Mi a hajgenetika?

Hogyan hat hajunk genetikája a haj színére és hosszára? Minden nő életteli, lágy és ragyogó tincsekre vágyik. Tudd meg, milyen szerepet játszik a DNS a hajad szerkezetének kialakításában és olvasd el tippeinket, melyek segítségével gyorsabban nőhet a hajad.

Minden, amit tudni szerettél volna a hajgenetikáról

A hajgenetika definíciója

A hajgenetika azt vizsgálja, hogy a DNS mennyiben határozza meg hajunk szerkezetét.
      
A kutatások szerint a genetika határozza meg nemcsak a haj textúráját, de a vastagságát is. Ezért különbözik az ázsiai emberek haja az afrikaiakétól, az pedig az európaiéktól.

Génjeink hajunk színére is hatással vannak. A tudósok még ma sem tudják a választ arra, hogy miért változhat a hajunk színe ahogy idősödünk, azt viszont tudják, hogy miért változik gyermekkorban. A szőke és vörös hajú gyerekek hajszíne 10 éves koruk körül sötétebbre válthat. Ez azért van, mert az eumelanin szintje - ami sötétebb, barna és fekete pigmentekért felel - növekszik.

A haj és a DNS

A DNS fontos szerepet játszik a hajszín kialakulásában.  Például a vörös hajszín gyakori Skóciában és Írországban, míg a göndör haj inkább Közép-Afrikában jellemző. Ugyanakkor például a szőke haj kutatásai azt mutatják, hogy a színt meghatározó gének nem befolyásolják az ember személyiségjegyeit.

Tudtad?

  • A haj 50%-ban szénből, 21%-ban oxigénből, 17%-ban nitrogénből, 6%-ban hidrogénből és 5%-ban kénből áll.

  • A hajszál élettelen, ellenben a hajgyökér nagyon is élő.

  • Vizesen akár 30%-kal hosszabb is lehet.

  • A hajban található protein ugyanolyan felépítésű, mint az állatok patáiban található fehérje.


A haj tudománya

Érdemes tudni, hogyan épül fel a hajszerkezet, ha azt szeretnéd, hogy a hajad gyorsabban nőjön vagy jobban tündököljön.

A haj biokémiája

A hajat sejtek és fehérjék szoros köteléke alkotja. Ez teszi erőssé és hosszú életűvé. Valójában a haj több ezer évig is képes fennmaradni anélkül, hogy lebomlana.

A hajunk nagy része keratin, ami egyfajta fehérje. Vitaminokat, ásványi anyagokat, például cinket, vasat és A-vitamint is tartalmaz.

Habár a hajszálak vékonynak tűnnek, szerkezetük meglepően összetett. A külső hámréteg, a cuticula, a haj fényességéért felel; a középső hajkéreg, a cortex a rugalmasságért és erősségért felelős, a belső hajbél, a medulla pedig a gyökeret köti össze a külső résszel.

Mitől nő gyorsabban a hajad?

A hajszálak általában hat évig növekednek, aztán pár hónapig "pihennek", mielőtt kihullanának. Mindenkinek van egy maximum hajhossza, de a hajnövekedés számos módszerrel elősegíthető. A fejbőr masszírozása és az olajos kezelések segíthetnek a hajat egészségesen tartani és serkenteni a növekedését.

Mik hatnak a hajszínedre?

A hajszínt meghatározó anyag egy melanin nevű pigment. A különböző hajszínek különböző sejtszerkezetekkel rendelkeznek. Például a sötétebb haj több eumelanint (barna, fekete pigment) tartalmaz, míg a szőke hajban ez fordítva van, hiszen benne több pheomelanin és kevesebb eumelanin található.

Egészséges hajformázási tippek

Minden nő szeretne csodás frizurát, arra azonban vigyázni kell, hogy ne tegyük ki túl sok hőnek hajunkat hajformázás közben. A NIVEA Volume Care Gyémántfény Hajhab nem csupán véd a hő ellen, hanem természetes, fényes ragyogást is kölcsönöz a hajnak.

Tippek egészséges hajra - Gyors hajnövekedés

Tedd!

Vigyázz az egészségedre!

Ha sok fehérjét eszel, és elegendő vitamint, ásványi anyagot tartalmaz az étrended, az segíthet megőrizni a hajad ápoltságát. Fontos az elegendő folyadékbevitel, mivel ez megelőzi a haj töredezését és kifakulását.  

Ne tedd!

Ne használj túl sok hajformázót és ne fésüld a hajad vizesen!

Ha a hajad erős fizikai hatásoknak és hőnek van kitéve, akkor nagyobb eséllyel töredezik és vékonyodik el. Ennek következtében megnyúlhat a növekedési fázis.