Ápolási tanácsok vegyes bőrre

Ápolási tanácsok vegyes bőrre

Az egyensúlyozás művészetének tökélyre fejlesztése. A vegyes bőr különleges odafigyelést igényel, mivel kétféle bőrtípusból áll, míg az arc egyik része száraz, a másik zsíros, problémás. Megmutatjuk neked, mi az ideális megoldás ilyen esetekben.

Melyek a problémás bőr jellemzői?

A vegyes bőr legfőbb jellemzője, hogy a T-zónában (homlok és orr) zsírosabb, mint az arc többi része. Az orcákon a bőr viszont száraz vagy normál, és ezekre a különbözőségekre oda kell figyelni bőrápolásnál is.

Melyek a problémás bőr jellemzői?

A vegyes bőr legfőbb jellemzője, hogy a T-zóna (homlok és orr) zsírosabb, mint az arc többi része, az orcákon a bőr száraz vagy normál. Ezekre a különbözőségekre oda kell figyelni bőrápolásnál is.
A vegyes szó arra utal, hogy két bőrtípus, normál vagy száraz és zsíros, problémás bőr kombinációja alkotja. 
A zsírosabb rész fénylik, hajlamos a mitesszerek és pattanások kialakulására, mivel a faggyútermelő mirigyek aktívabbak az arcnak ezen a részén. 
Használj olyan termékeket, amiket speciálisan a vegyes bőr igényeire fejlesztettek ki, hogy segítsd a bőr saját nedvességegyensúlyának visszaállítását.

 

Mindig vegyes bőrtípussal fogok rendelkezni

Mindig vegyes bőrtípussal fogok rendelkezni?

A vegyes bőr általában fiatalabb korban jellemző. Az arc különböző területein a bőrtípus egy idő után egységessé válik, vagy a bőr a kor előrehaladtával szárazabb lesz.
 

Állítsd vissza a bőröd egyensúlyát

Ha vegyes bőrtípussal rendelkezel, akkor a T-zóna (a homlok, az orr és az áll környéke) gyorsan zsírossá válik a nem megfelelő termékek használata esetén. Az orcák bőre viszont kiszáradhat és feszessé válhat. Alapvetően egy olyan hidratáló krém alkalmazására van szükség, ami nem túl zsíros, mert az mindkét területnek azt biztosítja, amire szüksége van.

Első lépés a kiegyensúlyozott bőr felé: tisztítás

A napi bőrápolás különös kihívást jelenthet, hiszen a T-zónát óvatosan meg kell tisztítani a felesleges faggyútól, hogy elkerüld a mitesszerek, pattanások kialakulását, de közben a szárazabb részek se lehetnek dehidratáltak. A NIVEA Urban Skin Detox Agyagos Arclemosó ideális megoldást jelent.
Fontos, hogy bőrödet maximum kétszer tisztítsd meg egy nap, reggel és este. Ellenkező esetben az érzékeny felületek még jobban kiszáradnak.
Tipp: használj finom, géles arclemosót, ami alaposan tisztít és megakadályozza az irritációt is. Ezután tonikkal kezeld a zsírosabb T-zónát. A NIVEA Frissítő Tonik segít fenntartani a bőr természetes nedvességegyensúlyát.

Második lépés a kiegyensúlyozott bőr felé: a tisztítás: ápolás

A vegyes bőrtípus ápolásánál ügyelni kell arra, hogy a zsírosabb területek ne legyenek túl zsírosak, a száraz részeket pedig hidratáljuk.

Tipp: Feltétlenül használj alacsony olajtartalmú, könnyű krémet, amit vékonyan vigyél fel a homlokodra, az orrodra és az álladra. Fontos, hogy a kozmetikum hidratáló hatású legyen, igyekezz olyat választani, ami kifejezetten a te bőrtípusodhoz igazodik (például a NIVEA Hidratáló Nappali Arckrém E-vitaminnal). Természetesen ugyanazt az ápolót mindkét területen használhatod, de a szem környékére egy speciálisan erre az érzékeny részre kifejlesztett terméket válassz.

