A megfelelő Napvédelem mindegyik bőrtípus számára

A megfelelő Napvédelem mindegyik bőrtípus számára

HOGYAN REAGÁL A BŐRTÍPUSOD A NAPRA?

A bőrünk a legnagyobb szervünk és mindig az egészségünk védelme érdekében dolgozik. A bőrünk megvédi a belső szerveinket a külvilág hatásaitól. Minél jobban gondoskodsz a bőrödről, annál jobban meg tudja védeni ez a szerv a testedet.

A napvédelem a bőrtípusodtól függ

Naptípus

Egy Nap, sokféle bőrtípus

Hatféle bőrtípus létezik, amelyek természetes színe a bennük lévő melanin szintjétől függ. A melanin a test saját termelésű pigmentje, ami megvédi a bőrt az UV-sugaraktól. Mivel a Nap UV-sugarainak intenzitása nő, ahogyan közeledünk az Egyenlítőhöz, illetve ahogyan nő a földrajzi magasság, ezért az ilyen térségekből származó embereknek a bőre általában sötétebb típusú. Manapság már mindenféle bőrtípust láthatunk, a körülöttünk élő embereknek köszönhetően. Ez a sok-sok generáció genetikai keveredésének és a különféle rasszok Földön való elterjedésének köszönhető. A fényvédőfaktor kiválasztásával kapcsolatban azt lehet megemlíteni, hogy fontos szerepet játszik a szükséges fényvédelem fokában, hogy melyik országba utazol, illetve az is, hogy milyen típusú a bőröd. Ennek okán jobb nagyobb fényvédőfaktort használni, ha nem vagy biztos abban, hogy milyen krémet kellene magadra kenned.    

Tudj meg többet itt a fényvédő faktorokról.

Milyen bőrtípussal rendelkezel? A 6 bőrtípus

Csináld meg itt a bőrtesztet!

1. bőrtípus: Kelta típus

• Nagyon világos bőr, szőke vagy vörös hajjal és kék szemekkel.
• A kelta típusú bőrrel rendelkező emberek csak ritkán barnulnak le, inkább helyette szeplősek lesznek – és könnyen leégnek. 
• Nekik mindig 30–50 faktoros fényvédelemre van szükségük.
Kelta típus
Északi típus

2. bőrtípus: Északi típus

• Nagyon világos bőr szőke, barna vagy sötétbarna hajjal.
• A 2-es típusú bőrrel rendelkező emberek általában gyorsan leégnek és csak nagyon lassan barnulnak le.
• Nekik legalább 25–30 faktoros fényvédelemre van szükségük, de az 50 faktor használata is jó lehet a számukra.

3.bőrtípus: Kevert bőrtípus

• Közepesen sötét színű bőr, sötétszőke vagy barna hajjal.
•  Kevert bőrtípussal rendelkezel? Akkor néha leégsz, de összességében véve lassan és fokozatosan le tudsz egy kicsit barnulni. 
• 15–30 faktoros fényvédelemre van szükséged. Amikor hosszabb ideig szeretnél napozni, akkor nyugodtan használhatsz 50 faktoros védelmet is.
Kevert bőrtípus
Mediterrán típus

4. bőrtípus: Mediterrán típus

• Barnás vagy olívaszínű a bőröd abban az esetben is, ha előtte nem napoztál. Barna vagy fekete hajad van és a többi típustól az különbözteti meg a bőrödet, hogy hamar lebarnulsz közepesen barnára. 
•  10–15 faktoros fényvédelem kellene a számodra.
• Amikor hosszabb ideig szeretnél napozni, akkor nyugodtan használhatsz akár 30 faktoros napvédelmet is.

5. bőrtípus: Sötét bőr

• A bőröd színe bármilyen lehet a világosbarnától kezdődően, egészen a sötétig.  Csak néha égsz le. 
• Legalább 6–10 faktoros fényvédelemre van szükséged. 
• Amikor hosszabb ideig szeretnél napozni, akkor alkalmazhatsz akár 30 faktoros fényvédelmet is.
Sötét típus
Fekete típus

6. bőrtípus: Fekete bőrtípus

• Akkor is barna vagy fekete a bőröd, ha nem napoztál.
• Lényegében sohasem égsz le. 
• Legalább 6–10 faktoros fényvédelemre van szükséged. Amikor hosszabb ideig szeretnél napozni, akkor használhatsz akár 30 faktoros fényvédőt is.

A bőrnek különleges védelemre van szüksége

Napvédelem a babák számára

Speciális napvédelem a babák számára

A babáknak olyan, nagy fényvédő faktorral rendelkező termékekre van szükségük, mint például a Baby Naptej FF50+. Mindig bőven kend fel a napvédő krémet, mielőtt a Napra vinnéd a kicsit és alkalmazd időről-időre újra a terméket. A babát soha ne tedd ki tűző napfénynek.

Babák

A babák és a 3 év alatti gyermekek bőre különösen érzékeny, mivel a bőrük védelmi rendszere még nem alakult ki teljesen. Ebből az okból kifolyólag, a babákat és a kisgyerekeket soha nem szabad közvetlen napfénynek kitenni. A napos időben teljesen fel kell öltöztetni őket, ha a szabadba mennek. A gyermekeknek lehetőség szerint napvédő kalapot kell viselniük és árnyékban kell maradniuk. 
 

Gyermekek

Nyár, Nap, tenger: gondtalan szórakozás a víznél, olyan speciális, gyermekek számára készült  fényvédő termékekkel, mint például a NIVEA SUN Sensitive Gyermek Naptej ami magas szintű UVA védelmet is biztosít.
Érzékeny gyermekbőr

Napvédelem a gyermekek érzékeny bőrének

Nyár, Nap, tenger: gondtalan szórakozás a víznél, olyan speciális, gyermekek számára készült  fényvédő termékekkel, mint a NIVEA SUN Sensitive Gyermek Naptej ami magas szintű UVA védelmet is biztosít.