Szén, agyag és ásványok

Szén, agyag és ásványok a bőr- és hajápolásban

A modern kozmetikumok egyre inkább természetközeliek. Ezért nem meglepő, hogy agyagok, ásványi anyagok vagy aktív szén jelenek meg bennük. Még ezek az egyszerű dolgok is csodákra képesek.

Szén, agyag és ásványok: Ezek az anyagok is ápolják a bőrödet és a hajadat

A modern kozmetikumokban váratlan anyagok is megjelenhetnek. Aktív szén, agyag vagy ásványi anyagok, amelyeknek talán a létezéséről sem tudtál. A fenti összetevők mindegyikében van valami, ami a segítségedre lehet akár valamilyen problémád van, vagy csak gondosan és előrelátóan akarod ápolni a bőrödet. 

Az aktív szén és az agyag felhasználása az élet különböző területein nem újdonság. Például az aktív szenet valószínűleg organikus szénként ismered (ma már fából állítják elő), amely gyakran elsősegélyként szolgál hasmenéses megbetegedések és mérgezések esetén. Az agyag viszont csodálatos méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik, és már az ókori egyiptomiak is felhasználták szépségük és fiatalos kinézetük megőrzésére. Vessünk egy pillantást mindhárom természetes összetevőre! 

 
Az aktív szén hatékonyan

Az aktív szén hatékonyan tisztít és eltávolítja a zsiradékot

Az aktív szén elég egyszerűen működik, és mégis csodálkozunk a képességein. Porózus felületének köszönhetően hatalmas mennyiségű anyagot képes felszívni, még a sajátjánál is ezerszer nagyobb mennyiségben! Míg az emésztőrendszerben a szén csapdába ejti a méreganyagokat és mindent, ami megbetegít bennünket, a kozmetikumokban található szén hatékonyan megköti a szennyeződéseket és a zsírokat. 

Konkrétan az aktív szén nagy mértékben érvényesül a férfiaknak szánt tusolók gyártásában. Hiszen ők gyakran csupán tusfürdőt használnak, és ezzel be is fejezték a bőrápolást. Az aktív szenet tartalmazó tusfürdő használatát követően azonban a tökéletes tisztaság érzetével távozhatnak a fürdőszobából. Hasonlóan egyre népszerűbbek a hozzáadott szenet tartalmazó samponok, amelyek egyáltalán nem kímélik a fejbőrön és a hajon felgyülemlő bőrfaggyút

Az aktív szén ma már nem számít kivételnek a bőrtisztító gélek összetevői között sem, különösen a zsíros és fiatalabb bőrre valókban, amely pórusai könnyebben eltömítődnek. 

 


Az agyag nem garantálja az örök fiatalságot. A fiatalos bőrt viszont igen

Az agyag már régóta népszerű hazánkban, különösen a wellness területén. Az agyagot tartalmazó fürdők, pakolások és maszkok szinte megvárásra fiatalítanak. A mai kozmetikumokban méregtelenítő és energetizáló hatásai miatt alkalmazzák. Az agyagot tartalmazó rendszeres bőrápolás gyönyörű fiatalos megjelenést eredményezhet. Nem is beszélve az érzésről, amelyet az ilyen eljárás okozhat.

A kozmetikában az agyag leginkább a tusfürdők összetevői között jelenik meg, melyek minden egyes tusolás után meggyőznek a természet varázserejéről. Felfrissülsz, a bőröd pedig nem csak tökéletesen tiszta, hanem fantasztikusan puha és hidratált is lesz. 

 

méregtelenítő és energetizáló hatásai


Eltérő színek: mire jó a fehér, a zöld és a vörös agyag?

Eltérő színek

Ha jobban megfigyeled, azt tapasztalhatod, hogy a leggyakrabban a fehér, a zöld és a vörös agyagot használjuk. Ezeket azonban nem csak a szín különbözteti meg. 

  • A fehér agyag vagy a kaolin az ásványi sók teljes spektrumát tartalmazza. Ezek gyönyörűen puhítják a bőrt, és visszaadják fiatalos kinézetét. Ez az agyagfajta a legfinomabb, és bármilyen típusú bőrre alkalmas. A kaolint tartalmazó tusfürdő tökéletesen eltávolítja a bőrről csúnya és nemkívánatos pikkelyeket.
  • A zöld agyag valamivel több ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér, ezért elsősorban tisztításra használják. Rendszeres használat esetén a mitesszerek vagy a pattanások labdába se rúghatnak. 
  • A vörös agyag tele van vassal. Fő feladata a bőr megnyugtatása és a vérellátás élénkítése. Ezenkívül melegséggel tölt el, amit főleg a hidegebb napokon különösen is értékelni fogsz. 


Ásványi kozmetikumok a természet erejével

Az első kozmetikumok, melyekkel elsősorban a bőrt kívánták megvédeni a kedvezőtlen időjárástól, már az őskortól ismertek az emberiség számára. Elterjedésük és fejlődésük főként az ókori Egyiptomban zajlott, és a kozmetikumok hosszú időn át nagyon természetközeliek voltak – általában néhány növény kivonatát tartalmazták, például mirhát, sáfrányt vagy fahéjat.

A modern technológiáknak köszönhetően egyébként a kivonatok megszerzése manapság sokkal könnyebb, mint korábban volt. A növényekből származó hatékony és hasznos anyagokat különféle módszerekkel nyerhetjük ki. Az extrakció leggyakrabban oldószerek segítségével történik, melyek azonban a további folyamatok során elpárolognak – és ebben az esetben is tiszta kivonatot kapunk.

 

A kozmetikumokat, melyek ilyen anyagokat tartalmaznak (és az összetételükre vonatkozó további szigorú előírásoknak is megfelelnek), ezek után természetes eredetűnek nyilváníthatjuk. 

A kozmetikumok további típusa, az ún. ásványi kozmetikumok, szintén magukban hordozzák a "természetes filozófiát". Szervetlen összetevőkön alapulnak, olyan vegyületeken, amelyek első pillantásra "kémiai koktél" benyomását keltik, mégis természetes bázisúak. A leggyakrabban használt szervetlen ásványi vegyületek közé tartozik a cink-oxid, a titán-dioxid vagy a szilícium-dioxid. 

A kozmetikai termékek gyártásához gyakran használnak folyékony ásványi olajokat vagy szilárd ásványi viaszokat. Ezek felhasználása biztonságos, a végtermékek pedig egészséges kinézetű, gyönyörű és hidratált bőrt eredményeznek. Nagyon népszerűek például a revitalizáló arckrémek, a samponok, melyeknek köszönhetően a hajunk erős és gyönyörűen dús marad, és a tengeri ásványokat tartalmazó izzadásgátlók. Próbáld ki őket magad, és meglátod! 

 

Ásványi kozmetikumok a természet erejével

termékek