Edzés a gyerekekkel

Tippek, hogyan élvezzétek együtt a mozgást. Sokszor a torna az utolsó, ami egy anyukának eszébe jut. Különösen akkor, ha számításba vesszük a fáradságot és az érzést, hogy nem győzzük a háztartást sem. Van azonban egy jó hírünk – a konyha és a fürdőszoba takarítása megvár. Helyette inkább tornázz egyet. Meglátod, hogy a mozgás kitisztítja a fejed és lendületbe hozza a tested.

Amikor a babatorna neked is segít…

Már iskoláskorunk óta tudjuk, hogy a rendszeres torna erősíti a vitalitást és javítja a testi és lelki funkciókat. Így hát nincs mire várni. A rengeteg szórakoztató gyakorlatot ráadásul a babáddal együtt élvezheted. Meríts az alábbi ötletekből. Hajrá!

Edzés a babakocsival, avagy megy ez a babával is

A séta vagy a görkorcsolyás sétáltatás mindkettőtöknek hasznos. Szuper, hogy nem számít, hány hónapos az apróság. Ezzel a módszerrel együtt edzhetsz a kicsivel. Tudtad, hogy létezik külön gyakorlatsor a babakocsis anyukák számára is? Hasonló az aerobikhoz – erősíti az izmokat és a keringési rendszert is. Ennek köszönhetően a kilók olyan gyorsan leszaladnak, mint egy erőnléti edzést követően. 
...

A további pozitívumok is biztos tetszeni fognak:

  • egészségesebb és erősebb csontok, izmok és izületek,
  • gyorsabb zsírégetés és fogyás,
  • jó kedv, és a stressz ügyesebb kezelése.

 

A klasszikus és a vízi aerobik a picit is elszórakoztatja

Az aerobik a babák számára is megfelelő mozgásforma. Erősíti a csontok és az izmok ellenállóképességét, és megszeretteti a mozgást. Az aerob gyakorlatok edzik a keringési rendszert és endorfint szabadítanak fel – hogy jobb legyen a kedved. A vízben a kis hableánykád vagy a pici delfined megszereti a pancsolást, és a társas környezetben, de azért közel hozzád, rákap az úszás ízére, miközben te is átmozgatod kicsit a testedet. A vízi aerobik segít megelőzni a fáradságot és az izomlázat, mert a víz kellemesen ellazítja a testedet. 
A kisbabák általában szeretik a vizet. Mikor jön el a legmegfelelőbb idő beiratkozni az úszótanfolyamra? A választ megtalálod a Vízimádó babák című írásunkban.
...
...
...

A jóga alaposan megnyújt mindkettőtöket

A jóga nyújtó és légzőgyakorlatai növelik a mozgás kiterjedését, fejlesztik a helyes testtartást és légzést, oxigénnel telítik a testet, és nem utolsó sorban erősítik az izomtónust. A gyermeked egészséges fejlődése szempontjából éppen ezek a lassú, ugyanakkor intenzív mozdulatok az ideálisak. És neked is örömöt okoz. Ráadásul a hátfájásod is elmúlik, így könnyebben lehajolsz majd az eldobált játékokért. Felgyorsul az anyagcseréd, amivel a zsírégetést is beindítod. 

...

Az igazi baba-mama torna: pilatesz

A pilateszgyakorlatok azáltal, hogy a test saját ellenállását használják ki, rugalmasabbá tesznek és erősítik az izmokat. Kicsit ijesztően hangzik? Nincs mitől félned. A kisgyermekek számára is biztonságos mozgásformáról van szó, amely neked is segít, hogy tested szebb és feszesebb legyen. Ha jól végzed a gyakorlatokat, megszabadulsz az izom- és izületi fájdalomtól is. 

Tipp: Ha a kis partnereddel akarsz tornázni, várd ki, hogy 4 hónapos legyen. 

 

Tánc és gimnasztika

A zenével kombinált gyakorlatok egyszerűsége és az ismétlés lehetősége lehetővé teszi, hogy gyermekedet gyakorlatilag a születésétől kezdve bekapcsold a mozgásba. Az együtt táncolás és éneklés inkább szórakozás, mint unalmas torna, mégis van értelme. A gyermeknek fokozatosan kialakul az egyensúly- és ritmusérzéke. A tánc javítja a kicsi pszichomotoros képességeit, a rugalmasságát, a reakcióidejét és a kognitív funkcióit. És természetesen a zene és a mozgás szeretetére is nevel.   

Tipp: Nagy előny a számodra, hogy a keringési rendszered is megkapja a magáét. Úgyhogy legközelebb úgy felszaladsz a 4. emeletre, hogy meg sem kottyan.  

Ha nincs időd, tornázz otthon

Az otthoni edzés nagyon kényelmes az elfoglalt anyukák számára. Tornázni lényegében bárhol lehet, nem kell érte messzire menned. Válassz valamilyen DVD-t, amire együtt mozoghattok. Rengeteg baba-mama tornát találsz az interneten is. 
Bújj gyorsan edzőcipőbe, és hajrá! És ne feledd, hogy a sportolás jutalmat érdemel. Mit szólna a babád egy kellemes masszázshoz? Nézd meg a fantasztikus babamasszázs oktatóvideónkat.