Baby blues: szülés utáni rosszkedv, fáradtság és kialvatlanság

Kimerült vagy az állandó babázástól? Fel a fejjel! Hamar elmúlik. Az ún. baby blues, vagyis a szomorúság, a szorongás vagy az ingerültség az újdonsült kismamák 80%-át érinti. Ne legyél túl szigorú magadhoz. Hamarosan minden rendbe jön.

Baby blues: a hangulat, amely téged sem kerül el

Minden anyuka fáradt, kialvatlan és szomorú néha. Előfordul, hogy ehhez még bűntudat is társul, mert a baba gondozása nem a tervek szerint alakul. De ne aggódj! Ez igazából mindenkivel megesik. A friss anyukáknál a rosszkedv egy biológiai reakció a szülés utáni gyors hormonszintváltozásra. Az ún. baby blues, vagyis a szülés utáni szomorúság, szorongás vagy ingerültség, esetleg melankólia az újdonsült anyukák 80%-át érintik.

szomorú anya

kimerült kismama

Gyors változások, és az életed máris a feje tetejére állt

Természetesen a nagy életritmus változás is hatással van rád. A mindennapok valószínűleg egy kicsit (vagy akár teljesen) a feje tetejére álltak és még egy egyszerű séta is komoly próbatétel elé állítja a szervezőképességedet. Egyetlen ruha sem jó rád, a szemed alatti sötét karikákkal pedig úgy festesz, mint egy kísértet. Nyugalom, szerencsére ebből semmi sem tart örökké! 

Úgy nézel ki, mint egy panda? Szabadulj meg a szemed alatti sötét karikáktól öt lépésben.


düh

A szülés utáni hangulatingadozás főbb jelei:

  • sírósság
  • ingerültség
  • idegesség
  • düh
  • szorongás
  • kimerültség


Szülés utáni depresszió vagy csak szomorúság? Fordulj szakemberhez

Természetesen a kötelességek mindennapi körforgása, a soha véget nem érő szoptatás, pelenkázás, a csillapíthatatlan sírás és az átvirrasztott éjszakák utáni fáradtság tovább mélyíthetik a rossz hangulatod. Mikor normális mindez, és mikor kellene inkább orvosi segítséget kérned?
szülés utáni depresszió

Szülés utáni depresszió vagy csak szomorúság?

Ha ez az állapot 4–6 hétnél tovább tart, ha a kimerültség ellenére sem tudsz aludni, és az az érzésed, hogy semmit sem csinálsz jól, valószínű, hogy a hangulatingadozás a te esetedben klinikai, ún. szülés utáni depresszióvá súlyosbodott. Ha úgy érzed, ennyire súlyos az állapotod, beszélgess el az orvosoddal az érzéseidről, aki megfelelő terápiát tud javasolni. Semmi ok a kétségbeesésre vagy a szégyenkezésre, az érzéseidet semmiképpen sem hagyd figyelmen kívül! Az életed egyszerűen radikálisan megváltozott, és most csak egy kis segítségre van szükséged, hogy ezzel megbékélj.

Mindenki, még a legjobb anya is élhet meg rossz pillanatokat. Tartsd azonban észben, hogy az anyaság derűs oldala százszor is legyőzi a sötétet, amit hamar el is felejtesz! Élvezd hát teljes gőzzel az új szerepedet és az anyaság kellemes korszakát. 

 

Olvasd el, hogyan maradj nyugodt és türelmes szülő.