pigmentfoltok

Mit kezdjünk a pigmentfoltokkal? Előzd meg a kialakulásukat!

Élvezd a napsütést anélkül, hogy a pigmentfoltoktól tartanál. Segítünk, hogyan előzheted meg őket, és mit tegyél, ha már megjelentek az arcodon vagy a testeden.

Míg vannak nők, akik gond nélkül napozhatnak erősebb napfényben is, másoknál a sugarak gyönyörű bronz bőr helyett pigmentfoltokat okoznak. Jó hír viszont, hogy a kéretlen foltokat az arcon és a testen is meg lehet előzni. Az erős nyári nap hatására már kialakultak a pigmentfoltjaid? Következik pár tanács, melyeknek köszönhetően otthon is kezelheted őket! 

A pigmentfoltok kivétel nélkül bárkit megkínozhatnak. Elmondhatjuk viszont, hogy a sötétebb bőrszínű (vagyis a magasabb fototípussal rendelkező bőrű) valamint az idősebb hölgyeknél sokkal gyakrabban fordulnak elő a kéretlen bőrfoltok. Az állapotos nők is a leghajlamosabbak közé tartoznak. A terhesség alatt a hölgyek 50–70 %-ánál megjelennek a pigmentfoltok. 


Ez a szépséghiba szerencsére nem veszélyezteti az egészségünket és nem is kell véglegesnek lennie. Ahhoz viszont, hogy kiderítsük, hogyan távolítsuk el a pigmentfoltokat, mindenekelőtt tudnunk kell, mi okozta őket. 

 
Mit kezdjünk a pigmentfoltokkal

Miért keletkeznek a pigmentfoltok?

A pigmentfoltok kialakulása mögött a bőr ún. epidermisz rétegében található magasabb melaninszint áll. Ez a pigment nagyon fontos szerepet tölt be – elnyeli az UV-sugarakat, és ezzel védi a bőrt a káros napsugárzástól. Nem túlságosan erős napsütésben az egyenletes barnulást segíti. 

Ha azonban aránytalanul sok időt töltünk túl erős napsütésben és sehogyan sem védjük a bőrünket, a testünk saját kezébe veszi a védekezést. A melanocitának nevezett sejtek intenzív melanin-termelésbe kezdenek, ami viszont apró vagy nagyobb pigmentfoltokban nyilvánul meg. 

A kéretlen elszíneződés leggyakrabban a napnak leginkább kitett felületeken – a kézen, a vállon, a dekoltázson és sajnos az arcon – jelenik meg
 
Miért keletkeznek a pigmentfoltok

A bőröregedés is szerepet játszik

Az évek előrehaladtával a bőr melanocita-szintje csökken. Logikus lenne, ha a melanin pigment mennyisége is alacsonyabb lenne. Csakhogy ez pont fordítva van. A fogyatkozó melanociták ugyanis megnagyobbodnak és aktívabbak lesznek. Ezért 40 felett a pigmentfolt gyakoribb probléma. Jelentős szerepet játszik a genetika is. Ha tehát a szüleidet sötét bőrfoltok kínozzák, nagyon valószínű, hogy te is találkozol velük. 

 

Hormonváltozás és pigmentfoltok 

A pigmentfoltok a hormonváltozás következtében is kialakulhatnak. Ez megmagyarázza, miért fordul elő ez a kozmetikai probléma a fogamzásgátlót szedő, az állapotos és a 45-55 éves hölgyeknél. Ha viszont nem éltél át hormonváltozást és a napon is vigyázol, a kéretlen foltok kialakulásáért az ún. hipertoxicitás is felelős lehet. Ezt első látásra olyan banális dolog is előidézheti, mint a parfüm vagy valamilyen más kozmetikumunk lecserélése. Ebben az esetben használjunk érzékeny bőrre való termékeket.  

Nem csak a pigmentfoltok okozhatnak nyáron problémát.
Tudod, hogyan előzd meg az erős izzadást?

