyermeknek megvan a saját ideje ebben is, de a beszéd kialakulását egyszerű szokásokkal te is tudod támogatni. 
 
...

5 tipp, hogyan segítsük a csemeténk beszédét

  1. Mindent nevezz meg, ami körülöttetek van. Például fürdés közben, ha a szappanért nyúlsz, mondd: „Ez a szappan.“ A kicsi így elkezdi kialakítani a saját szótárát. 
  2. Olvassatok együtt. A baba eleinte ugyan nem fogja érteni, mit olvasol neki, de az értelme csiszolódik, és a könyveket is szeretni fogja. 
  3. Játsszatok. Próbáljátok ki a legegyszerűbb játékokat, mint a „Mutasd mekkora vagy!“ és a „Kukuccs“. A legkisebbek játékai fejlesztik az észlelést, az odafigyelést, a cserélkezés és az utánzás képességét – tehát mindazt, ami elengedhetetlen a mindennapi kommunikációhoz. 
  4. Énekeljetek együtt. A gyerekek szeretik a zenét, és az éneklés nagyszerű lehetőség, hogy megismerje a legkülönbözőbb hangokat.
  5. Játssz a hangokkal és utánozd a hétköznapi beszélgetést. Ha mondjuk a baba azt gagyogja, hogy „be be be“, reagálj valami hasonlóval, ami rímel rá, pl. „Van-e neki tehene?“. Mielőtt így válaszolnál, tarts egy kis szünetet, hogy megszokja a valódi beszélgetés ritmusát. 

 

A gyermek szótára a 16. hónap környékén 30–50 szót tartalmaz

Angyalkád első szavát nagy valószínűséggel az első születésnapja körül fogod meghallani. Mintha a kis gézengúzok a legszebb ajándékot akarnák adni a szüleiknek. A szókincsüket aztán fokozatos ismétléssel építik. A további szavakat úgy is megtanulhatja, hogy azt mondod: „palacsinta“, erre ő „hinta“. A 16. hónap környékén már egy halom szót fog tudni – a kislányok általában 50, a kisfiúk 30 kifejezést képesek kimondani. 
...
...

Még mindig vársz? Ne ess kétségbe, a gyermek első szavai késhetnek

...

Ha már elfújtátok a gyertyát az első tortán, és a kisfiad vagy a kislányod még mindig nem szólalt meg, ne szomorkodj. Hogy gyermeked hamarabb vagy később kezd el beszélni, nem nagyon befolyásolja, a későbbi kommunikációs képességeit. A fiúk ráadásul egy-két hónappal később kezdenek beszélni, mint a lányok. 

Ha még mindig az első szavakra vársz, a legjobb amit tehetsz, hogy rendszeresen beszélsz hozzá, énekelsz vele, olvasol neki és együtt játszotok, mondókáztok. Például fürdés közben is beszélgethettek – élvezzétek a pancsolást, a tisztálkodás alatt nevezd meg a tárgyakat vagy bohóckodjatok. Minél többet kommunikáltok (akár már a születéstől kezdve), annál többet fog a kicsi megtanulni. 

Legyen sok örömötök a mindennapi beszélgetésben!