Terhestorna-gyakorlatok, amelyek segítenek megőrizni a kondidat

A baba is elégedett lesz vele. Várandósan sem nehéz fittnek maradni! Győződj meg róla Te is!

Vedd lazábbra, de ne hagyd abba a mozgást

Lelkes sportoló vagy, és annyi energiád van, hogy másnak is jutna belőle? Folytasd, amit szeretsz. Ne próbáld azonban túllépni a teljesítőképességed határait, és ne kezdj új, megterhelő sportba sem, amihez a tested eddig nem volt hozzászokva. Jobb lesz, ha kicsit visszaveszel. Azonban semmiképpen se hagyd abba a mozgást rögtön abban a pillanatban, mikor kiderül, hogy babát vársz. Ha a terhességed normál lefolyású, az észszerű sportolás biztonságos. 

Számolj le a fáradsággal 15 perc alatt

Teljesen normális, hogy kicsit fáradt vagy, és nincs kedved tornázni. Próbálj erőt venni magadon, és végezz el pár könnyebb tornagyakorlatot, vagy táncolj – naponta legalább 15 percet. Ha még mindig fáradtnak érzed magad, napold el a tornázást. 

 

Tippünk: Őrizd meg a bőröd feszességét áldott állapotban is. A NIVEA Q10 Bőrfeszesítő testápoló tej Q10 koenzimet tartalmaz, amely már két hét alatt feszesebbé teszi a bőrt. Ezen kívül bársonyosan puhává és hidratálttá is varázsolja, te pedig így megelőzheted a striák kialakulását.  


Nem érzed úgy, hogy a kismamatorna jót tenne? Nyújts!

Lazítsd a hátizmaid!

A növekvő pocakod és melled hatására megváltozik a tested súlypontja, ezért teljesen normális, hogy a hátad és a karod kicsit „megmerevedik“. A jobb testtartás és a hátfájás csökkentése érdekében néha nyújts egy kicsit, próbáld ki a terhestorna háterősítő gyakorlatait. Állj be az ajtóba, nyújtsd ki a kezed oldalsó kéztartásba és kapaszkodj meg az ajtófélfában. Lépj egyet előre és hajolj meg, hogy húzódjon a hátad. 


Csinálj guggolásokat! 

A terhesség alatt végzett gyakorlatok ne legyenek túl megterhelők. A guggolás kíméletes a testedhez, ugyanakkor erősíti a medencefenék izmait. Ez nagy segítségedre lesz a szülés alatt. Dőlj a falhoz háttal és tegyél a fal és a hátad közé egy labdát. Csinálj guggolásokat, és hagyd, hogy a labda végigguruljon a gerinced mentén. A labda segít a guggolások közben függőlegesen tartani a testedet, hogy ne nyomd össze a hasadat. 

Szerezz be súlyzókat!

A kezed és a felsőtested erősítéséhez használhatsz könnyebb kézisúlyzókat. Észre sem veszed, és a babád a szülés után máris többkilós lesz. Minél erősebb lesz a kezed, annál könnyebben fogod majd hordozni és ringatni az „apróságot“.

Tornázz labdával!


3 terhestorna-gyakorlatok, amit játszva elvégzel!

Még mindig nem tudod, hogyan kezdj el mozogni? Próbáld ki a következő pilates gyakorlatokat. Felpezsdül tőlük a véred és a babának is biztos tetszeni fog:

1. Lábkörzés 

Erősíti a medencefenéket és csökkenti a puffadást. 

Tedd a lábadat „V“ alakba (sarkak egymás mellett, széttárt spiccek). Jobb kezeddel támaszkodj a falnak, bal kezedet tedd csípőre. Kezdd el a Kegel-gyakorlatokat (a medencefenék izmainak összehúzása és ellazítása), közben pedig emeld fel oldalra a bal lábadat 45 fokos szögben. A felsőtestedet és a csípődet ne fordítsd oldalra, a felemelt lábbal körözz ötször az egyik, majd ötször a másik irányba. Ismételd meg a másik oldalon is.


2. Úszás szárazon

Erősíti a hátizmokat és csökkenti a hátfájást.

Ereszkedj négykézlábra. Nyújtsd ki a jobb kezed előre, párhuzamosan a talajjal. Ne mozgasd a karodat és a csípődet, ugyanakkor emeld a bal lábadat is vízszintes helyzetbe. Két lélegzetvételig tartsd ki a pozíciót. Térj vissza a kiinduló helyzetbe és ismételd meg a gyakorlatot a bal kezeddel és a jobb lábaddal. Ismételd négyszer.

3. Fekvőtámasz térdelve

Erősíti a kart, a mellkast és felkészít a babahordozásra.

Ereszkedj ismét négykézlábra. A kezed legyen a tested mellett, kilégzésre közelíts a mellkasoddal a talaj felé, homlokoddal érintsd meg a talajt. Belégzésre nyomd vissza magad a kiinduló pózba. Ismételd 8 alkalommal.

Nézd át a többi gyakorlatot kismamák számára és állítsd össze a kedvenc gyakorlatsorodat.

 


MILYEN TOVÁBBI GYAKORLATOKAT PRÓBÁLHATSZ KI ÁLLAPOTOSAN?

A terhességgel nincs vége az aktív életmódnak. Rengeteg gyakorlat és sport van, melyet a terhesség elején vagy akár a harmadik trimeszterben is kipróbálhatsz. 

  • Úszás várandósan: Az úszás serkenti a vérkeringést, segít a medencefenék ellazításában és enyhíti a hát- és ízületi fájdalmakat, amelyek gyakoriak lehetnek a terhesség alatt. 
  • Gravid jóga: A terhességi jóga nem csak fizikailag, hanem főleg mentálisan is segít. A jóga során ráhangolódhatsz a babádra, és fokozatosan felkészülhetsz a szülésre. A jóga megtanít helyesen lélegezni, és arra is, hogyan dolgozz a medencefenék izmaival, végül pedig energiával és békével tölt el.
  • Pilates kismamáknak: Javasoljuk, hogy ezt az edzésformát a terhesség 13. hete körül kezdd. A pilates hatékonyan nyújtja és erősíti az összes izmot, megtanít a helyes légzésre és erősíti a medencefenéket.