Curly Girl eljárás: Mítosz vagy csoda?

Gazdag fürtök, amik után mindenki megfordul az utcán. Te is szépséges koronává akarod változtatni a lelapult hajadat? Talán segíthet a Curly Girl eljárás, amely az elmúlt években világszerte rengeteg nőt elbűvölt. Hogyan is működik ez az egyedülálló módszer?

Mi az a Curly Girl eljárás?

Ha meg akarjuk találni ennek az egyedülálló módszernek a gyökereit, Nagy-Britanniáig kell elmennünk, ahol Lorraine Massey fodrász megalkotta a Curly Girl eljárás koncepcióját, és Curly Girl című könyvében mindent le is jegyzett. Magának Lorraine-nek is elbűvölő göndör hajkoronája van, amit bárki megirigyelhetne tőle. Nem hiába mondják, hogy a haj minden nő szépségének koronája. Varázsolj magadnak a megfelelő hajápolással göndör tincseket, amikre Lorraine is büszke lenne, és vágj bele a Curly Girl eljárásba még ma. 

 

A Curly Girl módszer kész útmutatót kínál a göndör haj helyes ápolásához, hogy teljes mértékben kiaknázhasd a benne rejlő lehetőségeket. Végigvezet a helyes hajmosás, fésülködés, hajformázás és a megfelelő hajápoló termékek kiválasztásának lépésein. 

A Curly Girl módszer 6 alapszabálya

Lehet, hogy eleinte úgy tűnik majd, hogy túl sok szabályt kell betartanod, de ne ijedj meg. A Curly Girl eljárás nem sokban különbözik a szokásos hajápolástól. A legfőbb különbség a termékekben (vagyis azok összetételében) és a helyes technikában van. Úgyhogy ne félj, és vágj bele: 

  1. Először meg kell tisztítani a hajat: Enélkül a Curly Girl módszer nem működne úgy, ahogy kell, mert a hajad tele lesz a vízből származó szennyeződésekkel, szilikonnal és más vegyi lerakódásokkal. A konkrét tisztításra a cikkünk végén még visszatérünk, amikor elmagyarázzuk, mikor és hogyan kell elvégezni. 
  2. Kizárólag szilikon- és parabénmentes termékek: Ennek a módszernek az alapja éppen az, hogy parabén- és szilikonmentes samponokat használsz, melyek nem bontják meg a haj szerkezetét. 
  3. Elégséges hidratálás: A Curly Girl eljárás legújabb módszere a mélyreható hajpakolás. Éppen a hidratálás biztosítja, hogy a göndör hajad ne legyen töredezett és megőrizze a fényességét. 
  4. Kevesebb fésülködés: A göndör haj törékeny, és a gyakori fésülködéssel esetleg károsíthatod a hajszálakat. 
  5. Sampon csak hetente egyszer: A túl sok sampon nem táplálja a hajat, éppen ellenkezőleg. Sampont hetente csak egyszer vigyél fel, máskor bőven elegendő a tiszta víz és a hajbalzsam. 
  6. Alvás közben is gondolj a hajadra: Tudtad, hogy a pamut párna elnyeli a nedvességet? Ezért olyan lapos a hajad reggelente. Legjobb, ha éjszakára feltűzöd a fejed búbjára, így nem tapad a párnához. Megoldás lehet még a selyemkendő vagy egy erre alkalmas sál, amibe beletekerheted. 
 


A haj porozitása

A haj porozitása a Curly Girl eljárás első lépése. Még mielőtt belekezdenél a tisztításba, meg kell tudnod, milyen porozitású a hajad. Nem hallottad még ezt a szót? 

