Az első utazás a picivel: tippek a felhőtlen utazáshoz

MEGINT ÚTRA KELNI?
Élvezzétek a gondtalan utazást kisgyermekkel is. Elég, ha tudod, mit vigyél magaddal. Mivel a kevesebb ebben az esetben is többet jelent!

Indulás csomagolni!

Először is írj listát. Innen aztán könnyű lesz kihúzni azt a tételt, ami már a bőröndben vagy a táskában van. Csak így fogsz emlékezni, mi van már becsomagolva. Jegyezd fel azt is, mit hova tettél! Így szükség esetén egy pillanat alatt megtalálod mondjuk a pótcumit. A kevesebb több! Gondolj a részletekre! Némely apróság hihetetlenül hasznos lehet. Másrészt viszont nem tudod becsomagolni az egész gyerekszobát, ezért törekedj a hatékonyságra. 

Indulás csomagolni!

  • A konnektorvédő segít a kis örökmozó igényeire formálni a hotelszobát. 
  • Nem titok, hogy műanyag zacskóból vagy táskából sohasem elég. 
  • A babahordozó is biztos jól jön. 
  • Nem hiányozhat gyermeked kedvenc játéka
  • Elegendő mennyiségű pelenka, törlőkendő és előke – nélkülük nem boldogulsz. 
  • Pót trikó neked (utazáskor előfordulhat, hogy a legkisebbek hánynak és mindig a legrosszabbkor). 
  • Ne feledd a gyógyszeres táskát sem. Szükséged lehet: lázmérőre, orrspray-re, orrszívóra, fájdalom- és lázcsillapító szirupra, ragtapaszra, fertőtlenítőre stb. 


Utazás gyerekekkel? Szerelkezz fel úgy, mintha otthon lennél!

A picit valahogy hordozni kell, ezért mindenképpen szükséges fekvőhely és gyerekülés a csomagtartóba. Gondold át a variálhatóságot – a babakocsi szolgálhat etetőszékként és bölcsőként is a délutáni alváshoz. Ha az autót kölcsönözni akarjátok, foglaljatok vele együtt gyermekülést is.
Babával a repülőn

Babával a repülőn

Ha repülővel utaztok, igyekezzetek átszállás nélküli direkt járatot foglalni és mindent jól időzíteni. Ha kicsit hozzátesztek még a végösszeghez, nagy valószínűséggel elkerülhetitek a felesleges sorbanállást, aggódást és komplikációkat. Legideálisabb, ha mindent a pici időbeosztása szerint szerveztek, hogy a kis utazó kimerüljön a repülőtér feltérképezésekor (és remélheted, hogy a repülőn elalszik) – főleg abban az esetben, ha bizonyos időt átszállással kell tölteni. 

A nagy babakocsit hagyjátok otthon. A kis, összecsukható babakocsit sokkal jobban fogjátok értékelni a repülőtéren. Azt sem fogjátok bánni, ha a személyzet nem kesztyűs kézzel nyúl majd hozzá. Ha egyedül utazol, legpraktikusabb a babát hordozóba tenni. A kezed üres marad, és játszva veszed majd az útlevélellenőrzés vagy a detektorkapu támasztotta akadályokat. 

A biztonsági ellenőrzés általában elnéző a bébiételek, a kisgyermeknek való tej vagy folyadék kapcsán. A szülők így átvihetnek az ellenőrző kapun bizonyos mennyiségű folyadékot. Szükséges azonban erre előre figyelmeztetni az illetékeseket és engedni, hogy átnézzék. Készülj fel a pelenkázásra is a repülőtér tranzitjában. Gyakorold be előre a pelenkázást a térdeden (nagyobb gyermek esetében állva), így aztán bárhol ki tudod majd cserélni a pelust – padon vagy a repülő hátsó ülésén is. 

 

Számolj le az unalommal, elég egy kis bolondozás

Nehéz megmondani, mi a nehezebb: meggyőzni a kis energiabombát az autóúton, hogy maradjon nyugton, vagy rávenni, hogy aludjon repülés közben. Legyen kéznél valami, amivel lefoglalod az út legunalmasabb perceiben is. Igyekezz megelőzni a gyermek ellenállását, nyugtalanságát és nyűgösségét előre bekészített szórakozással. Az autóban tegyél be DVD-t vagy CD-t, a repülőre vigyél fel könyvet és játékokat – a kedvenceit és valami teljesen újat is. 

Az eddig még ismeretlen dolgokat tartogasd a kritikus pillanatokra – megmenthetnek Téged és az útitársakat a kiabálástól és a sírástól. Készíts elő kisebb, új játékokkal teli utazókoffert – egy kincsesládát, amit fel kell fedezni. Nincs se egy új játék, se egy új ötlet? A kétségbeesett helyzetek higgadt gondolkodást igényelnek. A fényképezőgép csomagolása, a sminkkészlet műanyag tartója vagy a kistükör hasznosabb, mint gondolnád... 

 

Számolj le az unalommal

Számolj le az unalommal

Vacsora – az étteremben vagy a szobában?

Gyerek és étterem? A kettő legtöbbször nem fér össze. Mérlegeljétek, nem lesz-e jobb valamivel hamarabb vacsorázni, amikor az étterem még nem zsúfolt, gyorsabban kiszolgálnak és a pici sem lesz fáradt és nyűgös. Vagy piknikezzetek a hotelszobában, és tálald a pokrócon az élelmiszerboltban vásárolt vacsorát. Nem luxusvacsora, de legalább megúszod a kiabálást, a könnyeket és a rosszalló tekinteteket. 

 

Orvos a vonalban

Utazás előtt beszélj az gyermekorvosoddal. Telefonszámát mentsd el a mobilodba. Jól jöhet, ha a kicsi hányni kezd vagy belázasodik. A hotelben is nézz utána a helyi orvos elérhetőségeinek. 

 

baby

Szállás: Jobb, ha két szobát foglaltok

A szállás is gyerekbarát legyen. Ami a hotelszobákat illeti – minél nagyobb, annál jobb, mert a picivel több időt fogsz bent tölteni. És hidd el, hogy lábujjhegyen belopózni a fürdőszobába egy üveg borral vagy egész este a hideg padlón ülve suttogni ugyanolyan kellemetlen, mint már fél hétkor aludni menni a gyerekkel együtt. Inkább válasszatok két szobás családi apartmant egy olcsóbb hotelben, mint egy pici szobát valamilyen luxusüdülőben. Praktikus a konyhasarok is. Legyen az apartmannban hűtő az innivalónak, a bébiételnek és az anyatejnek is.


Az első utazás a picivel? Csak mosolyogj

A legfontosabb, hogy ne veszítsd el a humorodat. Az utazás maga az élet: kiszámíthatatlan, meglepő, néha rosszul sül el. Gyakran sokkal szórakoztatóbb, amikor visszaemlékeztek. Vedd csak sorra, milyen élményekkel gazdagodtál! És fotózz sokat! Meglátod, hogy évek múlva milyen értékes lesz a kép a kávéval nyakonöntött férjedről, az óriási ananásszal alvó piciről, amit mindenképpen meg kellett venned a helyi piacon, vagy a felvétel a pálmaleveleken három napja doboló esőről.

Élvezd a közösen eltöltött pillanatokat és pihenj akkor is, ha esetleg kicsit lejjebb kellett adnod a tökéletes családi nyaralással kapcsolatos elvárásaidból és elképzeléseidből. Kívánjuk, hogy az első közös nyaralásról rengeteg gyönyörű és megfizethetetlen emlékkel térjetek haza. 

 

Csak mosolyogj

utazás