 

 

Mit tegyünk a pigmentfoltokkal? Kezdd a megelőzéssel

Ha tudod, hogy a bőröd hajlamos a pigmentfoltok kialakulására, védd az év 365 napján, ne csak a legfüllesztőbb nyáron. És kezdd reggel, rögtön ébredés után. Pigmentfoltok ellen jól beválnak a magasabb védőfaktorral (FF) rendelkező nappali krémek. A NIVEÁnál kiválasztottuk számodra a 2 leghatékonyabbat. 
ELASTICITY RESHAPE NAPPALI KRÉM

A Hyaluron Cellular Filler Feltöltő nappali arckrém leginkább a feszesebb és fiatalosabb kinézetű bőrre vágyó érettebb hölgyek kedvence lesz, akik nem szívesen bújnak el a nap elől egy kalap vagy egy napernyő alá.
Az UV-A és az UV-B szűrők megbízható védelmet nyújtanak a napsugarakkal szemben. Ezenkívül alaposan hidratál, így a bőr egész nyáron puha és bársonyos lesz. 

Q10 POWER RÁNCTALANÍTÓ NAPPALI KRÉM

A Q10 plus Ránctalanító bőrvédő napp1ali krém FF 30 segít 2 legyet ütni egy csapásra.
Egyrészt megvédi a bőrt a pigmentfoltok és az új ráncok kialakulásától, másrészt fiatalos kinézetűvé és gyönyörűvé varázsolja az arcodat. Elfelejtheted az idő előtti öregedést és a csúnya elszíneződéseket a bőrödön. 

Jó minőségű napozókrém: Hatékony pajzs a pigmentfoltok ellen

A legforróbb napokon azonban olyan védőpajzsra van szükségünk, amely a legerősebb napsütéssel is elbír. A NIVEA SUN Ránctalanító napozó arckrém FF 50 jó választás a tóparton vagy a tengernél eltöltött párás nyári napokon.

De vigyázz, ne felejtsd el rendszeresen felvinni, mindenekelőtt az orr, az ajkak feletti rész és a homlok területére. Leginkább ezeket a részeket éri ugyanis a napsütés. A magas faktorszám kiválasztása is legyen hasonlóan természetes mozzanat. 

Mit tegyek, ha már vannak pigmentfoltjaim?

A kisebb és a világosabb pigmentfoltok maguktól is eltűnnek – néha pár nap, máskor néhány hét vagy hónap alatt. Amíg ez megtörténik, elfedheted make-up-val vagy fényszűrős BB-krémmel. Léteznek speciális termékcsaládok is, amelyek segítségével a foltok fokozatosan kifakulnak. Mindenképpen próbáld ki a jól bevált csajos tanácsokat is.
Ha azonban nagy és sötét pigmentfoltok kínoznak, fordulj szakorvoshoz, aki segít megtalálni a megfelelő megoldást. Leginkább az olyan beavatkozások lehetnek eredményesek, mint a kémiai peeling, az intenzíven pulzáló fényterápia (IPL) vagy a lézeres kezelés. 
 

Tipp: Bármelyik fenti krémet választod is, ne felejtsd el felvinni a nyak és a dekoltázs területére sem. Csak így érheted el a legjobb végeredményt.

3 csajos tipp, amelyek beválnak a pigmentfoltok ellen

Mely természetes anyagok segítenek?
citromlé

Citromlé •

Keverj össze egy kiskanál citromlevet egy kiskanál mézzel. A masszát add hozzá a fehér joghurthoz, és használd az egészet arcpakolásként. 15 perc után mosd le vízzel. 

kurkuma

Kurkuma •

Fél kiskanál kurkuma és egy doboz friss tejföl szérumként hat a pigmentfoltok ellen. Elegendő összekeverni a fenti hozzávalókat és felvinni a problémás felületre. 15 perc után szintén öblítsd le. 

Mandulaolaj

Mandulaolaj •

A mandulaolaj szintén nagyon jól beválik. Dörzsöld a bőrbe és hagyd hatni egész éjjel, vagy készíts arcpakolást belőle. Ehhez szükséged lesz még mézre és összetört mandulára. A pakolást egy órán keresztül hagyd hatni, majd mosd le.