Hogyan előzheted meg a hajhullást?

Hasznos tippek és információk Ha azt a szót halljuk, hogy hajhullás, egyből a férfiakra gondolunk, arra, ahogyan folyamatosan kikopik a haj a homlok vonalától, és a kopasz foltra a fej hátulján. Azonban ez a probléma számos nőt is érint, melynek kapcsán bemutatjuk a tüneteket, az okokat, és eláruljuk, mit tehetsz ellene.

A hajhullás nem feltétlenül jelenti a haj elvesztését

A hajhullás tünetei

Nem minden elvesztett hajszál jelenti azt, hogy hajhullásban szenvedsz. Naponta 100 szál normálisnak tekinthető, azonban, ha nagyobb mennyiségről van szó, már beszélhetünk hajhullásról.

A hajhullásért, más néven alopeciaért általában a genetika felel, és egyáltalán nem csak a férfiaknak jelent problémát. A nőket egyaránt érinti az örökletes hajhullás, de nem feltétlenül lesznek kopaszak.

Ne ijedj meg, ha néhány hajszálat találsz a párnádon; az elvesztett haj mennyisége napról-napra változik, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy hajhullásban szenvedsz.

Naponta 100 elvesztett hajszál normálisnak tekinthető

A fésűk és kefék kiválasztásakor kiemelt figyelmet fordíts a minőségükre, hiszen a hajad ápolásában nagy szerepet játszanak.  A természetes sörtékkel rendelkező változatok jó megoldást jelenthetnek.

Mi az oka a hajhullásnak?

Vizsgáljuk meg alaposan a kérdést! A megfelelő fésűk és kefék kiválasztása elengedhetetlen a hajápoláshoz.

A hajhullás okai

A hajhullás okait nehéz meghatározni. Ha hajhullásra gyanakszol, minden esetben érdemes orvoshoz fordulni, mivel a tünetek mindig összefüggésbe hozhatóak más problémával.

A lehetséges okok:

 • Genetikai hajlam
 • Terhesség vagy menopauza okozta hormonális változások
 • Súlyos rendellenességek (pl. pajzsmirigy betegségek, vashiány, fertőző betegségek)
 • Alultápláltság, amelyet az étkezési szokások radikális megváltoztatása vagy szigorú diéta idéz elő
 • Egészségtelen életmód
 • Stressz
 • Bőrbetegségek (néha gombás fertőzések eredményeként)

A hajhullás kezelése

Ha már kivizsgáltattad a problémát, és megállapították, hogy hajhullásban szenvedsz, fontos, hogy orvos segítségével megismerd az igényeidnek megfelelő, személyre szabott kezelési módszert.

Ne várj csodát a kezelés során

Habár sok termék létezik a piacon, amely azt ígéri, hogy felveszi a küzdelmet a hajhullással, nincs olyan csodaszer, amelynek hatására egy pillanat alatt megszűnnek a tünetek. Ha arra gyanakszol, hogy a hajhullást a helytelen étkezési szokások okozzák, azonnal konzultálj az orvosoddal.
Kiegyensúlyozott, stresszmentes és tudatos életmóddal, valamint egy kis szerencsével a hajad újra elkezd növekedni, és ismét egészséges lesz. 

Így előzd meg a hajhullást:

 • Mindig igyál eleget, naponta másfél-két liter vizet.
 • Ahol lehetséges, csökkentsd a stresszt! A stressz okozta hajhullás tudományosan bizonyított. Tudatos relaxációval megelőzhető a hajhullás. Tudj meg többet a relaxációs technikákról a belső egyensúly kialakításáért.
 • Erősítsd a hajadat! A szilícium-dioxid, a biotin és a B-vitaminok segítenek megelőzni a hajhullást. Ezek táplálékkiegészítő formájában is elérhetőek, és nemcsak a hajadat erősítik, de a körmeidet és a kötőszöveteket is.
 • Ismerj meg hajápolási tippeket.

Egészséges haj: jobb a megelőzés

Az erős haj nemcsak vonzó, de az egészség jele is.

Konzultálj szakértővel

Fontos!

Jobb az óvatosság! Vedd komolyan a hajhullást, és kétség esetén kérd szakértő segítségét.

Ha hajhullásra gyanakszol, ne diagnosztizáld magad! Mindig menj orvoshoz!

Fontos információ: Ez a cikk csak általános javaslatokat tartalmaz, nem alkalmas arra, hogy diagnosztizáld vagy kezeld magad, és nem helyettesíti az orvossal való konzultációt. 

Csak azért, mert úgy gondolod, hogy a kelleténél jobban hullik a hajad, ne ess pánikba! A hajhullás mértéke folyamatosan változik. Ha úgy érzed, hogy hajhullásban szenvedsz, és aggódsz, keresd fel az orvosodat vagy egy tanácsadót, hogy professzionális segítséget kapj a probléma kezelésére.

Kíméletes hajápolási termékek