Home office:

Így dolgozz otthonról úgy, hogy a tested egészséges maradjon. Az otthon végzett munkának megvannak az előnyei. Elnyújtott reggeli, egész nap pizsamában lehetsz, sminkelned se kell. De a helyzet bizonyos hátrányokkal is járhat, elsősorban a tested szempontjából, ami pár nap után igancsak fájdalmas lehet. Hogyan dolgozz otthonról, hogy ne legyen kínszenvedés a vége?

Figyelj oda a „munkaidőre“

Tudtad, hogy az európaiak átlagosan két órával többet dolgoznak home office-ban, mintha az irodában lennének? Szabd meg világosan a munkaidődet és kerüld a túlórát. A home office előnye, ha a beosztásod lehetővé teszi, hogy személyreszabhatod a munkaidőd.  

Kora reggel vagy produktívabb? Kelj fel korán és legyen szabad a délutánod. Ha ellenkezőleg, inkább az esti órákban szeretsz dolgozni, élvezd a hosszas reggeliket, és fordítsd magadra a délelőttöt. 

A munkaidőt a család szükségleteihez is igazíthatod. Tudod, hogy délelőtt a gyerekekkel kell tanulnod? Tedd át a munkát a nap másik felére, és ne stresszeld magad a házifeladatok és a munkád közötti cikázással. 

 

Hogyan egyeztesd össze a háztartást a munkával

Sokszor elég megterhelő a home office és a háztartás között egyensúlyozni. Különösen nehéz a munkára összpontosítani, ha egyfelől a gyerek kiabál, másfelől az ebédet is el kell készíteni. Vedd kezedbe az irányítást és szabd meg te a házirendet! 

 1. Próbáld elmagyarázni a gyerekeknek, hogy a munkához nyugalomra van szükséged: természetesen ez elég naiv elképzelés, de lehet, hogy kellemes meglepetés ér.
  Hogyan foglald le a őket arra az időre, amikor dolgoznod kell? A NIVEA varázslatos mesevilágának történeteivel és a nyomtatható színezőinkkel egy percig sem fognak unatkozni a gyerekek.
  Hogy semmin se kelljen aggódnod, miközben a munkára fókuszálsz, összeszedtünk pár tippet, hogyan alakíthatod a helyiségeket otthonodban biztonságossá a gyerekek számára. 
 2. Igyekezz csak a munkára koncentrálni: Próbáld meg tartani az általad megszabott munkaidőt, és ne szaladgálj el az asztaltól. Nem csak produktívabb leszel, hanem magadra is több időd jut majd. 
 3. Oszd ki a feladatokat: Gyerekek, főzés, takarítás, munka. Ez egyszerűen sok. Próbáld szétosztani a tennivalót a veled egy háztartásban élők között, és máris könnyebb lesz. 
 4. Gondolj magadra: Ne akarj szuperanyu lenni. Nem kell mindent 200%-ra teljesítened, de még csak 100%-ra sem. Ne feledkezz meg magadról, és szabadulj meg a stressztől.
 

Készíts To-do listát

Egyáltalán nem könnyű fejben tartani az egész napos tennivalókat. Könnyíts a helyzeten, és minden reggel írd össze egy helyre, mi vár rád a nap folyamán. A To-do lista nem csak a produktivitást segíti, hanem az egyes tételek kipipálása is örömöt okoz majd. 

 

A feladatok teljesítésében a legnehezebbtől a könnyebbek felé haladj, esetleg azt is írd fel, mely napszakban akarsz az adott tétellel foglalkozni. Minden bizonnyal érvényes a szabály, miszerint „legjobb hamar túllenni rajta“. 

 

Ne feledkezz meg a mozgásról home office-ban sem

A klasszikus munkavégzés során többet mozgunk. Út a munkába és haza, rohangálás irodából irodába. Észre sem vesszük, és máris 10 000 lépésnél tartunk. Otthon ez a szám drasztikusan lecsökken, ezért fontos, hogy másképpen pótold a hiányzó mozgást. Végsősoron rövid nyújtással is könnyíthetsz a befeszült izmokon, több vér jut az agyadba, és máris jobban fogod érezni magad. 

Inkább erősíteni szeretnél? Próbáld ki 10 napos kihívásunkat a feszesebb alakért. Ha viszont relaxálni szeretnél edzés után és megnyugtatni a fáradt agyadat, olvasd el otthoni spa tippjeinket, amelyek harmonizálják a lelkedet. 

Ne feledd, a séta is edzésnek számít. Menj ki egy kicsit a természetbe, távol mindentől, és lélegezz nagyokat a friss levegőn. 

 

Nyújts, és figyelj oda a helyes testtartásra

A hosszas asztalnál ülésnek megvannak a következményei. Dolgozz akár az irodádban, akár otthon, figyelj oda a helyes testtartásra, és rendszeresen nyújtsd az izmaidat. Hogyan ülj helyesen a számítógép előtt?

 • A talpad legyen a talajon.
 • Támaszd meg a medencédet.
 • A képernyő legyen szemmagasságban, vagy csak egy kicsit lejjebb. 
 • Az alkar és a csukló legyen egyvonalban.
 • A combod legyen vízszintes.
 • Lazítsd el a válladat és egyenesítsd ki a hátadat. 
 • A képernyő kb. 45 – 70 cm távolságban legyen a szemedtől.

A nyújtáshoz válassz könnyű gyakorlatokat vagy rövid jógát. Elég pár gyakorlat, a merev izmok ismét elernyednek, te pedig elkerülöd a lehetséges görcsöket és fájdalmakat. 

 

Vegyél este egy jó fürdőt és masszázst

Az agyad egész nap 100%-on pörög, ezért megérdemli, hogy este kikapcsoljon. Készítsd el az otthoni gyógyfürdőt, engedd tele forró vízzel a kádat, önts magadnak egy pohár bort, és lazíts. Számos kreatív tevékenység is kikapcsolhat. Kezdj el festeni, köss pulcsit vagy készíts ékszerdobozt

Régóta halogatsz dolgokat? Talán éppen most jött el a megfelelő idő. Nézd át a ruhásszekrényedet, a pipereasztalodat, az ezeregy fényképet, ami a mobilodban van, vagy kezdj el nylevet tanulni. 

 

Tippünk. A To-do listákat az egész család használhatja. Próbáld meg a gyerekekkel együtt összeállítani. Megszabjátok a napirendet, és ők is tudni fogják, mit kell aznap teljesíteniük.