nő feküdt a napon

Mi a D-vitamin hatása a bőrre

Fedezd fel a D-vitamin bőrre gyakorolt előnyeit és a napfényből való biztonságos bevitelének módjait.

What does Vitamin D Do?

MI A D-VITAMIN?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen a jó egészséghez.
Számos fontos funkciója van a szervezetben, például segíti a kalcium felszívódását, és a baktériumok és vírusok elleni küzdelemmel elősegíti az immunrendszer egészséges működését.

A szervezetednek más funkciókhoz is szüksége van a D-vitaminra - az idegeidnek szüksége van rá az agyad és a tested között üzenetközvetíthez, illetve az izmaidnak a mozgáshoz. Emellett képes szabályozni és javítani a hangulatodat, és számos előnye van a bőrödre nézve is.

nő állt a napon
A D-vitamin jót tesz a bőrnek?

A D-vitamin mire jó?

A D-vitamin hatásai és előnyei közé tartozik a különböző betegségek kockázatának csökkentése azáltal, hogy támogatja a szervezet létfontosságú funkcióit, és elengedhetetlen az egészséges fogak és csontok szempontjából.

Amellett, hogy a D-vitamin fontos tápanyag az általános egészség szempontjából, a bőrre is jótékony hatással van, mivel antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a pattanások gyulladásos tüneteit.

A D-vitamin a bőr védelmében és fiatalításában is segít, mivel elősegíti a bőrsejtek növekedését, javulását és anyagcseréjét, valamint fokozza a bőr immunrendszerét és segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek korai öregedést okozhatnak.

Milyen tünetei vannak a D-vitaminhiánynak?

A D-vitamin-hiányra figyelmeztető tünetek a következők:

Fáradtság és kimerültség
Csont- vagy izomfájdalom vagy gyengeség
Stressztörések, különösen a lábakban
Hangulatváltozások

Ha úgy gondolod, hogy D-vitaminhiányban szenvedsz, kérj tanácsot orvosodtól.


HOGYAN JUTHATUNK D-VITAMINHOZ?

A szükséges napi D-vitamin-mennyiség függ az életkortól és attól, hogy várandós vagy-e, vagy szoptatsz-e. A számodra hasznos napi adagot a legtöbb laboratórium által kínált vérvizsgálat segítségével lehet a legjobban megállapítani.

A D-vitaminhoz a 3 fő forrásból juthatsz hozzá:
Táplálkozás
Napfény
Kiegészítők

D-vitamin a táplálékban:

Szervezetünk a D-vitamin csak kis százalékát kapja a táplálékból, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos, hogy az étrendünkben szerepeljenek olyan élelmiszerek, amelyek tartalmazzák ezt a vitamint! Különösen a halak gazdagok D-vitaminban, ezért ügyeljünk arra, hogy rendszeresen szerepeljen az étrendünkben lazac, hering, makréla vagy tonhal. Alternatívaként válaszd a tőkehal- vagy marhamájat, a gombát vagy a tojást.

nő állt a napon, csukott szemmel

D-vitamin a napból

A szervezetünk természetes módon képes D-vitamint termelni, ha napfénynek van kitéve. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek csökkenthetik az ebből a forrásból származó D-vitamin-bevitelt: a környezetszennyezés, a felhők, az életkor, a sötét bőrszín és a sok bent töltött idő (a bőrünk nem termel D-vitamint az ablakon keresztül bejutó napfényből).

Mennyi D-vitaminhoz juthatsz a napból?
Ez is számos tényezőtől függ, például az adott országtól, az aktuális évszaktól, a napszakoktól, és, hogy mekkora felületű bőr kap napfényt.
Azt állítják, hogy a megfelelő mennyiségű D-vitamin beviteléhez (megközelítőleg napi 1000 NE D-vitamin adag) elegendő hetente háromszor nagyjából 20-30 percet a napon tölteni.

