A leggyakoribb kérdések a szoptatásról

Milyen gyakran, milyen sokáig, és mit (ne) együnk? Azt mondják, hogy a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga. Mégis jobb, ha van pár trükk a tarsolyunkban...

Általában milyen hosszan szoptassuk a kisbabát?

Általában milyen hosszan szoptassuk a kisbabát?

Minden kisbaba más. Némelyikük aktívan szív, mások elalszanak szopás közben. Az újszülöttet hosszabb ideig is mellen hagyhatod – akár 30 percig is. A szoptatás maximális ideje nagyjából 45 perc körül mozog. A 20 perces szabályt tehát elfelejtheted. A szopás közbeni rövid szünetek normálisak. Ha azonban észreveszed, hogy a kicsi máris elalszik, próbáld finom fül-, áll-, kéz- vagy lábsimogatással felébreszteni.

 

Milyen gyakran szoptassuk az újszülöttet?

A szülés utáni első napokban és hetekben hagyni kell, hogy a pici maga „mondja meg“, milyen gyakran éhes. Ne próbáld rászoktatni valamilyen rendszerre. Ez mindkettőtöket csak stresszelné. Ha megfigyeled a baba szokásait, hamar rájössz, hogyan viselkedik, ha éhes. 

Az újszülött gyorsan nő, és ami rendszeres szoptatásnak tűnt, hétről hétre változni fog. Általánosságban azonban elmondható, hogy az újszülöttet minden 2-4 órában meg kellene etetni. Nem fér még annyi a kis gyomrába, ezért kisebb, de gyakoribb adagokra van szüksége – még éjjel is.


Mit (ne) együnk a szoptatás alatt, hogy a kisbabánk pocakja elégedett legyen?

Lényegében mindent ehetsz. Ma már nem tiltottak a potenciális allergének sem, mint a dió, a tej vagy a hal. Ugyanaz érvényes, ami a terhesség előtt – csak azokat az élelmiszereket kerüld el, amikre magad is allergiás vagy. Alkalom adtán a sültkrumpli, a csokoládé vagy egy kis kávé sem ártanak. 

Ez nem jelenti azonban azt, hogy rendben lenne gyorséttermekben étkezni vagy túl sok édességet falni. A problémamentes szoptatás érdekében szükséges a változatos és jó minőségű rendszeres étkezés. Hasonlóan fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Ha egy nő szomjúságot érez, legtöbbször már késő. Ezért hasznos, ha jól látható helyre teszünk egy pohár vizet. Az édesített limonádék, a gyümölcslevek és a szénsavas italok nem megfelelőek, felfújhatják a kisbabát

...

...


Mely élelmiszerek fújnak fel és ártalmasak a szoptatás idején?

A változatos étkezés mindkettőtöknek fontos. Figyeljünk azonban oda a két nem szívesen látott vendégre – a felfúvódásra és az allergiára. Mely élelmiszereket a legjobb nagy ívben elkerülni?

 • friss (elsősorban fehér) péksütemény
 • csonthéjasok általában 
 • káposztafélék
 • karfiol
 • hagyma
 • élesztőt tartalmazó élelmiszerek 

 

 • eperfélék
 • fűszeres ételek
 • nagy mennyiségű tejtermék 
 • alkohol
 • túl sok cukor
 • tartósítószerek és „E“-k

...

Figyeld meg, mi jó neked és a kisbabádnak

A kisbaba első heteiben tartsd szem előtt, hogy minden gyermeknek másra van szüksége. Egyeseket könnyen meg lehet szoptatni 15 perc alatt, másoknak nem elég 30 perc sem. Valakinek 2 óránként van tejre szüksége, valaki pedig szeret éjjel aludni, és az evés eszébe sem jut. Ugyanez a helyzet az ételekkel is. A problémás ételeket eleinte kerüld el. 

4-6 hét után fokozatosan térj vissza a megszokott étrendedhez. Nagyon gyorsan megmutatkozik, mi okoz gondot a kicsinek. Egy idő után pedig felmerül a kérdés: Itt az idő áttérni a szilárd táplálásra?...