Bőrápolás a maszk alatt

Bőrápolás a maszk alatt: Előzd meg a kiütéseket

Pattanások, zsíros bőr, kiütések. A különböző szájmaszkok viselése egyáltalán nem kedvez a bőrnek. Milyen legyen a maszk alatti bőrápolás?
Segítünk, mire figyelj és mit kerülj el.

Nem minden pattanás egyforma

Az emberek körülbelül 85%-a élete során találkozik pattanással, leggyakrabban a pubertáskor idején, amikor a hormonok azt csinálnak a testünkkel, amit akarnak. Általában a T-zónában jelennek meg, és mi már adtunk néhány tippet, hogyan lehet visszaverni ezeket a támadásokat . 

De a szájmaszk alatti pattanások kicsit másmilyenek. Ezek mechanikus pattanások. Miért mechanikusak? A szájmaszk viselése, vagy a száj és az orr egyéb takarása során a szövet dörzsöli a bőrt, ami nagyobb faggyúképződéshez vezet. Ezenkívül a maszk alatt nedves környezet alakul ki, ami ideális a baktériumok kialakulásához. 

Míg a klasszikus pattanások hegeket okozhatnak, a mechanikus kiütések viszonylag könnyen és gyorsan gyógyulnak, így nem kell aggódnod a hegek miatt.

 
Hogyan előzzük meg a maskne kialakulását

Hogyan előzzük meg a maskne kialakulását

Bár úgy tűnhet, hogy a "maskne" = mechanikus pattanás a szájmaszk viselésének elkerülhetetlen következménye, mégsem kell így lennie. Megakadályozhatod, vagy legalább megpróbálhatod megelőzni a kialakulását. Hogyan?

  1. Rendszeresen cseréld a szájmaszkot: Tudtad, hogy az eldobható maszk már 20 perces viselés után átnedvesedik?
    Ezért mindig legyen kéznél több, hogy rendszeresen cserélhesd. Általában legkésőbb két óra elteltével ajánlott a szájmaszk cseréje. Ekkorra csökken a hatékonysága, és a maszk alatti páratartalom is magas már. 
  2. Főzz: Most nem a rendszeres ebédekre gondolunk, hanem megint a szájmaszkra. Ha újrafelhasználható maszkokat viselsz, ne felejtsd el rendszeresen kifőzni, vagy 60° C-on mosni, majd kivasalni őket. 
  3. Gondolj az anyagra: Az anyag, amelyből a maszk készült ugyanolyan fontos, mint maga a mosás. Legjobb a 100% pamut, mert lélegzik, és a bőr sem izzad olyan gyorsan alatta. Kerüld viszont a mesterséges anyagokat, amelyekből ugyan szép maszkok készülnek, viszont alattuk a bőr nem tud lélegezni. 
 

Engedd szabadon lélegezni a bőrödet

Amint azt a cikk elején említettük, a mechanikus pattanások azért keletkeznek, mert az anyag dörzsöli a bőrt. Tehát a maskne minimalizálásának egyik legjobb módja az, ha hagyod a bőrt lélegezni. És ezalatt nem csak azt értjük, hogy amikor csak lehetséges
(és természetesen biztonságos!) letesszük a maszkot, hanem minimalizáljuk a bőrre használt termékek mennyiségét is. 

 

Természetesen továbbra is használj elsősorban bőrápoló kozmetikumokat, de otthon próbáld elhagyni a sminket.
Bár a mítoszok, miszerint a smink kiszárítja a bőrt, már nem érvényesek, mégis: Minél kevesebbet teszel a bőrödre belőle, az annál könnyebben lélegzik. 

 

Engedd szabadon lélegezni a bőrödet

Hogyan szabaduljunk meg a maskne-től?

Ha már észrevetted a bőrödön a maskne nyomait, nem kell aggódnod, csak figyelj oda a megfelelő bőrápolásra, és kordában tarthatod a pattanásokat.

Alap a tiszta bőr

Alap a tiszta bőr

Amint már tudod, a szájmaszk alatti nedves környezet remek hely a baktériumoknak, ezért fontos, hogy reggel és este is megtisztítsuk a bőrünket. A NIVEA NATURALLY GOOD Micellás víz 99 %-ban természetből származó összetevőket tartalmaz és egy mozdulattal eltávolíthatja a bőrödről az összes szennyeződést. Az organikus aloe verának köszönhetően ráadásul nyugtatja és regenerálja is a bőrt.  

Használj hidratáló krémet

Bár úgy tűnhet, hogy a szájmaszk alatti terület zsíros és határozottan nem igényel hidratálást, éppen ellenkezőleg. A NIVEA Hidratáló Nappali Arckrém biztosítja a bőr számára a szükséges hidratálást, az E-vitamin tartalmának köszönhetően pedig regenerál. Végül, de nem utolsósorban, védőrétegként működik a bőr és a maszk között. Ne felejtsük el azonban, hogy a maszk felvétele előtt legalább 10 percig hagyjuk a krémet megfelelően felszívódni.

Időnként használj bőrradírt

Eltávolítja az elhalt hámsejteket, kitisztítja az eltömődött pórusokat és selymessé és puhává teszi a bőrt. Kényeztesd a bőrödet hetente kétszer mélytisztító ápolással a NIVEA Derma Skin Clear arctisztító hatású bőrradír vegyes bőrre segítségével.

Ne nyomkodd a pattanásokat

Még ha a pattanások szinte kínálják magukat, akkor se nyomkodd őket. A jóval hosszabb ideig tartó gyógyulás mellett a baktériumok is megjelenhetnek, amelyek remekül érzik magukat a nedvességben, és a pattanások elgennyesedhetnek. Ha úgy érzed, hogy a bőröd állapota elviselhetetlen, keress fel egy profi kozmetikust, aki pontosan tudja, mi segít az adott pillanatban, és megfelelően képes kezelni a pattanásokat.

termékkéep