Hajvágás otthon: Mit tegyünk és mit ne

A hajad SOS-t kiált? Fogd meg az ollót és könnyíts a fejeden. Elmondjuk, hogyan vágd le a hajad otthon anélkül, hogy elborzadnál, ha a tükörbe nézel.

Honnan tudjuk, hogy már tényleg ránk férne egy hajvágás?

Tegyük a kezünket a szívünkre, gyakran nem csak a hajápolásért járunk fodrászhoz, hanem azért is, mert a fodrászszékben csodálatosan megpihenhetünk. Nyugalom, egy kávé és valaki, aki törődik velünk – mindez feltölt bennünket, és végsősoron a hajunkat is

Ha festjük vagy valamilyen módon színezzük a hajunkat, magától értetődik, hogy rendszerességre van szükségünk. De mi van a hajvágással? Mikor van rá szükség valóban? Három figyelmeztető jel segíthet

 1. Töredezett hajvégek: Fogj egy nagyítót, és nézd át a hajvégeidet. Az ijedségtől kiesett a nagyító a kezedből, mikor megláttad a töredezett hajvégeket? Akkor legfőbb ideje a fodrászollónak. A töredezett hajvégek ugyanis nem egészségesek, vágni kell. 
 2. Hajhullás: Bizonyos mértékben a hajhullás természetesen normális. Egy felnőtt ember naponta kb. 300 hajszálat veszít. Ha azonban szerte a lakásban hajcsomók vannak, és fésülködés után több marad a fésűben, mint a fejeden, akkor bizony valami nincs rendben. 
 3. A haj minősége és kinézete: Hajunk fáradt és fakó lehet a nem megfelelő hajápolástól, de attól is, hogy régen látott ollót. Ha úgy véled, hogy a hajad elveszítette a ragyogását, próbáld felfrissíteni egy hajvágással. 


Mit tegyünk az otthoni hajvágás előtt?

Úgy döntöttél, hogy saját kezedbe veszed a hajad sorsát? Mielőtt belevágnál, készíts elő minden szükségeset, és mosd meg a hajadat. A hosszú hajat vágás előtt fújasd ki, a rövidet csak óvatosan töröld át. A rövid haj ugyanis nyughatatlan, és szárítás után kicsúszna az ujjaink közül vágás közben. A hajvágáshoz ezekre a dolgokra lesz szükséged.

 • Fodrász olló: Nagyon éles. A konyhait gyorsan felejtsd is el, csak még jobban károsítaná a hajad 
 • Fésű: A vágás közbeni fésüléshez
 • Tupírfésű: Segít a választék megtalálásában, és a hajvégek pontosabb vágásában. Sok apró fogáról és a hegyes száráról lehet felismerni. 
 • Tükör: Hogy lásd a végeredményt


A hajvégek vágása

Ha hosszú hajad van, és csak a végeket akarod levágni, sokkal könnyebb dolgod van, mint gondolnád. Fontos, hogy alaposan fésüld ki a hajadat. Hogy ez könnyebben menjen, használj hajmosáskor Hairmilk Natural Shine Hajápoló kondicionálót, amely tej- és selyemproteint tartalmaz. Ezek nemcsak a fésülést könnyítik meg, hanem természetesen fénylővé és puhává is varázsolják a hajat

Megmostad a hajad? Akkor vágjunk bele:

 1. Fésüld a hajadat lófarokba a fejed tetején, és rögzítsd erősen hajgumival. 
 2. A haj hosszától függően hajgumikkal oszd fel a lófarkat két vagy három további részre (rögzítsd hajgumival ugyanúgy, mint a fejtetőn) 
 3. Az utolsó hajgumival ott fogd össze, ahol vágni szeretnél. Ha a hajvégek kopottak, akkor ajánlott legalább 10 centiméterrel lerövidíteni őket. 
 4. Fogd az ollót, és vágd el a hajadat közvetlenül az utolsó hajgumi fölött
 5. Ezt követően engedd ki és rázd szét a hajad. Ha akarod, itt-ott még belevághatsz, de rendben kellene lennie. 
 6. Megcsináltad


Ne feledd az utókezelést

A mikádó és általában a rövid haj kicsit keményebb dió. Ezeken ugyanis minden baki meglátszik, és könnyen megeshet, hogy cikkcakkos lesz a frizurád, vagy elégedetlenségedben addig nyírod, hogy nem marad hajad. De ne ijedj meg, ha nem sieted el, és követed az instrukciókat, az olló is szótfogad majd. 

 1. A rövid hajat rétegenként nyírjuk. Kezdd tehát azzal, hogy a fejtetőn két választékot csinálsz. Legyen közöttük kb. 10-15 cm távolság. A közbeeső sávot válaszd ketté középen függőlegesen, és az első felét derékszögben fogd az ujjaid közé. 
 2. Vágd le a kívánt hosszt a hajvégekből. Ezt követően fogd meg a következő tincset és vágj bele ismét (a hossza egyezzen meg az első tincs hosszával).
 3. Ha a felső résszel kész vagy, következhet a frizura alsó fele. Válaszd ketté középen a hajadat és mindig oldalról vedd a tincseket az ujjaid közé, és vágj. 
 4. Vigyázz, hogy ugyanazt a tincset csak egyszer vágd le, máskülönben cikkcakkos lesz. 
 5. Ha minden tincset levágtál, ellenőrizd a tükörben egy kisebb tükör segítségével.


Ne feledd az utókezelést

A hajvégek levágásával ugyan felfrissíted a hajadat, de hogy ez a frissesség meg is maradjon, megfelelő hajápolásra van szükség. Alakítsd ki a saját hajápolási rutinodat, és legyen a hajad mindig gyönyörű. 

A frizura végső fixálás

A Diamond Gloss Care Hajlakk garantálja, hogy a frizurád egész nap kitartson. Ezen kívül gyémánt ragyogásúvá és erőssé varázsolja a hajat. 

A sampon és a hajkondicionáló helyes kiválasztása

Minden a samponnal és a hajkondicionálóval kezdődik és végződik. Ha ugyanis nem a hajtípusodnak megfelelő készítményt választod, több kárt okozol, mint hasznot. A választáskor tehát mindig figyelj oda, hogy a sampon és a kondicionáló milyen hajtípusra való. 

Hajformázás

A Hajformázó spray megkönnyíti a végső frizura kialakítását, és még kellemesen illatossá is teszi a hajat. 


Amit otthon semmiképpen se tegyél

Sok mindenre magad is képes vagy, de mindig akad azért olyasmi, amibe nem tanácsos egyedül belevágni. Ilyen például a hosszú haj levágása mikádóra vagy egy vadiúj frufru kialakítása. Az otthoni hajfestéssel is legyél óvatos. Az egységes hajszín biztosan megy neked is, de a színezés, a balayage vagy a melír legyen inkább a fodrász dolga.