Második lépés a kiegyensúlyozott bőr felé: kényeztetés

Hetente egyszer vagy kétszer radírozd le a bőrödet, például a NIVEA Rizses Arcradírral Kombinált Bőrre. Egy gyengéd bőrradírral megakadályozhatod az irritáció és a feszülő érzés kialakulását. Elsősorban a T-zóna kezelésére koncentrálj a felesleges zsír eltávolítása és a fényesség csökkentése érdekében. A szépségápolási rutinodba a gőzölést is beiktathatod, ami kitágítja a pórusokat és felszabadítja a bőrben lévő olajokat. Utolsó lépésként mindig hidratálj.
 

A hidratáló maszkok segítik a bőröd légzését

Egy nyugtató arcmaszkot Te is könnyedén el tudsz készíteni. A citromot és joghurtot tartalmazó pakolás enyhe tisztító hatású, és a teljes arcon alkalmazhatod. A joghurtnak köszönhetően hidratált marad a bőröd zsíros érzet nélkül.
 

Tippek vegyes bőrre

  • Házi recept: Áztass be egy vattakorongot frissen főzött, tejjel felöntött teába, majd gyengéden dörzsöld át vele az arcod. A teában található tanninok csökkentik a gyulladást, a tej pedig puhítja a bőrt.
  • Járj rendszeresen kozmetikushoz, a szekértő gondoskodást a bőröd hosszú távon meg fogja hálálni.
 
Maszkok

Így változik a vegyes típusú bőr az évszakok során

A vegyes bőr télen

A vegyes bőr télen

Télen a fűtés miatt a bőr hajlamos kiszáradni. Ilyenkor extra védelemre és hidratálásra szomjazik.
 
A vegyes bőr nyáron

A vegyes bőr nyáron

Nyáron hajlamosabb kifényesedni a bőr a zsíros részeken. Mindig tartsd észben, hogy a bőröd az évszakokkal együtt változik. Ne feledkezz meg a napvédelemről!

Smink a vegyes típusú bőrre

A sminkelés egy örök szélmalomharc, hogy kitartson egész nap anélkül, hogy újra fel kellene vinned? Ez is jellemzője a vegyes bőrnek. A homlok, orr és áll T-zónája gyorsan kifényesedik. Találd meg a vegyes bőrnek legmegfelelőbb sminket, hogy az arcod egész nap friss maradjon.
A megfelelő alapozás

A megfelelő alapozás

Használj nappali krémet a sminked alapjául, ami akár finom színpigmenteket is tartalmazhat. Az alapozó esetében figyelj arra, hogy olajmentes terméket válassz, ellenkező esetben a pigmentek keveredhetnek a faggyúval, és az arcbőröd foltos lehet.
 
Személyre szabott smink

Személyre szabott smink

A problémás vagy fényes bőrre kifejlesztett, olajmentes kozmetikumok a legmegfelelőbbek a vegyes bőr számára. Felszívják a felesleges faggyút és verejtékcseppeket is. Hogy a sminked hosszabban tartson, alkalmazz az alapozó előtt vagy után olajmentes zselét.
 
Rögzítés és mattítás

Rögzítés és mattítás

A smink tartósságának növelésében segíthet, ha púderrel rögzíted. A préselt változatok mattítják a bőrt, míg az ásványi púderrel a kisebb foltokat érdemes eltüntetni.
 
Yoga

Mi tegyek a mitesszerek ellen? Tippek és trükkök a tiszta pórusokért.

A színezett nappali krémek különösen ideálisak a sportoláshoz, hiszen nem tömítik el a bőr pórusait. A könnyű ápolóval smink vagy púder nélkül is egyenletes és sima marad az arcbőröd.
 
product-stage-bg