Erkölcsi nevelés

Hogyan mutathatod meg gyermekednek már kiskorban a helyes erkölcsi értékeket? Rossz vagy jó? Mi, felnőttek már tudjuk, hogy a világ nem fekete-fehér, és hogy nem lehet mindent két csoportba osztani. Az érzelmi nevelés akaratlanul is elkezdődik, már az első pillanattól. Hogyan adjuk hát át a törékeny etikai szabályokat a gyermekeinknek?

A kisgyermek is érzékeli mások érzelmeit

Először egy jó hír. Tanulmányok igazolják, hogy a gyermekek már egy éves koruk előtt képesek az együttérzésre. Sírnak, ha mások is sírnak, és nevetnek, ha a többiek nevetnek. Egy kétéves már képes megvigasztalni a másikat. Törődik a barátjával, ha annak fáj valamije, felkínálja a kedvenc játékát a síró testvérének vagy készségesen megosztja az édességet a többi gyerekkel. A tudósok ezért hisznek abban, hogy a 2-3 éves gyermekek természetes empátiával és altruizmussal rendelkeznek. 

És most a rossz hír. Körülbelül négy éves korban a gyermekek már tudják, hogy hazudni, szándékosan bántani a másikat vagy lopni nem szabad. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy nem próbálják meg legalább egyszer becsapni a szüleiket, hogy valamilyen előnyhöz jussanak. Ebben a korban kezdik tudatosítani, hogy másoknak is vannak érzéseik és szándékaik. Ezzel pedig kéz a kézben jár a felfedezés, hogy a rossz viselkedés hatalmas eszköz lehet. 

...

...

Az erkölcsi értékeket a tekintély közvetíti

Hogyan álljunk bele a helyzetbe? A gyermekek a szüleiktől veszik át az erkölcsi értékeket, ezért a legegyszerűbb módszer, ha példaként lépünk fel előttük. Általánosan érvényes, hogy amíg a család és a gyermek környezete becsületes és erkölcsös, a gyermeknek is szilárd erkölcsi érzéke lesz. 

Az erkölcsi normák átvétele ugyanis kívülről befelé történik. Mit értünk ezalatt? A gyermek először azért tartja be az erkölcsi normákat, mert azokat valamilyen tekintély (leggyakrabban a szülő) kívülről állította elé. Tisztában van vele, hogy ha megszegné ezetek, kieshetne a szülők kegyeiből, és ettől fél. Fokozatosan azonban bekövetkezik ezeknek a normáknak az elsajátítása, és a gyermek a sajátjaként fogja fel őket. Ezért annyira fontos, milyen értékeket oltunk a gyermekbe már kiskorában.

Igyekszel valamit elmagyarázni a gyermekednek, de ő állandóan ellenkezik? Legyél türelmes és tanuld meg, hogyan kezeljük a dackorszakot.

...

Csak a büntetés nem elegendő

...

Hogyan adhatjuk át a legjobban a csemeténknek a szabályokat? Hogy a kisgyermekünk könnyen tájékozódjon az erkölcsi normák világában, értenie kell azokat. Nagyon veszélyes ezért az ún. kettős erkölcs. A gyermek nem érti meg, ha bizonyos cselekedet a nyilvánosság előtt kihágás, otthon viszont szabad. Csak egy igazság van.

Az erkölcsi törvények elsajátításakor nem elég csak büntetni. Ebben az esetben a gyermeked cselekedetei csupán félelemből táplálkoznának, és az erkölcsi viselkedése csődöt mondhat, ha senki sem figyeli. Ha azonban fokozatosan vezeted rá a gyermekedet a felelősségteljes és becsületes viselkedésre, jó példával jársz elöl és elegendő szeretetet adsz neki, a legjobb alapokat rakod le ahhoz, hogy egyszer igazi jellem váljék belőle.