HELYES KÉZMOSÁS: ÚTMUTATÓ ÉS TIPPEK

HELYES KÉZMOSÁS: ÚTMUTATÓ ÉS TIPPEK

Ápolási rutin a tiszta és puha kezekért.

Mikor és milyen gyakran szükséges egyáltalán kezet mosni? Olvasd el útmutatónkat, melyből lépésről lépésre megismerheted a helyes kézmosás technikáját, és tudd meg, hogy miért olyan fontos, hogy kezeid igazán tiszták legyenek.

ÚTMUTATÓ LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE: ILYEN A HELYES KÉZMOSÁS, AMELLYEL MEGELŐZHETED A FERTŐZÉSEKET

A kézmosás a világ legegyszerűbb dolga? Ez egy általános tévhit, mivel a kórokozók csak akkor távolíthatók el, ha alaposan megmosod a kezed.

A HELYES KÉZTISZTÍTÁS ÉS -ÁPOLÁS: TIPPEK SZAPPANOKHOZ ÉS KRÉMEKHEZ

Annak érdekében, hogy a bőröd kézmosás után ne száradjon ki, elengedhetetlen a megfelelő szappan kiválasztása és a végén egy alapos bőrápolás.

Hogyan találd meg a számodra legmegfelelőbb kézkrémet és szappant?

Vásárlásakor ügyelj rá, hogy a lehető legkímélőbb szappant válaszd. Ezek a termékek kevésbé károsítják bőröd természetes védőrétegét. Legjobb, ha olyan szappan mellett döntesz, ami természetes olajokat tartalmaz, és így megakadályozza, hogy kezeid kiszáradjanak. Ha különösen érzékeny a bőröd, akkor feltétlenül  pH-semleges termék mellett dönts.

Inkább szilárd vagy folyékony szappan?

A bőröd szempontjából mindegy, hogy folyékony vagy szilárd szappant használsz. De! A nyilvános helyiségekben, ahol sokan mosnak kezet, tanácsos a folyékony szappant előnyben részesíteni, mivel egy szilárd szappanon több baktérium halmozódik fel.

Melyik kézkrém való neked?

Attól függően, hogy milyen gyakran mosol kezet (például, ha munkádból kifolyólag nagyon gyakran), és mennyire száraz a bőröd, különböző krémek lehetnek számodra megfelelőek:

 • Egy különösen gazdag tápláló bőrápoló krém repedezett bőrre hidratáló hatással bír és felgyorsítja annak gyógyulását.
 • Egy kézkrém normál bőrre ideális választás a kezek és körmök egészséges állapotának fenntartásához. 
 • Azok számára, akik számítógépen dolgoznak vagy fontos dokumentumokat kezelnek, a gyorsan felszívódó krém különösen praktikus, ami nem hagy zsíros ujjlenyomatokat maga után.
 • Egy Q10-zel dúsított anti-aging kézkrém segíthet megakadályozni a kéz bőrének öregedését.
 

Miért olyan fontos a krém kézmosás után?

Mivel a kézmosások alkalmával a piszkon kívül a bőröd védelmét szolgáló faggyúréteget is eltávolítod, nagyon fontos, hogy bőrápoló szappant használj, és minden kézmosás után kend be kezeidet. Így támogatod bőröd regenerálódását, valamint azt, hogy puha és rugalmas maradjon.

MIÉRT OLYAN FONTOS AZ ALAPOS KÉZMOSÁS

Mindenki tudja, hogy a kézmosás kötelező. De valójában miért? És milyen gyakran kell kezet mosni?

A megfelelő kézhigiénia megóv minket

Kezeinket egész nap használjuk, hiszen más embereket és tárgyakat érintünk meg velük. Függetlenül attól, hogy metrón utazunk, az okostelefonunkon pötyögünk vagy zsebkendőbe fújjuk az orrunkat: a baktériumok és kórokozók különböző felületek érintésekor a kezünkre kerülnek.

Rendszeres és megfelelő kézmosással megszabadulhatunk a lehetséges kórokozóktól. Ez az egészségünk megőrzése szempontjából kiemelten fontos, mivel az összes betegség csaknem 80%-a kézen keresztül terjed, különösen a gyomor-bélrendszeri fertőzések, a kötőhártya-gyulladás és az influenza.

Ezzel egyidőben a baktériumok és különböző szennyeződések a kézről az arc bőrére is juthatnak és ott pattanásokat okozhatnak.

Minden esetben érvényes: A túl gyakori kézmosás jelentősen igénybe veszi a bőrt és kiszárítja azt. Ezért minden kézmosás után fontos, hogy bekrémezzük a kezünket.

Moss kezet, ha…

 • ... a WC-n voltál.
 • ... orrot fújtál vagy tüsszentettél.
 • ... betegekkel érintkeztél.
 • … állatokat simogattál.
 • … állateledelt érintettél.
 • ... kidobtad a szemetet.
 • ... sminkeltél.
 • ... ha valamilyen élelmiszert érintettél meg, például főzés előtt.
 • ... ha főztél, különösen, ha nyers húst vagy nyers halat fogtál meg.
 • ... a kertben dolgoztál.
 • ... hazaértél.
 

Dupla móka: kézmosás együtt

Minél korábban szokják meg a legfiatalabbak a rendszeres és megfelelő kézmosást, annál jobb. Számukra ez a rutin is csak egy játék. Ráadásul a gyerekeiddel közösen végzett kézmosás sokkal szórakoztatóbb.

Kézfertőtlenítés megfázásnál?

Mindegy, hogy megfázás vagy influenza: amikor beteg vagy, a kezeden keresztül is átadod a kórokozókat. De emiatt is feltétlenül fertőtleníteni kell a kezeidet? Nem! Jobb, ha alaposan kezet mosol, és ebben az időszakban nem fogsz kezet másokkal.

Mikor kell egyáltalán fertőtleníteni a kezeket?

Ha a kezedet minden nap rendszeresen és alaposan megmosod, máris eleget tettél az alapvető kézhigiénédnek. Ezzel pedig a kórokozók száma, így a fertőzés veszélye is jelentősen csökken. 

Tehát mikor és miért kell egyáltalán a kezeket fertőtleníteni?

Az orvosi intézményekben, például kórházakban a kézfertőtlenítés elengedhetetlen a kórokozók elterjedésének megakadályozása érdekében. Ez kiemelten vonatkozik az ápoló- és orvosi személyzetre.

Ha látogatóként érkezel, akkor pedig azokat a betegeket véded ezzel, akiknek általában legyengült az immunrendszerük és ezért hajlamosabbak fertőző megbetegedésekre.

Ha otthon gondozod hozzátartozódat, fontos, hogy egyeztess a háziorvossal, hogy van-e értelme a rendszeres kézfertőtlenítésnek.
 

EZEK A TÉMÁK IS ÉRDEKELHETNEK