Hiszékeny vagy? avagy mítoszok és tények a szépségről

Tegyük helyre együtt a mítoszokat! Ismerős. Anyunak és nagyinak mindig igaza van. Járjunk utána együtt 20 mítosznak, amelyeket a modern tudományok segítségével veszünk górcső alá!

AZ IGAZÁN HIBÁS ÉS ÉRTELMETLEN HIEDELMEKRŐL

MI A MÍTOSZ?

A mítosz szó görög eredetű. Magyarul szóbeszédnek, mesének is fordíthatnánk, amelyet az emberek utánajárás, igazolás nélkül továbbadnak. Miért vannak jelen a mítoszok a tudatunkban ma is, ha rendelkezésünkre állnak a modern tudományok? A válasz egyszerű. Már gyermekkorunkban megtanultuk kételkedés nélkül igaznak gondolni őket. Így a mindennapi test-, arc- és hajápolásban mindig a megszokott eljárásokat ismételjük. Egyszerűen azért, mert hisszük, hogy helyesek. Teszteljük ezeket a módszereket, és szabaduljunk meg végleg a rosszaktól! ARCÁPOLÁSSAL KAPCSOLATOS MÍTOSZOK

Némely hiedelmek a puszta véletlennek köszönhetők, mégis generációk óta hiszünk bennük. Összegyűjtöttünk számodra párat, amelyek az arcápoláshoz kapcsolódnak. Nézzük meg, van-e mögöttük némi igazság. Például: ki gondolja, hogy a fogkrém használ a pattanásokra? 

Arcápolás: Lehetséges, hogy ezek az állítások teljesen helytelenek?

Mítosz: A bőröd függővé válhat a hidratálástól

Biztosan nem! A testünk működését semmilyen krém vagy testápoló sem befolyásolhatja. Az ilyen gondoskodás csupán kiegyenlíti a bőr rétegeiben természetesen előforduló folyadék vagy tápanyag hiányát. 

Arcápolás: Lehetséges, hogy ezek az állítások teljesen helytelenek?

Mítosz: Arcmasszázshoz használhatunk törülközőt

Véletlenül sem! Az arcunk bőre nagyon vékony, és szárításakor rendkívül óvatosnak kell lennünk. A törülközőt csak óvatosan nyomd az arcodra. Lehet, hogy így pár másodperccel tovább tart majd, de nem sérted fel a bőrödet. Ezért megéri, nem? 

Arcápolás: Lehetséges, hogy ezek az állítások teljesen helytelenek?

Mítosz: A bőrradír szárítja a bőrt

Egyáltalán nem! A peeling gyengéden távolítja el a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket, stimulálja a sejtregenerációt és javítja a felső bőrréteg vérellátását. Ezen túl csökkenti a felesleges bőrfaggyú termelését anélkül, hogy megzavarná a bőr egyensúlyát vagy kiszárítaná a bőrt. Ne alkalmazd viszont minden nap. 

Arcápolás: Lehetséges, hogy ezek az állítások teljesen helytelenek?

Mítosz: A fogkrém segít eltávolítani a pattanásokat

Ez nem jó ötlet! Az igazság az, hogy némelyik fogkrém cinket tartalmaz, ezért képes csökkenteni a gyulladást, vagy kiszárítja a pattanást. A legtöbb azonban fluort és mentolt is tartalmaz, amelyek irritálhatják a bőrt és még rontanak is a helyzeten. 


HAJÁPOLÁSSAL KAPCSOLATOS MÍTOSZOK

A fejünkön kb. 6 millió hajszál nő. És ezek hajnövekedéssel és helyes hajápolással kapcsolatos hiedelmek tucatjainak élő táptalaját képezik. Mi közös van e hiedelmek és a samponok között? Egyszer s mindenkorra mossuk le őket. Vágjunk bele! 
 

Hajápolás: Szabadulj meg az elavult hagyományoktól!

Mítosz: A hajvégek gyakori vágása serkenti a hajnövekedést

Sajnos nem. A visszavágástól a hajunk nem fog gyorsabban nőni és sűrűbb sem lesz, akkor sem, ha havonta járnánk fodrászhoz. A növekedésért ugyanis a hajhagyma felel, és azt nem befolyásolja a hajvégek levágása. A hajvégek helyes ápolásának köszönhetően a hajunk egészségesebb kinézetű lesz. 

Hajápolás: Szabadulj meg az elavult hagyományoktól!

Mítosz: Ha naponta 100szor átfésülöm a hajam, ragyogóbb lesz

Közel sem. A gyakori fésülés stimulálja a vérkeringést a fej tetején lévő bőrben, és egyúttal támogatja a faggyútermelést. És ezt fésülés közben az egész hajunkra széthordjuk. Az egyetlen dolog, amit a gyakori fésüléssel elérhetsz, az a zsíros haj.

Hajápolás: Szabadulj meg az elavult hagyományoktól!

Mítosz: A legjobb, ha teliholdkor vágatod le a hajad

Talán. Az árapály bizonyítja, hogy a Hold mennyire befolyásolja a tengerszintet. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez az erő hatással lehet a testünkben és a hajunkban található víz egyensúlyára is, így a haj gyorsabban nő, ha növekvő hold idején vágják le.

Hajápolás: Szabadulj meg az elavult hagyományoktól!