A D-vitamin délben a legerősebb, amikor a nap a legmagasabb pontján van, és kevesebb időre van szüksége a szervezetnek a napozáshoz, hogy D-vitamint termeljen. Bár a déli órák kedvezőek a D-vitamin-termelés szempontjából, az UV-index ilyenkor a legerősebb, így ez azt is jelenti, hogy könnyebben leéghetsz, de különösen a gyerekeknél kell óvatosnak lenni.

A nagy mennyiségű UV-sugárzás káros a bőrünkre, mivel bőrrákot és idő előtti bőröregedést okozhat, ezért fontos, hogy a D-vitamin bevitele és a bőr számára biztonságos napozás között megfelelő egyensúlyt tartsunk fenn.

A gyermekek érzékeny bőrére a NIVEA a gyermekeknek szánt napvédő krémek sorát úgy tervezték, hogy rendkívül hatékony azonnali UVA/UVB védelmet nyújtson, hogy Te és gyermekeid aggódás nélkül élvezhessétek a napsütést.

lány mosolyogva

VAN ELÉG D-VITAMIN A TÉLI NAPSÜTÉSBEN?

A téli hónapokban általában nem vagyunk elég napfénynek kitéve, és ennek következtében D-vitamin-hiányban szenvedhetünk, amit táplálékkiegészítők szedésével támogathatunk. 

Van kétféle táplálékkiegészítő, amit kipróbálhatsz:

Tabletták: A tabletták ideális választás, ha ellenőrizni szeretnéd a bevitt D-vitamin mennyiségét. 

Cseppek: Elsősorban csecsemőknek és gyerekeknek adják, de felnőttek is használhatnak cseppeket. Ezeket nagyon gyakran kálciummal kombinálják, és így elsősorban a megfelelő csontnövekedés támogatását szolgálják. 

Ideális a D-vitamint K2-vitaminnal együtt pótolni. A D-vitamin támogatja a kalcium felszívódását, a K2-vitamin pedig ""szállítja"" a kalciumot a szervezet megfelelő területeire, hogy megakadályozza például az erek elmeszesedését. 

nő feküdt a napon

Lehet túl sok D-vitamint bevinni?

A napból nem lehet túl sok D-vitaminhoz jutni, mivel a szervezetünk szabályozza abevitt mennyiséget, azonban ne feledd, hogy mindig takard el vagy védd a bőröd,ha hosszabb ideig vagy a napon, hogy csökkentsd a leégés kockázatát.

Lehetséges azonban, hogy a kiegészítők szedése miatt felesleges D-vitaminhoz
jutunk - ez a vér kalciumszintjének emelkedéséhez vezethet.

A D-vitamin-többlet tünetei a következők:
- hasi fájdalom
- apátia
- hányás
- kiszáradás
- zavartság
- fokozott szomjúság
- hányinger
A kiegyensúlyozott táplálkozás, a biztonságos ideig tartó napozás és azajánlott adagú étrend-kiegészítők használatával optimális D-vitamin-szintet
érhetsz el a szervezetedben.


VÉDD BŐRÖD A NIVEA SUN-NAL


A leégés és a bőrkárosodás elkerülése érdekében ne feledd, hogy a napon mindig védd a bőrödet. A NIVEA pontosan azt kínálja, amire szükséged van ahhoz, hogy magad és egész családod biztonságban és kényelmesen érezze magát a napon, az év bármely szakában. Fedezd fel a NIVEA fényvédő termékcsaládját, amelyet úgy terveztek, hogy bőröd védett, hidratált és puha maradjon.

A legerősebb testvédelemért próbáld ki a Protect & Moisture FF50+ terméket. Azonnali UV-védelmet nyújt, és belülről támogatja a bőr védelmét antioxidáns E-vitaminnal, miközben hidratáltan tartja a bőrt.

 

gyömbér hajú lány kezében egy Nivea SPF arckrém


Fedezd fel a NIVEA arcápoló fényvédőket, amelyeket úgy terveztek, hogy megvédjék bőröd az UV-sugaraktól, miközben megakadályozzák a sötét foltok kialakulását, és javítják a meglévő ráncok és pigmentfoltok állapotát.