mikrobiom

Mikrobiom: Tanuld meg értelmezni a bőröd szükségleteit

A bőr a legnagyobb szervünk. Mérete átlagosan 2 négyzetméter. És többnyire a bőrünkről feledkezünk meg a legkönnyebben. Figyelünk a kiegyensúlyozott étrendre, de a mosószerek összetétele túlmutat rajtunk. Talán megváltozik a bőrről alkotott véleményed, ha rájössz, mennyire fontos számunkra a bőr úgynevezett mikrobiomja.

Mi is az a mikrobiom?

A mikrobiom kifejezés a testünben és a testfelszínen élő összes mikroorganizmusra, azaz a vírusok és a baktériumok összességére utal. Becslések szerint minden embernek 10-100 milliárd szimbiotikus mikrobiális sejtje van, ami a saját sejtjeink számának tízszerese. És éppen a mikrobiom befolyásolja az emésztést, az immunrendszert, de a pszichét vagy a bőr állapotát is.

 

A bőr mikrobiomja közvetlenül a születés után alakul ki, mert a bőrünk ekkor érintkezik először a külvilággal, és különféle baktériumok kezdenek szaporodni rajta. Ebből fejlődik ki aztán a baba immunitása. 

 

Miért olyan fontos a bőr mikrobiomja?

Képzeljük el, hogy a bőr mikrobiomja olyan, mint egy élettárs. Bőrünk tápanyagokkal látja el a baktériumokat, és ezek cserébe megvédik. Tisztességes üzletnek tűnik, nem igaz? A bőrön található mikrobiom savas környezetet hoz létre, amely megvédi a testet a kórokozóktól (a különféle betegségek okaitól). Ezt a savas környezetünket azonban megzavarják például a bőr pH-jának változásai, az UV-sugárzás vagy akár az öregedés.
Miért olyan fontos a bőr mikrobiomja

Koncentrálj a mosószerekre

Mint már kifejtettük, a bőr mikrobiomját negatívan befolyásolhatja a pH-változás. Ilyen változás történhet például nem megfelelő mosószerek használatakor. Az egészséges bőr esetében a pH 4,4-5,5 tartományban van. A nagy mennyiségű zsíroldót vagy lúgos (savas) komponenst tartalmazó tisztítószerek használata jelentősen rontja a bőr pH-értékét.
fresh blends

A NIVEA Fresh Blends Tusfürdők 90 %-ban természetből származó összetevőket tartalmaznak, így segíthetik megőrizni a bőr természetes pH-értékét. Ezenkívül a friss gyümölcs illatával vonják be a bőrt és biológiailag lebomló összetételűek, így nem terhelik a természetet. 


Bőrápolás a testeddel összhangban

Próbáld tudatosan átgondolni, hogy egy nap alatt hány terméket viszel fel a testedre vagy az arcodra. Párat vagy esetleg tizenvalahányat? Akárhogy is, a bőr mikrobiomja szempontjából ez kész rakomány. Számold csak össze: Nappali krém, éjszakai krém, arcszérum, sminkalap, smink, korrektor, arcpír, púder, micellás víz, arcmaszkok és így tovább. A jó hír az, hogy segíthetsz a bőrödnek kezelni mindezt. Hogyan? Kizárólag bőrbarát termékek kiválasztásával. Ez ugyanis nem csak a mosószerekről szól. 
Sminkeltávolítás

Sminkeltávolítás:

Nagyon fontos, hogy a nap végén megszabadítsuk a bőrünket minden szennyeződéstől, de főleg a sminktől. Így nem csak a pattanásokat előzheted meg, hanem az idő előtti öregedést is. A NIVEA Hydra Skin Effect Micellás Víz vagy akár a NIVEA Q10 Power Ránctalanító Arctisztító Tej pár másodperc alatt eltávolítja a sminket, ugyanakkor segít megőrizni a bőr természetes egyensúlyát is

Fényvédelem

Fényvédelem:

A napsugárzás szárítja a bőrt, és hosszabb hatás után még akár allergiás reakciót, bőrpírt is kiválthat, vagy fokozhatja a bőrrák kialakulásának veszélyét. A NIVEA Protect & Moisture Hidratáló Naptej megvéd az UV-A és az UV-B sugaraktól is, óvja a bőrt az idő előtti öregedéstől és megőrzi a természetes egyensúlyát

Bőrtáplálás

Bőrtáplálás:

Kényeztetni akarod a bőrödet? Lásd el jó nagy adag tápanyaggal és alaposan hidratáld. A NIVEA Smooth Sensation Testápoló Tej az INTENZÍV HIDRATÁLÓS SZÉRUMNAK köszönhetően, amely magába zárja a bőr nedvességét, akár 48 órán keresztül hidratálja a bőrt. És természetesen nem bontja meg a bőr mikrobiomját


Hogyan ápoljuk a bőr mikrobiomját?

Nem csak az számít, hogy milyen test- és arcápoló termékeket használsz. A bőr mikrobiomját befolyásolja az életmódod. Pattanásoktól, ekcémától vagy allergiától szenvedsz? A probléma gyökere a bőr mikrobiomjában lehet, amelyet valami károsít, és ezáltal gyengíti a védekezőképességedet és az immunitásodat. Mi befolyásolhatja negatívan a bőr mikrobiomját?

  • Dohányzás, alkohol, stressz, alváshiány, helytelen étrend, elégtelen folyadékfogyasztás és – amint már említettük – a kiválasztott bőrápoló termékek 

 

Ezekben az egészségtelen szokásokban rejtőzhet (nem csak) a bőrproblémád oka. Természetesen önmegtartóztatással egyik napról a másikra megváltoztathatod az életmódod. De apróbb lépésekkel is elindulhatsz egy egészségesebb test, és ezáltal egy egészségesebb mikrobiom felé.

Például próbálj több probiotikumot hozzáadni az étrendedhez. Ezek olyan hasznos baktériumok, amelyek hozzájárulnak a mikrobiom egyensúlyához. A probiotikumok megtalálhatók a joghurtokban, a kefirben, az erjesztett termékekben (például az erjesztett káposztában, karfiolban, kimchiben) vagy az íróban.