A szülés időpontja: hogyan számoljuk ki?

TUDOD, HOGYAN KELL MEGHATÁROZNI A SZÜLÉS IDŐPONTJÁT, ÉS MI ALAPJÁN LEHET RENDESEN KISZÁMOLNI A DÁTUMOT?
Meghatározó információ az utolsó menstruáció időpontja, de az ultrahang is segít megállapítani.

Mi alapján számolják ki a szülés időpontját?

Ahogyan a baba érkezése az egyik legjelentősebb esemény az életünkben, ugyanúgy a szülés dátuma az egyik legfontosabb bejegyzés a naptárunkban. A szülés időpontja nemcsak számunkra, hanem az orvos számára is fontos információ. A dátumhoz viszonyítva ítélik meg a magzat fejlődését és növekedését az anyaméhben. De mi szerint határozzuk meg a szülés dátumát?

Az utolsó menstruáció kezdetétől számolj

Sokszor lehetetlen meghatározni a fogantatás pontos időpontját, de az egyik legmegbízhatóbb dátum az utolsó menstruáció ideje, amihez képest meg lehet állapítani a terhesség kezdetét. A terhességet az utolsó menstruáció első napjától számoljuk, és ehhez a naphoz adunk hozzá 40 hetet. A szülés feltételezett időpontja pedig a 40. hét utolsó napja

A szülés időpontját tehát úgy számolhatjuk ki, ha az utolsó menstruáció első napjához hozzáadunk 280 napot. Valamikor azonban ez a dátum, a rendszertelen menstruáció miatt, nem pontos. Ezért a szülés feltételezett időpontjának megállapításakor ultrahangvizsgálatot is végeznek. Ennek a két módszernek a kombinációja bizonyult a legmegbízhatóbbnak a nagy nap kiszámításában.

család
NIVEA_BAU_BABY_holka_nebo_kluk_img1_1640x1093px2

Az ultrahang segít pontosítani

A feltételezett időpont megállapításának érdekében elvégzett ultrahangvizsgálatot a terhesség 8. és 18. hete között érdemes megejteni. A legpontosabb eredményt azonban a 11–13. héten készítet ultrahang hozhat. 

Ha az utolsó menstruáció szerint kiszámolt dátum és az ultrahang alapján megállapított időpont között nincs 7 napnál nagyobb eltérés, a menstruáció szerinti időpont az érvényes. Ha viszont ez a különbség meghaladja a 7 napot, az előrejelzett időpontot kijavítják az ultrahang szerint. 

A baba mozgása is árulkodó lehet

További módszer, amellyel kiszámolható a szülés időpontja, a gyermek első mozdulatainak megfigyelése. Az elsőgyermekes kismamák általában a 20. héten érzékelik a pici első mozdulatait. A tapasztaltabb anyukák többnyire már két héttel korábban észreveszik a mozdulatokat.
A baba mozgása szerint kiszámolt dátum azonban nagyon pontatlan lehet, hiszen befolyásolja az anya szubjektív érzékelése. Manapság ezért mindig az utolsó menstruáció vagy az ultrahang a mérvadó. 


Tudod a fogantatás pontos dátumát?

Azok közé tartozol, akik pontosan emlékeznek a fogantatás napjára? Akkor nem kell a fejedet törni, hogy melyik módszer a legpontosabb. Egyszerűen adj hozzá ehhez a dátumhoz 260 napot, és már meg is van a szülés időpontja. 


mosoly

Ami még belefér?

játszunk

Amit minden kismamának tudnia kell, az az, hogy a babáknak csak nagyon kevés százaléka érkezik pontosan a megállapított időpontban. Teljesen szokványos, ha a szülés a 38–42. héten indul be. Az orvosok szerint „ez még belefér“. 

Szeretnéd tudni, hogy  fiú vagy lány lesz-e? Olvasd el, mikor lehet megállapítani a baba nemét, és hogy milyen módszereket használtak nagyszüleink.