Kozmetikum allergia

Kozmetikum allergia

MI KÍNOZ A LEGGYAKRABBAN?

Örültél az új sminkednek vagy arcápolódnak, de használat után piros foltok vagy kiütések jelentek meg az arcodon? A kozmetikumokra adott allergiás reakció viszonylag gyakori. Minden negyedik nő találkozhat vele. Hogyan előzhető meg és mit tegyünk, ha utolért bennünket?

Hogyan nyilvánul meg a kozmetikum allergia?

Az allergia a bőr kipirosodásával jelentkezik, ami vagy súlyosbodik, vagy rövid időn belül elmúlik. Ha nem enyhül, valószínűleg kellemetlen viszketés is jelentkezik. Gyakran ekcéma is megjelenhet, amihez hólyagok társulnak. A nem megfelelő napvédő használata során bőrpigmentáció is bekövetkezhet, amely elsősorban a szemhéjunkon vagy a kezünkön tűnik fel. 
Kozmetikum allergia
Kozmetikum allergia

Hogyan kerüljük el a bőrirritációt

Azt kérdezed, módunkban áll-e elkerülni az allergiát? Igen, és mi máris eláruljuk, hogyan:

 

  • Olyan termékeket keress, amik a lehető legrövidebb leírással rendelkeznek. Így jelentősen csökkented az allergének előfordulásának esélyét. 
  • Használat előtt teszteld a terméket az alkarod belső felén és várj pár percet, hogy lásd a bőröd reakcióját. 
  • Ez a tipp lehet, hogy meglepő, de a parfümöt mindig a ruhára vidd fel, soha ne a bőrödre. 
  • Igyekezz egyetlen, neked megfelelő kozmetikai márkát használni. Többféle termék kombinációja nagyobb eséllyel okoz bőrirritációt. 
Kozmetikum allergia

Allergiás reakciód van – most mi legyen?

Kozmetikum allergia
Használtál egy krémet és a bőröd kipirosodott? Minél hamarabb mosd le langyos vízzel. Kerüld a sminkeltávolítókat, amelyek tovább súlyosbíthatják a kialakult helyzetet. Ha a bőrpír nem múlik, sőt, rosszabb lesz, inkább fordulj orvoshoz. A gyógyszertárban is kaphatók különböző készítmények, amelyek enyhítik a viszketést. Minden esetben azonban kérdezd meg a gyógyszerészt vagy a kezelőorvosodat. 

A kémiai UV-szűrők vagy színezékek a leggyakoribb allergének közé tartoznak

Mondhatni, hogy bármilyen kozmetikai termék kiválthat allergiás reakciót: napozókrémek, körömlakkok, arckrémek, hajfestékek, rúzsok, hajlakkok, dezodorok stb. Nézd meg a leggyakoribb allergéneket, amiket a legjobb elkerülni: 

  • Kémiai UV-szűrők: Ezek leginkább a napozótermékekben fordulnak elő. A fizikai UV-szűrőkkel ellentétben jobban irritálják a bőrt. 
  • Permanens festékek: Mielőtt befestenéd a hajad, kenj egy kis festéket a füled mögé és várj pár percet a reakcióra. Nem jelent meg bőrpír? Akkor bátran belevághatsz a hajfestésbe! 
  • Formaldehid: A körömlakk összetevője és az erős allergének közé tartozik. Allergiás vagy, ha kivörösödnek az ujjaid, de a nyakad és a szemed is. Ezért inkább olyan körömlakkot válassz, ami nem tartalmaz formaldehidet. 
  • Metakrilát: Ez főleg a műköröm ragasztóban található. Ezért azoknak, akik rendszeresen hordanak műkörmöt, azt javasolják, hogy háromhavonta egyszer tartsanak szünetet, és engedjék regenerálódni a természetes körmüket. 
  • Tartósítók és illatösszetevők: Ezek sajnos a legtöbb kozmetikumban megtalálhatók. Nem feltétlenül károsak, de mégis jobb, ha némely általad használt termék nem tartalmazza.  
Kozmetikum allergia

Az érzékeny bőr kíméletes ápolása

Tudod, milyen bőrtípusod van? Bőrápoláskor ebből kellene kiindulnod. Amennyiben érzékeny bőröd van, kíméletes ápolásra van szükséged. Mit jelent ez a gyakorlatban? A bőröddel érintkező kozmetikumok gondos kiválasztását. Illatanyag nélkülinek és kímélőnek kellene lenniük. Léteznek érzékeny bőrre való krémek és arctisztító vizek, amelyek védenek az irritációtól. 
Kozmetikum allergia
Kozmetikum allergia

Tudjuk, mire van szüksége a bőrödnek

Kozmetikum allergia
Nálunk az elégedettséged van az első helyen, ezért gondosan figyelünk a termékeink összetételére, és csak azt használjuk, amiről meggyőződtünk, hogy a legjobb. Sokszor magából a természetből merítünk inspirációt, és a termékek gyártása során például mandulaolajat, bambuszvajat vagy zöld teát is alkalmazunk. Bevezetés előtt teszteljük a termékeinket, de nem kell félned, hogy eközben állatok szenvednek, minden tesztelés a kémcsövekben zajlik. Ezen túl kifejlesztettünk egy módszert, amivel élőlények nélkül tudjuk a szervezet potenciális allergiás reakcióját vizsgálni.