 

A porozitás a haj nedvességbeszívó és -megtartó képességét jelenti. A hajad porozitásának megállapításához nincs szükség bonyolult tesztekre, elég egy pohár szobahőmérsékletű víz. Tegyél a víz felszínére egy vagy két hajszálat. Ha lesüllyednek, magas a porozitás. Ha lassan süllyednek, közepes porozitásúak. Úsznak a felszínen? Akkor a hajad alacsony porozitású. Ez alapján kiválaszthatod a hajápolási technikát és az egyes termékeket is. 

Használj kevesebb sampont és vedd figyelembe a haj porozitását

Ami a hajmosást illeti, a Curly Girl módszer alapvető szabálya: Használj kevesebb sampont. Figyelem, ez nem azt jelenti, hogy zsíros hajjal kell mászkálnod. A hajápolás a hajad porozitásától fog függeni:

Alacsony porozitású haj: A teszt azt mutatja, hogy a hajad alacsony porozitású? Akkor először használj hajpakolást, és csak azután sampont, hajbalzsamot vagy öblítés nélküli kondicionálót és végül a hajformázókat. 

Magas porozitású haj: Ilyen hajtípus esetén kicsit más a sorrend. Kezdd a samponnal, aztán vidd fel a hajpakolást, az öblítés nélküli hajkondicionálót, végül pedig a hajformázó szereket. 

És mit tegyünk, ha gyakrabban kell mosnunk a hajunkat, mégsem akarunk sampont használni? Itt jön a képbe a Cowash. Olyan speciális hajkondicionálóról van szó, ami a többitől eltérően tisztító összetevőket is tartalmaz. 

Tippünk: A Curly Girl eljárás során alkalmazott speciális hajápoló termékek kifejezetten a magas vagy az alacsony porozitású haj ápolására szolgálnak, így velük könnyen eléred a kívánt eredményt. De nem kell attól tartanod, hogy az elején be kell vásárolnod, kiürítve ezzel a pénztárcádat. Remek szolgálatot tesz például a NIVEA Volume Care Dúsító sampon is, amely szilikon- és parabénmentes és semleges a pH-értéke is. n, mint égen a csillag. Ezért jobb minél többet kipróbálni,

Hajformázó módszerből annyi van, mint égen a csillag. Ezért jobb minél többet kipróbálni, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet. Mi most a 3 legismertebbet mutatjuk be neked

  • LOC: Leave in (öblítés nélküli kondicionáló) + oil + cream. Ideális eljárás a száraz és göndör haj számára, mivel képes bezárni a hajba a nedvességet. 
  • 123 gél: Ha szeretnéd, hogy a göndörség több napig tartson, próbáld ki az 123 gél módszert. Három különböző gél rétegezéséről van szó. De óvatosan a mennyiséggel. Összesen annyi legyen, mintha csak egy gélt vinnél fel. 
  • Wet styling: Nedvességtől duzzadó, üde fürtöket szeretnél? Akkor ezt a módszert kell kipróbálnod. Ennek során a gélt a nedves, vízzel átitatott hajszálakba kell belenyomkodni, közvetlenül a leave-in felvitele után, de számolj vele, hogy a hajad sokkal hosszabb ideig fog száradni, és kicsit veszít a tartásából is. 

Hogyan kezdjünk bele a Curly Girl eljárásba?

Zúg a fejed a sok új információtól? Ha azon agyalsz, hol is kezdd, megkönnyítjük a döntést. Először tisztítsd meg a hajadat. Szabadítsd meg a rárakódott szilikontól, parabénektől és a kemény víz maradványaitól is. Ezek a szennyeződések minden hajszálra rátelepszenek, így a hajápolók nem érnek el hozzájuk. 

Az ilyen hajtisztítás rendkívül egyszerű. Elegendő megmosni a hajat szilikonmentes samponnal (gyakran ilyenek például a 3in1 férfi tusolók vagy a gyermeksamponok). Ezt követően pedig máris kezdheted alkalmazni a Curly Girl módszernek megfelelő termékeket. Ezt a tisztítást mindig ismételd meg, ha nem jó sampont, hajkondicionálót vagy pakolást használtál.