Mítosz: Erős hajat szeretnél? Használj tojást és sört

Abszolút igaz. Használd nyugodtan házi hajbalzsamként a fényes hajért! Keverj össze tojássárgáját és olívaolajat, vidd fel, hagyd hatni, majd öblítsd le. A sör pontosan ugyanígy működik. Tehát, ha nem zavar a sajátos aromája, bátran add hozzá a keverékhez.


TESTÁPOLÁSSAL KAPCSOLATOS MÍTOSZOK

Nézzük meg a testünkkel kapcsolatos hiedelmeket szó szerint tetőtől talpig. Fogyunk, ha izzadunk? Mese! Kellene vizet inni akkor is, ha nem vagyunk szomjasak? Tudd meg, bármi is az igazság! 

Testápolás: Tudd meg a meztelen igazságot!

Mítosz: Éjfél előtt lehet a legjobban aludni

Tévedés: A mély alvásban töltött szakaszok a fontosak. Ekkor regenerálódik ugyanis a testünk és az elménk is. Ez a fázis általában az elalvást követő első öt órán belül zajlik le. És nem számít, hogy mindez éjfél előtt vagy éjfél után történik.

Testápolás: Tudd meg a meztelen igazságot!

Mítosz: Nem lehet „túlinni“ magunkat

Az ellenkezője igaz! A túl sok víz károsíthatja a testet. És akkor is, ha izzadunk. Durva becslés szerint egy felnőttnek napi 2-3 liter vizet kell meginnia. A pontos mennyiség a testsúlytól és a nap folyamán végzett tevékenységektől függ.

Testápolás: Tudd meg a meztelen igazságot!

Mítosz: Szaunázással elérheted az álomalakot

Nem igazán. Bár a szauna javíthat a testi-lelki közérzeten, ez viszont nem azt jelenti, hogy a felesleges kilókat is ledobjuk közben. A sportolás vagy a szaunázás alatt elveszített vizet ivással azonnal pótoljuk.

Testápolás: Tudd meg a meztelen igazságot!

Mítosz: A hónalj izzadsága mindig kellemetlen szagot áraszt

Egyáltalán nem. A hónalj izzadsága önmagában szagtalan. A kellemetlen szagok csak akkor keletkeznek, ha a test felszínén található baktériumok lebontják az izzadságot.

Testápolás: Tudd meg a meztelen igazságot!

Mítosz: A keresztbe tett láb visszérgyulladást okoz

Felejtsd el. Noha a visszér általában először a térd alsó részén jelenik meg, a láb keresztezésének semmi köze nincs hozzá. A vénás betegség általában öröklődik.

Testápolás: Tudd meg a meztelen igazságot!

Mítosz: Borotválkozás után erősebb szőrszálak nőnek

Hazugság. Amikor a szőrszál borotválkozás után növekedni kezd, vastagabbnak látszik, mert eltűnt a vékony hegye.

Testápolás: Tudd meg a meztelen igazságot!

Mítosz: A hosszú fürdés kiszárítja a bőrt

Ez viszont igaz. De tippjeinknek köszönhetően kockázat nélkül élvezheted a hosszú fürdőt. Szóval mit kéne tenni? Ne fürödj fél óránál tovább, és ügyelj a víz hőmérsékletére. 38 °C körül kell lennie. A bőröd védelme érdekében hidratáló termékeket is adhatsz a fürdővízhez.


MINDENNAPI MÍTOSZOK

A csoki pattanásokat okoz? Koncentráljunk a csemegére, amit mindennél jobban szeretünk. És ne csak erre. 

További mítoszok, amelyekben hiszünk

Mítosz: A csoki pattanásokat okoz

Tévedés! Az egészségtelen és kiegyensúlyozatlan étrend negatívan befolyásolhatja a bőr kinézetét. A pattanásokért azonban elsősorban az eltömődött pórusok felelősek, amelyeket a túlzott faggyútermelés okoz. Ez pedig a hormonális ingadozásoktól, a bőrtípustól és az arcápolás módjától függ. 

További mítoszok, amelyekben hiszünk

Mítosz: A körmökön megjelenő foltok kalciumhiányról árulkodnak

Egyáltalán nem. Ezeknek a foltoknak az oka valószínűleg egy kis repedés a köröm növekedési helyén.

További mítoszok, amelyekben hiszünk

Mítosz: Ha gyenge fénynél olvasunk, károsodik a szemünk

Nem egészen. Gyakran olvasol a paplan alatt? Az igazság az, hogy így a szemizmokat a szokásosnál jobban megmozgatod. De a fény hiánya nem károsítja a szemedet, csak intenzívebb munkára készteti.

További mítoszok, amelyekben hiszünk

Mítosz: A napozás megvéd a leégéstől

Részben. Ha nyaralni mész, és a bőröd már lebarnult, akkor van egy kis előnyöd. A teljesen fehér bőr hajlamosabb az égési sérülésekre. De ez nem azt jelenti, hogy mellőzheted a fényvédőt. A faktort mindig a bőrtípusod szerint válaszd ki.

További mítoszok, amelyekben hiszünk

Mítosz: Az UV-sugarak nem jutnak be az autóba

Csak részben. A sugárzás körülbelül 35% -át az üveg visszatükrözi, de a többi behatol és károsíthatja a bőrt. Ezért autóvezetés közben is használj megfelelő fényvédelemmel rendelkező krémet.