Hogyan ápoljuk a viszkető fejbőrt

Minden, amit a viszkető fejbőrről tudnod kell A bőrirritáció egy gyakori probléma, amelyért számos tényező lehet felelős. A viszkető fejbőr tudományos hátterének megértése segíthet megakadályozni a jövőben felmerülő problémákat.

Mi az a viszkető fejbőr?

A problémás fejbőr meglehetősen frusztráló. Észrevehető jelei a száraz fejbőr, az irritáció vagy a korpa.

A hajfestés és a viszkető fejbőr

Sok nő használ hajfestéket rendszeresen, problémák nélkül. Néhány esetben azonban a hajfestékben található kémiai anyagok irritálhatják a bőrt. A parafeniléndiamin (PPD) az egyik fő okozója az allergiás reakcióknak. Mindig teszteld a hajfestéket egy kis felületen!

Mi okozza a problémás fejbőrt?

A problémás fejbőr leggyakoribb okai a korpásodás, a seborrhoeás dermatitis, a pikkelysömör, az ótvar és a tetű. A bőr szintén érzékeny lehet gyantázás vagy borotválás után. A környezeti hatások, mint a stressz, a kemény víz vagy a dehidratáció is viszketésre hajlamossá teszi a fejbőrt.

Mi a viszkető fejbőr definíciója?

Viszkető fejbőrről beszélhetünk, amikor a fej bőre irritálttá válik. A viszkető fejbőr több különböző formában jelentkezhet, azonban a leggyakoribb tünetek a száraz fejbőr és a hámló bőr. Többen pirosságot is észlelnek. A tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni a kopaszodás, bőrfertőzések, duzzanat és a haj károsodása.

De honnan tudhatod, hogy problémás fejbőröd van, vagy csak egyszerű viszketésről van szó? Teljesen normális néha megvakarni a fejünket, például, ha gondolkodunk valamin. Azonban, amikor ez gyakrabban történik, és kényelmetlenséget okoz, akkor itt az idő orvosi segítséget hívni.

Szintén fontos megkülönböztetni a problémás fejbőr változó okait. Nem csak a korpásodás lehet felelős érte.


A viszkető fejbőr megelőzése

A problémás fejbőr kényelmetlenséget okozhat és kellemetlen is. Tudd meg, mit tehetsz fejbőröd ápolásáért és a viszketés megelőzéséért!

Étkezéssel a problémás fejbőr ellen

Esetenként a problémás fejbőr bakteriális vagy gombás fertőzés eredménye. Tested egyensúlyban tartásához építs be gombákat lebontó ételeket az étkezésedbe! Egy pohár víz egy kis almaecettel a nap elején segít megelőzni a gyulladást és gombásodást.

A viszkető fejbőr kezelése

Mit kell tenned, ha változást észlelsz a fejbőrödön? Esetleg pirosságot, ritkás foltokat, szárazságot vagy hámló bőrt fedezel fel? Ha a viszkető fejbőrnek ezen jeleit észleled, mindenképpen kérj orvosi segítséget, hogy fejbőröd újra egészséges legyen.

A fejbőr ápolása

A legjobb megoldás a megelőzés. Fontos, hogy tisztán tartsuk a hajkefénket, hiszen rendszeres tisztításuk csökkenti a fertőzések esélyét.

Egy másik módja a megelőzésnek a stressz csökkentése például testmozgással, mivel a stressz bőrbetegségeket okozhat.